ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casa Dosoftei (secție a Muzeului Literaturiii Române din Iași) – o incursiune în literatura română veche

TIPĂREȘTE

După doi ani am revenit în acorduri de toamnă roșiatic-gălbuie pe străzile și colinele Iașului. Am văzut locuri noi și revăzut zone deja străbătute nu cu mulți ani în urmă. Am regăsit orașul moldav animat, plin de tineri, învăluit de mantia toamnei.

Unul din obiectivele vizitate zilele trecute a fost Casa Dosoftei, cum este cunoscută de cei mai mulți ieșeni această clădire. Cartea reprezintă izvorul de informații al omenirii, indiferent de materialul pe care a fost scrisă. Legătura omului cu cartea coboară adânc în istorie, astfel că mi-am propus să văd câteva exemplare rare de cărți, expuse în acest muzeu al literaturii române veche de sute de ani. Romancierul Mihail Sadoveanu scria: Cartea este o făgăduință, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri și frumuseți.

Informații de acces. Venind dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, având în față grandiosul Palat al Culturii, observăm această casă din piatră cu coloane. Este Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” , filială a Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Adresa oficială e: str. Anastasie Panu nr. 54, iar programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00-17.00. Prețul unui bilet de acces este de 5 lei/adult, existând și reduceri pentru grupuri. Nu am făcut fotografii, muzeele aparținând de MNLR Iași având un regim strict în acest domeniu.

Clădirea Muzeului. Am admirat „casa cu arcade” , o construcție solidă din piatră și cărămidă, situată în apropierea fostei Curți Domnești de la Iași, a Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc” (secolul al XV-lea) și a Palatului Culturii. A existat o controversă în privința datării acestei clădiri, inițial cercetătorii atribuindu-i o vechime mai mare, chiar indicând construcția drept reședință a Mitropolitului Dosoftei ori sediu al tiparniței înființate de ierarh în Moldova. Cercetările arheologice au adus dovezi certe privind vechimea „casei cu arcade” : ea ar data de pe la 1677-1679 când domnul Antonie Ruset reface zidul împrejmuitor al bisericii „Sf. Nicolae Domnesc” . Istorici locali susțin și posibilitatea ridicării construcției de către un negustor bogat. Cele cinci arcade de pe fațada nordică formează o galerie care te conduce cu gândul la prăvăliile de altădată.

Înființarea filialei de literatură română veche în „casa cu arcade” la 1970 o putem interpreta și ca o acceptare a variantei privind locuirea în această clădire a Mitropolitului Dosoftei, dar și a instalării aici a celei de-a doua tiparnițe din Moldova (după cea adusă la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” în 1640 de Mitropolitul Varlaam, cu ajutorul lui Petru Movilă).

Construcția masivă din piatră are formă pătrată și ziduri groase de aproape 1 m. Porticul sprijinit pe coloane formează cinci arcade, un adevărat pridvor închis cu grinzi groase de lemn. Pe fațadă sunt așezate simetric două uși și două ferestre cu ancadramente de piatră, alături de patru creneluri (la parter) și patru ferestruici mici la etaj. La interior clădirea este compartimentată în două camere situate la parterul înalt și două la etaj (inițial, fiindcă în prezent există doar o cameră amenajată la catul superior), accesate pe o scară de lemn în spirală. Pereții nu sunt tencuiți, pe jos sunt lespezi mari de piatră, iar tavanul e format din grinzi solide de lemn.

Vizita la Casa Dosoftei. Accesul în muzeu se face prin spate, unde există iarăși uși și ferestre așezate simetric, urcând câteva trepte către parterul înalt. Am achitat 5 lei și am primit biletul de la o doamnă aflată la un birou; în apropiere, pe altă masă sunt câteva materiale de promovare, broșuri și cărți editate de MNLR Iași.

Expoziția de bază e constituită din tipărituri vechi acoperind o perioadă situată între secolele al XIV-lea și secolul al XIX-lea. Vitrinele (interesante prin suportul de lemn pe care sunt așezate) adăpostesc exponatele în ordine cronologică. Simplitatea și valoarea materialelor expuse sunt cuvintele de ordine în acest muzeu. Fiecare exponat beneficiază de explicații privind ceea ce reprezintă, anul din care datează și autorul. Din loc în loc sunt așezate și icoane vechi.

În prima încăpere putem vedea un model al „teascului tipografic” utilizat de Mitropolitul Dosoftei la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Doamna muzeograf ne-a explicat în câteva cuvinte modul de funcționare, o muncă deloc ușoară. În epoca de început a tiparului cărțile de cult au ocupat întreaga producție editorială a tiparnițelor din Țările Române. Tiparul era monopolul Bisericii, tiparnițele funcționând în mănăstiri sau pe lângă Mitropolii și Episcopii. Cărțile tipărite aveau diverse formate, existau foi de titlu decorate cu scene religioase ori figuri de sfinți, apare numărătoarea filelor. Cărțile erau legate în ateliere speciale cu scoarțe de lemn îmbrăcate în piele, cu închizători metalice și, uneori plăci de metal la colțuri și central. Întregul proces de tipărire a unei cărți dura luni de zile, de la crearea matrițelor până la imprimarea foilor și legarea propriu-zisă. După ce privim cu admirație vechile tipărituri și manuscrise din prima sală (Patericul slavon din secolul al XIV-lea, Liturghierul lui Macarie de la 1508 sau Psaltirea lui Coresi de la sfârșitul secolului al XVI-lea) mergem mai departe pe firul cărților religioase și a cronicilor medievale.

Pătrundem în cea de-a doua sală de expoziție unde originale și bine păstrate tipărituri încântă privirile vizitatorilor. Portrete de cărturară și citate din vechi lucrări ne oferă dimensiunea aprecierii acestor înaintași ai cărții de pe meleagurile românești. Cazania lui Varlaam (1643), Biblia de la București tipărită de frații Greceanu (1688) și Psaltirea în versuri a lui Dosoftei (1673) sunt jaloane importante ale dezvoltării tiparului în spațiul Țărilor Române. Vizionarul Mitropolit Dosoftei, cunoscător a cinci limbi străine, traduce Biblia în românește și o transpune în versuri. Cine citește această operă culturală a acelor vremuri observă contribuția personală a autorului traducerii, dar și aspectele ludice și arhaismele introduse în lucrare. Mi-au atras atenția și cărțile populare din vitrine, aproape singurele surse de „povești” ale veacurilor medievale (Floarea darurilor- 1681 și Alexandria – secolul al XVIII-lea). De altfel, în secolele al XVIII-XIX-lea apar o serie de manuale, cărți populare și ceasloave care îmbogățesc orizontul cultural al populației.

Urcăm scara în spirală la etaj și descoperim secțiunea cronicarilor, a domnilor cărturari și a generației de scriitori din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Privim cea mai veche copie (circa 1665) a Letopisețului Țării Moldovei de Grigore Ureche, harta Moldovei tipărită de Dimitrie Cantemir, Istoria pentru începutul românilor în Dacia de Petru Maior (1812) sau opera lui Gheorghe Șincai din 1853: Hronica Românilor și a mai multor neamuri.

În imediata apropiere a „casei cu arcade” se află o statuie care îl prezintă pe Mitropolitul Dosoftei într-o poziție laică, de învățător, ținând pe genunchi o carte deschisă. Opera de artă din bronz a fost amplasată în anul 1975, fiind creația sculptorului ieșean Iftimie Bârleanu. În jurul acestei statui și a Casei Dosoftei autoritățile au amenajat un frumos spațiu verde, pigmentat cu aranjamente florale.

Concluzii. Câteva zeci de minute sau poate o oră întreagă poți petrece printre exponatele de o certă valoare, „pietre” de bază la temelia culturii scrise românești. Se pare că această casă-muzeu va intra într-un binemeritat proces de restaurare, dar totodată este posibil ca noua expoziție să nu mai conțină atât de multe exemplare originale de carte veche, aviz vizitatorilor să se grăbească. Recomand o vizită la Casa Dosoftei, posibil cea mai veche clădire din Iași, gazdă a unor cărți vechi - adevărate comori ale culturii noastre.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.10.17 15:29:04
Validat / Publicat: 30.10.17 18:57:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1515 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” - iași.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

doinafil
[31.10.17 12:35:40]
»

@tata123:

Un articol util „Casa Dosoftei”, pe care, cu siguranță, n-am s-o mai ratez când voi mai merge la Iași!

Nu știu cum se face, dar, de fiecare dată când am fost la Iași (în delegație, pe vremea lui Ceașcă, sau mai recent, la Mitropolie), eram mereu cu orele calculate și n-am reușit s-o vizitez.

Este, într-adevăr, o construcție frumoasă, solidă, așa cum se construia odată. La fel de groase ziduri (un metru lățime, sau chiar mai mult) are, în subsolurile ei, unde se fermenta berea natural - cam șase luni pe an), clădirea veche a fabricii de bere Rahova, care a aparținut lui Bragadiru.

Mă întrebam, văzând pozele, dacă bârnele ce leagă arcadele la partea de jos sunt mai noi sau sunt cele vechi.

Am votat pentru că a meritat!

Mitica49
[31.10.17 17:56:02]
»

@tata123: Din păcate Casa Dosoftei nu am vizitat-o când am fost în Iași (vezi "Iași - oraşul studenţiei noastre (1) + (2)"), din motive de "închis", scriind câte ceva doar despre exteriorul clădirii.

Ca atare am citit cu plăcere prezentarea, acordând votul fără reținere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.11.17 10:20:40]
»

@doinafil: Casa Dosoftei este așa de bine amplasată încât toți vizitatorii Iașului o privesc în drum spre Palatul Culturii ori spre Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Arhitectura construcției atrage privirile, dar patrimoniul său e la fel de valoros: cărți medievale originale, manuscrise, icoane vechi. o parte din istoria scrisă românească se află în „Casa cu arcade”.

@Mitica49: Muzeul închis = prilej de a reveni la Iași, poate chiar după restaurarea casei-muzeu. Din diverse motive (care țin sau nu de noi) nu reușim întotdeauna să vizităm în vacanță toate obiectivele pe care ni le-am propus. Dar tot e bine că știm despre existența lor și citim informații despre exponatele găzduite în muzee, case memoriale, expoziții etc.

O toamnă îmbelșugată!

mishu
[04.11.17 21:45:29]
»

@tata123: Prima data cand am ajuns la Iasi a fost in urma cu vreo 40 de ani insa am avut parte de niste profesori care ne-au dus sa vedem multe atunci si sunt convinsa ca am fost si la Casa Dosoftei deoarece multa vreme dupa acea excursie spuneam ca am vazut Biserica Trei Ierarhi, Golia, Junimea, bojdeuca lui Creanga, Teiul lui Eminescu dar si Casa Dosoftei. Am mai ajuns de vreo 2-3 ori pe la Iasi de atunci insa Casa Dosoftei nu am mai reusit sa o vedem chiar daca eram la doi pasi de ea (aveam concurs de exemplu la Sala Sporturilor care este chiar acolo).

Iasiul mi se pare un oras minunat si care merita sa-l iei pe indelete si sa te bucuri de el.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.11.17 09:14:50]
»

@mishu: Iașul abundă în obiective turistice importante și interesante. O mare parte sunt grupate în centrul orașului fiind astfel accesibile pentru mulți vizitatori. Casa Dosoftei „sare în ochi” oricărui călător ce străbate axa Piața Unirii - Piața Palatului Culturii. Consiliul Județean Iași a întocmit încă din anul 2016 documentațțile necesare accesării unor proiecte de restaurare cu finanțare nerambursabilă. Sper ca proiectul de restaurare să se concretizeze. Mulțumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[01.12.19 15:07:02]
»

Mutat în rubrica "[Alte] Muzee în Iași, IAȘI" (nou-creată pe sait)

webmaster
[01.10.21 19:55:50]
»

Având în vedere și cele de aici

Pentru o claritate sporită a subiectului review-ului

- am completat titlul articolului — prin inserarea „(secție a Muzeului Literaturiii Române din Iași)”

webmasterX
[01.12.21 12:15:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa Dosoftei (secție a MLR Iași) » (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Iașul și împrejurimile sale]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

adso
[01.12.21 13:07:17]
»

@tata123 ????:

Consiliul Județean Iași a întocmit încă din anul 2016 documentațțile necesare accesării unor proiecte de restaurare cu finanțare nerambursabilă. Sper ca proiectul de restaurare să se concretizeze.

S-a concretizat: muzeul s-a închis la finalul lui 2017 și s-a redeschis pe 13 decembrie 2019 (ziua în care este prăznuit Sf. Ierarh Dosoftei). Era ieșit dintr-o (prea) lungă restaurare de doar câțiva ani, dar s-a mai găsit câte ceva de făcut: sistemul de încălzire dar, mai ales, cel de drenare a apei pe lângă ziduri. Se pare că se fărmița piatra de la nivelul fundației. Nu mă pricep, am citit prin presă.

Se pare că această casă-muzeu va intra într-un binemeritat proces de restaurare, dar totodată este posibil ca noua expoziție să nu mai conțină atât de multe exemplare originale de carte veche, aviz vizitatorilor să se grăbească.

Nu s-a pierdut nimic din fondul de carte. Chiar mi se pare că schimbările făcute sunt binevenite. Doar un sigiliu mare al Moldovei a dispărut, nu știu unde a fost relocat. Nu țin minte să îl fi văzut nici la Muzeul de Istorie.

Accesul în muzeu se face prin spate, unde există iarăși uși și ferestre așezate simetric, urcând câteva trepte către parterul înalt.

După noua renovare, accesul se face prin față, printre arcade.

Prețul unui bilet de acces este de 5 lei/adult, existând și reduceri pentru grupuri. Nu am făcut fotografii, muzeele aparținând de MNLR Iași având un regim strict în acest domeniu.

Prețul a devenit 9 lei / persoană. Fotografiatul este posibil, dar contra unei taxe de 30 lei / oră. (Astă vară am dat doar 20 lei, din câte țin minte.)

Dacă vă nimeriți în Iași în prima zi de marți a unei luni calendaristice, vizita este gratuită.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.12.21 10:51:17]
»

@gpopa: Bine venite actualizările despre Casa Dosoftei, mulțumim. E mult mai arătoasă și impresionantă noua intrare de pe fațada principală a clădirii muzeului. Bravo lor pentru restaurare/reamenajare.

Aici se poate urmări un tur virtual al acestui muzeu: muzeediniasi.ro/tur_dosoftei. La aceeași adresă găsiți tururi virtuale și pentru alte muzee și obiective din Iași, ca de exemplu Bojdeuca lui Creangă, Mănăstirea Golia sau colecția „Istoria teatrului românesc” .

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.12.21 16:00:07]
»

@all: Azi este prăznuit în calendarul ortodox Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei - „luminător al cuvintelor” , cum este numit ierarhul în rugăciuni (doxologia.ro/viata-sfant/ ... olitul-moldovei).

Chiar ieri am vizionat pe canalul regional TVR Iași un scurt documentar despre Casa Dosoftei din Iași, important muzeu cultural. Cred că este vorba despre filmul postat aici: iasi.tvr.ro/iasii-marilor ... ilor_30031.html.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, doinafil, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Dosoftei (secție a MLR Iași) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062736034393311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1