ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Memoriala Liviu Rebreanu [Nasaud] - in mijlocul personajelor din romanul Ion

Ilustrație video-muzicală
Ciuleandra

TIPĂREȘTE

Pe drumul national 17 C, la 5 km de Nasaud si 18 km de Bistrita, se afla Casa Memoriala Liviu Rebreanu, in localitatea Prislop care azi poarta numele scriitorului. Este pozitionata chiar intr-o curba, era sa nu o vedem, noroc cu un panou de reclama care ne informeaza ca suntem in dreptul ei. Langa casa este o parcare, nu foarte mare, dar cat sa incapa un autocar si 2-3 masini. Pretul unui bilet este de 2 lei pentru adulti si 1 leu elevi, taxa fotografiere 15 lei. Muzeul este deschis de miercuri pana vineri de la 9-17, luni si marti inchis.

Imediat ce intram in curte suntem intampinati de ghid, care ne conduce pe o mica alee pietruita pana la casa scriitorului. In drum admiram arborii din gradina si bustul lui Liviu Rebreanu, imprejmuit cu gard viu. Ghidul povesteste cu pasiune si e o placere sa-l asculti. Ne ofera o multime de informatii.

Casa este specifica zonei, o casa taraneasca cu pridvor ingust, aflata intr-un cadru natural superb. Tatal sau a fost invatator iar casa i-a apartinut acestuia. A fost reconstruita de locuitorii satului, ajutati de sotia si fiica scriitorului.

Liviu Rebreanu a locuit aici doar un an de zile, dar a cunoscut multe persoane care l-au inspirat in romanul scris ulterior”Ion”. E casa in care a locuit intre eroii sai din roman.

Casa are trei incaperi. In prima, care a fost si bucataria, a ramas doar cuptorul avut de familia Rebreanu. Aici sunt foarte multe documente, fotografii, citate ale scriitorului despre el si despre cele trei opere ale sale: “Ion”, “Padurea spanzuratilor” si “Rascoala”, precum si citate ale altor scriitori povestind despre Liviu Rebreanu...

Satul natal al marelui romancier este Tarlisua, un sat mic “ care pe nici o harta nu l-a descoperit, dar care totusi exista”, dupa cum spunea insusi scriitorul. S-a mutat mai tarziu in satul Prislop (azi Liviu Rebreanu), unde a avut ocazia sa cunoasca visurile si suferintele taranului roman, a trait cu acestia si a ramas profund impresionat.

De un singur lucru ma feresc: sa nu fiu banal, spunea Rebreanu despre el. Si a reusit. Cunoscand indeaproape problemele taranului roman legate de pamant, punand suflet in randurile scrise, a reusit sa transmita ceea ce simtea.

Din « Marturisile » lui Rebreanu aflam ca personajul Ion a fost inspirat dintr-o scena vazuta de autor: un taran pe care l-a vazut sarutand pamantul. L-a sarutat ca pe o ibovnica, spunea el, iar scena i s-a intiparit in minte, atat de sugestiva era. A intruchipat acest personaj in Ion Pop al Glanetasului, cu gandul la acest taran.

“Rascoala” este continuarea romanului “Ion”, iar “Padurea spanzuratilor “ are la baza o fotografie vazuta de autor, o fotografie “plina cu ochi spanzurati in dosul frontului austriac spre Italia”. . La ideea abia ivita se adauga tragedia avuta fratelui sau, executat pentru ca a incercat sa dezerteze din armata austro-ungara. Toate acestea, au avut darul de a face acest roman o capodopera, fara de fara de care romanul ar fi fost doar o creatie a mintii, ” lipsita de seva vie, ... , pe care numai experienta vietii o zamisleste in sufletul creatorului’. ”

In cea de-a doua incapere, sunt expuse costumele vechi si ingalbenite purtate de Ion Pop al Glanetasului si de Ana, nevasta lui Ion, precum si alte date despre romanele scriitorului.

Chiar daca personajele sunt reale, romanul e in cea mai mare parte fictiune. Ion a murit in 1935, dar Ana a trait pana in 1973, murind la 84 de ani. Mormintele celor doi se gasesc in cimitirul din apropierea bisericii.

In apropiere, in centrul satului, se gaseste casa parohiala, tot o cladire monument , unde a locuit preotul Ion Belciug din roman. Casa e greu sa treaca neobservata deoarece este viu colorata, placata cu mozaic galben si albastru.

In cea de a treia incapere sunt expuse obiecte si piese de mobilier care au apartinut invatatorului Vasile Rebreanu: dulap, oglinda, biroul de lucru, o canapea cu perne ornamentale, o masa cu patru scaune si pe masa nelipsita scrumiera a scriitorului, peretii au multe tablouri de familie, doar locatarii lipsesc, par ca sunt iesiti la cumparaturi si trebuie sa se intoarca.

Liviu Rebreanu s-a stins din viata la varsta de 59 de ani, bolnav de plamani. Dupa spusele ghidului fuma cinci pachete de tigari pe zi si bea cate 15 cafele.

Complexul cuprinde inca o cladire unde este un amfiteatru mare iar la etaj o expozitie de carte unde sunt expuse operele lui Liviu Rebreanu. Cele trei mari opere care sunt prezentate in casa memoriala au fost transpuse pe pelicula cinematografica, iar cartile sale au fost traduse in 37 de limbi. Romanul “Ion” este editat si in scrierea Braille si se crede ca e singurul muzeu din tara care detine o asemenea carte.

Liviu Rebreanu in “Cred” spunea: Nu frumosul, o nascocire omeneasca, intereseaza in arta, ci pulsatia vietii. Cand ai reusit sa inchizi in cuvinte cateva clipe de viata adevarata, ai savarsit o opera mai pretioasa decat toate razele din lume... .

Sunt vorbe atat de adevarate! Atunci cand vizitezi casa in care a locuit intre personajele cartii sale, cand vezi citatele si marturisile autorului, atunci cand privesti interiorul casei si costumele purtate de Ana si Ion, iti dai seama de sufletul depus pentru scrierea cartilor sale si de sentimentele avute cand le-a scris. El a cunoscut direct suferintele, dorintele, dramele traite de eroii sai, le-a inteles si le-a transpus pe hartie. Romanele sale sunt o capodopera, dar simtind sufletul depus in scrierea lor, ele capata o alta dimensiune iar noi, cititorii romanelor sale si vizitatorii casei memoriale, ne dam seama de profunzimea sentimentelor avute de autor cand le-a scris.

A reusit sa nu fie banal...


[fb]
---
Trimis de biancuta in 13.11.10 00:18:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15857 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Memoriala Liviu Rebreanu - vedere din parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10400 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

anadragusin
[13.11.10 03:14:53]
»

Cate lucruri minunate am putut sa aflu! Un review scris ca o biografie de mare valoare. Cred ca ar trece cu nota 10 la un examen de bacalaureat. Mi-as fi dorit la examen sa-mi pice Rebreanu. Multumesc pt. lectia de literatura data. Astept pozele cu mare drag.

valimi
[13.11.10 07:59:35]
»

Nu cunosteam faptul ca personajele romanului Ion ar fi avut corespondenti in viata reala, e un amanunt interesant.

Alina Morar
[13.11.10 08:19:12]
»

Alaturi de tine am vizitat si eu, virtual, casa unui mare scriitor al nostru.

sandu.53
[13.11.10 09:17:23]
»

am trecut de multe ori prin fata acestei case memoriale si din graba nu m-am oprit, am tot zis ca ma voi oprii alta data... si acum imi pare rau... foarte frumos ai prezentat iar casa chiar merita vizitata!

pepsi70ro
[13.11.10 09:30:04]
»

Cu siguranta mi-ar fi placut sa o vizitam si noi, mai cu seama fata mea cea mare care tocmai a terminat de citit Ion. Felicitari pentru prezentare.

webmaster13
[13.11.10 09:50:34]
»

Ce alta melodie puteam sa atasez decat aceasta!

Felicitari pentru aceste impresii!

cristi_an3000
[13.11.10 10:22:26]
»

merg regulat prin zona respectiva, in concluzie am trecut (si o sa mai trec) prin fatza acestei case memoriale de nenumarate ori. insa, spre rusinea mea, singura oara cand am vizitat-o a fost in urma cu vreo 20 si ceva de ani, la o excursie cu scoala.

ar mai fi de mentionat despre Rebreanu, ca in 1889 (deci cand el avea 4 ani) familia sa s-a mutat din Tarlisua in comuna Maieru, pe valea Somesului Mare, tot in Bistrita-Nasaud, la vreo 10 km de Sangeorz-Bai, comuna in care de asemenea exista o casa memoriala Liviu Rebreanu. despre Maieru, scriitorul spunea: În Maieru am trăit cele mai frumoase și mai fericite zile ale vieții mele. Până ce, când să împlinesc zece ani, a trebuit să merg la Năsăud, la liceu. chiar si in romanul Ion, roman care se desfasoara in Pripas (identificat cu localitatea Prislop) multe cadruri si personaje pastreaza caracteristici specifice zonei cursului superior al Somesului Mare.

Cuibul Visurilor - asa mai numea marele scriitor comuna Maieru.

dannek
[13.11.10 10:33:44]
»

Frumos impresionant! Felicitari!

biancutaAUTOR REVIEW
[13.11.10 15:05:36]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@web13, Ciuleandra e inca un roman care a fost transpus pe pelicula cinematografica. Iti multumesc!

@cristi an 3000, multumesc pentru completari. Spuneai ca treci frecvent prin zona, poate vei veni cu impresii despre casa din Maieru de care spuneai.

magdalena
[13.11.10 16:36:26]
»

Cred ca sunt impresiile care mi-au placut cel mai mult la tine!

Si ma bucur ca am aflat amanunte pe care nu le cunosteam, despre Liviu Rebreanu.

cristi_an3000
[13.11.10 16:50:06]
»

@biancuta, eu avand parintii in BN si copilarind pe-acolo, cred ca as fi foarte subiectiv daca as scrie despre locurile respective. asadar deocamdata o sa las pe cei "din afara" sa isi spuna impresiile. dar... cine stie, poate la un moment dat o sa scriu si eu

webmaster77
[13.11.10 16:51:53]
»

redenumit rubrica in "Nasaud si imprejurimi", poate mai apar si alte review-uri despre alte obiective din zona, asa ca aceasta rubrica va putea sa le gazduiasca cu succes;

lica baesu
[13.11.10 19:56:08]
»

frumoase si placute randurile tale si pline de invataminte si reamintiri pentru cei care au mai uitat cele invatate in scoala. Intradevar scriitorul s-a inspirat in operele sale din viata reala, daca nu ma insel si personajul Apostol Bologa este inspirat de fratele sau.

mariana.olaru
[14.11.10 13:22:24]
»

Am avut o neașteptată surpriză citind review-ul tău și contemplând imaginile, pentru că am descoperit, iată, încă un loc pe care românii îl îngrijesc cu mare dragoste spre păstrarea memoriei înaintașilor lor. Am vizitat casa memorială Liviu Rebreanu în 1998 și constat că de atunci până acum nu s-a schimbat nimic: spațiile expoziționale interioare și exterioare sunt la fel de frumoase ca acum un deceniu, iar ghidul e posibil să fie același care ne-a impresionat și pe noi până la lacrimi, întratât de înflăcărat și emoționat ne povestea despre marele romancier și eroii vii ai scrierilor lui. Mândria națională expira din toate vorbele ghidului și ne-a făcut și pe noi părtași la ea, încât când am ajuns la următoarea țintă a vizitei noastre, casa memorială George Coșbuc, aflată tot în zona Năsăudului, eram deja cu sufletul încărcat de emoție și trăire patriotică...

Nu mai vorbesc de frumoasle sate și meleaguri năsăudene, ele singure constituindu-se într-un minunat traseu demn de a fi străbătut și admirat în orice anotimp!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[14.11.10 14:17:06]
»

@ biancutza

Felicitari pentru review... am scris si eu despre bogatiile judetului Bistrita Nasaud, nu numai literare ci si minerale (borcuturile si slatinile de la Anies, Rodna, Sant, Maieru, Valea Ilvei, Saratel, Pintic si Sangeor Bai) dar se pare ca acest judet e mult mai cunoscut datorita unui singur om pe care-l studiem la literatura romana in liceu decat prin cele peste 100 de resurse naturale ce ar putea aduce prosperitatea lucuitorilor acestor meleaguri si pe care noi nu le studiem, din pacate, nicaieri)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[14.11.10 14:38:22]
»

@mariana. olaru, ghidul este cu adevarat dedicat muncii lui, probabil ca e acelasi. Asa cum spui si tu, povesteste cu inflacarare, se simte respectul si mandria de a locui intr-un sat care, impreuna cu locuitorii sai, a fost subiectul unei capodopere literare. Ma bucur ca aud ca in urma cu zece ani acest loc era la fel ingrijit si ca autoritatile pretuiesc memoria acestui mare scriitor roman. Sunt lucruri si locuri care nu se uita, iar acest sat, prin romanul lui Liviu Rebreanu, e unul dintre ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[14.11.10 14:52:08]
»

@dorgo, satul a devenit foarte cunoscut datorita romanului, asa cum spunea si Rebreanu De cand romanul Ion a devenit cunoscut, satul Prislop a dobandit o faima pe care n-a nadajduit-o niciodata", insa se stie ca peisajele bistritene sunt deosebite iar despre frumusetea si bogatiile pamantului romanesc (din toate colturile tarii) ni se vorbeste destul (si) in anii de scoala.

Adevarata problema (care porneste de sus) e ca nu se stiu pune in valoare anumite lucruri si nu sunt exploatate suficient aceste resurse care ar putea aduce bani frumosi statului. Dar cum sa reuseasca ei asta, cand sunt ocupati sa se certe pentru putere si sa-si faca avere...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, biancuta, dannek, dorgo, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Liviu Rebreanu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054812908172607 sec
    ecranul dvs: 1 x 1