GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa Memorială Constantin şi Ion Stere
Sincer vă spun că NU a fost în intenţia mea să merg la acest muzeu dar fiindcă aici i-am promis colegului de site zapacitu un review cu acest nou muzeu de pe harta turistică a Ploieştiului, Am Fost Acolo şi m-am documentat la faţa locului.
Inclusă în circuitul muzeal în data de 26 iunie 2010, în parcul memorial cu acelaşi nume de la marginea Ploieştiului, Casa Memorială Constantin şi Ion Stere cinsteşte memoria a celui de a fost Constantin Stere!!!
Şi fiindcă vă văd pe toţi cam nedumeriţi şi ca să nu mai daţi click aici, sau aici sau foarte posibil şi aici am să încerc să vă fac eu un mic conspect cu ceea ce-am văzut la acest interesant şi inedit muzeu.
LOCALIZARE: Muzeul se află undeva în fundul parcului memorial, după ce treceţi de grădina Zoologică şi de clădirea administraţiei parcului, ajungeţi (teoretic) pe malul celălalt al lacului şi găsiţi, într-o linişte deplină: Muzeul Memorial Constantin şi Ion Stere care ţin de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Pentru a ajunge aici la Parcul Memorial Constantin Stere va trebui să luaţi din spate de la catedrală, traseul R. A. T. P. 40B, nu simplu (1,6 lei una călătorie) !!! Administrativ (ca întreg Parcul Memorial) se află pe teritoriul comunei Bucov cu care Primăria Ploieşti se află într-un litigiu etern!
CLĂDIRE: sincer vă spun că nu credeam că va ieşi vreodată vreo secţie muzeală aici în clădirea unde ani de-a rândul a funcţionat o … cârciumă cu pretenţii de restaurant (amendată permanent de Sanepid). Dar realitatea şi rezultatul final au reuşit să uimească pe toată lumea. La parter se află holul de primire, salonul, sufrageria şi casa scării. La etajul 1 se află dormitorul mare şi dormitorul Silviei, biroul de lucru, cu biblioteca; în mansardă birourile Fundaţiei Culturale „Constantin Stere”. De asemenea o sală multifuncţională, pentru organizarea unor expoziţii temporare, audiţii şi vizionări de filme, întâlniri şi dezbateri culturale este amenajată aici la muzeu.
PATRIMONIU: muzeul deţine piese de o inestimabilă valoare culturală şi istorică: vase şi accesorii vestimentare, mobilier şi ustensile de scris, cărţi şi caiete, registre şi fotografii, pagini scrise de mănă sau dactilografiate, cărţi poştale şi tablouri, icoane şi bibelouri, toate aranjate în aşa fel încât să amintească şi să cinstească memoria lui Constantin Stere în cel mai armonios fel.
PERSONALITATEA: recunosc dacă NU am fi avut aici la Ploieşti Parcul Memorial şi acest muzeu nici eu nu aş fi avut habar cine a fost Constantin Stere. S-a născut în data de 1 iunie 1865, la Ciripcău în judeţul Soroca, din Basarabia şi a fost un om politic, jurist, savant şi scriitor român, militant activ pentru Unirea Basarabiei cu România. De altfel, Constantin Stere, a fost cel de-al doilea preşedinte al Sfatului Ţării (2 aprilie - 25 noiembrie 1918). Anul trecut, odată cu inaugurarea muzeului, a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
TARIFE: 4 lei/vizitator, sau cu 50% mai puţin dacă sunteţi copil, pensionar, elev student sau revoluţionar!!! Dacă sunteţi individual şi solicitaţi ghidaj mai achitaţi o taxă de 3 lei, grupurile organizate NU plătesc această taxă ci este inclusă în tarif. De asemenea există şi taxele de documentare: fotografiere 25 lei, filmare 50 lei/oră ziua şi 100 lei/oră noaptea. Sincer vă spun că nu m-am îndurat să dau 3 beri şi 2 mititei pentru taxa foto aşa că momentan va trebui să vă mulţumiţi cu fotografii de exterior.
CONCLUZII: este un foarte interesant muzeu situat într-o zonă liniştită (uneori prea liniştită) animată doar în weekend-uri când este “luată cu asalt” de către ploieşteni şi comercianţii ambulanţi care dau drumul manelelor la maxim; dar dacă este să mă întrebaţi pe mine muzeul este unul care vă va încânta cu siguranţă prin eleganţa şi ordinea pe care le veţi găsi aici.
Aşa că haideţi şi dumneavoastră la Muzeul Memorial Constantin şi Ion Stere din Bucov!!!
Trimis de RobertCodescu in 24.08.11 07:51:55
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.97849276 N, 26.05833580 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Totusi, daca e din Basarabia, ce legatura avea cu Ploiestiul de i s-a deschis un muzeu, in cinstea lui? A trait aici, o perioada de vreme, sau de ce?
@Georgiana, Constantin Stere a trăit la Bucov o bună parte a vieţii sale şi tot aici la Bucov a şi decedat în 26 iunie 1936.
De fapt chiar a avut cumpărată aici o casă, care a fost transformată în... teren arabil de regimul comunist. Pein urmare permite-mi să-l declar (postmortem) ploieştean de-al meu, fiindcă eu sunt ferm convins că în câţiva ani Bucov-ul va deveni cartierul de est al Ploieştului. Să NU te aud când se va întâmpla asta că NU ai ştiut!!!
Spre rusine mea, am fost de foarte multe ori aici la Bucov, insa nu am vizitat niciodata acest muzeu. Cine stie asta poate daorita faptului ca muzeul este pozitionat la mama naibii in fundul parcului si nu stiu cata lume vine aici special sa viziteze aceasta casa memoriala.
Mai ales ca Gradina zoologica este chiar in drumul spre muzeu si atractia este mult mai mare sa vizitezi animalele de aici.
Tocmai din aceste considerente vreau sa te felicit pentru acest review!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa memorială & Parcul Constantin Stere [Bucov]» (nou-creată, între timp, pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 În memoria unui mare patriot: Muzeul Ctin şi Ion Stere — scris în 15.04.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Stere — scris în 15.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Parcul Bucov — scris în 02.09.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 O duminica la Parcul 'Constantin Stere' Bucov — scris în 20.07.15 de papalito din PLOIEşTI - RECOMANDĂ