ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.01.12
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JAN-2012
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    629 ani Biserica Neagra

    TIPĂREȘTE

    In ceea ce urmeaza va voi povesti despre Biserica Neagra, fara a va plictisi, sper.

    Merg in Brasov aproape in fiecare an, incepand cu anul 1991. Pe Biserica Neagra am descoperit-o in acelasi an, colindand fara scop prin Brasov, pe atunci doar eu si sotul meu. Era foarte cald afara, zi torida de vara, si ne-am propus sa intram si in aceasta biserica, sa mai vedem ceva, ce nu insemna mare lucru pe atunci pentru noi. Era o zi de sambata sau duminica si inca de la intrare am auzit sunetul orgii. In biserica era racoare. Ne-am asezat pe una dintre banci, cu scopul de a ne odihni. Dupa aceea am stat pret de o ora, uitandu-ne la orice se gasea acolo. In aceast timp s-a produs ceva iremediabil. Ne-am indragostit de Biserica Neagra. Mai tarziu cand fetita noastra a fost destul de mare pentru a intelege, i-am insuflat si ei dorinta de a afla mai multe despre acest obiectiv turistic. Ultima oara cand am fost acolo in ianuarie 2012.

    Puteti ajunge cu masina personala sau daca venii cu trenul cu oricare dintre autobuzele care pleaca spre centru. Centrul este Piata Sfatului, deci daca ati ajuns acolo, inevitabil vedeti o parte din silueta Bisericii Negre. Nu ezitati sa o vizitati, insa trebuie sa va incadrati in intervalul orarului de vizitare. Duminica, cel putin acum in ianuarie, orarul de vizitare are pana la ora 14. La intrare se gasesc de cumparat, pe langa biletele de acces, diverse materiale despre Brasov, imprejurimi si despre Biserica Neagra. Noi in repetate randuri am cumparat materiale documentare despre biserica. Nu este voie sa se faca fotografii in biserica.

    Biserica Neagra este cea mai mare biserica gotica din spatiul cuprins intre Viena si Constantinopol, dar nu a fost niciodata catedrala.

    Constructia bisericii a inceput la sfarsitul secolului al XIV lea (in anul 1383) pe locul unei alte biserici din secolul XIII si s-a incheiat in secolul al XV lea (in anul 1477). Inainte de a fi terminata, biserica a suferit distrugeri serioase in timpul primei invazii turcesti (anul 1421). Proiectul initial era ca biserica sa aiba doua turnuri, insa in cele din urma a ramas doar unul. A fost sfintita cu hramul Sfintei Fecioare. Din cele sase clopote cate au fost initial doar trei se mai pastreaza azi iar cel mai mare are 6,3 tone. Acesta este cel mai mare clopot de biserica din Romania si are un sunet deosebit de frumos, fiind vesit si peste hotare.

    Denumirea de Biserica Neagra a fost data dupa incendiul de la sfarsitul secoulului al XVII lea (anul 1689) care a devastat practic tot orasul. Reconstructia bisericii a durat cam tot atat cat a durat cand a fost construita, adica aproape 100 de ani. In timpul reconstructiei boltile gotice au fost inlocuite cu bolta cilindrica (de tip baroc).

    Descriind biserica de la exterior catre interior, nu am sa va dau date exacte cu privire la latime, lungime sau inaltime, deoarece acestea sunt usor de gasit in diverse materiale. Pe peretii exteriori, de jur imprejurul bisericii, se gasesc douasprezece statui dispuse la intervale egale, pe postamente, (imitatii ale celor originale foarte degradate). Statuile reprezinta pe: Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Arhanghel Mihail, Sf. Apostol Iacov, Sf. Nicolae (probabil), Sf. Ecaterina de Alexandria, Prim Preot Thomas Sander (posibil), Sf. Evanghelist Luca, Sf. Apostol Pavel, Isus Hristos, Sf. Apostol Petru, Sf. Maria si Pruncul. pe latura de sud vest turnul cu ceas, cu inaltimea de 65 m. Are trei porti de acces dar este deschisa doar cea de pe latura cu turn (cea de vest).

    Intrand in biserica (intrarea de vest) si mergand spre altar (care se stie, intodeauna este orientat catre est sau rasarit) este ca si cum ai merge dinspre intuneric spre lumina. Inaltimea bisericii este foarte impozanta.

    La intrare, in partea stanga cum intrati, veti gasi pietre funerare ale unor ceateni de vaza ai Brasovului, inmormantati in biserica in perioada secolelor XVI-XVIII. Pietrele funerare au fost mutate in locul in care se afla azi ca urmare a restaurarii bisericii din secolul al XIX lea, cand a fost introdusa si incalzirea in biserica. Tot in aceasta zona se mai gasesc doua dintre statuile originale care se aflau in exteriorul bisericii, pana ce au fost inlocuite.

    Amvonul care se afla in partea stanga a culoarului principal, la mijlocul distantei dintre intrare si altar, este construit la patru ani dupa marele incendiu de la sfarsitul secolului al XVII lea si este donat de un macelar. Deasupra amvonului se pastreaza stema orasului si cea a huniarzilor. Cam de acceasi vechime sunt si stranele diverselor bresle (bresle=asociatii ale diverselor meserii). Pe langa picturile de bresle se mai gasesc picturi ale celor 10 virtuti: harnicia, speranta, intelepciunea, ponderatia, infranarea, rabdarea, marinimia, iubirea, bunatatea, frica lui Dumnezeu. Biserica mai poseda o colectie de covoare anatoliene din secolele XVII-XVIII, de origine din Asia Mica din zone renumite pentru producerea covoarelor. Covoarele au fost daruite bisericii de catre diversi negustori, dupa obiceiul vremii, in semn de pretuire pentru Dumnezeu.

    Orga pe care o detine biserica este de data mai recenta, fiind construita in secolul XIX (1838-1839) de constructorul de orgi Buchholz din Berlin (ceea ce a reprezenta Stradivarius pentru constructia de viori asa este Buchholz pentru constructia de orgi).

    Este una dintre cele mai mari orgi de biserica din sud-estul Europei, este compusa din aproape 400 de tuburi, si este singura orga Buccholz care s-a pastrat in configuratia originala. Are un sunet deosebit, foarte apreciata de cunoscatori din toata lumea.

    Incendiul devastator nu a mistuit tot, in ceea ce priveste Biserica Neagra. Se pastreaza cristelnita turnata in bronz in anul 1472, in atelierele celor mai buni mesteri sasi ai evului mediu. In partea sudica a bisericii (pentru orientare este latura dinspre strada Sforii) se pastreaza o pictura din anul 1476 numita “Veneratia Maicii Domnului”. In colturile din dreapta si respectiv stanga din partea inferioara a picturii se pot observa stema regelui Ungariei, Matei Corvin si stema sotiei sale Beatrix de Neapole Aragon.

    Pe langa toate cele descrise, veti mai descoperi si alte obiecte de arta si picturi la fel de valoroase. Deoarece se sustin concerte la orga, duceti-va macar o data la unul dintre concerte. Nu trebuie sa fii neaparat cunoscator, este doar o noua experienta.


    [fb]
    ---
    Trimis de essib* in 14.02.12 22:19:12
    Validat / Publicat: 15.02.12 05:51:20
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3666 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Biserica Neagra - vedere exterioara alaturii de est (rasarit)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [15.02.12 10:19:12]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    dandana
    [27.07.12 22:27:34]
    »

    Am vizitat Biserica Neagra acum o saptamana si fata de cele de mai sus vreau sa spun ca aveti la dispozitie o echipa de domnisoare ghid foarte bine pregatite care va pot conduce prin biserica si va pot oferi informatii.

    Noi am avut parte de o domnisoara care vorbea o engleza fluenta si care a raspuns tuturor intrebarilor pe care i le-am pus.

    @essib: Felicitari pentru review! Foarte bine documentat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Michaell
    [27.07.12 23:32:47]
    »

    @ essib

    vreau sa cred ca nu cu intentie ai uitat sa amintesti etnia acelor oameni care au ridicat acest monumte istoric.

    webmasterX
    [31.01.15 18:30:33]
    »

    Mutat în rubrica "Biserica Neagră și alte biserici din orașul Brașov, BRAȘOV" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dandana, Michaell
    Alte impresii din această RUBRICĂBiserica Neagră:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058723926544189 sec
    ecranul dvs: 1 x 1