GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica fortificata din Cristian (BV)
La inceputul anului, cand aproape ca nici nu ne dezmeticisem bine din ameteala Revelionului, am plecat sa petrecem un weekend la munte. Ne-am cazat la Pensiunea Casa cu flori din Sacele, despre care deja v-am povestit intr-un alt review aici.
Dupa ce nu mai incapeam in haine de cat mancasem, am hotarat sa facem miscare, ca sa ne ajute la digestie! :)))) Asadar, ne-am urcat in masini, (caci ce miscare poate fi mai buna decat cea facuta cu masina?!?!?!)... si, "pe cai" pana la Pestera Fundata din Rasnov (si despre aceasta v-am dat detalii alta data).
Dupa ce am "atins obiectivul" propus, ne-am despartit care-ncotro: unii au ramas sa viziteze Cetatea Rasnov, altii s-au dus la Bran, iar eu si sotul am apucat drumul spre Brasov. Si cum cascam eu asa gura la peisajul ce ni se dezvaluia ochilor, iata ca, ajunsi in localitatea Cristian, zaresc undeva pe stanga, o turla de biserica, ce mi s-a parut mai interesanta decat tot ce vazusem pana atunci. Ii cer soferului- sot sa vireze pe prima strada la stanga.
Si, pentru ca nu l-am "educat" prea bine, adica "sa execute ordinele" fara sa vocifereze sau sa puna intrebari, a ratat "prima la stanga", caci tocmai cerea lamuriri pentru schimbarea traseului. Bineinteles ca, virand pe urmatoarea strada, depasisem deja "obiectivul" si a trebuit sa ne intoarcem, deci un nou motiv de bombaneala. :)))
In sfarsit, am ajuns in poarta acelei biserici, care era inconjurata de jur-imprejur de un zid de aparare. Intrand in curte, ne-a intampinat o sasoaica in varsta, care ne-a spus ca ne aflam la Biserica fortificata din Cristian. Prea multe lucruri nu ne-a spus, dar ne-a lasat sa ne plimbam prin curte si sa facem poze. I-am zis ca vrem sa intram si in biserica. S-a dus sa aduca cheia. CHEIA! cu majuscule, pentru ca este cea mai mare cheie pe care am vazut-o vreodata!!! Iar partea care intra in broasca si declanseaza mecanismele de inchidere/deschidere ale usii, avea forma unei cruci. Sigur ca nu am rezistat si i-am facut o poza.
Apoi am intrat. Am fost putin socata, caci nu am intrat propriu-zis in biserica, ci intr-o incapere special amenajata ca un Muzeu al Satului: manechine imbracate in port popular, vase, mic mobilier.
Tot acolo, pe pereti era lista eroilor din localitate, cazuti in razboaie. Frumos ca oamenii acestia stiu sa-si cinsteasca eroii! Ne-am plimbat prin biserica, am facut poze si am ascultat povestea de viata a batranei sasoaice.
Ne-am luat ramas bun si am plecat cu multumirea in suflet, ca am descoperit un alt locusor de Rai, ce merita sa te abati din drum, pentru a-l cunoaste.
Ajungand acasa, am "aprofundat" cunostintele despre Biserica fortificata din Cristian.
Stiam deja ca Transilvania abunda de tot felul de biserici fortificate, care se gasesc doar in satele sasesti sau secuiesti si ca, din cele 300 cate erau initial, acum ar mai fi doar vreo 150.
Despre Biserica fortificata din Cristian am aflat ca imbina mai multe stiluri arhitecturale: romanic, gotic, neoclasic. Zidurile ridicate de jur imprejurul ei, au forma ovala, cu opt turnuri si un bastion pe poarta. Santul cu apa care inconjura zidul, astazi nu prea mai e.
Am zabovit ceva timp pe-acolo si nu mi-a parut rau de micul ocol facut.
Daca treceti prin Cristian, nu ratati intalnirea cu trecutul!!!
Trimis de ela7 in 10.11.11 23:55:39
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ela7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63038200 N, 25.48516900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoasă biserica săsească, la fel ca multe altele de pe lângă Braşov care nu sunt la fel de cunoscute precum cele din Prejmer, Hărman şi Feldioara. Cristian este o comună puternică, cu oameni gospodari, sunt şi ceva pensiuni, fiind un punct bun pentru vizitarea zonei Braşov-Râşnov-Bran. În apropiere se găseşte şi o pădure frumoasă de stejari, declarată monument al naturii, unii copaci având peste 400 de ani.
@krondia: Multumesc mult pentru informatii. Poti sa-mi spui mai mult despre acea padure? Unde e? E rezervatie? etc Te rog, daca ai vizitat si stii si alte biserici de acest gen, spune-ne si noua despre ele. Macar cum se numesc si unde sunt.
@ela7, venind dinspre Braşov, se traversează comuna Cristian şi, la capătul ei, se face un drum la stânga. Se trece calea ferată după care se merge drept înainte. Drumul nu este asfaltat, dar este practicabil. Rezervaţia de stejari se găseşte cam la 300 de metri.
Biserici fortificate frumoase aproape de Braşov mai sunt la Bod, Sânpetru, Ghimbav şi Codlea. Pe acestea mi-am propus să le văd şi în interior dar, din păcate, dacă nu are loc un festival sau o altă manifestare mai greu să le găseşti deschise.
Desi locuiesc in Brasov, nici eu nu am reusit sa vad pe interior nici una din bisericile fortificate. Nici macar toate cetatile nu le-am vazut, chiar daca mi-am tot propus de mai multe ori asa ceva. Intodeauna le-am lasat pe planul doi, in favoarea altor locuri. Cred ca acest review si mai ales imaginile postate ma ambitioneaza sa fac totusi, cat mai curand, un tur al acestor obiective.
@urjanclaudiu: Excelent! Sper sa le treci pe planul intai, cat mai curand! Eu am vizitat si biserica fortificata Prejer (care face parte din Patrimoniul Cultural UNESCO!). Minunata! E pacat sa ai aproape de tine asemenea comori si sa nu le vizitezi! Gandeste-te ca vin oameni, de la mii de kilometri, straini, care vor sa vada aceste minunatii, iar noi le ignoram nemeritat. Abia astept sa ne povestesti despre ele! Si, daca te duci la Cristian, sper sa te duci si la Cetatea Rasnov, iar de acolo, mai mergi un km pe drumul spre Poiana Brasov si viziteaza si Pestera Fundata despre care am scris de curand, la sectiunea "Rasnov si imprejurimi".
Puţini ştiu de existenta acestei locatii din Cristian şi mai putini cunosc faptul că se poate vizita pt. că nici autoritătile locale nu depun nici un efort pentru promovare, nici macar un panou de informare care sa-ţi ghideze paşii aici.
Trebuie stiut faptul că încă se mai ţin slujbe aici insa comunitatea deservită a scazut drastic, în iur de 40 de familii. Biserica dispune si de o orga originala din tuburi dar care din pacate nu mai functioneaza având garniturile uscate iar interes pt reconditionare nu prea există din motive financiare.
Pentru cei interesati de locatie trebuie sa cunoasca faptul ca trebuie sa insiste la poarta de acces daca este încuiată si o sa vă deschidă o doamnă care am înteles că se ocupă de administrare.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica fortificată din Cristian BV» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Cetatea fortificata Cristian/Brasov — scris în 14.08.16 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Biserica fortificata din Cristian Jud Brasov — scris în 17.05.19 de catrinel din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Biserica saseasca evanghelica din Cristian - judetul Brasov — scris în 12.06.16 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Nova Civitas ori Cristian-Brașov - biserica fortificată — scris în 08.10.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ