GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce putem vizita in Santamaria Orlea?
Situare
Santamaria Orlea se afla pe DN66 si este prima localitate dupa Hateg in directia Petrosani. In Santa maria Orlea se gasesc doua obiective: Cetatea Regala a Hategului si celebra Biserica din Santamaria Orlea, cea mai veche biserica pictata din Romania.
Cetatea Regala a Hategului
La intrarea in localitate, in sensul de mers mentionat, se intalneste mai intai un indicator catre stanga spre Cetatea Regala a Hategului. La data acestui articol, din pacate, nu veti gasi sau nu veti putea vizita nimic mai mult decat doua panouri informative situate la circa 1 km de la bifurcatie undeva in apropierea garii Subcetate, de unde cu niste multi ani in urma porneau drumetiile mele catre Muntii Retezat. Cele doua panouri prezinta un turn hexagonal si o incinta din piatra cu val si sant.
Mai exista un drum catre Cetatea Regala a Hategului care porneste tot din DN66, dar nu este semnalizat. Acesta se formeaza oarecum vis—a-vis de indicatorul ce duce la Rezervatia de zimbri Hateg-Slivut, ghizii locali fiind aici mai de folos decat o documentare din alte surse.
Din pacate nu am vazut practic nicio cetate sau ruina de cetate, dar poate aceste informatii sa fie utile altor turisti interesati.
Ruinele Cetatii Regale a Hategului se gasesc pe dealul Orlea pe teritoriul satului Subcetate. Cetatea a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Desi in prezent are dimensiuni modeste, se presupune ca a avut trei sau patru nivele, ale caror deschideri s-au pierdut cu totul cu exceptia unui fragment de ancadrament. Aceasta este realizata dintr-un turn hexagonal inconjurat de un sant de aparare.
Dupa ce am revenit in DN66 la intersectia de la intrarea in Santamaria Orlea, am coninuat drumul catre centrul localitatii. Intr-o curba si la o intersectie cu un drum secundar din sat, pe mana stanga cum am venit intalnim silueta bisericii. Nu circulati cu viteza ca sa nu ratati locul sau mai bine spus s ava orientate unde veti parca. Pe DN, fiind si in curba si in intersectie, este exclus. Recomndarea mea este sa intrati pe ulita care se formeaza in stanga 10 metri si sa opriti in intrandul catre prima casa, unde se pot inghseui vreo 5 turisme. Aici nu veti deranja in principiu pe nimeni pentru ca …. Daca vreti sa vizitati biserica trebuie Chiara sa mergeti la poarta acestei case, sa intrebati cine poate deschide biserica pentru a fi vizitata. Biserica este la numarul stradal 174, cheia se gaseste la nr. 173. Noi am cunoscut aici un domn care administreaza biserica si primeste turistii intr-un mod semi- (ne) -oficial. Este un domn simaptic, care vorbeste mult, foarte mult, si care ti-ar povesti o zi intreaga sau o o viata intreaga.
Biserica de la Santamaria Orlea este ridicata in piatra de cnezii familiei Cande (a) in secolul al XIII-lea, in stil romanic. Are o nava dreptunghiulara cu turn, o tribuna de lemn pe stalpi de zid si un altar dretunghiular boltit in cruce pe nervuri. Familia Cande (a) a ajuns sa domine valea Raului Mare acumuland domenii, reusind sa isi creeze o oarecare independenta de cea a Regatului Ungariei, ceea ce a condus in cele din urma la represaliile exercitate asupra membrilor ei, care au fost executati sau surghiuniti.
In momentul ei de ascensiune, familia Cande (a) a pus stapanire si pe satul Santamaria Orlea. Aici acestia pun sa se zideasca o capela de curte ortodoxa, demonstrand astfel stapanirea lor feudala, puterea lor. Pentru a o accentua si mai mult, Candestii pun sa se zugravreasca biserica cu un program iconografic ortodox cu inscriptie latina. 100 de ani mai tarziu se picteaza si altarul, iar o inscriptie slavona din secolul al XV-lea atesta apartenenta in continuare a bisericii la cultul ortodox. Astfel se considera ca cedarea de catre Ioan de Hunedoara a satului Santamaria Orlea familiei Cande (a) este o forma de recunoastere a puterii cnezilor Candesti.
Pictura murala din biserica, putermic degradata, este in trei straturi, care dovedeste ca a fost raelizata in trei etape. Doua cruci din primul strat apartin etapei construirii bisericii. Naosul a fost pictat intr-o a doua etapa in secolul al XIV-lea. Altarul si peretii de sub tribuna sunt pictati in cea de a treia etapa, in jurul anului 1400.
Tocmai pictura deosebit de veche da valoare unica acestei biserici. Cel mai probabil biserica de la Santamaria Orlea este cea mai veche biserica pictata de pe teritoriul de astazi al tarii noastre.
In decursul timpului in aceasta biserica au coabitat enoriasii apartinand culturilor ortodox si catolic si mai nou reformat – calvin.
Recomandare
Va recomand sa treceti pragul bisericii din Santamaria Orlea sa il ascultati pe ghidul inedit al bisericii, care va va spune multe si despre disputele cu autoiritatile de la Bucuresti de care “”pazeste cu sfintenie”” biserica ca pe un bun transmis de la mosi stramosi.
Daca aveti mai mult noroc decat mine vizitati si Cetatea Regala a Hategului si povestiti si altora cum se poate totusi ajunge la ea.
Stiati ca…?
Dati-mi voie sa adaug si rubrica “”stiati ca…? ””, aici la …. Iesirea din Santamaria Orlea, catre Ohaba de sub Piatra si Ciopeia, urmatoarele sate pe care le strabate DN66 contunand spre sud, spre Petrosani.
“Stiati ca cel mai scurt km de DN din Romania se afla pe DN66 cintre Ciopeia si Ohaba de sub Piatra? ”
Veti spune ca am luat-o razna! Ca e o intrebare capcana? Nicidecum!
La reabilitarea masiva a DN66 (care se vede si se simte in bine la amortizoare) s-a trasat o scurtatura, adica s-a inlocuit o bucla in forma de U pe care o facea vechea sosea cu o linie dreapta, fara a se renumerota sau inlocui bornele kilometrice. Astfel la pod gasim borna kilometrica, urmata de 4 borne hectometrice si apoi vine inca una kilometrica! Si mai exista inca un km mai mic si anume de 900 metri ceva mai incolo!
Alte obiective in Tara Hategului
vezi recomandările de aici
 
Excursii reusite va ureaza
Trimis de Dan&Ema in 27.03.16 20:43:13
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.59035290 N, 22.96953570 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos articol, iar pentru mine vine dupa cateva zile petrecute foarte frumos, in curand am sa povestesc ce am facut ultimele 3 zile insa urmeaza o perioada ceva mai grea la munca si nu am timp insa ma bucur citind articolele altora. Foarte interesant si am observat inca de mai demult ca bisericile mai mici sunt mai bine povestite, cu cat sunt mai mari cu atat se transforma in ceva comercial. Votat cu mare placere.
@Dan&Ema - Noi am fost la Sântămăria Orlea vineri, cu ocazia întâlnirii AFA de la Cinciș. Nu am avut ghidul despre care vorbești și nici nu am căutat la nr. 173 persoana cu cheia. Persoana cu cheia - o femeie (probabil custodele de serviciu la acea oră) - venea în întâmpinarea noastră pentru că ne-a văzut parcând lângă troiță, în fața panourilor informative. Îi datorăm acestei femei nu doar informațiile privind biserica Sântămăria Orlea pe care tocmai o vizitam, ci și alte amănunte turistice legate de zonă. Datorită ei am ajuns la Râu de Mori, localitatea în care am văzut câteva interesante obiective.
@Dan&Ema: Biserica aceasta este motivul principal pt care trebuie sa revin in zona. Noi, sambata, am plecat de la Cincis, ne-am alaturat grupului care a vizitat Castelul Huniazilor, apoi "am rupt randurile", caci dorinta noastra cea mai arzatoare era sa vedem Sarmizegetusa Regia (unde am dat intamplator peste grupul lui Zoazore&Co). Ne-am indreptat apoi spre Densus, care era si ea un "must", dar am considerat ca nu mai avem timp si pt Santamaria Orlea (daca am fi putut anticipa ca si grupul cu microbuzele vor intarzia!) si ne-am intors "la baza".
@iulianic:
Pe noi ne-a "ghidat" domnul de serviciu.
@crismis:
Si noi am urmat partial microbuzul (sau el noi) dar am avut si deviatii de la ruta. La Santamaria Orlea an vrut musai
@Dan&Ema: Mutat în rubrica "Biserica din Sântămăria Orlea, HAȚEG [HD]" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Biserica din Sântămăria-Orlea — scris în 25.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Biserica cnejilor, Sântămărie Orlea — scris în 14.02.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ