ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 20 MIN

Sa inceapa BUCHAREST CITY TOUR!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ne instalam in autobuz la etaj si pentru ca ne-am urcat de la capat si am avut si putin noroc, prindem libere locurile cele mai din fata, de unde este asigurata cea mai buna vizibilitate.

Voi parcurge pe rand cateva cuvinte introductive despre obiectivele care ni se insiruie in campul vizual pe parcursul urmatoarei ore de calatorie, unele informatii fiind preluate din casti si altele verificate cu site-ul wiki sau alte site-uri personalizate ale obiectivelor parcurse.

Statia de pornire este amplasata pe bd. Marasti, chiar fata in fata cu World Trade Center, destul de stupid amplasata la 50 metri dupa ce iese autobuzul din intersectia cu sens giratoriu (numita Piata Montreal) intr-o zona cu trafic dens, neexistand nici macar un scuar pentru statie. Basca lucrarile pentru viitorul pasaj! Dar am sa incetez cu romanismele si ma voi concentra pe prezentarea obiectivelor.

In circa 100 de metri ajungem la prima intersectie, Piata Presei Libere. Vom vorbi despre acest obiectiv pe tura de intoarcere, desi in autocar acesta este prezentat acum, la inceput.

Cotim dreapta pe sos. Kiseleff. In perimetrul din Casa Presei Libere si Arcul de Triumf soseaua are 8 benzi de circulatie, cate 4 pe sens. Intre benzile 2 si 3 ale fiecarui sens este amenajat un mic spatiu verde care impreuna cu copacii care marginesc soseaua (suntem intr-un din zonele cele mai verzi ale capitalei), creaza o imagine frumoasa, privita in adancime, mai ales de la inaltimea noastra putand avea o perspectiva vizuala cu acest cadru de peste 1 km.

Pe partea stanga, la jumatatea distantei dintre Casa Presei libere si Arcul Triumf, este intrarea principala in Muzeul Satului, dar si pe acesta il vom prezenta la intoarcere.

Tot in partea stanga a soselei Kiseleff, se intinde Parcul Herastrau, care include in aria sa Muzeul Satului, dar de care vom vorbi tot la intoarcere…

4. Arcul de Triumf

Drept in fata noastra, in centrul intersectiei cu sens giratoriu troneaza Arcul de Triumf din Bucuresti, o copie mai mica a fratelui sau din Paris. Monumentul comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Arcul este inalt de 27 m si poate fi vizitat la evenimente speciale atunci cand este permis accesul in centrul intersectiei. Interiorul acestuia gazduieste un muzeu, iar de pe acoperisul acestuia se pot fotografia cadre frumoase cu Parcul Herastrau, bulevardele din zona, Manastirea Casin, Terenul de Rugby, altele. Arcul este placat cu celebra marmura de Ruschita.

Traseul de la Casa Presei Libere pe sub Arcul de Triumf si mai departe pe sos Kiseleff catre Piata Victoriei este cunoscut ca traseul traditional unde se desfasoara parada organizata de Ziua Nationala a Romaniei, cand toate armele defileaza si prezinta onorul. Continuam pe Kiseleff si catre capatul soselui pe partea dreapta, ne asteapta alte doua muzee de mare valoare, cel al Taranului Roman, urmat imediat de Antipa.

5. Muzeul National al Taranului Roman

muzeultaranuluiroman.ro

Adresa:sos. Kiseleff nr. 3

Statie de acces: Piata Victoriei

„Ilustrare a stilului neoromânesc inspirat din fondul arhitectural tradiţional, cu deosebire cel brâncovenesc, lucrarea se remarcă prin expresivitatea ansamblului compoziţiei completată cu utilizarea ponderată a elementelor decorative florale şi zoomorfe. Zidăria aparentă de caramidă roşie, marile ferestre reunite sub arcade, coloanele logiei, balustrada, elementele traforate, eleganta siluetă a turnului central cu imaginea foişorului amintind de clopotniţele vechilor mânastiri ş. a. conferă cladirii somptuozitatea masurată a unui adevarat palat al artei.”

Muzeul este un muzeu al artelor si traditiilor populare si prezinta o incursiune in timp scotand in evidenta rolul taranului roman in societatea noastra, in istorie.

7. Muzeul National de Geologie

geology.ro

Adresa:sos. Kiseleff nr. 2

Statie de acces: Piata Victoriei

Vis-à-vis de Muzeul Taranului Roman este situat Muzeul National de Geologie, care prezinta o ampla colectie de peste 85.000 exponate, din care 90% prezinta interes stiintific deosebit si nu sunt expuse pentru publicul larg, avand acces la ele numai geologii.

Dintre exponatele de o inestimabilă valoare, care fac parte din Patrimoniului Național Mobil Categoria Tezaur se numara o serie de minerale precum și câteva sute de specii paleontologice descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul României.

Clădirea care gazduieste muzeul este una impunătoare, declarată monument de arhitectură si a fost construită în stil neo-brâncovenesc la începutul secolului XX.

6. Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa

antipa.ro

Adresa:sos. Kiseleff nr. 1

Statie de acces: Piata Victoriei

„Sediul actual a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Antipa, director în perioada 1893 - 1944.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului. Este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate “baze de date” prin colecţiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial.”

Vizita la muzeu este o lectie de stiintele naturii, iar ultima amenajare a muzeului pune in evidenta exponatele ca in marile muzee ale lumii.

Muzeul Antipa, arhi-renumit, este unul din muzeele dragi copiilor. La intrarea acestuia este amplasata o macheta in forma de girafa langa care copiii se pozeaza cu drag. In noptile muzeelor, coada la intrare in muzeu se intinde pe 6 randuri pe o lungime de peste 100 metri.

Imi amintesc cum la varsta de 3 ani, fiul nostru, Emi, nu s-a dat iesit 3 ore din muzeu, din care mai bine de o ora a stat la reptile (era si o expo speciala proivizorie de reptile deschisa atunci).

Traversam imensa intersectie din Piata Victoriei si ne incadram pe Calea Victoriei, unde de curand s-au amenajat doua piste de biciclete, cate una pe sens, lucrare care este inca in curs, deschis fiind la data cand va scriu numai un tronson pentru ciclisti. Pistele sunt delimitate si marcate corespunzator fata de cele pentru autovehicule, delimitareea facandu-se printr-o bordura astfel ca soferii sa nu fie tentati sa se foloseasca de spatiul alocat ciclistilor. Si am vazut ca era ceva trafic de ciclisti pe ele, asa ca se poate spune ca au prins. Calatoria pe Calea Victoriei are un prim popas in statia Piata Revolutiei, de unde sunt vizitabile urmatoarele sase obiective mai jos descrise.

13. Ateneul Roman

fge.org.ro/ro/ateneul-roman.html

Adresa: Str. Benjamin Franklin nr. 1-3

Statia de acces: Piata Revolutiei

Cu putin inainte sa ajungem in Piata Revolutiei, pe partea stanga, admiram superba constructie a Ateneului Roman, deschis in 1888.

Ateneul Roman este in fapt o sala de concerte maiestuoasa, sediul Filarmonicii George Enescu si gazada de ani buni a Festivalului George Enescu. O parte din constructie s-a realizat cu bani stransi din donatii publice dupa un efort de 28 de ani, mobilizati de sloganul „Dati un leu pentru ateneu!”. In anul 1919, Ateneul Roman a gazduit reuniunea in care s-a votat ratificarea Unirii Basarabiei, Transilvaniei si Bucovinei cu vechiul Regat al Romaniei, urmand a forma Romania Mare.

Stilul arhitectural este cel neoclasic cu influente romantice. In partea frontala constructia are un rand de coloane, iar cupola acesteia este rotunda. In fata constructiei se afla un mic parc in care intalnim statuia lui Mihai Eminescu.

14. Biblioteca Universitara Centrala „Carol I”

bcub.ro

Adresa:Str. Boteanu nr. 1

Statia de acces: Piata Revolutiei

Biblioteca a fost inaugurata in anul 1895 ca Fundatie Regala. In fata acesteia a fost amplasata o imensa statuie ecvestra a regelui Carol I.

12. Muzeul National de Arta al Romaniei (Palatul Regal)

mnar.arts.ro

Adresa:Calea Victoriei nr. 49-53

Statia de acces: Piata Revolutiei

Muzeul National de Arta al Romaniei este situat vis-a vis de Biblioteca Centrala Universitara.

„Muzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală: Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă”.

Constructia dateaza din secolul al XIX-lea. A fost Palatul Regal in timpul lui Carol I de Hohenzollern, cel mai longeviv conducator roman din toate timpurile.

11. Biserica Kretulescu

Statia de acces: Piata Revolutiei

Biserica Kretulescu se afla exact in dreptul statiei, pe partea acesteia. Biserica, de rit ortodox, este una dintre constructiile cele mai reprezentative ale stilului brancovenesc, datand din secolul al XVIII-lea.

10. Parcul Cismigiu

Statia de acces: Piata Revolutiei

Coborand pe langa Biserica Kretulescu, in jos, lasand in dreapta Sala Palatului, se ajunge in cateva minute in Parcul Cismigiu, cea mai veche gradina publica a orasului. Are o suprafata de cca 16 ha si opt intrari. Gradina Cismigiu este clasata pe lista monumentelor istorice din Bucuresti.

Intre atractiile parcului amintesc Gradina de trandafiri, Rondul roman, Foisorul Fanfarei, Lacul, Coltul cu arbori si arbusti, Coltul sahistilor; Coltul copiilor; Izvorul lui Eminescu.

15. Cercul Militar National

Statia de acces: Piata Revolutiei

”Palatul Cercul Militar Național găzduiește instituția centrală de cultură a armatei române, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum și de imagine, reprezentare și protocol.

Lucrările pentru construcția Palatului Cercului Militar Național au început în anul 1911, deși terenul unde urma să se ridice edificiul fusese cedat de Ministerul Domeniilor încă din 1898.

Beneficiarul lucrării a fost Cercul militar al ofițerilor din garnizoana București, organizație a ofițerilor români înființată în 15 decembrie 1876.

Fondurile necesare au fost adunate din donații, subscripții și cotizații ale ofițerilor (circa 80%), precum și din subvenții de stat și împrumuturi rambursabile.”

In fata Cercului Militar National functioneaza o spectaculoasa fantana luminata seara si noaptea ca si cladirea de altfel si un restaurant cu terasa.

Calatoria continua tot pe Calea Victoriei si facem statie la CEC, de unde putem vizita cele trei obiective de mai jos, dar putem intra si in Centrul Vechi, sa ne asezam la o terasa si sa admiram forfota teraselor animate de romani si straini...

23. Palatul CEC

Adresa:Calea Victoriei nr. 13

Statia de acces: CEC

„Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusă în 8 iulie 1897, în prezența Regelui Carol I al României și a Reginei Elisabeta. Realizată după planurile arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice din arhitectura franceză de la sfârșitul secolului XIX, Palatul CEC a fost terminat în anul 1900. În prezent, palatul găzduiește sediul CEC Bank, urmașa vechiului C. E. C. (Casa de Economii și Consemnațiuni).”

21. Biserica Stravopoleus

Statia de acces: CEC

„Manastirea Stavropoleos a fost intemeiata la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie, el a ridicat biserica si un han care va dainui insa doar pina la sfirsitul veacului al XIX-lea. Acum din ansamblul manastiresc fac parte biserica si incinta care imprejmuieste curtea interioara, ea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu.”

22. Muzeul National de Istorie al Romaniei

mnir.ro

Adresa: Calea Victoriei nr. 12

Statia de acces: CEC

„Instituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară; dintâi - nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii.

În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură. De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile Muzeului Naţional, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci.”

„Clădirea care adăposteşte muzeul este, ea însăşi, monument istoric, ridicat la sfârşitul veacului XIX, în stil neoclasic, de inspiraţie germană. Structura clădirii a fost serios afectată de cutremurele din 1940 şi 1977”

„Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca. 60 de săli exponate deosebit de valoroase. Parcurgându-le, putem face cunoştinţă cu mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic (600.000 ani – 6.000 ani î. Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească.”

Este un muzeu de exceptie care merita vizitat, pentru care trebuie sa faci o investitie de timp in acest sens. Sala Tezaurului este probabil cea mai impresionanta pentru vizitatori.

Continuam calatoria noastra pana la capatul Caii Victoriei unde traversam podul peste Dambovita si ne incadram pe bd. Natiunile Unite pana la intersectia cu bd. Libertatii. Traseul standard al autobuzului este la stanga prin fata Casei Poporului si apoi din nou la stanga pe bd. Unirii pana in Piata Unirii. In zilele in care accesul in aceasta zona este inchis datorita unor manifestari organizate, autobuzul vireaza dreapta pe bd. Libertatii si din nou dreapta pe Splaiul Independentei urmandu-l pana in Piata Unirii.

24. Palatul Parlamentului

Adresa: Str. Izvor nr 2-4

„Amplasata în centrul istoric si geografic al Bucurestilor o constructie atrage privirile prin stilul arhitectonic deosebit. Este Palatul Parlamentului României, un edificiu colosal ridicat în "epoca de aur" a dictaturii comuniste si nascut în mintea unui om pentru care dimensiunile aveau o alta relevanta decât o au pentru noi, oamenii obisnuiti.”

„Exista un capitol la care Palatul Parlamentului României ar putea figura pe locul I fara contracandidati - cladirea cea mai controversata de pe mapamond - pentru ca nici o alta constructie nu a mai beneficiat, pâna acum, de o asemenea coplesitoare avalansa de epitete, oscilând între "genial" si "monstruos".”

„Facuta si refacuta peste noapte, trufasa "Casa a Republicii" o înghitit zeci de miliarde de lei înainte de Revolutie si a înglobat un volum de munca urias.”

„Poate de aceea, pentru ca s-a nascut si se ridica vazând cu ochii într-o perioada de mari privatiuni, la început a fost urâta de români.”

„Dupa decembrie 1989 cladirea, care poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului, a fost privita ca o cladire hidoasa, în jurul ei începând sa graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multa exaltare revolutionara, au vrut s-o darâme, prin dinamitare, fireste, pentru ca simboliza trecutul. Altii au fost de parere ca ne lipsea un mare muzeu al comunismului si exista o cladire în plus. În fine, s-au strecurat si idei excentrice, cu fosnet de palmieri, rostogoliri zburdalnice de zar la masa verde si zgomot de ruleta. Dar n-a fost sa fie nici cazinou.”

„De la subiectul controversat, la curtea fara stapân, pradata de multe din valorile pe care le adaposteste, n-a fost decât un pas.”

„Când oamenii si-au dat seama câte milioane sunt încremenite acolo si jefuite fara discernamânt, cladirea a început sa fie privita cu mai putina ostilitate si au numit-o "Casa Poporului".”

Sincer nu stiu de ce nu se mediatizeaza denumirea incetatenita de Casa Poporului, si denumirea oficiala este de Palatul Parlamentului.

Pentru construirea Casei Poporului a fost demolat un cartier intreg al vechiului Bucuresti, cartierul Uranus, si a fost ingropat al doilea stadion al tarii ca marime, stadionul Republicii cu o capacitate de 50.000 locuri unde se jucau teribile cuplaje din divizia B, astazi acesta serveste partial drept parcare subterana a edifciului megaloman.

Este indiscutabil unul din obiectivele de top nu numai din Bucuresti, ci din Romania. Romani, straini, viziteaza acest edificiu comunist zi de zi in numar imens. Cladirea este vizitabila numai partial. Este a doua cladire de pe planeta ca intandere dupa cladirea Pentagonului.

O vizita la Casa Poporului este unica, este impresionanta si personal eu cred ca aceasta constructie trebuie privita ca un obiectiv turistic de exceptie ceea ce a si devenit dupa 1989.

25. Muzeul National de Arta Contemporana

mnac.ro

Adresa: Str. Izvor nr. 2-4

Statia de acces: Palatul Parlamentului

Casa Poporului gazduieste si Muzeul National de Arta Contemporana, prezentat ca obiectiv de sine statator in tura noastra.

Traseul de la Casa Poporului la Piata Unirii ofera prilej de fotografie. Bulevardul in sine, flancat de constructiile ridicate de Ceausescu in era construirii Casei Poporului pentru el si sleahta lui comunista, este remarcabil. Lasam in spate imensitatea Casei Poporului, pe centrul bulevardului filmam fantanile si ele ridicate in aceeasi epoca, asa cum se intuieste din arhitectura lor, iar in fata se deschide o intersectie imensa, Piata Unirii, in mijlocul careia un mic parc cu alei aduce putin verde in buricul targului.

Unul din marile puncte de atractie promise si oferite de Primaria Capitalei de Zilele Bucurestilor a fost salba de fantani de pe bd. Unirii si de la Piata Unirii, care urmau sa fie reparate, redate functionarii, si la zi de sarbatoare sa fie luminate si muzicale. Si asa a fost. Intr-adevar un alt tablou spectaculos de imortalizat de ziua Bucurestilor, cu atat mai mult cu cat noi ne-am nimerit la ora la care seara incepea sa castige teren astfel ca efectele luminoase erau si mai mult puse in evidenta.

La Piata Unirii este celalalt capat al liniei turistice si autobuzul stationeaza cateva minute bune. Aceasta este statia de acces catre vizitarea Catedralei Patriarhale Ortodoxe Romane.

26. Catedrala Patriarhala Ortodoxa Romana

Adresa: Aleea Dealul Mitropoliei nr. 25

Statia de acces Piata Unirii

„Catedrala patriarhala, Reședința patriarhală și Palatul Patriarhiei constituie un ansamblu de primă însemnătate al Bucureștilor, care datează de pe la mijlocul secolului al XVII-lea, o dată cu mănăstirea ctitorită în 1656 de voievodul Țării Românești, Constantin Șerban Basarab”

„Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, așezate într-o frumoasă racla de argint, au fost aduse în Catedrala din satul Basarabi, de pe malul drept al Dunării, la 13 iulie 1774, de către mitropolitul Grigorie II (1760-1787). Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul spiritual al orașului București, iar ziua sa de prăznuire, 27 octombrie, este, în fiecare an, prilej de mare pelerinaj al credincioșilor din întreaga țară”.

20. Curtea Domneasca

Adresa: Str. Domneasca nr. 25-31

Statia de acces: Piata Unirii, dar se poate si de la CEC prin Centrul Vechi

„Curtea Veche este prima curte domnească din București, a devenit nefuncțională după incendiul din 1718, care a distrus întregul București și după cutremurul din 1738. Întreaga Curte Domnească era formată dintr-un palat - Palatul Voievodal, o biserică - Biserica Buna Vestire, cunoscută ulterior sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepție, cancelariile domnești, grajduri și grădini. Nu se cunosc prea multe detalii despre întemeietorul curții, dar conform opiniei cercetătorilor care au studiat istoria Bucureștiului, curtea pare a fi construită de către Mircea cel Bătrân, undeva la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului a XV-lea. După cele două calamități din secolul al XVIII-lea, care au distrus curtea și clădirile aferente, a fost construită o nouă curte domnească, Curtea Nouă. În prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat și un muzeu, Muzeul Curtea Veche.”

Incepem tura de intoarcere. Ne-am hotarit sa nu coborim in aglomeratie la fantani, ci sa inchidem bucla, sa ramanem in autobuz si sa admiram in continuare capitala de la inaltimea etajului autobuzului turistic mai ales ca ocupam locurile privilegiate din fata, avantaj de nelasat din mana pentru filmari si poze (desi din mers s-a dovedit ca nu prea poti prinde cadrele cele mai potrivite).

In marea intersectie de la Piata Unirii am dat deja de aglomeratia specifica traficului bucurestean. Cum nu ne grabeam, nu aveam de ce sa ne stresam de aceasta aglomeratie. Se insera tot mai bine si era tot mai frumos pentru filmarea de la inaltime a superbului tablou al farurilor albe si al lanternelor rosii ale masinilor aliniate la cozi pe bulevardele emergente Pietei Unirii.

Se anuntase o zi insorita la meteo vineri, iar sambata urma sa se mai strice vremea. Si totusi, acum, vineri seara, cateva picaturi de ploaie ne-au facut sa ne gandim daca sa coborim de la etajul la parterul autobuzului. Dar de ce sa ploua daca s-a anuntat ca nu ploua? Si de ce sa nu ne imaginam ca nu ploua sau sa nu ne pese? Mai ales ca erau atat de rare picaturile ca nici nu apucau bine sa ude carosabilul incins. E bine ca am gandit pozitiv, astfel reusind sa invingem tentativa de ploaie. In cateva minute niciun strop nu a mai indraznit sa ne ude.

Autobuzul intoarce catre stanga si se incadreaza pe principala magistrala nord sud a Bucurestiului. In aceasta zona artera poarta denumirea de bd. I. C. Bratianu. Autobuzul opreste la Piata Universitatii, de unde se poate din nou intra in Centrul Vechi (practic l-am inconjurat).

19. Centrul Vechi

Centrul Vechi beneficiaza de un spatiu extra de prezentare (un zoom al hartii, detaliu cum se numeste la desen tehnic) pe harta pe care am primit-o in autobuz. Este si marcata cu FUN ZONE!

Centrul Vechi este destinatie pentru aproape toti turistii care vin sa viziteze centrul Bucurestiului. Fie ca vor sa filmeze cladiri vechi, precum Banca Nationala a Romaniei sau vechile constructii de pe strazile din zona, Lipscani, Selari, Stavropoleus, Doamnei, Gabroveni, Franceza, (dar unde sincer trebuie sa fii atent sa nu te trezesti cu o bucata de tencuiala sau o caramida desprinsa in cap); fie ca vor sa serveasca masa in reastaurante vechi bucurestene si cu nume precum Carul cu Bere, Hanul lui Manuc; fie sa se aseze la una din multele terase si pub-uri sau sa viziteze cluburile din acest perimetru, unde se bea multa bere si este multa, multa voie buna si relaxare.

17. Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu)

muzeulbucurestiului.ro

Adresa:Bd. I. C. Bratianu nr. 2

Statia de acces: Piata Universitatii

„În centrul Bucureştiului, în Piaţa Universităţii se află Palatul Suţu, sediul central şi administrativ al Muzeului Municipiului Bucureşti. Palatul a fost ridicat între anii 1833-1835, în stil neogotic.”

„Din 1999 Palatul Sutu devine Muzeul Municipiului Bucureşti, care organizeaza pe parcursul anului diverse manifestari.”

„Muzeul deţine şi conservă aproape 400.000 de obiecte provenite din cercetări arheologice, donaţii şi achiziţii.”

18. Spitalul Coltea si Biserica Coltea

Adresa: Bd. I. C. Bratianu nr. 1

Statia de acces: Piata Universitatii

Ambele constructii sunt de admirat si de pozat.

”Unitate medicală cu tradiție, spitalul a fost locul în care au profesat mari nume românești în domeniul medical precum Nicolae Crețulescu, cel care a pus aici bazele școlii de microchirurgie. Spitalul Colțea a fost una din primele baze de învățământ medical din România.”

”A fost primul spital din București, construit la 14 decembrie 1704, din inițiativa spătarului Mihail Cantucuzino, pentru a fi un spital pentru săraci.”

”Biserica Colțea sau Trei Ierarhi-Colțea este o biserică din București care a aparținut ansamblului Mănăstirii Colțea, acum dispărut, căreia Turnul Colței îi servea drept clopotniță. Biserica a fost terminată probabil în jurul datei de 18 octombrie 1702, când a primit un hrisov patriarhal.

Biserica Colței este astăzi cel mai vechi edificiu bucureștean funcțional, aflat încă în picioare. Are statut de monument istoric.”

16. Piata 21 Decembrie

Statia de acces: Piata Universitatii

In Piata 21 Decembrie este km 0 al Bucurestiului. De aici incepe masurarea distantelor kilometrice pe DN-urile care pornesc din Bucuresti. Este piata unde manifestatia populara din Decembrie 1989 a luat amploare (in Bucuresti) si unde s-au construit baricadele si unde au pierit oameni pentru libertate, intrucat aceasta era una din primele lozinci anti-comuniste scandate aici la Universitate. Este locul unde a luat amploare in prima parte a anului 1990 fenomenul Piata Universitatii cu ocuparea partii carosabile de catre manifestantii care protestau impotriva neocomunismului care tocmai se instala in tara.

In dreapta pe sensul nostru de mers zarim noua silueta a Teatrului National Bucuresti si inalta silueta a hotelului Intercontinental Bucuresti.

De aici artera principala (cu 8 pana la 10 benzi de circulatie pe ambele sensuri cumulat) se numeste pe rand bd. N. Balcescu, apoi bd. G-ral Magheru, care sfarseste in Piata Romana, unde este amplasata si urmatoarea statie a circuitului nostru.

9. Muzeul National al Literaturii Romane

mnlr.ro

Adresa: bd. Dacia nr. 12

Statia de acces: Piata Romana

Sincer sa fiu, un muzeu de care nu stiam.

„Muzeul Naţional al Literaturii Române adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române”.

=== nota WM - text inserat ulterior, conform unei sesizări ===

In august 2014 conform Hotnews, „Patrimoniul Muzeului National al Literaturii, mutat de vineri la Casa Presei. Muzeul va fi inchis cel putin un an.”

========== sfârșit insert ============

Tot in Piata Romana admiram si cladirea Academiei de Stiinte Economice – a ASE-ului -, situata chiar in statie.

Traseul continua pe directia principla (usor stanga) pe bd. Lascar Catargiu spre Piata Victoriei.

8. Palatul Victoria

gov.ro

Adresa: Piata Victoriei nr. 1

Statia de acces: Piata Victoriei

Palatul Victoria este actualul sediu al Guvernului Romaniei. A fost construit in anul 1937 si deschis in 1944 si are acelasi architect ca si Opera din Timisoara.

Din Piata Victoriei ne indreptam pe bd. Aviatorilor, trecem pe la Statuia Aviatorilor si ajungem la statia Piata Charles de Gaulle, chira inainte intrarea in sensul giratoriu al pietei.

Viram stanga pe bd. Constantin Prezan spre Arcul de Triumf, unde autobuzul are din nou statie. De aici urmam acelasi traseu ca la dus, anume pe bd. Kiseleff si oprim la Muzeul Satului

2. Parcul Herastrau

Statia de acces: Muzeul Satului, dar se poate si intra in parc si de la Arcul de Triumf si de la Charles de Gaulle

Parcul Herastrau este cel mai intins parc bucurestean cu o suprafata de 110 ha. In mijlocul acestuia se afla Lacul Herastrau, unul din lacurile de pe salba de lacuri artificial ale raului Colentina. Aleea care inconjoara lacul este lunga de 6 km.

„Parcul Herastrau, numara astazi, printre atractiile sale, un teatru de vara, pavilioane de expozitii, cluburi nautice si de sport, cafenele, cluburi si restaurante, un hotel si multe alte facilitati. Lacul Herastrau este utilizat pentru agrement, pescuit sportiv, sporturi nautice si navigatie.”

Pe teritoriul Parcului Herastrau se afla un alt obiectiv remarcabil al Bucurestiului, Muzeul Satului.

3. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

muzeul-satului.ro

Adresa: sos Kiseleff 28-30

Statia de acces: Muzeul Satului

Este unul din primele muzee etnografice in aer liber. A luat fiinta in 1936. Pe aleile acestuia se gasesc numeroase constructii in special case, din mileniul trecut, din diferite zone ale tarii, reusind sa prezinte specificul gospodariilor din diferite colturi ale tarii. Pe parcurs ce scriu imi dau seama ca imi vine greu sa scriu cate putin despre fiecare obiectiv. De exemplu acum ma ia valul si ma face sa spun ca sunt mandru ca aici a fost adusa si casuta din Zapodeni, Vaslui (cea mai apropiata casuta de intrarea secundara dinspre lac) cu aportul bunicului meu. In Muzeul Satului se realizeaza multe filmari si emisiuni pe teme folclorice, dar nu numai. Este unul din obiectivele cele mai gustate de oaspetii de peste hotare.

Continuam exact pe traseul de dus pana la capat.

1. Casa Presei Libere

Statia de acces: Piata Presei

Piata Presei Libere este dominata de Casa Presei Libere, fosta Casa Scanteii si mai demult Combinatul Poligrafic Casa Scanteii I. V. Stalin. Casa Presei Libere a fost pana in anul 2007 cea mai inalta cladire a capitalei (eu nu stiam!). Are o arhitectura tipic stalinista. Construirea sa a durat 5 ani intre 1952 si 1957. Masoara 104 m inaltime si are o suprafata de 32.000 m2. A fost si este sediu al multor firme din zona presei locate in Bucuresti, astazi gazduind si bursa de valori BVB.

Am inchis circuitul de unde am plecat la Piata Presei. Se inserase de-a binelea. Era placut, racoare si ne-am bucurat din plin de alegerea facuta. La coborire predam singura casca primita. Despre dotarile cu care sunt inzestrati turistii pe parcursul turului cu autobuzul si alte detalii imporante am scris aici (vezi impresii).

Doamna responsabila cu castile ne invita si maine la o plimbare cu autobuzul etajat, precizandu-ne ca valabilitatea cardurilor achizitionate este de 24 de ore, asa ca maine dimineata, daca mai vrem, o putem lua din nou de la capat… la capat.

Impresiile noastre au fost deosebite si am vazut cladirile Bucurestiului altfel decat le stiam, de fapt acum pot afirma ca nu le cunosteam! Despre obiectivele pe langa care ne-am deplasat am aflat cateva noutati interesante care reprezinta o invitatie la vizitarea individuala a unuia sau altuia dintre ele, ceea ce vom si face candva. O impresie aparte ne-a facut arhitectura cladirilor descrise si constientizarea numarului mare de palate din Bucuresti.

Din pacate, pozele captate sunt putine si sarace si partial de calitate modesta, nereusind din mersul autobuzului sa prindem unghiurile favorabile pentru niste cadre reusite. Cu atat mai mult ramane invitatie de a o lua la pas candva, de a vizita, de a fotografia detalii, etc.

Ca o dovada a faptului ca ne-a placut atat de mult, dimineata urmatoare ne-am infiintat din nou la Piata Presei pentru inca o tura completa, si nu doar noi patru, ci si cu bunicii copiilor, adica sase clienti pentru Bucharest City Tour.

Sper sa fie o invitatie tentanta pentru Dumneavoastra cei care doriti sa vizitati Bucurestiul in anul 555, 556, 557, 558 (de la atestare, ha!) sau cand doriti Dumneavoastra, fie ca alegeti acest tur, fie ca va orientati catre anumite obiective ale capitalei noaste.

In seara de vineri in Piata Parlamentului s-a desfasurat un concert amplu foarte apreciat de multi participanti (daca nu sunt toti de aceeasi parere, asta tine de democratie! si de gust) continuat cu proiectii de imagini pe Casa Poporului si incheiat cu un spectaculos foc de artificii, secvente din acesta am urmarit la televizor. In concert am remarcat o piesa care eu am perceput-o ca un imn al Bucurestilor la zi de sarbatoare; de fapt asa se si numea. Interpretarea apartine artistilor Adda feat. What’s Up si chiar daca nu imi sunt prea cunsocuti, rog webmaster sa insereze http://www.youtube.com/watch?v=tVAU67KAcMI

PS1: Numerele haotice ale obiectivelor corespund numerotarii din ghidul Bucharest City Tour.

PS2: Daca articolul este prea lung, rog webmaster sa decida daca e cazul sa fie spart in mai multe.

Denisa, Emi, Ema si Dan


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 27.09.14 19:22:44
Validat / Publicat: 28.09.14 07:26:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3600 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Presei Libere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.09.14 21:22:05]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.09.14 21:23:41]
»

@webmasterX: multumesc

verific dupa ce urca pozele

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[27.09.14 21:29:22]
»

Ok clipul

sunflower
[28.09.14 08:37:05]
»

Multumesc, pt. mine care voi ajunge curand in B., pt. 2 zile, pica, asa ca o manusa!!!

La bulivar, birjar, cu Bucharest City Tour!!!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.14 08:52:42]
»

Bun venit in bucuresti. Ma bucur daca informatia postata va fi de folos

multumesc pt vot

de fapt pt voturile din ultimul timp.

sper sa ma hotarasc si eu pt a revizita alba iulia unde nu am ajuns dupa restaurari

cu drag

dan

Michi
[28.09.14 12:49:37]
»

Foarte bun review pentru cei care vor să viziteze Bucureştiul dar şi pentru noi de aici care trecem pe lângă obiective frumoase fără să le vedem. Ideea voastră de a merge cu citybus este excelentă pentru că cu piciorul nu poţi cuprinde totul într-o zi. Eu am vizitat numai un cartier mic cum e Cotroceniul şi am venit acasă desdoită. S-a muncit la review nu glumă, Dan, Ema şi restul familiei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.14 13:03:02]
»

@Michi: mai multde o saptamana

multumesc de apreciere

amero
[28.09.14 15:04:37]
»

util si frumos scris, am avut si eu de data aceasta sansa sa va acord SB. felicitari ptr. rew.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.14 15:06:55]
»

Va multumesc pt aprecieri si pt SB!

Rodel
[28.09.14 22:10:23]
»

M-am plimbat și eu alături de toată familia prin București și mi-a plăcut.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.09.14 02:21:49]
»

Multumesc

tata123 🔱
[29.09.14 12:44:59]
»

@Dan&Ema - Din păcate Muzeul Național al Literaturii Române nu se mai află pe Bdul Dacia din luna august 2014. Imobilul a fost retrocedat iar patrimonial muzeului împachetat și mutat în Casa Presei Libere. Cine știe ce se va întâmpla în continuare cu obiectele prețioase din patrimoniu...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.09.14 19:55:32]
»

@tata123 - Multumesc f mult de observatie. Nu am stiut. Sursa mea de informatie a fost ghidul primit in autobuz si site-ul muzeului, unde nu se pomeneste nimic de aceasta schimbare. Am verificat in surse mai noi de pe net si am rugat pentru inserarea si in articol a modificarii cuvenite.

Multumesc inca o data.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.09.14 20:45:45]
»

@webmaster

multumesc de insert

danette
[09.10.14 18:40:36]
»

Nimic nu-i intamplator pe lumea asta, spune mereu sotul meu!

La sfarsitul acesta de saptamana suntem in Bucuresti, iar aceste review-uri despre obiective ce pot fi vazute in Capitala (inclusiv turul cu autobuzul), pica la tanc! Chiar imi doresc sa-mi plimb pustiul cu autobuzul prin Bucuresti, sper sa fie si vremea buna!!

Un review mai mult decat util si complet!

Multumesc si felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.10.14 20:31:16]
»

@danette: multunesc de aprecieri

voiaj reusit in capitala

dan

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.12.14 21:15:35]
»

@webmasterX - Draga webmaster,

Am un filmulet din aceasta tura in format mp4, destul de lung si de marisor pe care as vrea sa il inserez la acest articol, urmand ca melodia de aici sa o mutam la articolul anterior despr Bucuresti. Se poate? Pot sa trimit filmuletul intr-un fel spre ""validare? "" Cum? Multumesc anticipat.

Dan

webmaster26
[10.12.14 21:28:25]
»

@Dan&Ema - Sunt două variante :

1. ai un cont personal pe youtube, îl încarci acolo și ne dai link-ul

2. dacă nu ai un cont pe youtube, îmi dai un PM click aici și te ghidez eu mai departe.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[10.12.14 21:51:19]
»

@webmaster26: ok revin pe pm zilele astea cu fimuletul si urmez indrumarile tale.

merci

dan

webmaster26
[15.12.14 13:24:26]
»

@Dan&Ema -

Am un filmulet din aceasta tura in format mp4, destul de lung si de marisor pe care as vrea sa il inserez la acest articol, urmand ca melodia de aici sa o mutam la articolul anterior despr Bucuresti.

Da, se poate și s-a rezolvat.

Am atașat acestui review filmuțul procesat, care poate fi urmarit și aici pe contul Youtube - AFA.

Melodia de la acest review a fost mutată la prima parte.

Mulțumesc pentru colaborare .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[15.12.14 14:45:24]
»

@webmaster26 - NU POT INTRA PE SAIT din cauză că apare arse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /home/amfost/public_html/index.php on line 705

Aici am intrat prin gmail care mă anunţa că a mai postat cineva un ecou la reviewul lui Dan&Ema. Poţi să mă ajuţi? Mulţumesc anticipat.

webmaster26
[15.12.14 14:49:36]
»

@Michi - Cred că a fost o problemă temporară care nu ținea de tine. Dacă persită te rog să iei legătura cu Admin.

florinsta
[15.12.14 15:31:29]
»

@Dan&Ema - Frumos si documentat.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.12.14 21:03:56]
»

@webmaster26 - Multumesc f moarte. Este filmarea live pe care a facut-o ""bunicul"", tot el a prelucrat apoi filmarea. Pe mine m-a impresionat ce bine reda fiecare coltisor, cladire pe langa care a trecut. E drept ca este destul de lung, dar are 10 clase peste informatiile gajaite din castile pe care le primesti daca ai noroc in autobuz.

Multumesc

dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[16.09.16 09:28:38]
»

Mutat în rubrica "București City Tour, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, Dan&Ema, danette, florinsta, Michi, Rodel, sunflower, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBucurești City Tour:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091129064559937 sec
    ecranul dvs: 1 x 1