GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plecand de la Sighisoara spre Medias, intr-o frumoasa dimineata de inceput de toamna, am parasit drumul national si am intrat pe o vale superba strajuita de dealuri domoale, cu destinatia Biertan.
Biertanul este una dintre primele aşezări germane de sasi din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaş şi Şeica) fiind atestat de pe la 1224.
Casele sunt dispuse în jurul unei pieţe centrale, deasupra căreia se înalţă impunătoarea biserică-cetate. Biserica fortificata este un amestec de stil gotic cu stil renascentist.
Biserica Sfanta Maria este absolut impresionanta prin dimensiune si arhitectura. Am aflat de la doamna foarte amabila care se ingrjea de turisti ca uşa sacristiei, are un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizată de meşterii locali în anul 1515 şi functioneaza si azi. Aceasta incuietoare a fost premiată la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris.
Tot de la doamna respective am aflat ca in biserica se mai tin slujbe unoeri la marile sarbatori de peste an, darn u iarna, pentru ca datorita dimensiunilor foarte mari, in interior este foarte frig. De asemenea, la diferite evenimente mai are loc cate un concert de orga, biserica fiind dotata cu o orga impresionanta.
Fortificaţiile sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate ţărănească. Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri şi 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea. La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul şi clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est şi are la parter un mausoleu care adăposteşte, din 1913, mormintele prelaţilor acestei biserici.
Privelistea din cetate este, de asemenea foarte frumoasa. In plus, lucru rar pentru un obiectiv turistic din Romania, intr-o margine a cetatii este amenajat un grup sanitar mai curat decat la unele hoteluri cu pretentii.
Atmosfera este foarte frumoasa, la Biertan poti intalni turisti din toate colturile lumii pentru ca monumentul e foarte cunoscut fiind introdus in anul 1993 pe lista UNESCO.
Pentru cei infometati dupa efortul vizitarii cetatii, pot vizita restaurantul de langa cetate care ofera si preparate traditionale sasesti.
Biserica fortificata de la Biertan este una din remarcabilele urme ale trecerii sasilor pe aceste pamanturi si mie personal mi-a creat, pe de o parte, o stare de bucurie pentru cum e conservata iar, pe de alta parte, o stare de tristete ca aceste comunitati sasesti care au trait in armonie cu romanii si au creat monumente de inestimabila valoare, au disparut. In mod cert, fara ei, suntem ceva mai saraci.
Celor care inca nu au fost, daca ajung in aceasta parte de tara, le recomand cu caldura sa viziteze acest loc care, in treacat fie spus, este si un simbol al continuitatii romanilor pe pamantul lor, pentru ca in apropiere a fost descoperit faimosul Donariu de la Biertan cu inscriptia latina Ego Zenovius votum posui.
Trimis de adialexe in 30.09.16 16:27:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BIERTAN [SB].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.13590800 N, 24.52108500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adialexe: Fotografiile mi-au provocat amintiri plăcute... Biserica fortificată a Biertanului m-a impresionat: fortificațiile, șirul de arce de deasupra drumului de care, turnul care arată ca o față de om, celebra încuietoare și multe altele.
Mi-a plăcut mult și drumul dintre Sibiu și Biertan, am vizitat biserica fortificată din Hosman, ne-am oprit puțin în centrul Richișului - superb. Sașii au venit cu o adevărată civilizație.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Biserica Fortificata Biertan — scris în 10.07.22 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Biserica Fortificată Biertan. Înapoi în goticul târziu.... — scris în 30.08.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524), jud. Sibiu, monument medieval al sașilor ardeleni — scris în 19.12.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2016 BIERTAN, o frumusete prea putin cunoscuta! — scris în 07.03.17 de alex_baiasu10 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Biertan - Biserica fortareata — scris în 20.10.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Biserica Cetate Biertan – una din cele mai mari biserici sasesti din Transilvania — scris în 03.05.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ