GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De pe strada Avram Iancu din Oradea am ajuns în intersecția unde parcul Nicolae Bălcescu, în formă de lacrimă pe lângă Strada Evreilor Deportați – dacă mi-aș fi putut imagina vreodată că există o astfel de stradă – ei bine, parcul, lacrimă, ajunge în intersecția cu Calea Armatei Române și Calea Matei Basarab. Parcul era tot numai tranșee imense și munți de pământ răscolit de o grămadă de utilaje, ploaia pica mărunt și umezea pământul și eu am văzut o clădire albă, pătrățoasă, cu niște însemne pe ea despre care mă întrebam dacă ar putea fi Muzeul Țării Crișurilor. Apropiindu-mă, am înțeles că nu are cum fi că e prea mică, prea superficială și prea mult kitch. Dar scria pe clădire ce este și astfel, de aproape, am înțeles: Templul Francmasoneriei Oradea.
Tulai, Do! Există așa ceva?
Iaca, da. Și e chiar în fața ochilor mei.
Poarta era deschisă. Păi astea nu erau secrete? Ia, uite, zice că la Oradea nu. Eram curioasă. Partea frontală a clădirii imită un templu roman, cu 4 coloane și cornișă în triunghi obtuz deasupra ușii, pe acoperiș. Am intrat. În hol, la recepție, era o doamnă. Se poate vizita? Se poate. 10 lei biletul, deschis până la ora 18:00, ultima intrare la ora 17:30. La Muzeul Țării Crișurilor programul este până la ora 17:00, tot ea mi-a spus că știa deci merg întâi peste drum, la palatul din parc apoi revin aici că chiar mi-a stârnit curiozitatea.
Și mă întorc. Plătesc 10 lei, iau un bilet și merg prin săli. Aici nu aveam grijă că doamna n-avea gând să părăsească confortul scaunului de la recepție și, dealtfel, mi-a și spus că nu are cu ce să-mi fie de folos că ea se află aici provizoriu, ține locul cuiva și habar n-are să-mi dea vreo indicație. Dar, zic, masonii ăștia nu stau la secret? Nu, zice ea. Șiii, aveți masoni la Oradea? Da, zice ea... Păi cum să faci un muzeu pe tema asta? Este inițiativa primăriei, zice ea.
!!!???!!!
Serios?
Daaa!!!
Măh, chestia asta cu masonii, mie personal, îmi pare o glumă proastă. Sincer.
Clădirea nu impresionează cu nimic. Are un glob deasupra intrării, afară dar și eu băteam mingea când eram mică (cred).
De la recepție merg la stânga spre o sală de mărime medie. Pe hol, e unul pe perete cu niște haine albastre pe el și cu compasul și măsoară un cerc vălurit. În sală sunt niște fotolii albastre aliniate. Pare sală de conferințe dar ăștia nu țin conferințe ci fac ritualuri. Mă-nvârt ca mâța dar multe nu sunt de văzut aici. Sunt niște coloane galbene pe mijlocul încăperii în jurul unei table de șah, semnele zodiacului pe colțurile sălii, tăiate oblic și niște norișori albi pictați pe petetele albastru. Mare brânză! Zici că e la grădiniță. Pe tavan sunt puncte aurii. Ar putea fi reprezentate galaxiile.
Din sala asta trec o nișă și ajung la sala mare. Aici sunt multe vitrine cu exponate și vreo doi pereți despărțitori. Sunt tot felul de plicuri expuse, nu știu ce sunt alea: mari, din material textil și cu multe ornamente. Fiecare e diferit de celelalte. Mai sunt tablouri, spade pe pereți, candelabre, documente iar pe peretele din spatele sălii se află o galerie de personalități, astfel:
Samuel von Brukenthal
Constantin Mavrocordat
Carol Davila
Constantin Moroiu
Titu Maiorescu
Heliade Rădulescu
Spiru Haret
Traian Moșoiu
Cezar Bolliac
Constantin Alexandru Rosetti
Constantin Argetoianu
Alexandru Vaida
Mihail Kogălniceanu
Dimitrie Bolintineanu
George Valentin Bibescu
Mihail Sadoveanu
Nicolae Bălcescu
Vasile Alecsandri
Octavian Goga
Nicolae Titulescu
Ion C Brătianu
George Bibescu
Pe un suport este o mică statuie cu vulturul bicefal și coroana.
Un panou video zicea că prezintă istoria templului.
Nu-ș ce-au vrut să spună cu asta.
În fine, eu personal nu prea am luat în serios muzeul ăsta.
După templu am vrut la zoo care este dincolo de lungimea parcului - lacrimă. Am trecut de bibliotecă, de cazarmă și, în final, am ajuns și la zoo dar era închis. O doamnă plimba o găleată cu mop. Mi-era ciudă că am ajuns așa târziu și mă gândeam la animalele de dincolo de gard, întrebându-mă dacă s-or bucura ele că au scăpat de curioși.
Trimis de Mioritik in 23.11.23 03:02:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Start vot si aici! Despre masoni nu stiu nimic, dar cladirea am vazut-o si eu in Oradea si gasind acest review, iaca si la mine curiozitate. Poate ca ma lamuresc ce adaposteste acel templu si m-am lamurit. Or fi avand ei un scop ca prea era importanta lista cu cei ce au fost membri ai ordinului (nu stiu daca asa se numeste!)
Vacante frumoase!
@DOINITA: daaa... Să fie de folos!
Asemenea!
Băi, nu te râde de masoni că ăștia conduc lumea! sau, cică nu, că și peste ei e un alt Vodă! C-așa-i și vorba cu fiecare naș de-și are nașul...
Mă rog, masoneria asta-i treabă grea, crescuți în ochii lumii mai ales prin legendele și conspiraționismul nostru, de-l avem în noi. Dar, vorba ta, muzeu???!!! Păi, ce, ce să-mi arate? ce să-nvăț io, de-acoloșa?!
Cred că nu-ntîmplător l-or pusără lângă zoo: poate fi istoria devenirii umane. Sau, viitorul, ce știu eu?
@Yersinia Pestis: hei hei
Păi 'Mnezău sfântu' îi vodu' tuturor vozilor,
Dar bine c-ai înviat, mă bucur, ș-așa crapă temperaturile și ne ține fără soare.
Să mai vii pe la noi! Mărg s-aduc ceva pită cu sare. Facem o colectă de pălincă, un borș de potroace, ceva...
Că de bere s-o dus vremea...
Ș-ăștia cu compasu' nu dau nik!
@Yersinia Pestis:
Cică vorbeau două vaci.
-Fată, știu eu din sursă sigură că oamenii iau laptele de la gura vițeilor noștri ca să îl dea copiilor lor!
- Fugi de-aici, tu!
- Da, fată, și nu numai, fac din laptele nostru iaurturi și brânzeturi din care mănâncă și ei!
- Lasă-mă, tu!
- Da, fată, și pe un site scrie că ne omoară și ne mănâncă de la copite la urechi: rasol, fripturi și alte cele!
- Hai, tu!
- Da, fată, și nu doar atât: ne jupoaie pielea și din ea fac poșete pentru doamne și curele pentru domni!
- Gata, până aici. Mai slăbește-mă cu teoria conspirației.
P.S. Să știi că nu m-am supărat pe tine de-ți dau voturi de 1p. Programul a decis așa, drăguțul de el!
@Mioritik: ci a noastră, a tuturor. Mă rog, cât timp ne tolerează web.
@adso: Tare de tot bancul.
Extrapolând, toți știm partea ascunsă a oricărui lucru, ne place să vedem ceea e e de nevăzut. Ducem dorul lui Blaga, Lucian nu Vasile, că ăla, poetul, nu ucidea, cu mintea, minunile ce le-ntâlnea în calea sa. Lumina altora făcea nasulia...
Vasile Blaga făcea minuni, Băsescu poate depune mărturie, apoi minunea cu prescripția intervenită exact la timp, că nah, până și Kovessi uitase de cel mai mare dosar de corupție din Românica?
Oculta mondială este fiartă pe România, de aia nu ne lasă să ne dezvoltăm cât am putea noi și suntem încurajați să trăim din ajutor social și cules de sparanghel!
Deci, cum spuneam, tare, de tot, bancul!
P. S. Ce importanță au punctili? Mie-mi place că putem vorbi, mai transmitem idei, mă rog, tu transmiți idei, io, vorbe goale, ce din coadă or să sune, că tot spuneai de Eminescu și băncile-n formă de carte din Iași...
@Mioritik: Da, înviai, c-adormisem ca Albă ca Zăpada sau nu mai știu io ce Făt Frumos.
P-ormă-mi dădui seama că-mi place să vorbesc, cu tine și cu încă vreo câțiva de-aici, în mod special. Așa că pot zice și io, zâmbind din toți premolarii de-i mai am pe falcă :
_ Bine te-am găsit, mi-a fost dor de tine! Sincer!!!
@adso: de ce sunt două vaci și nu doi boi?
Discriminare!
Saaau, măcar familia tradițională: o vacă ș-un bou. Nu?
Și nu am chef să mai tolerez nimic supărător din motive de bunăvoință (gratuită, oricum).
@Yersinia Pestis: ce vrăjitor profesionist...
Bine v-am găsit sănătos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2010 Episodul IV - Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” — scris în 21.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Muzeul Memorial Ady Endre — scris în 11.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Episodul II - Muzeul Memorial Aurel Lazăr — scris în 10.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea — scris în 08.07.10 de creivean din ORADEA - RECOMANDĂ