ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 25.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Casa memoriala Vasile Alecsandri - Mircesti

TIPĂREȘTE URM de aici

La inceputul excursiei am vizitat Casa memoriala Vasile Alecsandri din Mircesti, Iasi. Pentru a ajunge acolo trebuie urmat drumul Roman-Iasi iar la iesirea din comuna Rachiteni (venind dinspre Roman) se face stanga spre Mircesti. Exista un indicator dar putin vizibil, din pacate. Apoi se urmeaza drumul (aprox 2-3 km), se intra in localitate a Mircesti, se trece de primarie si dupa 300-400 metri este casa memoriala pe stanga (pe dreapta este amenajata o parcare si un loc cu banci si scaune.

Casa in care a trait Vasile Alecsandri (nascut in Bacau in 1821) si Paulina Alecsandri, sotia scriitorului, construita dupa planurile scriitorului intre anii 1861-1867 este o casa modesta desi Vasile Alecsandri era fiul unui mare vornic cu mosii intinse. In jurul casei se intinde un parc de nuci si stejari plantati chiar de poet. Aici poetul, dramaturgul, ministrul, diplomatul, academicianul Vasile Alecsandri a creat intre anii 1866-1890 marea parte a operei sale. Pe aici au trecut mari oameni, personalitati politice sau literare ca Titu Maiorescu, Ion Ghica, A. D. Xenopol si Frank Liszt. Dupa moartea poetului casa a fost donata prin grija sotiei, Academiei Romane care a construit in curtea casei un mausoleu unde in 1928 au fost stramutate osemintele poetului, ale sotiei acestuia si ale parintilor lui, vornicul Vasile Alecsandri si Elena Alecsandri.

Tot in curtea casei se afla un bust al marelui poet sculptat de A. Filioreanu.

In timpul razboiului casa a suferit numeroase daune (distrugeri si furturi de exponate) ceea ce a determinat necesitatea unor ample lucrari de restaurare si apoi deschisa ca muzeu memorial in 1957. Alte lucrari de restaurare s-au mai executat intre anii 1991-1993 si apoi redeschisa in septembrie 1993.

Exponatele reconstituie in mod cronologic etape din viata scriitorului incepand cu perioada studiilor, debutul literal, participarea la Revolutia din 1848, Unirea Principatelor Romane 1859, activitatea diplomatica precum si momente din activitatea literara. Sunt expuse piese originale ca biroul, oglinda, dulapul, patul, pianina tablouri, dar fi fotocopii dupa manuscrise, documente, scrisori.

Legat de cele doua doamna care ne-au intampinat si ne-au condus prin muzeu, desi era dimineata erau cam plictisite si fara tragere de inima. Si-au spus discursul fara sa ne atraga cu ceva, ca si cum ar fi vrut sa scape de noi cat mai repede.

Vis-a-vis de casa memoriala se afla un parculet cu mese si banci unde copii au putut sa ia o mica gustare. Pacat ca acel parculet nu este si ingrijit: de ex. cosurile de gunoi erau suficiente, dar fara fund, tot ce puneai in ele bineinteles conform legii gravitatiei ajungeau jos. Asa ca a trebuit sa improvizam si resturile le-am pus in pungi si pungute pe care le-am aruncat mai tarziu la locurile amenajate.

Tarifele nu sunt mari: 3 lei/persoana, iar pentru elevi 1 leu/persoana. Exista si taxa de fotografiat 10 lei/aparat si filmat 25 lei pentru 30 de minute.

Programul de lucru este marti-duminica intre orele 10-17.

Indiferent daca mergeti in grup sau singuri va recomand sa mergeti sa vizitati acest muzeu memorial.


[fb]
---
Trimis de sdragos24 in 27.12.15 11:50:55
Validat / Publicat: 27.12.15 12:39:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HÂRLĂU / TG. FRUMOS.

VIZUALIZĂRI: 1937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sdragos24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mausoleu - interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Rodel
[27.12.15 12:58:18]
»

Când mă gândesc la Alecsandri și la Mircești, îmi vine în minte o iarnă bogată în zăpadă care„ scârțâie sub picioare”și în care totul este încremenit sub puterea gerului.

Pe Alecsandri nu mi-l pot imagina într-un alt decor (doar l-a preferat!). Dar... unde sunt zăpezile de altădată?

webmasterX
[27.12.15 13:24:55]
»

Mutat în rubrica "Casa memorială Vasile Alecsandri [Mircești], IAȘI" (nou-creată pe sait)

sdragos24AUTOR REVIEW
[27.12.15 19:35:18]
»

@Rodel - Asa este, mare dreptate ai. Se pare ca zapezile de altadata sunt doar amintire. Sincer sper sa nu... mi-e dor de o zapada "ca altadata".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel, sdragos24
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială Vasile Alecsandri [Mircești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04057502746582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1