GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casa lui Ion. Ion al lui Rebreanu!
Odinioară se numea Prislop, astazi Liviu Rebreanu
Am poposit aici venind dinspre Reghin, în drum spre Sangeorz-Bai.
Inainte de a vizita casa, d-nul Ilovan Valer (cred ca era professor pensionar) ne-a invitat intr-o alta cladire mai moderna, aflata pe partea dreapta urcand cateva scari, pe o alee pietruita, imprejmuita de copaci umbrosi si falnici. Aici am fost intampinati inca din hol de un foarte reusit portret al scriitorului. Am fost invitati cu totii intr-o sala nu prea mare, in forma de amfiteatru, situata la parter.
Custodele muzeului – Valer Ilovan ne-a povestit numeroase detalii din viaţa lui Rebreanu, cu conexiuni locale, despre opera sa, când era cazul strecura şi câte un citat.
Am aflat ca scriitorul s-a nascut la 27 nov. 1885 in com. Tarlisua, din Bistrita Nasaud si ca a murit la 1 sept. 1944, in deplina maturitate, la doar varsta de 59 de ani, de cancer pulmonar. Romancierul isi gasea refugiul, in nicotina, fumand si 10 pachete de tigari pe zi, amestecate bininteles cu licoarea cea neagra, nelipsita cafea. A fost primul copil din cei 14 ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai. Liviu Rebreanu a locuit aici doar un an de zile, dar a cunoscut multe persoane care l-au inspirat in romanul scris ulterior – „Ion”.
Am vazut o casa tipic taraneasca, vopsita in alb, curata, cu un pridvor pe toata lungimea ei, cu un acoperis simplu din tigla de lemn. Am patruns in aceasta casa, alcatuita din 3 incaperi. Si aici, tipic, la intrare, in prima incapere este bucataria, mare, care practic nu mai este inzestrata decat cu un cuptor specific taranesc, decorat cu cateva vase din lut. Si atat… Dar alaturi sunt vitrine ce adapostesc cu sfintenie documente originale cu scrisul romancierului, sunt fotografii cu familia sau poze cu diverse personaje cu scene de razboi. Totodata, aici am vazut si cateva fragmente din “Marturisirile”scriitorului privind romanele sale de capatai: “Ion”, “Padurea spanzuratilor” si “Rascoala”.
Va recomand cu dragoste in suflet si cu sete de cunoastere in cuget sa vizitati o data Casa Liviu Rebreanu. Daca veti avea sansa de a-l avea langa voi pe acel domn profesor, veti fi binecuvantati. Va garantez!
Trimis de camybugnariu in 07.07.16 22:31:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂSĂUD [BN].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (camybugnariu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.26469620 N, 24.43131010 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2015 Acasă la Ion și Ana — scris în 05.11.15 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Casa Memoriala Liviu Rebreanu [Nasaud] - in mijlocul personajelor din romanul Ion — scris în 13.11.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2010 La Muzeul si Casa Liviu Rebreanu, locul unde s-a nascut 'povestea pamantului' — scris în 15.12.10 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ