GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am plecat de la Sighișoara spre Mediaș cu intentia de a face o vizita la Biertan. Recunosc ca nu auzisem nimic la acel moment despe castelul familiei Bethlen de la Criș. Stiam ca diferitele ramuri ale familiei Bethlen au avut o sumedenie de reședințe fortificate pe intreg teritoriul Transilvaniei, marcând istoria locurilor. Itinerariul pe care îl creionasem la Bucuresti includea si un castel Bethlen dar nu acesta, ci cel de la Cetatea de Baltă care poate fi admirat doar din exterior.
Un indicator bine pozitionat la Daneș, dupa Sighișoara, și faptul ca era dimineață și aveam suficient timp sa mergem la Biertan și Mediaș, distanțele fiind relativ mici, m-au convins sa virez la stanga (adica spre sud) pe o vale paralela cu cea ce merge la Biertan, aproape trasă la indigo (aveam să constat peste cateva ore), cu coline domoale si aer placut.
Despre familia Bethlen se stiu multe si putine lucruri in acelasi timp. Desi apare ca familie nobiliară maghiară care a dat inclusiv voievozi ai Transilvaniei, originile ei se pierd în istorie si se pare ca la origine e vorba de o veche familie romaneasca ce ca și altele, pentru a-și păstra privilegiile, s-a maghiarizat. (Potrivit istoricului George Bariţiu, familia Bethlen a fost de origine română, însă a fost renegată de români, tocmai din cauza funcţiilor avute, a înnobilării şi a atribuirii de moşii.) Dincolo de originea etnica, este cert cel putin un lucru si anume acela ca familia Bethlen a influentat istoria Transilvaniei si lasat o importanta mostenire arhitecturala. Revenind la Castelul de la Cris, o prezentare sintetica gasiti pe site-ul monumenteuitate.org:
,,Castelul din Criş se află la aproximativ 30 km de Sighişoara şi a aparţinut familiei Bethlen încă de la începutul istoriei sale. Datorită poziţionării sale retrase, castelul s-a păstrat aproape intact de-a lungul secolelor.
Reşedinţa, ale cărei prime etape de construcţie datează probabil din secolul al XV-lea, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură de locuire şi apărare din perioada Renaşterii, prezent astăzi în România. Cea mai veche parte a ansamblului este donjonul cilindric cu cinci niveluri, pe a cărui faţadă, la registrul superior, se află o friză decorativă cu un şir de basoreliefuri reprezentând arcaşi.
Castelul a fost locuit până la data naţionalizării, după care a adăpostit diferite funcţiuni, degradându-se într-un ritm alert. În iunie 2007, ansamblul a fost retrocedat familiei Bethlen, care doreşte restaurarea şi introducerea castelului în circuitul turistic. Pitoresc şi misterios, castelul poate fi în prezent vizitat de publicul larg.,,
Castelul se află pe un deal in inima satului. E inconjurat cu un gard de plasa si aparent parasit. Daca nu am fi zarit un ingrijitor in curte, un tanar care tundea iarba, probabil ca nu am fi intrat, pentru ca poarta nu era deschisa. Comunicarea cu tanarul a fost destul de grea fiindca vorbea greu romaneste, dar pana la urma ne-am inteles. Am platit 10 lei de persoana intrarea si am pasit in curtea interioara. Din primii pasi, ne-am trezit parca in alta lume. A fost ca un soi de calatorie in trecut. Nu exista ghid, dar in principalele incaperi sunt planșe trilingve (in romana, maghiara si engleză) din care putem pricepe istoria locului si ce reprezinta diferitele elemente ale construcției. In incaperile castelului se gasesc si obiecte vechi de mobilier care au mai putut fi pastrate. Castelul este inca la aceasta dată (toamna 2016) in santier si cred ca va putea fi renovat mai usor si cu contributia turistilor. Din pliantele care ne-au fost puse la dispozitie am inteles ca de Castel se ocupa o fundatie (Szent Franziscus/Sfantul Francisc) si ca din donatii aceasta va incerca restaurarea castelului.
Oamenii de la fundatie care se ingrijesc de Castel sunt draguti si, in ciuda dificultatilor lingvistice, au incercat sa ne spuna cate ceva despre monument. Castelul este incredibil de frumos, iar locul de o frumusete aparte așa încat, cei aflati in zona, ar putea sa rupa cateva ore din timpul lor pentru a calatori intr-o lume apusă demult, dar care poate fi pipaita si respirata.
Trimis de adialexe in 02.10.16 21:15:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.14367500 N, 24.69239200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adialexe:
Un loc foarte interesant si cu multa istorie in spate.
Cand a fost nationalizat, in "48, cateva zile camioanele au carat averea familiei evacuate - de la mobilier, covoare si tapiterii, portelanuri celebre, picturi si enorm de valoroasa biblioteca - iar ce nu s-a putut cara in timpul alocat a fost scos in curte si distrus. Dupa "89 cand s-a incercat refacerea lui, din anumite interese lucrarile s-au intrerupt si s-au furat si celebrele teracote.
Pro Castrum Bethlen, fundatia, are mai multi finantatori maghiari, probabil de data asta vor reusi ca din fondurile stranse sa faca ceva si pentru castel.
@adialexe: Un monument superb care își așteaptă din nou vremurile bune. Am citit despre el cu mulți ani în urmă și încă urmăresc o ocazie de a-i trece pragul. Reședința nobiliară a fost fortificată și amenajată în stilul Renașterii - încă ne putem închipui strălucirea de altădată a castelului din Criș.
O serie de imagini de epocă, gravuri și chiar desene ale lui Radu O. puteți vedea la adresa: art-historia.blogspot.ro/ ... cris-mures.html.
Oho! Arată chiar bine! Hai că, ușor-ușor, în vreo 10 ani pesemne e gata, dacă fac o medie a progreselor văzute de mine între 97 și 2006 - cele două vizite ale mele acolo, și 2006 - 2016 (starea actuală, pe care o văd în poze).
În 97 era un șantier abandonat, în care ne-am plimbat în voie. În principal, toate încăperile erau goale, fără lumină și aproape toate fără geamuri.
În 2006 era din nou un șantier abandonat, între timp încercaseră să îl facă hotel, se amenajase ceva în aripa care se vede în P09, la etaj sau mansardă. De data asta exista un paznic care te plimba și îți povestea pînă te plictiseai, atîte de multe amănunte cunoștea despre castel, moștenitori și disputele dintre ei.
E bine să se retrocedeze și renoveze cît mai multe dintre castelele astea, care vor reda Ardealului farmecul meritat.
Pe văile astea mai e interesantă și biserica din Ațel. Și ocolitul oraș Dumbrăveni, cu o impunătoare biserică barocă.
@abancor:
Eu una parca pun de un pariu ca ajuge hotel dupa renovare. Poate totusi pierd, nu m-as supara.
@abancor: Mulțumesc pentru ecou și mai ales pentru cele doua recomandări, Atel și Dumbrăveni. Nu le vom rata cu următoarele ocazii.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Castelul Bethlen [Criș, Daneș, MS]» (nou-creată, între timp, pe sait)
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Castelul Bethlen din Criș – o reședință nobiliară deosebită — scris în 07.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Castelul Bethlen Criș (1559–1683), jud. MS, a fost unul dintre cele mai frumoase din Transilvania — scris în 12.12.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Castelul Bethlen Cris — scris în 18.03.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ