ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul Sfanta Ana - o destinatie ce nu trebuie omisa

TIPĂREȘTE

Salutare dragi cititorii si colegi Afa. La sfarsitul lunii ianuarie profitind de o perioada mai relaxanta in privinta serviciului si in acelasi timp de o vreme super frumoasa am ales sa petrec un weekend alaturi de cativa prieteni in frumoasa locatie Moieciu de sus, iar ca unitate de cazare am ales pensiunea Jessica Danielle, locatie in care am mai fost cazat in urma cu 2-3 ani si despre care voi scrie in curind in review.

Dar nu despre asta vreau sa va povestesc astazi, ci despre un loc putin mai aparte si care nu stiam ca exista.

Dupa ce ne-am cazat in locatia mai sus mentionata am facut un plan de vizitare a zonei, fiecare din prietenii mei optind catre o destinatie diferita. Unii au vrut sa mearga la Cheile Gradistei, altii pe pirtie in Poiana Brasov sau Predeal iar eu daca nu sint practicant de schi am ales impreuna cu alta familie sa facem o plimbare prin Sinaia. Vremea frumoasa si distanta nu prea mare de aceasta locatie creau toate premisele pentru petrecerea unei jumatati de zi prin frumoasa statiune.

Am regasit Sinaia neschimbata dupa o perioada destul de mare de timp in care nu mai trecusem pe aici, cladirile neschimbate, hotelurile la fel, doar pe sosea isi facusera aparitia sensurile giratorii amplasate la toate intersectiile pentru fluidizarea traficului. Nici magazinele parca nu mai aveau stralucirea de alta data asa ca dupa 2-3 ore de plimbare, timp in care am servit si masa la un restaurant modest, am constat ca aceasta locatie nu ma mai impresiona cu nimic si hotarim sa urcam la cota 1400, daca putem cu masina daca nu cu noua instalatie pe cablu ce leaga Sinaia de cota 1400.

Incepem sa urcam spre cota, drumul foarte bun, lasam in urma Manastirea Sinaia, Cabana schiorilor, ajungem la telegondola si hotarim sa mergem mai departe cu masina. Daca pana aici drumul nu a fost o problema, cam la 1km dupa instalatia de cablu drumul devine dificil si totodata adecvat pentru cursele Off road. Autoritatile nu curatisera drumul, probabil pentru a creste numarul turistilor care sa foloseasca instalatia de cablu. Cum dinspre cota coborau masini ne interesem daca putem ajunge si noi si dupa ce primim aceasta confirmare ne continuam drumul si dupa aproximativ 35-40 de minute fara peripetii ajungem sus la cota.

Parcam undeva pe dreapta drumului, parcarea de acolo find plina si chiar linga masina zaresc un indicator Schitul Sfanta Ana 5 minute. Urcam sus pe platoul de la cota, admiram frumoasele peisaje ce iti bucura zic eu si inima si ochiul, privim la frumosul spectacol pe care il fac temerarii de schiori si in drum spre masina avind OK-ul tuturor hotaram sa vedem si acest schit, eu personal fiind atras de toate asezamintele monahale pe care le consider adevarate oaze de pace, liniste, reculegere si apropiere de Dumnezeu.

Drumul coboara lin spre acest schit, si din loc in loc gasim panouri de avertizare Atentie zona bantuita de ursi. Consideram ca daca este iarna ursii ar trebui sa hiberneze, asa ca ne continuam drumul in liniste si de ce sa nu recunoastem cu un pic de teama. Ajungem la schit dupa un sfert de ora, nu 5 minute cat scria pe panou, asta datorita faptului ca sub zapada pe care calcam existau si portiuni cu gheata avand grija sa nu alunecam.

Schitul nu este prea mare si este nou, iar pe placuta de la intrare se spune ca a fost construit in anul 2008 si sfintit in acelasi an de catre PF Daniel. Dupa ce studiem pe ansamblu asezamantul hotaram sa intram in biserica.

Peste tot domnea linistea, acest loc parca parea uitat de lume incat iti puteai auzi si gandurile. In biserica era foarte cald, o soba aflata undeva in stinga intrarii find responsabila de acest lucru. Flacarile se reflectau in icoane creind un joc de lumini si umbre, incat fascinati de ceea ce vedeam nu am observat ca nu eram singuri in incapere.

Linga altar in dreptul unei ferstruici pe unde intra inca o geana de lumina, un calugar batrin citea dintr-o carte ingalbenita de vreme. Ne inchinam, scriem cite un acatist pe care il inmanam batrinului calugar dupa care ii cerem binecuvintare. Cu glas domol ne ofera binecuvantarea sa, apoi il rugam sa ne povesteasca mai multe despre acest loc. Vazand ca sintem interesati batranul incepe sa povesteasca.

Aflam ca pe locul unde se afla acum schitul a fost o pestera unde era amenajat un altar in care veneau sa slujeasca Sfanta Liturghie duminica, toti pustnicii care se nevoiau prin pesterile din zona muntilor Bucegi. Ultimul pustnic care a pus bazele acestui viitor schit a fost Inochentie, iar denumirea de Sfanta Ana vine de la denumirea schitului cu acelasi nume din muntele Athos, unde s-au nevoit calugari romanii, si dupa ce Athosul a fost atacat de turcii au revenit in muntii nostri. Dorul de gradina Maicii Domnului, asa cum este cunoscut Athosul, a fost hotaritoare in privinta acestui nume.

Si acum in aceasta zona, ne spune batranul, mai sint destui pustnici care se nevoiesc si se roaga neincetat, iar daca vei dori sa cunosti vreunul dintre ei, vei putea daca si el va dori acest lucru. In acest schit acum nu se afla decit 3 calugari, care isi petrec viata in rugaciune si se bucura de fiecare om care le trece pragul. Daca stii cum sa le vorbesti, sa ii iscodesti poti afla o multime de lucruri interesante, acesti oameni prin credinta lor inca mai sustin aceasta lume pe care o considera plina de pacate.

Acum cind scriu acest review imi pare rau ca nu am avut curajul de a il intreba numele. Am fost atat de fermecat de ceea ce ne povestea batranul incat nu am vrut sa il intrerup, sa stric acea chimie care se intampla intre noi. As fi vrut sa povestesc mai multe din cele spuse de batran, dar gandind ca poate acest review va fi citit si de persoane cu alta religie decat cea ortodoxa ma rezum doar la atat... Respect pentru toate celelalte religii, desi sant ortodox consider ca Dumnezeu este unul singur pentru totii, restul tine loc de interpretare.

Ne luam ramas bun de la batranul calugar, nu inainte de a fac o promisiune ca o sa revenim si vom aloca mai mult timp pentru urmatoarea vizita. Ne intoarcem la masina si paradoxal nu ne-am mai gandit nici la ursii, nici in cate minute ajungem. Se inserase bine si noi paraseam acest loc cu mintea la batranul calugar care parca apus sechestru pe toate simtamintele noastre. Dupa ce trecem de telegondola si intram in Sinaia revenim parca la cele pamantesti, intram in lumea noastra cotidiana cu inerentele stresuri si probleme de care pentru foarte putin timp am uitat.

Recomand vizitarea acestui schit tuturor celor care ajung la cota 1400. ce inseamna o ora s-au doua in comparabil cu eternitatea acelui loc unde pentru putin, timpul se opreste.

Vacante si calatorii cat mai frumoase.


[fb]
---
Trimis de micutzu in 10.03.16 11:45:05
Validat / Publicat: 10.03.16 14:15:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 6756 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 subsemnatul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

crismis
[10.03.16 19:31:26]
»

@micutzu: Ma bucur ca votul meu a adus SB acestui articol scris cu modestie si bun-simt! Si eu cred ca Dumnezeu e unul singur pentru toata lumea si, mai mult, ca se afla "pulverizat" in tot ce-i viu sau nu! Si ca stralucirea privirii Lui sporeste si mai tare cu fiecare lucru bun gandit sau faptuit de fiecare dintre noi!

Marturisesc ca n-am stiut de existenta acestui schit. Voi merge negresit, chiar ma gandeam la o revenire in zona candva, in viitorul apropiat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[10.03.16 19:47:37]
»

@crismis - Multumesc mult pentru vot. Ma bucur ca v-a placut acest review, am incercat sa exprim ceea ce am simtit fara a incarca prea multe date tehnice. Am mai vizitat si alte lacasuri de cult unde am trait sincer aceleasi emotii. Ati fost la Manastirea Stanisoara?

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.16 20:23:26]
»

Zona e frumoasă, mai ales iarna. Prin anii 90, cînd era zăpadă destulă, pe aici coboram în Sinaia pe schiuri, pe drumul vechi de cotă, iar schitul apărea ca o surpriză, la un cot al drumului.

Apropo de asta, schitul nu e nou, e de cînd lumea, mai vechi decît Sinaia, de la 1453 (conform informațiilor de pe net, căci eu îl știu numai de prin optzeci și ceva). Din 2008 e biserica cea nouă.

Drumul ăsta, mai jos, se bifurcă spre Poiana Stînii, alt loc „secret” al Sinăii. Tot pe drumul ăsta era un loc de popas de pe vremea monarhiei. Parcurgeți-l, puteți avea surprize din trecut.

micutzuAUTOR REVIEW
[10.03.16 20:40:54]
»

@abancor - Salut. Exact asa cum ai spus schitul este foarte vechi, de fapt pestera despre care a povestit batranul calugar. Eu am facut referire la constructia actuala Biserica si celelalte cladiri fiind noi construite. Chiar as dori sa vad niste poze cu schitul din perioada comunista. Merci mult de informatii si sa auzim de bine. Stima

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.16 21:05:43]
»

Nu era vreo construcție spectaculoasă, și nu aș băga mîna în foc că e vorba de finele anilor 80 sau începutul anilor 90, dar îmi aduc aminte un zid tencuit și nevopsit, destul de rudimentar, o senzație de „clădire cu spatele la stradă”, amplasat într-o curbă a drumului. Nu îmi aduc aminte dacă exista o biserică, sau era doar un mic paraclis în una din încăperile acelei clădiri.

Mai știu de stîncile Sf. Ana, stîncile Franz Josef (la Poiana Stînii), încă niște stînci unde era și banca de piatră de care zic mai sus, dar nu mai localizez totul perfect, că n-am mai fost pe acolo de 15 ani.

Oricum, ideea e că merită o plimbare de la Cota 1400 în Sinaia pe acest drum (noi îi ziceam „drumul vechi de cotă”), e destul de liniștit și calci pe urme ilustre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.16 23:04:35]
»

Am ajuns și noi anul trecut în luna mai la Schitul Sfânta Ana și la Cota 1400. Nu știam până atunci de existența lăcașului de cult, indicatorul acela către schit ne-a semnalat prezența în apropiere a obiectivului. Am mai găsit atunci câte un mic pâlc de zăpadă ascuns prin vreun colton și ne-a fost și nouă teamă de prezența urșilor în zonă, mai ales că văzusem panourile de avertizare. Dar am ajuns acolo și ne-am întors cu bine, așa că experiența acestei vizite a fost una plăcută.

Și pentru că tot ați amintit de Mănăstirea Stânișoara într-un ecou, noi am ajuns acolo vara trecută și locul este unul fabulos, parcă nu ne mai venea să plecăm din acel mic colț de rai. Acestea sunt locuri în care te simți, într-adevăr, un pic mai aproape de Dumnezeu.

Despre vizita la Cota 1400 și la Schitul Sfânta Ana de la Sinaia am scris pe site, însă vizita la Stânișoara încă intră la restanțe. Dar intenționez să remediez acest lucru în curând

Felicitări pentru un articol frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[11.03.16 08:40:09]
»

Micutzu-le esti mare om, am vrut sa citesc articolul tau inca de ieri pentru ca stiam ca ma asteapta o surpriza placuta. Nu am decat cuvinte de lauda ca in loc de sanius ai ales un lacas sfant, despre care ai avut asemenea cuvinte frumoase prin care sa descrii totul. Cat despre ceea ce ofera aceste clipe in care uitam de stress, cred ca drumul merita din plin si probabil ca dupa ce se duc zapezile locul este mai usor accesibil. Imi pare bine ca este primul articol citit pe ziua de azi asa ca mi-am inceput ziua cu bine. Felicitari pentru ca ai impartit cu noi aceste momente frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[11.03.16 14:36:03]
»

@abancor - Salut. Cam acelasi lucru ne-a povestit si batranul calugar, si chiar a insistat sa venim vara pentru a vedea si stancile si o anume grota care a tinut loc de biserica, dar din motivul expus in review nu am vrut sa intru prea mult in amanunte cu aceste detalii care cred ca nu intereseaza pe cei de alta religie. Stima

micutzuAUTOR REVIEW
[11.03.16 14:50:19]
»

@Crazy_Mouse - Multumesc mult pentru apreciere si vot, si eu am citit si votat articole foarte bune scrise de tine. Astept cu nerabdare un review despre manastirea Stanisoara, loc unde sper sa ajung si eu in aceasta vara. Daca ajungi in acest loc inaintea mea cauta pe mos Spiridon, un batran calugar de acolo si atatal un pic cu cateva intrebari si o sa afli o multime de lucruri interesante. Cand incepe mosul sa povesteasca cu greu il mai poti opri. Stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[11.03.16 15:02:03]
»

@mishu -Merci mult pentru aprecieri. Ca si dumneavoastra ma bucur foarte mult cand gasesc asemenea locuri, unde ai impresia ca timpul sta in loc si de imbatranit imbatranesc doar calugarii ce locuiesc in aceste mirifice locuri. Pentru noi mirenii astia impovarati de multitudinea de probleme pe care le intalnim, de stresul nemilos care ne ucide miseleste si perfid, aceste locuri reprezinta pentru noi o fata a raiului pe care nu se stie daca il vom cunoaste. Stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[12.03.16 19:13:42]
»

@micutzu - Felicitări pentru articolul de mai sus; ați prezentat un loc ancorat în istorie. Prin acest articol mi-ați adus aminte de excursia pe care am făcut-o în 2005 pe Poteca Regală din Sinaia, aflată „la câțiva pași” de Stânca Sf. Ana și la mai mulți pași distanță de schitul menționat de Dvs. (vezi impresii). Am fost uimit când am citit despre toate legăturile Familiei Regale cu această zonă, după cum bine preciza și @abancor. Amănunte și fotografii frumoase vedeți aici unbolovan.com/2015/09/09/ ... oachim-si-ana-3; imagini vechi cu amenajările vechi de lângă „Stânca Sf. Ana” puteți vedea aici: rotarybvp.ro/stanca-sfant ... -ana-din-sinaia.

Călătorii frumoase!

micutzuAUTOR REVIEW
[12.03.16 19:48:42]
»

@tata123 - Merci pentru apreciere. Am vazut pozele pe linkul trimis, v-am citit reviewul despre poteca regala si va multumesc mult pentru informatiile oferite. Despre acest traseu, batranul calugar a spus ca nu il recomanda acum in plina iarna. Se poate vizita si pe timp de iarna? Multumesc.

tata123 🔱
[12.03.16 20:15:37]
»

@micutzu - Nu am urcat iarna pe acest traseu dar presupun că dacă zăpada nu este foarte mare se poate porni la drum pe cărarea regală pavată cu piatră. Ar mai putea apărea probleme și din cauza animalelor sălbatice, doar pătrundem în habitatul lor natural. Un exemplu de incursiune pe timpul iernii îl găsim exemplificat aici: hoinariromani.ro/2015/12/ ... le-franz-joseph.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[12.04.16 22:42:21]
»

@micutzu - Dupa lupte seculare care au durat cat au durat, pentru mine relativ putin, pentru cei obisnuiti cu cititul pe calculator foarte mult, am reusit sa citesc de la un capat la altul acest minunat articol, pentru care aveti aprecierea mea. Desi ma laud ca as mai cunoaste zona montana de la Sinaia, recunosc cinstit ca nu am auzit de acest schit, iar pozele vazute ma determina sa cred ca este construit recent. La ora la care scriu incerc sa realizez cam pe unde este schitul si banuiesc ca este cumva pe un drum care mergea de la Hotelul Alpin, de la cota 1400 la cabana Poiana Stanii, pe care am fost doar o data. Apelez la amabilitatea dvs. pentru a ma lamuri daca ma insel sau nu.

La cabana Poiana Stanii am fost in trei tabere (in perioada 1968-1969), am fost in vara anului 1968 in tabara Schiori (peste drum de cabana Schiori, pe drumul cotei) sase saptamani in practica de santier si apoi in tabara, in mai multe concedii petrecute in Sinaia, dar despre schit nu am auzit.

Ca sa incerc sa povestesc si sa depan amintiri din tabere si concedii in zona ar dura prea mult si ma limitez sa spun ca invatasem toate potecile din zona montana Sinaia, ca vara pe pajistea din fata cabanei Poiana Stanii (acum Stana Regala) foloseam bucati de pfl late de circa 50 de cm si lungi de doi metri pe post de sanii. In iarna 1968-1969 in tabara la Poiana Stanii, am plecat pe drumul cotei sa ne dam cu saniile si tot cautand o partie am gasit una care parea mai ingrijiata si am inceput sa coboram pe ea. Repede am inceput sa prindem mai multa viteza decat puteam noi duce, incepusem sa ne fie frica, mai ales ca franele cu bocancii nostri nu functionau cum trebuie. Dar cum berzei chioare Dumnezeu ii face cuib, asa am avut noroc ca la un moment dat ne-a iesit in cale o contrapanta care, impreuna cu franele noastre, au oprit saniile noastre si am scapat cu bine din aceasta aventura. Stiti pe unde ne-am dat cu saniile? Nu stiti, asa ca va spun eu. Am fost pe partia de bob, care era pregatita pentru un concurs care urma sa se dispute la sfarsitul saptamanii. Dar nu stiti cum am aflat. La sosire am fost premiati cu bulgari de zapada si cateva bete pe spinare de la comisia de premiere, constituita din organizatorii concursului, de la care am aflat unde ne distrasem noi. Dar de ajuns cu nostalgiile!

Numai bine si va astept cu noi articole din excursiile, dar mai ales din drumetiile dvs.

micutzuAUTOR REVIEW
[13.04.16 08:12:18]
»

@liviu49 - Salut. Multumesc mult pentru aprecieri si exact cum ai banuit schitul se afla pe acel drum spre poiana stanii. Cum dealtfel am aflat si eu de la colegi afa schitul ar data de pe la 1600, iar constructiile actualului schit sant noi de prin anul 2008. Oricum va recomand sa ajungeti acolo, un loc minunat si binecuvantat unde o sa gasiti o oaza de pace si liniste. Stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis
[20.12.16 17:39:31]
»

Bun, de aceea am spus că se poate scrie despre mănăstiri/biserici ca obiective turistice, turism în sine, nu ecumenic!

Și, da, religia este ceva prea intim pentru a fi dezbătută pe vreun site! Respect și voi respecta orice religie atâta timp cât nu cade în vreun extremism!

Frumos reviewul, l-am votat ca fiind nasol, dacă ești nemulțumit pune-mă la icoane! ????

webmasterX
[06.07.18 19:06:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserici, schituri în Sinaia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sinaia și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, liviu49, micutzu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, schituri în Sinaia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068547010421753 sec
    ecranul dvs: 1 x 1