ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Completare la Baile Sangeorgiu de Mures (I & II)

TIPĂREȘTE

Biancuta si cu mine suntem targumureseni si avem, asa, o mandrie locala de a prezenta lumii tot ce e frumos pe la noi, in caz ca veti dori sa treceti vreodata pe-aici. Biancuta a scris saptamana trecuta un review excelent, a cuprins cam 95% din tot ceea ce se poate spune despre cea mai iubita statiune de loisir si tratament a targumuresenilor (si nu numai) si una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Exista deja multi "fani" ai acestei statiuni in intreaga tara. E o statiune completa cu 2 hoteluri, cu un "SPA" modern, cu un restaurant naturist, cu o cofetarie, cu multe servicii puse la dispozitia celor ce-i vor calca pragul, cu o baza de tratemnt de nivel international, cu un strand in aer liber absolut superb dotat cu o serie de facilitati si in a caror bazine gasesti atat apa sarata cat si dulce, cu un stadion de fotbal in nocturna (doar Tg. Muresul are deja echipa in prima liga! ), cu spatiu pentru VIP-uri, cu terenuri de volei sau de joaca pentru copii si multe altele.

Dar nu intotdeauna acesta perla a Ardelului a artat asa. Singeorgiu de Mures e o statiune cu un trecut zbuciumat, o statiune a perioadelor “bune” si a perioadelor “rele”. Posesoare a unor ape minerale de exceptie, cu reale virtuti terapeutice, beneficiara a unor planuri de dezvoltare “marete, dar nefinalizate” (in perioada anilor 1980-1987), statiunea s-a zabatut pana in nii 2005-2006 intre dezinteres si licariri de speranta. Apa sarata concentrata de la Sangeorgiu de Mures e o apa ce-ti lasa "pete albe de sare pe piele" cand iesi din ea, e concentrata, are 124 g la litru (mineralizare totala) in care elementul dominant este sarea (NaCl) si este apa cu cel mai mare continut de Iod din Transilvania (11, 4 mg/l)

Iata si cate ceva despre istoricul ei.

Statiunea este cunoscuta inca din anul 1880, cind exista aici un mic bazin amenajat, alimentat de la un izvor natural de suprafata. In acea vreme apa avea un continut sarat-sulfuros. “Gradini” sau “fantini sarate” mai sunt evidentiate intr-un document din anul 1888 si pe proprietatile familiilor Major, Racz, Izmael, Meszaros si a preotului ortodox Trombitas Partenie.

Primul proprietar al bailor a fost baronul Csete Bela, care a observat ca “ gropile sapate pe proprietatea sa, se umplu repede cu apa sarata”. Pe data de 6 februarie 1902, in ziarul local “Szekely Lapok” el isi face publica intentia de a organiza o societate pe actiuni pentru dezvoltarea si exploatarea bailor sarate. Pana in acel an se investisera deja 12. 000 de coroane, iar veniturile depasisera cheltuielile. Din acelasi ziar aflam ca intr-un frumos week-end al verii anului 1902, pe 14 si 15 Iunie, s-a organizat deschiderea festiva a bailor. In program au figurat excursii cu bicicleta, cu trasuri si carute, concursuri sportive si programe artistice.

Pe data de 2 Mai 1912 s-a forat prima sonda, la adincimea de 864 de metri. Apoi s-au mai facut inca 2 foraje. Se cauta, ca de obicei, gaz metan, care aici in Transilvania are puritatea cea mai mare din lume! (99, 99% metan), dar din adancuri a tasnit apa sarata. In numarul 4 al revistei “Erdely” Dr. Hanko Vilmos specifica faptul ca in vara anului urmator, 1913, la Sangeorgiu au “facut baie aproape 1000 de oameni intr-o singura zi! Pare incredibil! Modestele sale capacitati de cazare au fost depasite”. Din anul 1920 si pina in anul 1989, statiunea a cunoscut o dezvoltare continua, dar dupa acest an ea a suportat, asemenea multor alte statiuni balneare din Transilvania, rigorile trecerii la economia de piata. Cea mai buna perioada a Bailor Sarate a fost cea a anilor 1980 - 1989, cand un om de exceptie al locului, primarul si apoi directorul statiunii, Ilarie Gh. Opris, impreuna cu un grup de specialisti, a reusit sa demareze un plan indraznet - realizarea celui mai important hotel de cura din Transilvania, profilat pe recuperarea afectiunilor reumatice si ginecologice, (hotel cu 80 de camere, restaurant, bar si o moderna baza de tratament balnear, ce cuprindea: doua piscine, 24 de cabine cu vane, sauna, instalatii moderne de electro si hidroterapie, sali pentru impachetari cu parafina si namol, sali de masaj si fitness, 2 sali de gimnastica medicala, cabinete medicale, sali de expozitii si conferinte pentru 150 de persoane) plan care a ramas insa “doar un vis frumos” pana in anii 2005-2006, cand la coducerea bailor a venit un grup de constructori ce stapanea mai bine ca oricine altul managementul si marketingul economiei de piata.

Imediat dupa anul 1989 oricine putea vizita edificiul "celui mai mare sanatoriu de reumatologie din Transilvania", care nu era altceva decat un muzeu al neputintei umane postrevolutionare. Dar nimic nu era pierdut! Un oras de dimensiunile Targu-Muresului, oras cu 160. 000 de locuitori, avea nevoie de o “statiune - satelit” pentru numerosii sai bolnavi reumatici.

Dar, despre efectele curative ale apei sarate de Sangeorgiu, intr-un review viitor!

Dorgo

--- adaugat ulterior si alipit de noi aici ---

Virtutile apei sarate

E normal ca omul sa aiba o tendinta instinctiva de a se indrepta spre apele minerale si mai ales spre cele sarate, deoarece 70% din compozitia lui o reprezinta tocmai "apa si sarurile minerale". Pe-aici pe la noi se spune ca "cel ce va face vara niste bai la Sangeorgiu de Mures, va trece iarna cu bine". E-adevarat, dar aceste "niste bai" trebuie sa fie macar 12 -14. S-ar putea ca pe unii dintre noi, mai sensibili, apa sarata concentrata, combinata cu impachetari cu namol, sa ne oboseasca, fenomen ce se observa mai ales incepand cu a 5-6-a zi de cura. E-asa numita "criza balneara" ce se manifesta prin dureri de cap, oboseala, insomnie sau palpitatii ale inimii. De-aceea exista un cabinet medical pe-acolo pentru ca un specialist sa-ti spuna "s-o lasi mai moale", sa faci cate o baie tot a doua zi sau sa reduci din impachetarile cu namol. Daca totusi incerci sa faci o cura pe cont propriu si n-ai patit nimic, nu e bine sa depasesti 18-20 de bai "dintr-o data", caci poate apare asa zisa "oboseala balneara", care se manifesta mult mai urat decat criza balneara, semn al suficientei contactului nostru cu cele 2 proceduri destul de solicitante, apa sarata concentrata si namolul mineral sau sapropelic (aplicat mai ales sub forma de impachetari generale).

Ati vazut prin mai toate statiunile cu ape sarate din tara, Ocna Sibiu, Sarata-Monteoru, Praid, Ocnele mari, Sovata, Telega, Lacul Sarat, Lacul Techirghiol, etc, ca apa sarata e de culoare "gri-maronie". Multi oameni dar mai ales copiii stramba din nas zicand "eu nu intru in apa asta murdara si cu viermisori"...

Exista doua teorii, prima, care afirma ca apa sarata "murdara", (care nu este altceva decat apa sarata in care plutesc in suspensie bobite de namol), este superioara apei sarate limpezi, elementele chimice din apa, adica, Natriul, Potasiul, Calciul, Magneziul, Sulful, etc, ar sta mai aproape de pielea omului, om care ar face concomitent si o baie sarata si una de namol, iar unele minerale din apa si namol ar patrunde mai repede prin piele, formand acolo, sub ea, o asa numita "camara de minerale", din care organismul se alimenteaza vreo 2-3 luni, asa precum luam si noi peste iarna castraveti murati sau varza pentru sarmale din camara sau pivnita. A doua teorie, o combate insa pe prima si recomanda ca apa din stranduri sa fie sarata, dar "curata" (exista azi filtre speciale care elimina namolul aflat in suspensie), apa devenind astfel mai estetica si mai "comerciala" iar cel care doreste si namol, se duce la baza de tratament si-si face o impachetare partiala pe cotul sau genunchiul care-l doare. Iar cine vrea viermisori, ii gaseste gata uscati si ambalati prin magazinele ce vand hrana pentru pestisorii de acvariu. Apa de la Sangeorgiu de Mures este limpede precum e apa marii in Bulgaia sau in Grecia, iti vezi si oja de pe unghiile picioarelor, pe fundul bazinului, dar spre deosebire de apa marii a carei salinitate nu depaseste 12 grame NaCl la litru (cea a oceanului are insa ceva mai mult, 32-33 grame NaCl la litru), aici la Sangeorgiu, apa sarata e de 10 ori mai concentrata. Iar daca v-ati desprins picioarele de pe fundul bazinului, aceasta va va ridica incet-incet, astfel incat nu puteti inota in orice pozitie ci doar pe spate. Daca un om de 70 kg, scufundat in apa dulce cantareste doar 7, 9 kg, atunci sa stiti ca acelasi om scufunat in apa sarata mai sus amintita, cantareste doar, 2, 9 kg, datorita fenomeneului antigravitational al apei sarate plus principiului lui Arhimede. Va dati deci seama cat de usor isi misca in aceasta apa sarata, mainile, picioarele sau coloana rigida sau chiar anchilozata un om cu probleme de acest gen. In apa sarata poti face miscare chiar si o ora intreaga fara sa obosesti, pe uscat acest lucru devine aproape imposibil. Apa sarata se incalzeste de la soare mult mai repede decat cea dulce, astfel in piscina de la Sangeorgiu de Mures, in week-endul trecut erau 26-27 de grade Celsius. Apa marii ajunge mai greu la aceasta temperatura. In adancurile pamantului, acolo de unde ea e extrasa, apa sarata de la Sangeorgiu Mures are doar 17-20 grade Celsius si aduce cu ea un crustaceu mic si orb, inofensiv, numit "Artemia salina" care are un ciclu de inmultire de 20-22 zile, apoi el moare, dar racusorul nu moare degeaba, ci el imbogateste apa sarata cu Iod, un elemet deosebit de valoros, care aici la Sangeorgiu Mures (sau la Bazna) se gaseste in concentratie mare. Pe vremuri oamenii evitau baile sarate si datorita acestor viermisori. Avantajul apei sarate e ca aici nu poti contacta nici o boala de piele. Nici un microorganism sau ciuperca nu rezista in apa sarat-iodata concentrata. Clorul din sare si Iodul sunt doi puternici dezinfectanti. Iodul este si ionul "longevitaii umane". De ce? Pentru ca el indeparteaza sau mai bine zis "curata" colesterolul de pe artere (adio deci infarct sau accident vascular cerebral! ), in plus, Iodul omoara microbii ce stau "bine-mersi" in gatul copilasilor ce trec cam des pe la ORL. De aceea cura cu ape sarate si iodate, combinata cu baile de soare (atentie! sapcuta pe cap! ) e excelenta pentru cresterea imunitatii copiilor nostri.

Vedeti asadar, cate virtuti are apa sarata - incarcare gratuita cu saruri minerale, o crestere a imunitatii generale, a rezistentei la frig in sezonul rece, o crestere a mobilitatii articulatiilor reumaticilor si... pentru cei ce practica aceste cure in mod regulat, apa sarata le confera "tinerete fara batranete si viata fara de moarte", pana la 100 de ani!

Va trimit si eu cateva fotografii din week-endul trecut de la Baile Sangeorgiu de Mures, unde va asteptam cu drag!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 26.07.10 07:21:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6057 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 2005-sala de odihna necesara dupa efectuarea procedurilor solicitante (bai sarate si namol) si scara ce duce la vechile vestiare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

bessondm
[26.07.10 09:59:09]
»

Foarte interesant, ca de obicei, review-ul dvs. Vin si eu cu o rectificare/completare, de ordin mai statistic, daca nu va suparati, cel mai pur zacamant de gaz metan a fost descoperit pe undeva prin Canada, pe locul doi fiind clasat cel din Ardeal. In ultima vreme, datorita multiplelor intrebuintari ale metanului in industria farmaciei, devine aproape prostesc sa "arzi" gazul in industrie, de catre mari consumatori, gen CET, Azo sau mai stiu eu care...

Admin
[26.07.10 11:41:26]
»

Mutat la "Descopera judetul Mures" (adica tot acolo unde este si review-ul Biancutei, la care autorul face referire si la care doreste sa aduca prezentele completari); sters rubrica noua "Completari [... ]" introdusa de autor.

biancuta
[26.07.10 16:32:41]
»

@dorgo, excelenta prezentare, beneficiile apei sarate sunt multiple!

Am citit undeva ca are efecte foarte bune si asupra sterilitatii feminine, scazand inflamatiile cronice care uneori afecteaza fertilitatea, precum si din cauza iodului, foarte util in cazurile de hipotiroidism, aceasta afectiune ducand frecvent si ea la sterilitate! Felicitari pentru prezentare!

dorgoAUTOR REVIEW
[26.07.10 17:14:36]
»

Webmaister, e bine asa cum ai procedat, eu n-am reusit sa-l introduc partea a II-a in continuarea partii I.

Multumesc!

dorgoAUTOR REVIEW
[26.07.10 17:29:37]
»

[@biancuta] - Multumesc mult! , am consemnat ce spune statistica si am sa fac rectificarea de rigoare in lucrarile mele viitoare, e buna si medalia de argint la "gaz metan", din cate stiu eu, canadienii nu "ard gazul de pomana" pt incalzirea incaperilor, ei au trecut masiv pe valorificarea energiei atomice.

Cu stima,

Dorgo

dorgoAUTOR REVIEW
[26.07.10 17:44:50]
»

@ biancuta

Pentru combaterea sterilitatii feminine si scaderii potentei masculine avem o statiune specializata in domeniu (de obieci se trateaza "cuplul" si nu doar unul dintre soti).

E vorba de Sovata, unde exista atat medici (Dr. Harsan, Dr. Bartha) cat si un laboratoar si 4 proceduri de balneologie pentru a remedia acest deficit.

Am sa pregatesc poate un review despre singura statiune ce se gandeste la mamicile care ar dori sa aiba un copil si nu pot, daca cumva nu mi-o iei tu inainte cu-o secunda (si-apoi eu nu mai pot decat sa fac completari), cu toate ca "Sovata" e o tema deja prea mult dezbatuta...

Cat despre hipotiroidism, apa sarata iodata ajuta, dar mai bun e un endocrinolog care-ti face o serie de dozari hormonale in prealabil, iar apoi Iodul il poti servi si la domiciliu.

biancuta
[26.07.10 18:10:22]
»

dorgo, completarile tale sunt foarte utile.

webmasterX
[09.09.17 20:07:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Băile sărate Sângeorgiu de Mureș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, biancuta, domidoc, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂBăile sărate Sângeorgiu de Mureș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050894021987915 sec
    ecranul dvs: 1 x 1