GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi la Castelul Bethlen-Haller (Cetatea de Balta)
Unul dintre putinele castele nobiliare din Transilvania care a reusit sa treaca peste obstacolele ultimilor 70 de ani de istorie este castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta.
Desi e un castel privat care nu e deschis publicului si poate fi vizitat doar la cerere, de catre grupuri organizate (evident contra cost) sau cu ocazia unor evenimente organizate aici, m-am hotarat sa scriu despre el pentru ca e un loc care merita din plin a fi vizitat, daca vreodata vi se ofera ocazia.
Castelul a fost construit de familia Bethlen (cu diferitele ei ramuri) in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, ulterior a ajuns in proprietatea familiei Haller, apoi nationalizat de stat, pentru ca in prezent sa apartina proprietarilor unei faimoase companii producatoare de vinuri din zona. Astfel, cu ocazia participarii la un simpozion, am avut surpriza de a petrece si eu o zi in acest loc pitoresc.
Localitatea Cetatea de Balta se afla in judetul Alba pe malul raului Tarnava Mica, intre Tarnaveni si Blaj (pe DJ 107, la 15 km de Tarnaveni si 21 km de Blaj) castelul aflandu-se pe o colina la intrarea dinspre Tarnaveni. Din ansamblul de cladiri istorice au supravietuit si au fost renovate castelul si cateva anexe.
Castelul este construit in stil renascentist francez, cu 4 turnuri circulare de aparare in cele 4 colturi, un turn octogonal pe una dintre fatade si nu are curte interioara.
La intrarea in castel s-a adaugat in secolul al XVIII-lea o terasa inchisa cu tamplarie din lemn la care se ajunge de la intrare pe doua scari in spirala cu balustrada din lemn. Poarta de la intrare in castel, din lemn sculptat, precum si ancadramentele usilor interioare sunt impresionante.
Castelul are 3 nivele. Subsolul are bolti semicirculare de caramida si in prezent acolo se afla crama. Parterul e frumos amenajat cu decoratiuni ce creeaza o atmosfera medievala, aici in trecut se aflau camerele servitorilor. La etaj se ajunge pe terasa inchisa, orientata catre vest, de unde se poate admira o priveliste superba asupra curtii castelului si apoi asupra satului si vaii Tarnavei. De pe terasa se intra in etajul propriu-zis al castelului, cu camere mari, frumos mobilate si decorate cu obiecte de epoca si picturi. Una dintre camerele acestea a constituit un decor inedit si foarte placut pentru simpozion.
Fiind iarna si ziua scurta, in timp de aproximativ 8 ore am avut ocazia sa vad castelul de la lumina diminetii, cand in castel inca mai erau aprinse iluminatoarele, la lumina dupa-amiezii cand soarele intra generos prin terasa cu tamplarie de lemn, si pana la lasarea serii cu castelul iluminat in exterior.
Pe doua laturi curtea castelului e marginita de putinele anexe care mai exista (una e reprezentata de poarta de intrare in incinta care se continua cu un fel de terasa cu mese in aer liber, iar cealalta latura incadreaza tot o poarta).
Evident ziua s-a incheiat cu o masa cu mancaruri rafinate si degustare de vinuri in crama castelului.
In concluzie, daca vi se intampla sa fiti invitati la vreun eveniment organizat la castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta, trebuie sa stiti ca e o ocazie pe care ar fi pacat sa o ratati.
Trimis de calator65 in 14.12.14 04:21:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRNĂVENI [MS].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calator65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.25522917 N, 24.17330731 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă județul Alba" (deja existentă pe sait)
După ce amfostacolo și mi-au curs balele pe lângă imensul gard ce-l înconjoară, neputând să intru nici măcar în curte, tare m-ar fi bucurat ceva poze...
@Dragos - Am adaugat cateva poze, doar ca folosind in scopul asta un telefon nu prea performant nu am mai pozat interioarele lipsite total de lumina naturala (parterul si crama) unde cu acest aparat calitatea pozelor ar fi fost foarte slaba.
Cat despre amestecul arhaico-modern, nu ma pricep suficient la arhitectura nici la design interior ca sa ma pronunt. Pentru cineva nu foarte priceput in domeniu, in ansamblu castelul, curtea si mai ales privelistea de la etaj creeaza o impresie buna. Personal nu-i inteleg pe cei dispusi sa cheltuie pentru trofee de vanatoare, deci la astea eu as fi renuntat fara mari regrete, la fel si la cele doua armuri cavaleresti - evident de productie recenta Dar, cum am mai zis, ansamblul arata bine, poate si pentru ca e un castel recent renovat.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în zona Târnăveni» (nou-creată, între timp, pe sait)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Castelul Bethlen-Haller [Cetatea de Baltă]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Castelul Bethlen-Haller, emblema companiei Jidvei — scris în 27.03.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Pe bicicletă la castel — scris în 19.09.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ