GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A patra vară și a patra excursie opțională în Mallorca
Anul acesta, din nou în Mallorca…. șirul descoperirilor pare că nu se mai termină. Probabil nu ne-ar ajunge o viață să ne săturăm de această insulă minunată. Am regăsit stațiunile din sud-vest (unde am locuit, la fel ca anul trecut) în aceeași dulce bunăstare ca și anul trecut. Anul acesta am descoperit, în plus, zona turistică din Portals Nous, o zonă încântătoare care vorbește despre un stil de viață necunoscut în România: viața pe yachturi. Această zonă ne-a rămas necunoscută anul trecut pentru că nu am descoperit promenada, care se desfășoară în plan închis, paralel cu mica stradă fără trotuar care înconjoară portul turistic. În interior sunt restaurante, magazine exclusiviste destinate în principal turiștilor englezi, și chiar câte un târg ocazional. Ca bonus, plimbarea de seară în zona yachturilor, care, pe lângă simfonia de nume, forme și designuri, este un prilej de plăsmuire a unor romane improvizate despre viața proprietarilor lor (care își petrec seara expuși partial vederii turiștilor).
Dintre excursiile opționale, ne-am gândit, de data aceasta, să explorăm coasta de est, despre care nu știam mai nimic. Am intenționat să ajungem pe cont propriu la Cala d’Or, dar, pentru că programul vacanței nu a fost deloc unul comod, am renunțat. Mai rămăsese să alegem ceva din vastul catalog de excursii care ni s-a pus la dispoziție de către gazdă. Am ales, destul de repede, excursia de o jumătate de zi la peștera Hams (26 E/persoană), și pe un segment de dimineață ca să ajungem la timp înapoi pentru prânz și plajă seara.
Dimineața, autobuzul a venit destul de punctual în stația și la ora fixată. După ce am ajuns în fața catedralei din Palma, s-a făcut rocada între autobuze pentru o varietate de excursii. Noi am plecat, cu un autobuz plin, spre partea de vest a insulei. Călătoria de aproximativ o oră nu a fost întreruptă decât pentru a lăsa câțiva turiști la muzeul Rafal Nadal, care se găsea pe traseu, în orașul Manacor. După ce am trecut de Manacor, s-a ajuns destul de repede la Porto Cristo și apoi (prima oprire) la peșterile Drach. Aici am găsit o mare de turiști, cu coadă pe trei rânduri la intrare, coadă la care s-au alăturat trei sferturi din autocarul nostru. Bucurându-ne în secret că la peștera Hams nu va fi atât de aglomerat, am contemplat în fugă priveliștea portului, așteptând să coborâm la peștera pe care o alesesem (eu alesesem Hams datorită review-ului colegei @nicole, care înfățișa această variantă ca fiind una mai aerisită).
M-a impresionat peștera nu numai datorită caracterului distinctiv al stalactitelor și stalagmitelor, foarte fine, subțiri și împletite între ele ca niște iglițe (Cuevas dels Hams înseamnă “peștera cârligelor”), ci și datorită modului în care este pusă în valoare pentru vizitatori. Astfel, luminile extrem de bine plasate care pun formele naturale în valoare, difuzarea de texte de prezentare în mai multe limbi străine la fiecare sală, ca și micul spectacol muzical de pe lacul interior al peșterii creează într-adevăr un concept modern al vizitei. Traseul trece pe rând prin Dos de Marzo, Sala de las Lechuzas, Sueno de un Angel, Lago Ciudad Encantada, Paraiso Perdido, Lago Columna, Lago Mar de Venecia (unde are loc spectacolul de lumini și muzică), Cementerio de Las Hadas, Palacio Imperial. Turul peșterii l-am făcut într-un grup destul de mic, 10-12 persoane, mărime indicată ținând cont că galeriile sunt destul de înguste.
La întoarcere spre Palma s-a făcut o oprire de o jumătate de oră la muzeul și magazinul Majorica, unde s-a prezentat un film documentar despre realizarea perlelor artificiale și puteau fi vizionate (sau cumpărate) o serie de produse. Mie nu prea mi-au stârnit interesul pentru ca le prefer pe cele naturale, așa că am preferat să ieșim mai repede să privim panorama fermecătoare, cu un farmec ușor vetust dar cu atât mai autentic, a portului Porto Cristo. Ca impresie, coasta de est pare mai puțin comercială și modernă comparativ cu stațiunile din sud, însă este cu atât mai îmbietoare pentru viitoare explorări.
Un plus al excursiei (în cazul nostru, dar noi am achiziționat excursia din Portals Nous) a fost ghidul care a vorbit tot drumul în șase limbi străine (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, portugheză), prezentând informații complete despre obiective și stadiul călătoriei. Un ușor minus al excursiei a fost aspectul organizatoric: oprind întâi la peștera Drach, timpul alocat vizitei a fost unul destul de strict - când am ieșit din peșteră, nu am mai avut la dispoziție decât zece minute, pentru că ghidul ne avertiza că a trecut timpul și trebuie sa urcăm imediat în autocar. Însă, overall, a fost o excursie care ne invită să revenim pe coasta de est a insulei Mallorca.
Trimis de diacrys* in 18.11.18 22:11:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@diacrys:
Felicitări pentru vacanţă şi pentru articol!
Îmi doresc şi eu să revin în Mallorca, dar nu am reuşit până acum.
”Un ușor minus al excursiei a fost aspectul organizatoric: oprind întâi la peștera Drach, timpul alocat vizitei a fost unul destul de strict - când am ieșit din peșteră, nu am mai avut la dispoziție decât zece minute, pentru că ghidul ne avertiza că a trecut timpul și trebuie sa urcăm imediat în autocar.
Ciudată organizare. În acest caz, poate ar fi fost preferabil să vizitezi ambele peşteri.
Şi peştera Dragonului şi peştera Hams merită a fi vizitate. Mie mi-a plăcut peştera Hams puţin mai mult, fiind mai mică, mai drăguţă şi mai puţin aglomerată decât peştera Dragonului.
Pozele tale sunt absolut superbe. Peştera arată parcă mai bine decât mi-o aminteam
@diacrys:
Fain luminata pestera in diferite culori. Ii da un grad de spectaculozitate mai mare.
Felicitari pentru articol si poze!
Numai bine! ????
@nicole33: Multumesc mult. Asa cum spuneam, articolul tau mi-a fost de mare folos. Nu am vazut prima pestera dar aglomeratia din zona mi s-a parut foarte obositoare si m-am felicitat pentru alegere.
@diacrys:
”Asa cum spuneam, articolul tau mi-a fost de mare folos.
Mulţumesc pentru apreciere.
Întotdeauna m-am bucurat când un articol al meu a fost de folos cuiva.
”Nu am vazut prima pestera dar aglomeratia din zona mi s-a parut foarte obositoare si m-am felicitat pentru alegere.
Tot aglomerat era şi în urmă cu cinci ani când am fost în Mallorca, peştera Dragonului fiind mult mai mediatizată decât Hams.
Acum aştept să citesc ce alte locuri minunate ai mai descoperit în Mallorca.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Drach Cave - Carstică Maiorchină — scris în 22.01.24 de ioana74 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 La pas prin Mallorca (part 2) — scris în 28.09.22 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Valldemossa – un oraș muzeu — scris în 28.08.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Plimbare prin Mallorca de vest – ziua a patra — scris în 24.08.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Sineu, Inima Insulei Mallorca — scris în 15.08.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Plimbare prin Mallorca de nord - ziua a treia — scris în 03.08.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Plimbare prin Mallorca de nord-est — ziua a doua — scris în 18.06.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ