ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La casa copilariei lui Constantin Brancusi! [Hobita, judetul Gorj]

TIPĂREȘTE

Cu totii am vizitat macar o data in viata o Casa Memoriala... locul de vietuire al unui personaj binecunoscut noua muritorilor de rand din… literatura, istorie sau arta nationala. Cine insa a apucat sa vada mai multe asemenea case-muzeu a remarcat faptul ca unele sunt mai aratoase (in functie si de perioada petrecuta acolo de acel personaj), iar altele socante prin simplitatea, ca sa nu zic saracia evidenta. Exista in popor o vorba: „A plecat de jos si uite unde a ajuns!” Si as adauga eu - adevarata virtute a unui om se vede cand plecat de „jos” si ajuns undeva „sus” …. nu-si uita originile!!! Ei bine, o situatie de acest gen o intalnim cand vorbim despre marele nostru sculptor Constantin Brancusi.

Iunie 2010 - suntem pe drumul de intoarcere de la Manastirea Tismana si zarim indicatorul cu sageata spre dreapta - sat Hobita. Cultura noastra generala a avut undeva un sertaras alocat si acestui sat gorjean despre care si eu si sotul stiam ca reprezinta locul copilariei lui Brancusi. Evident, am facut stanga si …. de cum intram in sat suntem intampinati de o pancarda care ne anunta ca aici exista casa memoriala a sculptorului si locul unde acesta si-a petrecut primii 12 ani din viata… Parcurgand cei cca 5 km de la soseaua principala mi-am amintit de anii maturitatii lui Brancusi cand pe strazile Parisului umbla imbracat in straie taranesti traditionale fiind considerat… un ciudat.

Ajungem. Da, ajungem dar... suntem singurii!!! Privim straduta pe care ne aflam si tacere... o tacere adanca si putin trista. Sincer, ma asteptam sa vad autocare cu copii ca la alte case memoriale si masini cu turisti… dar inevitabil gandesc: creatiile lui abstracte sunt „vinovate”, da, acele opere care transcend lumea reala si poate prea inaltatoare comparativ cu multitudinea de constiinte marunte care populeaza planeta si implicit tara noastra incremenita in lupta traiului de zi cu zi. Astfel genialitatea lui abisala a ramas neinteleasa suficient de catre muritorul de rand si… evident, prin extensie, curiozitatea de a-i cunoaste trecutul a palit… Parcam. Ghidul locului apare parca din neant undeva pe drum, ne deschide portile de acces si …. pe o caldura innabusitoare incepem traseul nostru vizitabil prin curtea si casa copilariei lui Brancusi. Multi pomi fructiferi destul de batrani. Ma intrebam mental: oare sunt de pe vremea lui? O fantana cu cumpana, nefunctionala dar …. reala…. de acolo pustiul Brancusi scotea apa pentru familie…. Am pus si noi mana pe ea; designul exterior ii „tradeaza” vechimea. Curticica e relativ mare si am remarcat iarba proaspata, de un verde aprins. Un hambar/grajd si o magazie la fel de vechi si mici ne atrag atentia... Apoi casuta... da, cu ea trebuia sa incep dar nu stiam cum sa-mi adun cuvintele. Incerc totusi: o bojdeuca din lemn si chirpici de un gri deschis si uniform, mica, trei incaperi, prispa micuta si cu flori ce pareau ingrijite (aici era „sediul” ghidului care ne-a vandut biletele de vizitare si un pliant; ma intreb unde o sta iarna?!); genul clasic de casuta taraneasca veche apartinatoare unei familii nevoiase. Comparativ cu ea, casa memoriala de la Humulesti a lui Ion Creanga pare o vila si nu exagerez cand fac aceasta afirmatie;... Pasindu-i pragul constatam ca are ceva magic... fiecare ungher al camerelor exprima traiul acelor timpuri, simplitatea scaunelor, farfuriilor, uneltelor taranesti atat de rudimentare si cele mai multe realizate cu propriile lui maini de copil, paturile micute confectionate pe niste lazi, intunecimea pregnanta, pamant de jos, tacamurile din lemn… Ne cuprinde o tacere adanca… foarte adanca…. De ce? Ca sa pot raspunde trebuie sa revin la pasajul de inceput al review-ului meu:

…. Exista in popor o vorba: „A plecat de jos si uite unde a ajuns! ” Si as adauga eu - adevarata virtute a unui om se vede cand plecat de „jos” si ajuns undeva „sus” …. nu-si uita originile!!! Ei bine, o situatie de acest gen o intalnim cand vorbim despre marele nostru sculptor Constantin Brancusi …. Impresionant!!!

La Hobita Brancusi a vazut lumina zilei intr-o zi de februarie an 1876 si aici a stat pana la varsta de 12 ani …deci casuta are o vechime de peste 100 ani. A mai avut 4 frati, cu parintii totalizand 7 persoane …. ? In aceasta bojdeuca …... atata omenire? …... Acum intelegeti de ce tacerea si uimirea ne-a insotit pe toata perioada vizitei! Lipsa banilor si traiul greu l-au impins din ani timpurii la munca prin pravalii, diverse ateliere si mici localuri (birturi), cu dese plecari de acasa …”ruptura” avand loc la varsta de 12 ani de unde a inceput usor-usor desavarsirea personalitatii lui ca viitor om de arta. Acea Chemare Divina posibil de explicat doar biblic – exista harisme si daruri ca roade ale Duhului Sfant, aspecte dezbatute pe larg in Catehismul Ortodox prin analiza exegetica a scrierilor Sf. Ap. Pavel. Ulterior tanarul Brancusi ajunge la Paris – locul unde a studiat la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts - si asa s-a facut cu adevarat remarcat. Stiati ca la Paris a ajuns aproape fara bani, cu doar cele cateva economii personale stranse cu greu in tara, iar in prima luna a facut foamea avand pe strada dese stari de lipotimie si ca sa-si revina trebuia sa se sprijine cateva minute? Ca intreaga lui camera modesta si intunecoasa unde locuia era plina cu indemnuri cu rol autosugestiv, foi pe care scria - „Voi reusi!”, „Nu mi-e foame!” sau „Trebuie sa traiesc!” …. ? Stiati ca a luptat cu lipsurile materiale cateva luni bune pana cand opera sa a fost remarcata de un magnat american la o expozitie pariziana din anul 1906, acelasi magnat organizandu-i mai tarziu, in 1914 o expozitie in SUA? Si in tot acest timp nu si-a negat niciodata originea de taran roman, spunand la toata lumea cat este de mandru de tara si satul de origine, ca din istoria si spiritualitatea Romaniei natale isi trage esenta intreaga sa opera? Nici Rodin nu a „rezistat” unei asemenea personalitati explozive cu care avea dese certuri si, dupa numai cateva saptamani de asa-zisa ucenicie, relatia celor doi s-a incheiat cu un „divort” total …. De fapt, un geniu nu are nevoie de profesor, nu? Practicant yoga in secret, se spune ca noaptea in somn primea invatatura secreta de la un guru astral…. ; mit sau realitate …. nu avem de unde sti …. dar daca e sa ne reintoarcem la opera lui unica si revolutionara in istoria artei sculpturii …. mai ca ne vine sa credem: Cerul l-a calauzit permanent!!!

Parasim perimetrul sfant al casei maestrului iesind pe o poarta mare, frumoasa, relativ noua…. Oare cum o fi aratat cea reala???

Sufletele noastre au incercat sa cuprinda intr-o imbratisare multitudinea de trairi si sentimente, manifestate pe toata perioada vizitei... Urmatoarele tinte? Paris - Mormantul… locul de ingropaciune …. anul 1957 si Operele expuse la Centrul Pompidou - lasate prin testament statului roman care insa contaminat de tembelismul comunist din anii 50,... le-a refuzat. Stupid...

Cele cateva poze o sa va poarte prin odaile marelui artist …merita…... nu de alta, dar macar si in felul acesta sa ne apreciem Prezentul …prin analiza comparativa cu …. Trecutul altora!

Mirela.


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 26.07.10 14:07:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4891 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pancarda din fata portii casei marelui artist .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

creivean
[26.07.10 14:15:16]
»

Cursiv, uşor de citit, de votat. Cu tot regretul, te informez că şi eu, în cele 4 Muzee Orădene vizitate ( din care 3 Memoriale Aurel Lazăr, Ady Endre şi Iosif Vulcan ), am fost singur, se pare că în vacanţă, numeni nu mai intră prin muzee.

cosminp
[26.07.10 14:25:01]
»

interesant review pe care-l punctez.

@mirelutza, care este programul de vizitare, cat costa intrarea, cat costa pozatul/filmatul, exista pliante de informare?

cum sunt conservate casa si lucrurile din casa?

exista ghid care v-a spus detaliile pe care ni le-ai povestit?

da-ne detalii despre cum se ajunge acolo, poate unii dintre noi nu stiu unde este Tismana. pe ce drum, din ce directie, etc.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.07.10 14:27:08]
»

Nici Rodain nu a „rezistat” unei asemenea personalitati explozive

cred totusi ca este vorba de sculptorul francez Auguste Rodin...

inca stau si ma-ntreb: nu s-o fi putand oare reveni asupra deciziei de renuntare la mostenire?!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[26.07.10 14:48:37]
»

@da Dragos... ai dreptate... am scris din memorie... si deh, mai imbatranesc si eu. Rodin e corect. Poate ma ajuta web prezent de garda si-mi corecteaza el numele gresit. multumesc.

webmasterXY*
[26.07.10 16:19:02]
»

OK; done.

pepsi70ro
[26.07.10 16:31:27]
»

Nu pot sa nu remarc sufletul pus in scrierea acestui review, felicitari!

biancuta
[26.07.10 16:35:33]
»

Mirelutza, impresionanta aceasta prezentare! Felicitari!

catalinalupu
[26.07.10 16:37:21]
»

scris frumos, cum ne-ai obisnuit... aici gasisem eu ce nu stiam despre Brancusi... click aici

dannek
[26.07.10 16:42:21]
»

@mitelutza

Ne uimesti mereu felicitari!

presario
[26.07.10 16:56:37]
»

Stati linistiti ca nu e singura casa memoriala unde nu prea e nimeni.

Asa cum zicea colegu' creivean - speram ca poate e din cauza vacantei.

recul*
[26.07.10 17:26:17]
»

trecand peste mahnirea care se citeste printre randurile scrise de tine, nu poti sa nu recunosti un review bine scris. vot cu drag!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[26.07.10 22:06:27]
»

wm, este posibila validarea pozelor? sunt interesante si merita... ; multumesc....stiu chestiuni legate de program ....

Admin
[27.07.10 13:14:14]
»

avem intarzieri - cateodata mari - in validarea pozelor, datorita... "scurtimii" de personal din aceasta perioada a vacantelor, insa pana la urma apar ele, fiti fara grija!

--

Review-ul - interesant si util si in opinia mea - a fost mutat la 'Descopera Oltenia'

raduu1972
[27.07.10 23:21:04]
»

frumos rew ,ar trebui sa invatam sa ne redescoperim si sa ne respectam valorile

Alina Morar
[29.07.10 23:08:15]
»

Ce frumos puteti scrie cativa dintre voi, de pe acest seit.

Bravo, felicitari, foarte frumos.

webmaster26
[04.01.16 09:36:23]
»

Mutat în rubrica "Casa Muzeu ''Constantin Brâncuși'' [Hobița], TÂRGU JIU" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, catalinalupu, cosminp, creivean, dannek, mirelutza, raduu1972, recul*
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Muzeu 'Constantin Brâncuși' [Hobița]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076266050338745 sec
    ecranul dvs: 1 x 1