ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
3 AD. + 2 COPII -- v: 13; 7

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La scoala, oameni dragi! La prima scoala romaneasca!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cine mai merge astazi la scoala? Un indemn, a se citi o respectuoasa si onoranta invitatie, am primit anul trecut de la @elviramvio. A fost o invitatie adresata comunitatii AFA, o mini-intalnire turistica si educativa. Desi ne-am dorit a o onora, la data respectiva noi nu am putut participa, dar destinatia am retinut-o. Mai ales dupa ce am citit cate ceva despre acest locsor de pionierat pedagogic romanesc. Am ajuns totusi sa vizitam prima scoala romaneasca in Decembrie 2017, neplanificat, neprogramat, cand ne-am intalnit in Brasov cu familia prietena a @Denisei13 si miscand pasii nostri pe drumuri despre care v-am mai scris aici vezi impresii cu alt prilej, dar tot recent, si tot plimbandu-ne prin frumosul Kronstadt, prietenii nostri brasoveni, ne-au provocat sa schimbam directia de la Poarta Schei, tot inainte pe strada Prundului vreo 600 metri, pana in Piata Unirii, unde se gasesc Troita lui Ilie Birt, Statuia Soldatului Necunoscut, dar si Biserica Sf. Nicolae – monument istoric din secolul al XV-lea - (catedrala ortodoxa), Mormantul lui Nicolae Titulescu si …. Prima Scoala Romaneasca.

Prima scoala romaneasca poate fi vizitata zilnic intre orele 9 – 17 si este in fapt un complex muzeal care include Muzeul Junii Brasoveni, Muzeul Ex Libris, Muzeul Tudor Ciortea, Muzeul Nicolae Titulescu, Muzeul Ion Colan si Scheii Brasovului in picturile lui Stefan Mironescu.

Muzeul propiu-zis Prima scoala romaneasca este atestat in secolul al XIV-lea si gazduieste tiparnita Diaconului Coresi, prima gramatica romaneasca, dar si prima cronica cu subiect romanesc din tara. Interesant, nu-i asa? Haideti sa aflam mai multe!

Istoricul scolii sau Cronica primei scoli romanesti

Citez aproape ad litteram de pe un material informativ de la fata locului:

- “Sec XI – XII – un Omilar (manual scolar) confirma posibilitatea existentei unui lacas de invatatura;

- 1292 – cronicile mentioneaza biserica;

- 1399 - o bula papala confirma existenta unui lacas de cult si invatatura ortodoxa in Schei;

- 1477 - popa Costea scrie aici un voluminos Minei de sarbatori;

- 1495 - s-a zidit sfanta biserica si scoala prin grija voievodului Vlad Calugarul;

- 1495 – popa Bratu din Schei scrie la Sibiu prima scrisoare in limba romana;

- 1556 – 1588 – diaconul Coresi tiparesc primele carti de circulatie in limba romana;

- 1559 – autoritatea locala accepta folosirea Catehismului coresian ca prim manual romanesc la scoala din Schei;

- 1570 – diacul Oprea scrie Octoihul romanesc (carte de cantari);

- 1578 – popa Voicu scrie invataturi morale din vietile sfintilor;

- 1587 – popa Iane scrie primul text brasovean in limba romana;

- Sec. XVI – dascalul Barbu Hoban scrie primul manual de filososfie;

- 1628 – 1633 – prot. Vasile scrie prima cronica cu subiect romanesc;

- 1731 – dascalul Petcu Soanu incepe sa tipareasca primul calendar almanah in limba romana;

- 1733 – Radu Tempea II scrie cronica Scheilor;

- 1757 – dascalul Dimitrie Eustatievici scrie prima gramatica;

- 1760 – se recladeste prima scoala romaneasca;

- 1797 – Radu Tempea V tipareste gramatica romaneasca;

- 1821 – 1828 – Anton Pann vine in Schei;

- 1848 – George Ucenescu compune muzica imnului “Desteapta-te Romane””.

Ce am vizitat noi?

Am ochit usa muzeului incercandu-ne norocul daca la zi de sarbatoare muzeul este deschis. Am pasit pe usa de la parterul casei cu etaj unde este gazduit Muzeul primei scoli romanesti. L-am intalnit aici pe sufletul acestui loc special – preotul prof. dr. Vasile Oltean, care ne-a fost gazda si ghid in muzeu.

Am intrat in camera din stanga, Sala de clasa “Anton Pann”. De ce Anton Pann – “fiul Pepelei cel istet ca un proverb”? Anton Pann a trait pe aceste meleaguri. Aici, la Brasov, compune prima sa poezie “Muntilor fiti marturii”, apoi pentru ca a fost dascal aproape doi ani la scoala, si tot de aici Anton Pann a recrutat ucenici pentru tipografia si scoala sa de la Bucuresti, intre care si pe George Ucenescu, presupusul autor al muzicii imnului “Desteapta-te Romane”. De la Anton Pann se pastreaza corespondenta si carti tiparite in propria tipografie si donate scolii, care sunt expuse aici astazi la muzeu. Intalnim si manualele din secolele XVI – XIX. Farmecul acestei sali este dat insa de mobilerul de epoca specific unei sali de clasa, de la inceputul secolului al XIX-lea. Am avut permisiunea sa ne asezam in bancile vechi de lemn si sa ne pozam. Pe catedra din lemn vedem tablite vechi inramate, o calimara, o pana de scris.

Revenim in holul de la intrare unde sunt expuse costume populare vechi si tablouri, il traversam si intram in sala de vis-à-vis, Sala “Diaconul Coresi” 1557 – 1583. Aici suntem din nou fascinati de un exponat de exceptie. Este o tiparnita veche. Domnul profesor ne explica cum se asezau slovele, se acopereau, se imbibau in tus sau cerneala, se acopereau, se bagau apoi intr-o presa si uite asa o pagina de carte iesea de la tipar. In zilele noastre este aproape inimaginabil efortul din acele vremuri de a tipari o pagina, daramite o carte, sute de pagini. Si totusi asa au aratat inceputurile tipografiei despre care puteti afla multe informatii si la Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi din Targoviste din cadrul Ansamblului Curtii Domnesti vezi impresii. Sunt expuse carti valoroase precum: Cazania a II-a – o carte veche de invatatura tradusa aici, Psaltirea, Octoihul, altele.

O alta sala se numeste Sala “Cartea, factor de unitate nationala”. Carti din perioada medievala care atesta exista limbii romane pe aceste meleaguri, indifetrent de sortii istoriei, sunt prezentate in acest spatiu. In vitrinele ingrijite ale acestei sali se gasesc multe carti vechi valoroase precum Primul Parimiar Romanesc, Tetraevanghelul Miniat scris pe pergament de Mateias Logofatul, Cazania lui Varlaam (carte romaneasca de invatatura) din sec XVII, un hrisov domnesc din sec XVIII, Biblia de la Bucuresti (sec XVII), Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia si Ortografia romana ale lui Petru Maior, hrisoave romanesti scrise pe pergament si aurite, multe altele.

Sala “Cartea si carturarii brasoveni” aduce dovezi lasate urmasilor de copisti, traducatori, creatori de limba literara, muzica si arta. Intre acestea se numara: Omnilarul din sec XI – XII, Cronica lui Radu Tempea II, tablourile in ulei pe panza ale fondatorului liceului Andrei Saguna, realizate de Misu Pop, partitura operetei “Crai Nou” a lui Ciprian Porumbescu (sec XIX).

Sala cu vatra este un colt etnografic cu icoane pe sticla si obiecte casnice specifice Scheiului.

Admiram si un drapel visiniu din anul 1922 cu stema regala si o pictura a lui Constantin Lecca din secolul XIX – Intrarea in Ierusalim.

Preotul prof. dr. Vasile Oltean

Trebuie musai sa scriu cateva randuri despre un mare OM. Preotul prof. dr. Vasile Oltean este sufletul, este viata acestui loc special; stiu am mai scris.

Muzeul Prima scoala romaneasca exista prin truda si eforturile personale ale profesorului Oltean. Este vorba de pasiune, caci altfel nu se poate explica taria cu care se lupta ca sa tina deschis acest muzeu. Taxa de intrare este una modica - 5 lei adulti, 3 lei copii, elevi – dar mai poti cumpara diferite prospecte, carti, carticele, o plansa cu domnitorii romani, multe altele. Si am facut-o cu mare drag nu numai pentru informarea mea personala, dar si pentru muzeu. Imaginati-va numai ce presupune incalzirea si supravegherea acestor spatii (sunt vreo 30 in total) astfel incat aceste exponate de exceptie sa se pastreze si sa se conserve. Muzeul detine circa 4.000 de carti si 30.000 de documente, care ascund sau din contra stau marturie pentru adevarul istoric al acestor meleaguri.

Numai profesorul Oltean stie cum rezista vremurilor in care nu primeste sustinere de la stat si trebuie sa se autogospodareasca.

Domnia sa a publicat mai multe carti si lucreaza cu dragoste si dedicatie ce nu pot fi exprimate in cuvinte la punerea in valoare a altor si altor carti, traduceri, dovezi ale istoriei ale inceputurilor scolii romanesti. Puteti cumpara spre exemplu o carte intitulata chiar Prima scoala romaneasca din Scheii Brasovului.

Va recomand sa vizitati acest muzeu deosebit! Numai de bine! :)


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.01.18 07:12:54
Validat / Publicat: 13.01.18 09:26:04

VIZUALIZĂRI: 3168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

31 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 M-am prezentat la ora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47900 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

31 ecouri scrise, până acum

Denisa13
[13.01.18 10:03:20]
»

Felitari Dan pentru articol. A fost o zi deosebita. Desi mai vazusem locul cu multi ani in urma, a reusit sa ne farmece si de aceasta data. Vom reveni cu siguranta in curand aici sa ne bucuram de compania preotului.

Nu ocoliti prima scoala romaneasca, nu veti regreta vizita.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 10:19:56]
»

@Denisa13:

Mulțumim de invitație și sugestie! A fost o idee buna. Nici cu 20 minute înainte sa ajungem la Prima școala românească nu știam ca va urma sa vizitam acest obiectiv deosebit. Rare sunt situațiile când ajung neplanificat undeva, și ineditul, surpriza au dat un farmec înzecit vizitei.

Emi a fost foarte încântat și impresionat de aceasta școala-muzeu. Cu toate ca domn profesor l-a luat de câteva ori la întrebări, a trecut clasa.

Mulțumim Cristina & compania.

Iarna frumoasa va urez, aici a nins slab azi noapte când am compus articolul, dar nu poți face niciun om de zăpada. Nici măcar o pisica de zăpada. ????

webmaster
[13.01.18 10:31:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 10:32:30]
»

@webmaster: multumesc

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 10:59:11]
»

@webmaster:

Între # # cu muzeul tiparului am vrut sa pun linkul meu cu acest articol dar se vede ca am greșit (am uitat cum se face de când nu am mai scris). Rog Introdu acel q sa se genereze linkul sau permite-mi sa văd articolul editabil.

Deasemenea rog inserare Deșteaptă-te romane clip audio sau video. Mulțumesc. Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[13.01.18 14:06:47]
»

@Dan&Ema: Dar eu cred că tu erai la meditații acolo! (la fizică?). De ce? Păi: n-aveai plaivaz, n-aveai călimară, n-aveai uniformă, n-aveai matricolă și erai și netuns! De rest, frumușel tare, bată-te norocul! Temele ți le-ai făcut? Ia, batistuța, unghiuțele

Frumoasă lecție de istorie, măi Dane! Emoționantă și interesantă!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 14:42:30]
»

@Zoazore:

M-am pregătit destul de bine in sensul ca-l am coleg de clasa și de banca pe Emi care la rândul lui s-a pregătit sa îl ajute pe ta-su. Sa știi ca am ridicat si mâna la ora, am si o poza, dar n-am adăugat-o.

Acum ca m-ai prins netuns la ore, deh, nu poți sa le ai pe toate! ???? La unghii, urechi si d-astea stau bine dacă ma controlează dar n-a fost cazul. ????

Mulțumesc de lectura și te poftesc pe la domn profesor sa te asculte și pe tine! ????

Mihai18
[13.01.18 15:54:55]
»

Emotioant.

Am stat si eu in aceasta banca, cu acceptul ghidului. M-am așezat cu emotie si îmi închipuiam cum era odată. Băncile erau aceleași, chiar cu loc pentru călimară cu cerneala, folosita si de mine in primii ani de școală. Eu am folosit toc cu peniță. Numai cu peniță poți scrie caligrafic, in raport de cat de tare apăsai. Este regretabil ca acum caligrafia a ramas istorie.

Citesc de multa vreme reviewurile dv. dar sunt in "ceata" cine-i Dan si cine-i Ema, după gen (masculin - feminin)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 16:41:22]
»

@Mihai18:

Sa ma prezint. Eu sunt Dan (cel care scrie), Eam este sotia, Emi este fiul de 13 ani si Denisa este fiica de 7 ani.

Multumesc de ecou si de lecturarea articolelor in general.

Cand am vazut sala de clasa (Anton Pann) si eu m-am gandit la prima zi de scoala. Si eu am prins banci din lemn asemanatoare cu locas sculptat pentru calimara. Am scris si cu pana acasa, mi-au aratat ai mei, nu cred ca a fost din initiativa scolii. La scoala stiu ca incepusem cu stiloul. Nu erau stilourile astea de acum bineinteles.

La caligrafie am stat rau intotdeauna. Atat de rau incat aveam scris de doctor de [puteam scrie scutiri la scoala.

Imi amintesc de articolul Dvs adresat pietonilor. Cu sfaturi atat de utile. Si de cateva de prin Ploiesti. Si eu va urmreasc articolele.

Multumesc inca o data, sanatate si numai de bine! Dan

Mitica49
[13.01.18 16:42:29]
»

@Dan&Ema: Ce pot spune despre review? Instructiv, educativ, incintant pentru turistul ce dorește să vadă locuri noi. Sigur un viitor și posibil loc de vizitat. Felicitări!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 17:28:02]
»

@Mitica49:

Merita sa îl vizitezi. Este corect fata de noi înșine sa ascultam sau sa vedem dovezi istorice.

Iar școala românească are istoria ei, scrisul, tipografia și ele.

Iar harul acestui preot profesor și pasiunea pentru ceea ce face nu pot trece neobservate.

Mulțumesc de lectura și îți urez sa ajungi la Prima școala românească, in Brașov.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[13.01.18 19:44:34]
»

@Dan&Ema:

Dan, îți mulțumesc că ai vizitat acest muzeu și că ghid ți-a fost un om deosebit. Și cumva mulțumesc că ai amintit și de inițiativa mea, mi-a părut rău că nu s-a putut înfăptui atunci sau la o altă dată. Eu am mai fost, trebuia căci pe părintele profesor Oltean l-am deranjat de câteva ori telefonic încercând să găsesc o zi în care să fie prezent acolo și nu un înlocuitor, tocmai pentru acea vizită AFA. Erau și alte locuri de văzut acolo, nu sunt publice, și obținusem promisiunea. Din păcate marea comoară de acolo este încă neinventariată în totalitate și nici nu se alocă bani pentru conservarea și studierea ei, e preferabil să se piardă comoara românilor! Și asta se va întâmpla când părintele Oltean nu se va mai putea ocupa de muzeu și anexe.

Noi am cumpărat pe lângă unele cărți și ceva hărți vechi ale țării noastre.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 20:01:39]
»

@elviramvio:

Sărut mâna, Elvira! Încep prin a îți mulțumi pentru ca ai avut anul trecut inițiativa vizitării Muzeului primei scoli românești de către un grup AFA. A fost calea prin care am aflat de aceasta comoara. Nu auzisem pana atunci de acest muzeu.

Mi-a părut rău ca nu am putut onora invitația ta, dar uite ca tot am ajuns in acest loc binecuvântat de prezenta și implicarea preotului profesor dr. Oltean. Ba am avut și norocul sa ne ghideze însuși domnia sa.

Nici nu pot sa ma gândesc ce se va alege de muzeu, de întregul complex, atunci când preotul nu se va mai ocupa de aceste bogății.

Elvira, acest articol îți este dedicat ție, pentru ca ne-ai deschis ochii și îndrumat pașii către aceasta destinație. Și ma bucur foarte mult ca Emi a rămas impresionat de ce a văzut și auzit in acest loc.

Elvira, îți urez numai de bine și sa ne vedem sănătoși. ????????????????????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[13.01.18 20:11:36]
»

Eu am fost în 2016 într-o excursie cu pensionarii.

Tot părintele Oltean ne-a fost ”profesor”. Am fost dezavantajați:era grăbit, avea niște probleme, dar în bancă am stat, în clasele primare am scris pe tăbliță, dar nu cu pană, ci cu un penel special. Am văzut într-un colț de fotografie un penar cu capacul care se trăgea, ca la cutiile de remy, așa am avut și eu.

Felicitări pentru tot ce publicați pe AFA!! Succes mai departe și un an bun!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[13.01.18 20:22:51]
»

@mihaelavoicu:

Sarut mâna pentru aprecieri!

Îmi place mult sa călătoresc și sa vizitez multe locuri. Și am descoperit pe AFA bucuria de a împărtăși experiențele mele unei comunități atât de frumoase.

Unele obiective turistice sunt însă speciale, deosebite. Este drept ca depinde și de documentare și de timpul alocat, și de grup, ghid sau alți factori pentru ca vizita sa fie reușită, sa fie una de neuitat in sensul pozitiv.

Noi am fost norocoși in ce privește ghidarea prin muzeu. Dl. Oltean nu se grăbea și ne-a oferit informațiile dorite. Sunt OAMENI despre care trebuie sa vorbim și preotul Oltean este unul dintre aceștia.

Mulțumesc pentru lectura, numai gânduri de bine si sănătate! ????

elviramvio
[13.01.18 21:20:29]
»

@Dan&Ema:

Mulțumesc Dan. Da, îmi doresc mult să pot ajunge la Alba și să ne revedem. O seară liniștită!

webmasterX
[14.01.18 09:04:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.01.18 09:13:26]
»

@webmasterX: multumesc

Alex_Macedo
[14.01.18 13:01:43]
»

Un articol important pentru școlerii de ieri și azi, fiind de un veridic extrem de actual, având în vedere creierele care azi, își aștern valoarea pe alte plaiuri decât cel autohton.

Școala românească, pentru cei ce nu știu, a avut mulți munți de trecut pentru a lupta cu grobianismul vremurilor. Când era vorba să faci carte, făceai carte!! . Nu plimbai penița dintr-o parte în alta a măselelor.

Știu despre ce vorbesc și mă bucur că se aduce un omagiu, școlii românești.

Bravo, Dane!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.01.18 18:32:16]
»

@Alex_Macedo:

Multumesc pentru acest ecou. Vorbe (cuvinte) mari grait-ai!

Ca nu toti au acces la invatamant si educatie este evident si a fost asa in toate timpurile ne-comuniste. Astazi parca se adanceste tot mai mult prapastia dintre cei care au o sansa si cei care nu au nicio sansa. Ma refer la copii, la viitorul tarii. Asta pentru ca asa este sistemul politic de invatamant din zilele noastre.

Ne povestea si preotul Oltean, la Brasov, ca in trecut, varfurile din toate comunitatile locale erau sprijinite spre sistemul educational, pentru a se putea dezvolta si a ajunge niste valori. Ideea este ca li se dadea o sansa si aceste actiuni erau sustinute si de comunitate. Astazi...

Pe vremea lui Ceausescu imi doream sa fug din tara, dar nu aveam nicio sansa. Apoi mi-am dorit sa raman aici si am si reusit (am avut norocul) sa urmez o cale care mi-a asigurat dezvoltarea personala.

De anul trecut imi fac din nou griji. Si in loc ca motovele sa fie simple focuri de paie, din cand in cand cineva mai arunca gaz pe paiele aprinse. Iar in decembrie 2017, m-am gandit serios, a se citi ne-am gandit, sa plecam totusi caci...

Faptul ca am ajuns sa ma gandesc la acest subiect care momentan nu imi da pace, inseamna ca perspectiva din punctul meu de vedere (care vizeaza si viitorul copiilor evident) nu este roza.

Sa dea Domnul sa ne apare si sa ne tina sanatosi, chiar daca eductia laas tot mai mult de dorit...

Numai de bine, Alex!

Respect dl prof Oltean!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alex_Macedo
[14.01.18 19:29:27]
»

Nu descurajați!

Este o nevoie rărunchială de a ne ține copiii, aici, unde se simt bine de fapt dar... se simt descurajați de imprevizibilitatea zilelor de azi.

Ne luptăm pentru a ne convinge copiii, în ceva... în care nici noi, ca adulți, nu mai credem. Ne luptăm a spune că dezradacinarea duce la micism cerebral și cap plecat față de alte nații care s-au născut cu lingurița de argint în gură.

Nu pot da lecții!

Fetița mea a declamat mai deunăzi:

Tati, vreau să plec la New York... Nu vreau să suferi...

Te iubesc, dar aici... chiar sunt ca într-un cimitir spiritual!

...

Nici acum nu am găsit un răspuns care o va face să rămână și să-și dăruiască talentele școlare pe plaiul în care a fost concepută...

Nu descurajați!...ehh...nu pot spune același lucru despre mine..

Cu respect !

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.01.18 20:51:46]
»

@Alex_Macedo: Respect!

Lucien
[15.01.18 08:15:55]
»

Azi 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, aprecieri maxime pentru un articol atât de interesant și pentru un elev atât de sârguincios!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.01.18 08:30:02]
»

@Lucien:

La mulți ani Culturii Naționale!

Multumesc pentru felicitările primite intr-o asemenea zi aniversara!

Nu știu de unde rezulta ca sunt sârguincios, dar primesc cu drag lauda!

Oare vom recunoaște vreodată valorile in aceasta țara?

Oare vom scapă de infestarea cu non-valori politice? M-a apucat și pe mine întrebați-l de parca nu am cunoaste cu toții răspunsul.

Îți urez sănătate și numai bine! La fel și culturii și educației românești! ????????????

Zoazore
[15.01.18 12:13:08]
»

@Dan&Ema: Woow! Un adevarat curs!

tata123 🔱
[22.01.18 13:05:27]
»

@Dan&Ema: Votul cu numărul 50 pentru un muzeu special din Șcheii Brașovului, special prin valoarea sa culturală, dar și prin pasiunea și munca cu care este întreținut de un valoros om al Bisericii - preotul Vasile Oltean. Recunosc că în vara anului trecut doar am trecut pe lângă biserica „Sf. Nicolae”, fără a vizita muzeul.

Tăblițe de scris și mobilier școlar de lemn asemănător am văzut și în sălile Școlii Slobode Obștești de la Golești (ctitorită și întreținută de Radu Golescu) sau în Școala din Muzeul Satului din Bujoreni (lângă Râmnicu Vâlcea). Școlile vechi, și implicit sălile de clasă și dotările lor, creează întotdeauna emoție și amintiri.

Constantin Lecca, polivalent om de cultură al secolului al XIX-lea, s-a născut într-o familie de negustori înstăriți în Șcheii Brașovului și a urmat cursurile școlii de la biserica „Sf. Nicolae”, unde a învățat „carte românească”. În 1848 se întoarce în Brașov pentru a restaura pictura bisericii „Sf. Nicolae”, moment când leagă o prietenie trainică cu pictorul Mișu Popp (lucrează împreună la pictura lăcașului de cult).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[22.01.18 13:37:43]
»

@tata123:

Ma intrebam unde este @tata123?

Multumesc mult de completarea pretioasa. Orice ecou care imbogateste informatia unui articol este binevenit.

Muzeul acesta este intr-adevar un muzeu special. Vizitarea acestuia genereaza emotie prin continutul in exponate. Daca ai norocul ca ghidajul sa fie facut de preotul Oltean - sufletul muzeului - atunci este maximul ce poti atinge la acest obiectiv.

Multumesc de ecou! Numai de bine in noul an!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[28.01.18 09:56:34]
»

@Dan&Ema: Vin si eu asa mai la spartul targului cu un vot dat cu tot dragul pentru un astfel de articol dar si pentru toti cei ce au trecut pe aici, prin poveste precum ghidul vostru, dar si comentariile scrise din suflet de toti ceilalti si tot ceea ce razbate si nu se vede printre randuri.

Un articol de suflet cu adevarat, un loc in care nici eu nu am ajuns si din pacate cred ca si in toamna mi-ar fi fost greu sa ajung, dar care va ramane ca dorinta de indeplinit.

M-am bucurat din plin de aceasta lectura, felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.01.18 16:13:12]
»

@mishu:

Ca dovada cat mi-a placut planuiesc o revenire cu alti invitati. Sa vad daca reusesc sa leg aceasta initiativa cu alte momente impreuna cu care face sens.

Pana una alta recomand cu toata convingerea vizita la cea mai veche scoala romaneasca din orasul ardelean.

Si daca nu ai ajuns Mishu pe aici trece pe lista deschisa.

Multumesc de lectura oricand ar fi ea, sa ne revedem cu bine!

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[14.05.20 13:24:49]
»

@all: Presa anunță azi că prof. pr. Vasile Oltean, director al Muzeului „Prima școală românească” din Șcheii Brașovului,  a ieșit la pensie după 51 de ani de activitate (newsbv.ro/2020/05/14/vasi ... scoli-romanesti). Citim cu bucurie faptul că inimosul profesor preot va continua să ghideze pe cei dornici să pătrundă în miezul culturii românești în Transilvania și nu numai (bzb.ro/stire/o-noua-fila- ... -oltean-a150692).

Muzeul din Șchei trece prin momente grele, ca de altfel toate instituțiile muzeale din țară, din cauza încetării activității pe perioada pandemiei. Succes noului director și mulțumiri nenumărate domnului Vasile Oltean pentru munca depusă.

Să auzim numai de bine!

ux128589
[03.03.23 07:22:21]
»

O frântură de istorie a scrisului la Prima Școală Românească. Un mod de prezentare cât se poate de original (bănci de școală, sunet de clopoțel, intonarea imnului național). Istoria se întâlnește cu prezentul... Camera în care a scris Andrei Mureșanu imnul e încărcată de emoție și prestată cu mândria de a te simți român. Copiii au fost încântați! Felicitări pentru prezentare!

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Dan&Ema, Denisa13, elviramvio, Lucien, mihaelavoicu, Mihai18, mishu, Mitica49, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Sfântul Nicolae & Muzeul 'Prima Şcoala Românească':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11366105079651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1