ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: pitesti
ÎNSCRIS: 04.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Memoriala “ MARIA LATARETU” si doar atat… [Balcesti]

Ilustrație video-muzicală

Maria Lataretu - Lie, ciocarlie
TIPĂREȘTE

Ploaia cerne marunt, urmam drumul spre Targu Jiu, trecem de Horezu, pentru a vedea maretia lui Brancusi. Lasam in urma Cheile Galbenului si Cheile Oltetului cu ganduri marete. Stim cand intram pe Valea Gilortului deoarece la un moment dat trecem un pod cere era semnalizat de un panou cu Raul Gilort. Prima localitate dupa pod este Balcesti. Telefonul suna. Prietena mea aflata in urma masinii noastre ma anunta entuziasmata de urmatoare oprire. Un panou pe parte stanga ii atrasese atentia: “ Casa Memorial Maria Lataretu”, este pasionata de muzica populara romaneasca. Hai sa oprim. Bagam masina pe o ulita de tara si sotul incepe sa injure. Drumul neasfaltat si gropile formate datorita ploii ii dau emotii. Oprim si intrebam un satean de casa memoriala. O ratasem cu vreo 100m. Casa este la strada principala, langa primaria Balcesti. Curtea larga din fata casutei este imprejmuita cu un gard simplu. Poarta este incuiata, nimeni prin preajma. O localnica trece in graba pe langa noi. Cu greu se opreste sa stea de vorba, dar ne spune ca aici nu avem ce vedea, locul unde s-a nascut Maria Lataretu este pe o ulita, dar casa nu mai exista de mult. Da din mana si pleaca mai departe. Asteptam 5 minute si nu vine nimeni. Fortam un pic poarta, de fapt era prinsa cu un zavor dintr-acela ca la tara, si se deschide foarte usor. Intram in curtea larga pe o potecuta pietruita, nici tipenie de om. Prindem curaj si inaintam spre bustul din marmura alba al Mariei Lataretu. Inscriptia de bust ne da frisoane: “…Mereu se-nalta, vesnic suie, In alte noi privighetori…”

Curtea casei este neingrijita, florile aflate pe marginea aleii par cam vestede. Casa este micuta cu numai doua camere, probabil imita foarte bine casa in care s-a nascut Maria Lataretu. Geamurile casutei sunt mici si murdare, privim cu greu prin ele. Inauntru doar un pat, un fotoliu si niste ziare aruncate pe jos. Usile sunt incuiate si de data asta nu reusim sa le desfacem. Nici nu insistam, vazusem pe geam tot ce era de vazut. Langa Casa, Primaria Balcesti troneaza frumos ingrijita cu spatiu de joaca pentru copii si un monument ridicat in cinstea eroilor neamului. Oamenii trec grabiti pe strada, dar niciunul nu ne ia seama. Oare atata a ramas de Pasarea Maiastra a Gorjului??? Imi aduc aminte pick-up parintilor mei. Aveau placi cu Lataretu, cu Dolanescu, Maria Ciobanu si multi altii. Cati dintre voi ati crescut cu pick-upul din lemn cu panza pe difuzoare, mare cat un dulapior? Probabil ca majoritatea. Era singura modalitate de ascultare a muzicii la sindrofiile lor cu prietenii. Eram mica, dar cantecele haulite si doinele ei imi rasuna si acum in tample. Cateodata mai aud vocea ei inconfundabil la radio, nu mai este o alta voce ca a ei, dar doar atat. Am crescut cu vocea ei in urechi, mama fiind o impatimita a muzicii Mariei Lataretu. Cand era veselie in casa se auzea “Mai tii minte, mai draga Marie”…

Povestea ei… S-a nascut la 7 noiembrie 1911 intro casa sarmana cu doua camere, intro familie de lautari cu 16 copii: "Cand am deschis ochii pe lume m-am pomenit intr-o casuta mica si saraca, cu doua incaperi. Acuma nu mai exista... Dar gradina casei mele nu am sa o pot uita niciodata. Avea gard de jur-imprejur cu stobori impletiti cu nuiele, iar in gradina aveam o multime de trandafiri, nalbe, garoafe, gherghine si o tufa de liliac. Pot sa spun ca era, poate, cea mai frumoasa gradina din Balcesti. ". Poate ca asa ar trebui sa arate si gradina de acum. La 12 ani canta deja intrun taraf din Novaci. La 16 ani devine solista principala a tarafului Tica Lataretu. Acesta ii devine sot. La varsta de 26 de ani, dupa 10 ani in care a cantat la petreceri, este invitata la Bucuresti pentru a inregista in Arhiva de popor a Societatii Compozitorilor Romani. In 1946 devine cantareata primei orchestre de muzica populara de stat, care avea sa devina mai tarziu orchestra Barbu Lautaru. Se spune ca Maria Lataretu a invatat sa cante intai imitind pasarile. Viata ei devine una plina de spectacole dedicata intru-totul muzicii populare si publicului drag.

Viata de familie insa a fost una dureroasa. Cinci copii din sase nascuti ii mor, un singur baiat supravietuieste. Se spune ca cel mai foc i-a fost dupa o fetita, Mariuca, care ii mostenea glasul si talentul. A murit muscata de un caine cand Maria Lataretu era plecata intrun turneu in tara. S-a urcat pe scena, a cantat si dupa aceea a plecat la inmormantarea fiicei ei. A avut parte de un barbat bun pe care l-a iubit pana la moarte. A sustinut-o in tot ce facea si nu a lasat-o sa dea inapoi. Tragedia vietii ei este expusa in cantecele ei.

Scena era altarul vietii sale. Avea un respect deosebit pentru oamenii pe care ii incanta cu muzica ei. Nu a urcat niciodata pe scena cu capul gol, inaintea fiecarui spectacol aprindea o candela, spunea o rugaciune si ii multumea lui Dumnezeu. A fost o femeie simpla, modesta, care nu a profitat de renumele ei. Intodeauna avea la ea un castron in care manca mancarea adusa de acasa, niciodata nu servea masa in restaurant ca ceilalti artisti, intotdeauna isi cosea hainele singura.

"Cand canta ea, simteai pentru ce traiesti tu! N-a fost si n-o sa mai fie alta ca ea! "; "Si pasarile cerului taceau cand canta ea"- sunt vorbe spuse de marele Johnny Raducanu intrun interviu despre Maria Lataretu.

Cine nu cunoaste macar una dintre celebrele ei melodii? Care dintre noi n-am fredonat macar o data “Lie, ciocarlie”-melodie compusa in memoria copiilor ei? Isi scria singura versurile, a invatat sa scrie singura la o varsta destul de inaintata. N-a avut vreo scoala de muzica, dar a avut scoala vietii, o viata plina de durere, si a mai avut in sange darul acesta Dumnezeiesc. A fost iubita de sot si de public si a murit la un an dupa sotul ei, pe scena. Ce mare artist nu si-ar dori asta? ! ? Talentul si daruirea ei strabat generatii, amintirea ei nu va muri odata cu noi, cantecele ei vor dainui peste generatii, pana cand se v-a gasi cineva sa pastreze cum ar trebui memoria ei… Exista, am inteles un festival la Targu Jiu, de fapt un concurs al tinerilor interpreti, si atat… Citeam un comentariu pe Net si cineva scria ca ar trebui introdusa in manualele de muzica… A murit pe scena, la varsta de 61 de ani.

Am plecat, frustrati de ce am gasit acolo si de ignoranta autoritatilor din Gorj- Balcesti. Casa Memoriala a fost facuta in anul 2006, decorata cu costumele de scena ale Mariei Tanase si cu obiecte din viata acesteia, dar in 2007 au fost retrase de nora acestei, deoarece in casa ploua, pamantul din spatele casei o luase la vale, nu exista curent si autoritatile nu au facut nimic. Am sa pun si cateva poze.


[fb]
---
Trimis de anadragusin in 23.10.10 06:08:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anadragusin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bustul din marmura al Mariei Lataretu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

anadragusinAUTOR REVIEW
[23.10.10 06:33:53]
»

Imi cer scuze dar am postat gresit review-ul, la manastiri. Cred ca trebuia la Alte locuri sau poate la imprejurimile Targu Jiu. Multumesc!

V-as ruga mult daca se poate atasa melodia Mariei Lataretu "lie, ciocarlie".

georgiana
[23.10.10 08:35:34]
»

Foarte intersant!

Multumesc, @Ancadragusin!

Si eu am trecut pe acolo, dar uite ca si mie mi-a scapat. Cand mai merg la Ranca, negresit o sa opresc, nu ma va impiedica nici noroiul de pe ulite si nici altceva.

Cu toate ca am oftat de la primele randuri citite si pana la sfarsi. Marturiesesc ca nu stiam nici atatea lucruri despre ea! Ce ma mai si mira- e si faptul ca ai doar doar un vot si doar 23 de vizualizari! Dar... cine-i mai intelege pe utilizatori? Umblam inebuniti in alte tari sa vedem case memoriale ale nu stiu cui... si aici, foarte aproape de noi, un artist de talia Mariei Tanase, nu ne trezeste nici un fel de curiozitate! La fel am descoperit si in Bucovina, la casa memoriala a lui Ciprian Porumbescu.

Poate, daca atasezi o melodie celebra de-a ai la review, vor citit mai multi, ce zici?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster15
[23.10.10 08:53:16]
»

V-as ruga mult daca se poate atasa melodia Mariei Lataretu "lie, ciocarlie".

Done, auditie placuta.

sandu.53
[23.10.10 08:58:40]
»

extraordinara inspiratia ta de a scrie acest review atat de frumos despre Maria Lataretu! o voce extraordinara, unica specifica zonei gorjene! felicitari!

biancuta
[23.10.10 09:06:32]
»

Impresionanta povestea Mariei Lataretu! Poate se va face ceva si se vor imbunatati conditiile! Felicitari pentru review!

recul*
[23.10.10 11:06:27]
»

un review extraordinar, o adevarata lectie despre cum se scrie un review! o spun fara nicio retinere, o adevarata pledoarie pentru cea care a fost regina cantecului popular romanesc!!

dincolo de nepasarea autoritatilor locale din Balcesti, (sat amintit cu drag si de catre maestrul Tudor Gheorghe in cantecele sale), ramane totusi amintirea celei care a fost Maria Lataretu si cred ca cu totii suntem obligati sa ii ducem numele mai departe. inca o data, MULTUMIM, @anadragusin!

anadragusinAUTOR REVIEW
[23.10.10 13:36:50]
»

Multumesc tuturor. Nu conteaza cate voturi primeste acest review Georgiana draga, important este sa fie citit de cat mai multi si inteles asa cum trebuie. Va multumesc pentru vorbele frumoase si multumesc webmaster15 pt. melodie.

As mai dori sa specific, ca Maria Lataretu a murit cantand cantecul "Va las cantecele mele", ca un testament pentru auditoriu si pentru autoritati.

Cum se spunea intrun review anterior, noi nu stim sa facem bani din traditie, arta si turism. Nu sunt promovate adevaratele valori ale tarii si de aici si nepasarea probabil, a autoritatilor din Balcesti. Va multumesc inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aida.alecu*
[23.10.10 17:49:53]
»

Felicitari! Un rw f inspirat! Multumim pentru ca ne-ai redescoperit o mare interpreta!

anadragusinAUTOR REVIEW
[24.10.10 09:40:09]
»

V-am rugat pentru postarea review-ului corecta. Probabil la Muntenia Oltenia - alte locuri sau Imprejurimi Targu Jiu. Multumesc.

webmasterXY*
[24.10.10 10:45:25]
»

Colegul care este responsabil cu "sertarele" şi aranjarea impresiilor în ele este liber în acest week-end. Puţină răbdare, că se rezolvă!

anadragusinAUTOR REVIEW
[24.10.10 12:00:18]
»

Multumesc, nu stiam. Am crezut ca nu s-a primit sesizarea.

webmaster77
[25.10.10 19:45:09]
»

mutat la "DESCOPERA OLTENIA"

Maria Smeu
[26.10.10 22:51:48]
»

Frumos si deosebit de emotionant review. L-am citit de doua ori, a doua oara pentru mama mea - olteanca din Gorj, evident indragostita de muzica locurilor de bastina.

Daca am fi putut, am fi votat amandoua, dar, pe langa votul meu cu nr. 11, primeste te rog si unul virtual de la cea careia ai reusit sa-i atingi o coarda sensibila.

anadragusinAUTOR REVIEW
[27.10.10 10:22:49]
»

Multumesc mult @Maria Smeu, tie si mamei tale. Tatal meu era din Olt, deci si eu sunt jumatate olteanca. Ma bucur ca v-a facut placere citirea acestui review si ascultarea melodiei probabil. Tot respectul pt. parintii nostri.

Ellada_sagapo
[27.10.10 13:02:08]
»

M-ai uimit cu acest review. Felicitari!

Cine si-ar fi imaginat ca o cantareata de talia ei, nu are o casa memoriala pe masura! Rusine autoritatilor din Balcesti. Si felicitari tie pentru ca ai facut benevol mai mult decat ei, care sunt platiti din banii nostri, ai tuturor.

dannek
[12.11.10 07:10:30]
»

localitatea Balcesti este aceeasi de unde este si Mitica de la Liga

dartax
[06.12.10 10:45:34]
»

O biografie a artistei gasiti aici; de asemenea, exista si o pagina dedicata ei: click aici; pentru stiinta ta, @dannek: Balcesti - Gorj, locul despre care vorbim, nu este acelasi cu Balcesti - Valcea, de unde provine Dumitru Dragomir... (Mitica de la Liga)

webmasterX
[06.02.23 13:32:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa memorială Maria Lătărețu [Bălcești]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Oltenia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, anadragusin, biancuta, dannek, dartax, Ellada_sagapo, georgiana, Maria Smeu, recul*, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială Maria Lătărețu [Bălcești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067010879516602 sec
    ecranul dvs: 1 x 1