ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bacău, oraşul cu trei catedrale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

O dată pe an mergem la Bacau s-o vizităm pe sora mea, mai în vârstă cu şapte ani decât mine. M-am nascut în acest oraş şi din patriotism local sau din simplă obiectivitate, vă pot spune că e un oraş frumos, curat, plin de flori şi cu o urbanistică deosebită. Anul acesta am vizitat cele trei catedrale. Este vorba de cea romano- catolică şi cele două biserici ortodoxe numite astfel de populaţie din considerente de măreţie sau de vechime.

Biserica Înălţarea Domnului (numită catedrală) ca mărime va fi a patra construcţie ortodoxă din lume după Sfânta Sofia din Istanbul (devenită moschee), Noua Catedrală a lui Iisus Mântuitorul din Moscova şi cea din Parnas-Grecia. Catedrala din Bacău are dimensiuni impresionante: 81 m lungime, lăţimea absidelor 36 m., 63 m. înălţime plus 7 m. crucea principală şi o suprafaţă de 1700mp. Capacitatea maximă este de 5000 de persoane. Zidurile catedralei ajung la o grosime de 1m. Sub pământ catedrala coboară până la -10m. pe două etaje, aici fiind prevăzute la demisol biserica Naşterii Maicii Domnului în care în prezent se ţin slujbe iar la subsoluri sală de conferinţă, depozit de carte, expoziţii şi un vast adăpost antiaerian. Catedrala propriuzisă începe de la cota 0 şi este construită în stil florentin iar picturile vor fi de inspiraţie bizantină. Biserica centrală care este în lucru şi am putut-o vizita prin bunăvoinţă, are forma unei nave de dimensiuni imense fără stâlpi de susţinere. Impresia a fost de grandios şi faţă de imensitatea ei, soţul meu care e un bărbat destul de înalt, părea o furnică. Numai cupola din naos are o deschidere de 24 m. Crucile din inox aurit au fost realizate la CUS Bacău. Crucea mare este înaltă de 7m, are o deschidere a braţelor de 4.2 m. şi greutate de 2 t. Celelalte trei cruci aşezate pe turlele bisericii au câte 4m. înălţime cu deschidere de 2.50m. Catedrala are 18 clopote sfinţite în 2007 realizate de o mare firmă din Innsbruck. Clopotul cel mare are un diametru de doi metri şi greutate de 4.2 tone şi este cuplat electronic cu 12 din celelalte 17, formând un carillon în care se pot interpreta 1000 de melodii religioase. Piatra de temelie a catedralei a fost pusă în 1991 de episcopul Ioachim Vasluianul care-şi doarme somnul de veci într-o criptă din paracliserul de la demisol care are rol şi de necropolă. Depinde de finanţare dar cred că va mai curge multă apă pe Bistriţa până ce întregul edificiu va fi funcţional. După sfinţire, dacă episcopul Episcopiei Romanului şi Bacăului va sluji în această biserică ea va primi oficial titulatura de co- catedrală.

Biserica Sfântul Nicolae (numită catedrala mică) este biserica în care am fost botezată.

- Mama Michi, mai taie coada vulpii, doar n-o să ne spui că ţii minte când te-ai botezat?

- Nu, mama mi-a spus că a fost o adevărată minune că nu m-am îmbolnăvit în luna martie când m-au botezat în biserica rece şi cu apă călâie în cristelniţă.

Biserica Sf. Nicolae a fost timp de peste 150 de ani cel mai mare lăcaş de cult ortodox din Bacău până ce a început construcţia noii catedrale. În forma actuală cu două turle înalte a fost construită între 1840-1850 prin subscripţie publică de către meşterul transilvănean Ioan Făgăraş. Ea s-a ridicat peste ruinele unui lăcaş de cult din sec. XV construit de negustorii şcheieni (braşoveni) din care s-a mai păstrat o placă de marmoră aşezată peste masa altarului. Biserica actuală a suferit mari stricăciuni la cutremurele din 1940 şi 1977 şi în urma incendiului din 1976 dar de fiecare dată a fost refăcută. Recent au fost montate cruci aurite pe turle, s-au turnat la Innsbruk cinci clopote, a fost învelită cu tablă de cupru, se repictează în mozaic frescele exterioare şi s-a restaurat faţada. În interior biserica are coloane de marmoră şi pictură neobizantină care dau lăcaşului un aer maiestuos. În partea de nord, în 1970 s-au decopertat urmele vechii biserici din timpul lui Stefan cel Mare cât şi ale unui cimitir care constitue un sit arheologic protejat. Piaţeta din faţă este dominată de construcţia masivă a catedralei noi, de statuia lui Stefan cel Mare şi de Parcul Trandafirilor. În această piaţetă în 1859, Vasile Alecsandri a citit proclamaţia Unirii.

Catedrala sfinţii Petru şi Pavel este cea mai mare biserică romano-catolică din România. Dimensiunile ei sunt 66x 44 m., cu o suprafaţă de 1300mp. şi 1050 locuri pe băncile situate în amfiteatru. Nu are nicun stâlp central de susţinere a cupolei uriaşe. Este pur şi simplu invadată de lumină datorită multelor vitralii de culori deschise. Are parter şi două etaje şi, si aici, la fel ca în catedrala ortodoxă te simţi mărunt şi copleşit de grandoarea catedralei. Altarul este decorat cu şapte sfinţi, figura centrală fiind Iisus Hristos cu o înălţime de 2.5 m. Clopotele sincronizate electronic au fost executate la Padova. Pe turla bisericii înaltă de 65m. este montat un ceas electronic Construcţia catedralei a început în 1990 şi s-a terminat în 2005. Înainte de construcţia catedralei, comunitatea romano- catolică se ruga în biserica Sf. Nicolae amplasată alăturat. A fost clădită în 1846 şi în interior are decoraţiuni baroce. Cutremurele din 1940 şi 1977 au produs mari stricăciuni dar grosimea zidurilor de 1.5 m au salvat-o de la prăbuşire.

Nu ştiu dacă am reuşit să comunic suficient impresia pe care mi-au lăsat-o catedralele.Poate am dat prea multe date tehnice. Le-am postat nu ca să le reţineţi ci să puteţi compara cu proporţiile unei biserici obişnuite.Pozele, chiar dacă nu sunt de calitate vă pot convinge mai mult decât reviewul în sine.

WEB, dacă se poate, te rog inserează youtube


[fb]
---
Trimis de Michi in 15.06.16 20:58:02
Validat / Publicat: 16.06.16 15:13:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BACĂU.

VIZUALIZĂRI: 3776 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Statuia lui Stefan cel Mare în faţa catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[16.06.16 08:06:05]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[16.06.16 08:45:33]
»

@webmaster26 - Multumesc mult

elviramvio
[16.06.16 15:57:54]
»

@Michi -

Un oras frumos pe care nu l-am vizitat de mult timp, din pacate.

Radu Tudoran
[16.06.16 20:53:52]
»

Pot sa spun ca am cunoscut astfel si alta fata a orasului unde invatat sa bat pasul de defilare. Erau alte vremuri si aveam alte preocupari

Calarorii frumoase in continuare.

mishu
[17.06.16 16:31:41]
»

Prin Bacau am trecut si noi de cateva ori fie ca am avut concurs acolo, fie ca am mers mai departe spre alte orase in care aveam concursuri, si pot spune ca am admirat orasul de fiecare data cand treceam prin el.

Intr-adevar asa cum se vede si din poze are cu ce se mandri.

Felicitari pentru articol, nu pot spune in continuare decat ce te admir si-mi doresc sa am aceeasi tenacitate si peste niste ani.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[17.06.16 17:03:21]
»

@mishu - Eşti foarte drăguţă Mişulică şi admiraţia e reciprocă. Ai o uşurinţă de a scrie extraordinară şi-mi pare bine că te-am remarcat din primele reviewuri despre China. Ai să vezi că peste câţiva zeci de ani, când copiii vor fi la casele lor şi tu la pensie având un buget enorm şi dăunător de timp liber, că indiferent de efort, te vei ţine de acest hobby.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[17.06.16 17:13:19]
»

@Michi - Speranta moare ultima, asa ca inca mai sper. Multumesc frumos pentru aprecieri.

Dan&Ema
[26.06.16 12:31:47]
»

Iar eu am cunoscut mai bine Bacaul in 87 cand am facut armata la UM 01184 si ma orientam de destule iesiri in oras, e drept nu la catedrale, si aveam si 2 locuri unde sa trag la o consateana a mamei mutata in Bacau si la Hotelul Partidului (Dumbrava) unde avea pile cel mai bun camarad de armata el fiind din Dragasani si asta era o carte de vizita cu trecere exprimata in bidoane cu lzeama fermentata de struguri.

Despre actualul H Dumbrava 4 stele am scris pe AFA si certific calitatea lui deosebita.

De Bacau imi amintesc mereu cu drag si in fiecare an popsesc de cateva ori aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu Tudoran
[26.06.16 12:59:44]
»

@Dan&Ema: Si eu tot acolo am facut, dar in 84. Si cel mai bine imi amintesc dealul dinspre Magura.

Dan&Ema
[26.06.16 18:06:03]
»

@Radu Tudoran:

Cate culcaturi si tarasuri am luat pe Magura...

Cica ar fi trebuit sa invatam sa si schiem pe acolo, dar avea armata in dotare niste schiuri de mergeau inaintea claparilor sau nu se potrivea stangul cu dreptul.

Dar marmelada aia calup din armata era mortala!

Radu Tudoran
[26.06.16 18:23:34]
»

@Dan&Ema: Tin minte schiurile alea ca le-am vazut si eu. Erau de opereta

Dar de pesmetii care ieseau din cana de credeai ca-s fenomene paranormale ti-aduci aminte?

Totusi Bacaul era un orasel frumos. Si Hanul Magura mi-a placut. Nu am mai fost pe acolo de 27 de ani.

Poate daca-mi schimb masina

Dan&Ema
[26.06.16 21:22:39]
»

@Radu Tudoran:Armata nu o pot uita usor. Pentru mine definitia armatei este calcarea in picioare a personalitatii in formare a unui tanar de nici 20 ani. Exemplul elocvent este mutArea gunoiului dintr-un loc in altul si ziua urmatoare inapoi. Si am facut numai 9 luni si am fentat-o cat am putut.

Ca sa u deviez mai mult de la topic, in Bacau, in parcul de langa stadion am facut repetitii si apoi demostratii de defilari politico-comuniste pentru mai marii oameni patAti on rosu, including gen. Hortopan cAre a ordonat sa se traga in Bucuresti in 89.

Azi parcul din Bacau arata f bine cu alei frumoase terase chiar si o tiroliana si cataratoare pentru copii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, Michi, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici în Bacău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062700033187866 sec
    ecranul dvs: 1 x 1