ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In drum spre Cascada Varciorog

TIPĂREȘTE

Prima data cand am plecat spre Pestera Scarisoara, zona Arieseni, am facut o lista lunga cu diferite obiective, dar din pacate nu am reusit sa vizitam prea multe, prin urmare am revenit in zona dupa doua sau trei saptamani, hotarati sa vizitam Cascada Varciorog.

Nu stiam daca avem indicatoare, prin urmare am intrebat localnicii cum putem ajunge. Drumul spre cascada incepe cam la 3-5 km de Arieseni, in directia Vartop. Gasim indicatorul care marcheaza inceputul traseului, din DN75. Din scurta prezentare, aflam ca sunt 3.5 km pana la cascada, timp de parcurs apx. 1 ora si nu se poate inainta cu masina. Cascada are o inaltime de 15 m, fara a fi in trepte, iar zona, datorita frumusetii sale, a fost declarata rezervatie peisagistica. De altfel, se afla in Parcul Natural Muntii Apuseni.

Cascada se afla la poalele Varfului Piatra Graitoare, o stanca numita asa din cauza ecoului, care se repeta de 4-5 ori.

De la indicator porneste un drum forestier pe care momentan se putea inainta cu masina, de aceea am ramas “motorizati” pentru a scurta timpul si drumul. Am intalnit un grup care cobora si intreband cat mai putem inainta din cu masina, ni s-a raspuns ca aproximativ jumatate din drum. Nu a fost chiar asa.

Dupa un timp apar cateva cabane si incepe drumul prin padure. Ne aflam in fata unei treceri peste apa si avem de ales: trecem cu masina sau o luam pe jos, pe podetul din apropiere? Apa este mica, dar urmele lasate de alte masini (probabil ATV-uri sau masini de teren) sunt adanci si par a se “modela” la fiecare vehicul care trece. Nu am indraznit sa mergem cu masina, cu siguranta ramaneam acolo. Ne-am intors si am lasat masina intr-o poienita, dupa care am revenit pe traseul spre Varciorog. Pe cea mica a luat-o sotul pe umeri si am pornit la drum.

Se urmeaza marcajul punct galben in cerc alb, dar si daca nu se zareste semnul, nu e nici o problema, se inainteaza pe firul apei, care insoteste turistii pe tot parcursul. Din cand in cand, de pe versanti curg firisoare subtiri de apa si este alunecos, dar nu e periculos. Drumul e usor, de multe ori panta e mica. Se travereseaza apa de mai multe ori si mereu este un loc de trecere prin apa pentru autovehicule si alaturi, un podet pentru drumeti.

Mereu admiram frumusetea salbatica a locului. Chiar daca in cea mai mare parte drumul era uscat, atmosfera era umeda si chiar se simtea mirosul padurii, al ierbii, al pamantului.

Din cand in cand ne apropiam de rau, admirand micile cascade care se formeaza pe tot parcursul apei.

Ajungem la o bifurcatie si nu stim sigur pe unde sa o luam. Inainte sau la dreapta? Drumul care urca la dreapta era mai batatorit si am fost tentati sa credem ca acela e drumul bun. Am optat sa inaintam pe firul apei si bine am facut. Dupa un timp am observat si marcajul - punctul galben - pe un copac, dar nu era vizibil fiind acoperit de crengi.

Am urcat aproape o ora si ne aproiam de cascada. Panta era tot mai mare iar zgomotul cascadei se auzea tot mai tare. Auzind zgomotul puternic banuiam ca apa loveste cu forta locul unde cade. De altfel, denumirea in sine a cascadei are acest sens, insemnand “valtoare’, “vartej”, locul unde apa curge cu zgomot.

Datorita pantei care este mai mare, cascadele care se formeaza pe cursul apei sunt mai mari, astfel ca observand o cascada superba, cam de 1 m inaltime din doua trepte, daca-mi amintesc bine, ne-am indreptat spre ea sa o admiram. A fost un moment prost ales, care a fost si punctul “terminus” al drumetiei noastre.

Sotul meu, cu fata in carca, ducandu-se spre cascada, a urcat pe o stanca, dar grabindu-se si probabil si din cauza incaltamintei care era uda, a alunecat. Intr-o fractiune de secunda a fost pe spate, iar fetita noastra la fel, s-a izbit cu capul de piatra. Nu stim exact ce era in locul in care fata a cazut. Am luat repede fata in brate, o haina mai mica pe care o aveam in rucsac am udat-o in apa rece ca gheata si i-am pus-o pe cap, sub caciulita, in locul in care s-a lovit si am inceput sa coboram, fugind, dorind sa ajungem intr-un punct de prim ajutor. Nu avea urme vizibile, dar la o asemenea cazatura, ne-am spus ca ar fi bine sa o vada cineva. Ne-am spus ca ar fi bine sa ajungem in Campeni, cam la 35 km de locul unde eram, deoarece acolo s-ar putea sa fie un spital/policlinica mai mare.

Am gasit intr-adevar un spital, doctorul de garda a examinat fata si ne-a spus sa o luam totusi spre Tg. Mures. Fata nu pare sa aiba sechele, dar acolo nu are aparatura si daca se intampla ceva, nu are ce sa-i faca. Fetita isi revenise complet, nu parea afectata, asa ca am pornit spre casa, cu toata ingrijorarea noastra.

De la aceasta intamplare nefericita, noi am inteles ca e foarte periculos sa duci copilul pe umeri si fetita noastra nu a mai fost luata asa niciodata. La urcus, copilul va cadea in fata, la coborare el cade pe spate, asa cum am patit noi. Dar se poate intampla si pe loc drept, o alunecare urmata de cazatura, iar copilul e pe jos de la alt nivel. Totul se intampla atat de repede incat nu apuci sa faci nimic. Practic, copilul nu are nici o sansa.

Cand ne va creste fetita poate vom merge din nou acolo, peisajul e deosebit si merita. In perioadele ploioase sau primavara cand se topesc zapezile, banuiesc ca debitul apei este mult mai mare si peisajul mult mai spectaculos.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 23.02.11 15:34:34
Validat / Publicat: 23.02.11 16:26:49
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cateva cabane in drum spre Cascada Carciorog, inainte de intrarea in padure
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 9665 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

adryana
[23.02.11 16:36:15]
»

@biancuta, cuvintele tale m-au purtat si pe mine acolo, pret de cateva clipe. Zona e frumoasa, mie personal imi place mai mult sa merg la munte la noi in tara decat sa merg la mare, si sunt intr-adevar cateva locuri frumoase pe care multi si le-ar dori. Pacat de nefericita intamplare cu fetita.

dorgo
[23.02.11 16:47:30]
»

@biancuta... se zice ca atunci cand ai copii mici ai probleme mici si cand ai copii mari ai probleme mari, dar nu e asa... cand ai copii mici poti sa ai probleme mari si cand ai copii mari, poti sa ai probleme si mai mari...

trandafir 1970*
[23.02.11 17:13:34]
»

Si maine m-as intoarce in Arieseni, daca as putea! Au ramas atatea puncte turistice nevizitate, printre care si aceasta cascada...

Imi pare rau pentru accidentul suferit! Bine ca s-a terminat totul cu bine! Peste cativa ani va veti intoarce cu mezina, sa-i aratati frumusetile patriei, si, cred ca de data asta, se va indragosti de zona superba si va dori sa incerce si alte mici escaladari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster
[23.02.11 17:46:55]
»

Cu oarecare întârziere, se retrag PMA standard, fiind mai mult de 5 impresii publicate deja pentru acea vacanţă.

biancutaAUTOR REVIEW
[23.02.11 17:55:30]
»

@adryana, dorgo, zona e cu adevarat deosebita!

@trandafir1970, daca te intorci in Arieseni si ajungi la aceasta cascada, poate ajungi pana la Piatra Graitoare. Noi asa am avut de gand. Din ce m-am informat, este o poteca in apropierea cascadei care duce acolo, iar drumul nu e lung. Cand mai ajungem in zona cu siguranta vom urca pana acolo.

In legatura cu fetita, am fost foarte ingrijorati si ne amintim si acum cu teama de acel moment. Am fost si la urgenta in Tg. Mures cand am ajuns, dupa controalele efectuate nu pare sa aiba ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
ascent
[23.02.11 19:09:23]
»

In 2009 am ajuns si noi la Cascada Varciorog - am postat poze click aici

Traseul este intr-adevar foarte frumos... Pana la urma ati ajuns la cascada? Imi pare rau pentru ce i s-a intamplat fetitei, dar bine ca nu a fost afectata in vreun fel.

Noi am mers cu masina pana la un anumit punct, am lasat-o langa o casa de pe traseu. Apoi, din cate imi amintesc, am vizitat si un muzeu popular, aflat pe traseul spre cascada.

Ati ajuns si la cascada Bucinis din satul Patrahaitesti?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Alina Morar
[23.02.11 20:41:05]
»

Tin minte ca exact atunci a patit-o si fiul meu, dupa cum mi-ai zis. Al meu era sa ramana fara dinti, dupa ce a cazut pe loc drept, la Stana de Vale.

Greu e cu copiii astia...

biancutaAUTOR REVIEW
[24.02.11 08:24:36]
»

@ascent, si noi am lasat masina inainte de a intra in padure. La cascada nu am mai ajuns, ne-am intors. Fata parea ametita de socul loviturii si eram speriati.

Muzeul de care amintesti probabil este in sat, dar noi am inceput traseul de la indicatorul care este la drum si am intrat pe drumul forestier - unde am si lasat masina - acolo nu mai este nimic, doar cateva cabane iar apoi padurea.

De cascada Bucinis nu am auzit, dar ramane pe data viitoare.

@Alina Morar, asa e, parca am pomenit de accident intr-un ecou, cand ai avut si tu probleme. Bine ca nu s-a intamplat nimic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmaster0
[24.02.11 13:43:37]
»

@ascent, când mai vezi că un mesaj al tău a fost editat de către un WM şi au apărut hyperlink-uri în loc de text, NU mai intra din nou să editezi - se vor pierde linkurile de tot, aşa cum s-a întâmplat mai sus. Am corectat acum, după cum ne-ai rugat.

ascent
[24.02.11 14:34:37]
»

Revin la ecoul postat anterior, cu o mentiune. Muzeul popular este in satul Patrahaitesti, deci poate fi vizitat in drum spre cascada Bucinis. Pana in apropierea muzeului se poate merge cu masina, apoi pe jos circa 2 km pana la cascada Bucinis.

Fac aceasta mentiune pentru ca am gresit atunci cand am afirmat ca muzeul poate fi vizitat in drum spre cascada Varciorog.

Am fost in Arieseni in 2009 si am ajuns la ambele cascade - Varciorog si Bucinis, bineinteles in zile diferite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
biancutaAUTOR REVIEW
[24.02.11 15:00:22]
»

Multumesc @ascent, pentru informatii! Sunt foarte multe locuri frumoase de vizitat in Arieseni, e bine ca aflam despre ele. Despre Bucinis nu stiam, am vazut ca este de 14 m inaltime, sunt convinsa ca e frumoasa. Poate ne povestesti intr-un review despre cascada si despre muzeu.

ascent
[24.02.11 16:33:15]
»

@biancuta - adevarul este ca povestirea ta mi-a adus aminte de concediul petrecut de noi in Arieseni, unde intr-adevar sunt multe locuri care merita a fi vizitate. Noi am fost in destule locuri. Povestirea postata de mine a fost la inceputul "activitatii" mele pe acest site, m-am referit mai mult la pensiunea unde am fost cazati si mai putin la locurile vizitate.

Ai dreptate, subiectul merita dezvoltat si voi incerca sa completez cu alte locuri vizitate in zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmasterX
[14.08.15 16:56:55]
»

Mutat în rubrica "Cascada Vârciorog, ARIEȘENI [AB]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Alina Morar, ascent, biancuta, dorgo, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Vârciorog:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.37102603912354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1