GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea „Sf Troiță” Feleacu – o oază de flori
Așa cum am mai scris într-un articol, în această toamnă am vizitat câteva mănăstiri care m-au surprins în mod plăcut prin diverse elemente: Mănăstirea Aninoasa din Dâmbovița (vezi impresii) prin frumoasele crizanteme din curte și pictura restaurată din pronaos, și Mănăstirea Ghighiu din Prahova (vezi impresii), prin frumosul spațiu de relaxare și locul de joacă pentru copii din livada ansamblului monahal. Al treilea locaș mănăstiresc care m-a impresionat a fost Mănăstirea „Sf Troiță” Feleacu de lângă Cluj – prin amenajările peisagistice și florale, prin combinațiile de elemente decorative, prin casa-muzeu. Dar să o luăm de la început...
Amplasare și acces. La circa 8,5 km depărtare de centrul Clujului, în localitatea Feleacu, chiar pe înălțimile de peste 700 m ale Dealului Feleacului se află Mănăstirea „Sf. Troiță”. Accesul către locașul de cult se face chiar în vârful rampei în curbă de pe E81, la 500 m distanță de Primăria localității. Se urmează cursul unei ulițe înguste, asfaltate, către dreapta – sunt doar 450 m de parcurs. Locuri de parcare nu prea există, sunt câteva locuri vis-à-vis de biserica mare, dar se lucra la un corp de clădire nou acolo.
Fragmente de istorie. Sat vechi românesc, atestat documentar în veacul al XIV-lea, Feleacu, întins pe coama dealurilor înalte din preajma Clujului. Pe la 1500 și ceva este atestată prezența unei mănăstiri în această zonă, care devine în secolele următoare un important centru de copiat manuscrise; locașul religios este desființat la 1785 de către autoritățile habsburgice.
După evenimentele din 1989 se hotărăște reînființarea mănăstirii de odinioară, dar pe alt amplasament. Institutul de Proiectări Cluj elaborează un plan cuprinzător (biserică, paraclis, turn clopotniță, case monahale, casa muzeu, poartă acces), în 1994 se încep lucrările de construcție la biserica mare care este sfințită 10 ani mai târziu.
Vizita la Mănăstirea „Sf. Troiță” Feleacu
Am parcat autoturismul într-un spațiu mai larg și am pornit la pas pe lângă gardul mănăstirii pentru a explora toate elementele constitutive. Trecem pe lângă o poartă înaltă, străjuită de mozaicurile Sf. Petru și Pavel, prilej de a ne arunca o privire în curtea interioară și a observa minunățiile. Dar mergem mai departe, depășim o troiță de colț și găsim turnul-clopotniță, traversat de un gang de acces; în fața clopotniței sunt amplasați mai mulți trovanți, acele „pietre vii” formate din nisip.
Pătrundem în curte iar pașii ne vor fi conduși pe alei din bucăți de piatră spre diverse colțuri amenajate cu grijă și bogat ornamentate. Pe stânga admirăm casa muzeu – o locuință rurală din zona Feleacului reconstituită cu migală. Casa are temelie din piatră, ceardac de lemn, acoperiș de trestie și este alcătuită din tindă cu cuptor și două camere. Obiecte tradiționale, textile colorate, ceramică, unelte etc. întregesc imaginea vieții țărănești de altădată. O idee excepțională! Pe partea dreaptă se află un mic spațiu decorat cu pietre colțuroase, plante ornamentale, formațiuni de mici trovanți în formare, o troiță de piatră și două busturi ale unor episcopi.
Pe o platformă mai înaltă, lângă poarta de acces pe care am observat-o dinafară (la interior mozaicurile îi reprezintă pe Avram Iancu și Horea), se află o bisericuță de piatră, de dimensiuni modeste, cu o turlă de lemn deasupra acoperișului și un mic ceardac la intrare (din lemn traforat). Mici sculpturi în piatră sunt plasate lângă intrare, alături de tufe de hortensii.
Grădina mănăstirii este amenajată cu grijă începând de la foișorul de vară până lângă biserica mare. O mulțime de specii florale, o cromatică plăcută ochiului, felurite plante ornamentale, un mic lac artificial, obiecte decorative de ceramică și piatră – toate creează o imagine plăcută.
Tot căscând gura la atâtea frumuseți naturale ajungem lângă toaca de metal a mănăstirii, un vultur bicefal atârnat sub un frumos portic din lemn având imprimat chipul lui Ștefan cel Mare și a Cuvioasei Paraschiva. Vis-a-vis de grădină se află un masiv corp de clădire, cu o galerie exterioară pictată, construcție care adăpostește chiliile, stăreția, bucătăria, camerele pentru pelerini, o sală pentru evenimente culturale. Curtea e pustie, e o zi de început de săptămână.
Ajungem la biserica cu hramul „Sf. Treime” și „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, un lăcaș impunător care e ridicat în stil moldovenesc, combinat ici-colo cu elemente brâncovenești. Pisania ne spune că proiectul a fost întocmit de arhitectul Ioan Arboreanu (romanialibera.ro/aldine/h ... biserici-305410), un cunoscut proiectant de locașuri de cult. Tot din pisanie aflăm numele autorului picturilor: Constantin Ciupercă din Moinești, Bacău.
Interiorul e spațios, luminat de ferestre înalte, cu pereți acoperiți în întregime cu fresce. Pe stânga și dreapta se află stranele, dar și rânduri de bănci exact ca în bisericile catolice. Mobilierul din lemn de tei și stejar e realizat în județul Bacău, iar vitraliile în ateliere din Târgu Mureș (cele ornamentale) și Piatra Neamț (cele reprezentând personaje religioase). Am admirat culorile sticlei și trăsăturile lui Constantin Brâncoveanu și ale lui Ștefan cel Mare, precum și figurile geometrice, florale, simbolice (ochiul lui Dumnezeu) prezente în vitralii.
Catapeteasma e din lemn, ornamentată cu traforaje cu motive vegetale (viță de vie). În pronaos se află corul sprijinit pe două coloane și o mare pictură murală reprezentând Adormirea Maicii Domnului. La ieșire am luat o ilustrată din raft și am lăsat banii acolo. În jurul bisericii mari mai există un spațiu amenajat cu trovanți de diferite forme.
Concluzii. Ne-am plimbat prin grădina Mănăstirii Feleacu cu pași mici, apreciind întreaga compoziție peisagistică. De asemenea, prezența casei țărănești amenajată drept muzeu oferă plus-valoare spațiului religios clujean, vizitatorii și pelerinii având ocazia să acumuleze cunoștințe noi, dar și clipe de relaxare.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 20.11.18 12:07:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Biserici, mănăstiri clujene, CLUJ" (nou-creată pe sait)
Un loc binecuvantat de Dumnezeu si creat de om. Foarte frumoasa gradina, dar si biserica si nu mai spun de casuta-muzeu!
Sa va fie de folos vizita in asemenea locuri!
Câtă lumină!
Mai degrabă aș spune că este un muzeu, decât o mănăstire, iar aranjamentele florale nu pot fi decât ale unui specialist.
Și curte și biserică și catapeteasmă, nu mai zic de turlă, totul este o frumusețe!
Meriți îmbrățișări, nu felicitări!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@DOINITA: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Pentru amenajările peisagistice reușite, aranjamentele din piatră, casa tradițională cu rol de muzeu și liniștea pe care am găsit-o acolo am dorit să vă prezint Mănăstirea Feleacu.
@mihaelavoicu: Deși este o mănăstire ridicată în ultimii 20 de ani, mi-a atras atenția și admirația prin grădină, casa-muzeu, vitralii și atmosfera liniștitoare. Așa cum spunea starețul într-un articol, amenajările exterioare sunt realizate pentru a statornici pacea cerului în inima privitorului, scoţându-l din cotidian, îndemnându-l la rugăciune... . Mulțumesc pentru aprecieri.
@webmasterX + @webmaster: Bună ideea de a înființa o rubrică separată pentru bisericile și mănăstirile din județ, sigur vor urma și alte articole în această partiție. Mulțumesc pentru încadrarea articolului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Mănăstirea Sfânta Treime, Soporul de Câmpie, jd. Cluj — scris în 16.08.23 de NAZARICA din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 E cu adevărat ștefaniană biserica din Feleacu? — scris în 17.12.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Biserica Reformată-Calvină din Cluj Napoca — scris în 12.12.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Simbolul orașului Cluj Napoca – Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” — scris în 08.11.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Catedrala Mitropolitană Ortodoxă — scris în 21.09.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Cluj-Napoca – partea II: Biserici și monumente — scris în 02.03.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ