GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica cu Luna, unicat in Europa
Zidiți biserica în suflete ( Episcop dr. Roman Ciorogariu)
 
Unul din cele mai interesante lăcășuri ortodoxe din Transilvania este Catedrala Adormirea Maicii Domnului sau Biserica cu Lună din Oradea. Este amplasată în plin centru al municipiului în Piată Unirii nr. 10 (N 47.0312, E 21.5544)
Biserica cu Lună a fost construită în perioada 1784-1790 în urma insistențelor unor personalități și nobilimi locale la curtea împăratului habsburgic. În acea vreme exista o singură biserica ortodoxă în oraș la Velenta dar era neîncăpătoare și departe de cartierele aglomerate cu români. A fost nevoie de mult lobby, așa cum zicem noi astăzi, pentru că împăratul Iosif al II-lea să-și dea acordul privind ridicarea unei biserici in cultul ortodox care era doar tolerat. Piatra de temelie a fost pusă, conform inscriptionarii din pisanie în noiembrie 1784 în prezența episcopului Aradului Petru Petrovici.
Biserica a fost ridicată din fondurile populației ortodoxe românești, sârbești și grecești. În timpul construcției o ploaie puternică care a durat câteva zile a prăbușit bolta neterminată astfel că lucrările au întârziat și prima slujbă a avut loc în 1790. Sfințirea a avut loc abia în 1832 când au fost terminate toate decorațiunile interioare. Marele incendiu din 1936 a cruțat Biserica cu Luna astfel că ea a ajuns în vremea noastră în formă originală. Din 1920 a devenit catedrala episcopală.
Este construită în stil baroc cu elemente neo clasice de antreprenorul Ioann Lins după planurile arhitectului Iacob Elder. Este singura biserica cu turn clopotniță din Oradea. Turnul înalt de 55m este acoperit cu tablă de cupru și foița de aur având la cele patru colțuri icoanele evangheliștilor iar pe frontonul principal Luna cu cele două părți ale ei, una întunecată și altă luminoasă. În interior, stilul baroc a fost adaptat tradiției arhitecturale ortodoxe. Naosul are câteva abside și este despărțit de altar printr-o catapeteasma semicirculară sculptată.
Cele mai importante piese de mobilier liturgic sunt iconostasul și scaunul Episcopal splendid sculptate cu elemente în stil rococo, empire, baroc târziu cu un aspect măreț. Interiorul bisericii este amplu decorat cu picturi de inspirație religioasă. Înafara de strane în naos sunt și bănci. Pictură interioară a fost realizată de frații Alexandru și Arsenie Teodorovici care erau pictori, sculptori și decoratori. Lucrările de decorare a bisericii au durat 16 ani astfel încât deși se slujea în ea, sfințirea a avut loc în 1832. Restaurarea picturii s-a făcut în anii 1977-79.
Biserica deține în turla ei un mecanism unic în Europa care pune în mișcare o sfera de 1m diametru vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Sfera prezintă toate fazele lunii pentru că datorită mecanismului conceput de George Rueppert în 1793 ea se deplaseză rotindu-se după mișcarea lunii în jurul pământului. Numele constructorului este scris pe ancora orologiului. La 28 de zile globul face o rotație în jurul axei sale, indicând fazele lunii. Mecanismul funcționează fără nituri sau șuruburi și este o realizare unică și de avantgarda a epocii.
În biserică, într-un medalion pictat pe iconostas s-a aflat singurul portret cu chipul lui Horea pictat după răscoala lui Horea, Cloșcă și Crișan din 1784. Cum ecourile răscoalei cuprinsesera intreagă Transilvanie, ctitorii biserici l-au omagiat în acest mod deși oficial au declarat autorităților că e chipul lui Hristos. În biserica portretul a fost înlocuit cu o copie, originalul fiind păstrat în muzeul Episcopal Roman Ciorogariu
Episcop dr Roman Ciorogariu (1852-1936) a fost unul dintre cei mai importanți prelați din Transivania secolului trecut. Născut într-o familie de moți el a urmat școli înalte absolvind Facultatea deTeologie urmată de burse și atestări la Bonn și Leipzig. Revenit în țară a luptat prin scris, predici și adunări pentru înfăptuirea României Mari. La 1 dec. 1918 a condus delegația din jud. Satu- Mare, Sălaj, Arad, Bihor la Alba Iulia. În 1920, cu ocazia ridicării Bisericii cu Lună la rang de episcopie, devine episcop, funcție pe care a deținut-o până la trecerea lui în neființă.
A înființat muzeul Episcopal în care alături de obiecte bisericești de argint sau aur, veșminte, icoane am putut vedea medalionul original cu figura lui Horea, pictat în anul răscoalei 1784.
Muzeul mai conține o colecție de cărți bisericești vechi de 200 de ani și multe piese de valoare. În anul 2015 muzeul a intrat într-un proces de renovare din fonduri europene în valoare de 650000 eu. S-a înlocuit mobilierul vechi cu unul din lemn de stejar, vitrinele au fost dotate cu spoturi luminoase și s-a îmbogățit colecția de obiecte bisericești.
 
Dacă aveți drum prin Oradea nu pregetati să vedeți Biserica cu Luna
Trimis de Michi in 18.10.18 14:50:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.05199000 N, 21.96631000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Michi: Un lăcaș de cult interesant nu numai prin valoarea istorică și spirituală, ci și prin elementele care o fac inedită în rândul altor biserici de acest fel: opera mecanicului orădean Rueppert - „Luna” și portretul lui Vasile Ursu Nicola, cunoscut drept Horea (unul din conducătorii mișcării țărănești din 1784). Un Superbonus meritat pentru fotografii și descriere.
Economia cu preponderență agricolă depindea de starea vremii, astfel că mecanismul îi ajuta pe agricultori să își stabilească anumite acțiuni în funcție de fazele lunii. Globul care indică fazele satelitului Pământului funcționează prin intermediul unui mecanism legat la cel al ceasului din turn.
Am înțeles că se poate vizita mecanismul ceasului, dar presupun că nu ați urcat în turn.
Numai bine!
a@tata123: Multumesc pentru aprecieri si mai ales pentru completari. Urcatul in turn a fost de dificultate medie dar eu n-am riscat
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Biserica cu lună — scris în 22.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Ladislau — scris în 04.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Bazilica Romano Catolică Oradea — scris în 31.10.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Dec.2015 Catedrala Greco-Catolică 'Sfântul Nicolae' — scris în 06.12.15 de bogumil din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Mănăstirea Sfintei Cruci - nu trebuie ratata — scris în 19.06.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ