GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost intr-o minivacanta in Busteni. Vremea nu era extraodinara. Zapada- deloc. Asa ca ne-am hotarat sa vizitam tot ce ne iese in cale.
Prima oprire- Castelul Cantacuzino. Pana la poarta castelului am incercat sa ghicim anul constructiei, dar am fost departe... 1911. Are doar 100 de ani.
Castelul se vede de pe DN 1 si e pe partea stanga dreapta (directia de mers catre Brasov).
La poarta, taxa era de 20 lei pentru adulti, copiii- in functie de varsta si 10 lei aparat foto. Ni s-a spus si ora la care urma sa ne preia ghidul din holul castelului; mai aveam cam 10 minute de plimbat prin curte. Am trecut pe langa o fantana arteziana (neingrijita, cu apa tulbure). Vis-a-vis de aceasta, pe deal, langa castel, se afla o biserica micuta si frumoasa. Am urcat treptele si, cand tocmai ne uitam la ce preturi sunt afisate la cafeneaua "La Nababul" (in dreapta intrarii in hol), ghidul a venit si ne-a poftit inauntru.
In holul castelului, care facea trecerea si catre curtea din spate, se afla afisat arborele genealogic al familiei Cantacuzino (foto). Impresionant! Acestia erau inruditi cu toti mai marii timpurilor lor si au detinut numeroase functii importante. Nababul este cel care a construi castelul in memoria bunicilor sai, in perioada in care era prim ministru. Averea lui era impresionanta, iar castelul a fost inaltat fara nici o urma de zgarcenie. (S-a pastrat povestea ca ar fi vrut sa faca tot acoperisul din bani, iar arhitectii l-au luat in ras, propunandu-i sa-i puna pe cant, ca sa incapa mai multi.)
N-am sa va rapesc placerea de a vizita si descoperi tainele acestui castel si nici n-am sa ma pierd in date istorice, ca nu sunt genul...
Va spun doar ce m-a impresionat pe mine:
-mozaicul deosebit de la primul nivel, pastrat intact
-salonul de bal, unde erau pictate blazoanele tuturor familiilor cu care s-au inrudit Cantacuzinii, dar si figurile a 12 dintre cei mai importanti membri ai familiei (inclusiv doamne!)
-scara de marmura care face trecerea catre nivelul superior si balustrada din fier forjat, cu stiuleti de porumb (se spune ca de pe vremea lor a devenit populara mamaliga)
-vitraliile deosebit de frumos colorate, originale
-feroneria originala pastrata la anumite ferestre, cu blazonul familiei (foto)
-candelabrul original de la parter
-tavanul casetat si frizele cu diverse modele, in functie de specificul fiecarei camere.
Ciudat mi s-a parut ca nu am vazut nici un fel de mobila (decat in pozele afisate la primul nivel, pe hol). Ghidul ne-a explicat ca se incearca recuperarea anumitor piese de mobilier, iar pentru camerele in care nu se cunoaste ce au continut, se va aduce mobilier din acea perioada.
Mi s-a parut indraznet proiectul pe termen lung in care sunt angrenati- acela de a incerca refacerea picturilor murale. Aproape in fiecare camera, dar si pe holuri, am vazut suprafete mici (vezi foto!) in care erau scoase la lumina modelele initiale.
Pe vremea comunistilor, castelul a fost in "grija" Ministerului de Interne, care l-a transformat in sanatoriu T. B. C... Poate ar fi crezut cineva si varianta asta daca, dupa ce s-au facut numeroase teste, s-ar fi gasit macar un virus, o bacterie, ceva... Eu personal am siguranta ca aici n-a intrat picior de T.B.C.-ist in acea perioada. Deci nu aveti sanse sa contactati nimic.
Per total, castelul are ceva, are o aura de poveste si poate de aceea ne-a placut si noua si copiilor.
Trimis de silvia tudoran in 06.11.11 22:13:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (silvia tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.41408700 N, 25.54254800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred ca am fost la diferenta de cateva zile...
M-am minunat si eu de preturile din cafenea si am vazut un grup de tineri care s-au grabit sa intre sa consume ceva...
Intr-adevar, putinul mobilier prezent in castel nu are nici-o legatura cu mobilierul original, doar jilturile de la intrare ne induc in atmosfera de altadata.
Daca vor reusi sa il mobileze corespunzator si sa il restaureze, trebuie sa arate fenomenal la sfarsit!
Am inteles, insa, ca se doreste si construirea unui hotel in apropiere.
@magdalena: despre hotel pot sa iti spun ca am aflat doar dintr-un review anterior. Ghidul a omis sa ne spuna acest aspect, deci nu ma pot pronunta. Sau, poate, intre timp proiectul cu hotelul de cinci stele a picat si ghidul a actualizat informatiile.
Ceea ce nu stiu este urmatorul lucru: daca vrei sa consumi ceva la cafeneaua din incinta castelului, mai platesti taxa de vizitare?!
Normal nu trebuie platesti! Citeam pe net la un moment dat de cineva care dorea sa mearga numai la cafenea si s-a rugat de cel de la poarta care l-a si lasat, platind numai taxa de fotografiere.
in mod firesc, ar fi trebuit sa existe mai multe tipuri de bilete, respectiv separat pentru exterior, dat fiind parcul si cafeneaua si separat pentru interior. Ori, ar fi putut ca intrarea sa fie platita la o casa din interiorul castelului, tocmai din acest motiv.
Eu, de exemplu, doresc sa revin cu fata mea cea mare ca sa viziteze si interiorul, dar nu as mai intra inca o data acum. Daca s-ar fi platit chiar la castel, era mai bine.
Mutat în rubrica "Castelul Cantacuzino [Bușteni], AZUGA / BUȘTENI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2018 Castelul Cantacuzino - Bușteni — scris în 20.11.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 'Al 3-lea cel mai frumos castel din Romania' - meritat — scris în 03.08.17 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2016 De la 'ma duc sa vad scara' la Moving Van Gogh — scris în 26.07.16 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Castelul Cantacuzino — partea a II-a: Arta — scris în 25.04.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Castelul Cantacuzino — partea I: Istoria — scris în 25.04.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Castelul Cantacuzino - Busteni — scris în 28.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Povestea Cantacuzinilor şi a splendidelor lor palate — scris în 02.12.15 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ