ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul de Geologie – pasiune pentru toata viata

TIPĂREȘTE

Daca aveti si voi, ca si mine, un copil care iti incarca bagajul cu pietre de toate felurile si marimile din toate excursiile, duceti-l la Muzeul de Geologie. Acolo o sa vedeti daca este un moft sau o viitoare pasiune.

Lavinia mea, avea 5 ani, la prima vizita la Muzeul de Geologie, cand a hotarat ca se va face geolog, iar acum, 10 ani mai tarziu, hotararea i-a ramas neschimbata, mergand la liceu pe profilul de turism, via facultatea de Geografie. Intre timp, cantitatea de pietre din casa a crescut , precum si numarul de vizite la muzeul “de pietre”. Ultima am facut-o in we trecut, cand a vrut sa profite si de faptul ca era o expozitie cu vanzare de minerale si fosile, pe langa pietre pretioase si semipretioase. Mi-am luat portofelul si hai…

Expozitia s-a tinut in stanga muzeului intr-o curticica mica si a costat 4 lei intrarea de persoana, indiferent de marimea ei. Am luat standurile la rand… am trecut repede peste cele cu bijuterii… o interesau doar pietrele in stare pura, unde am petrecut aproape o ora. Daca ati ratat expozitia de minerale si cristale, nu disperati, este aproape in fiecare luna. Si oricum, imediat dupa ce platiti biletul de intrare in muzeu, in stanga, la prima usa este un magazin de suveniruri, de unde poti achizitiona pietre pretioase si semipretioase, ceramica, fosile, minerale etc.

Poate mai stateam daca nu i se facea rau (probabil din cauza caldurii si a surescitarii la vederea pietrelor, a facut o cadere de calciu). Dupa ce mi-a scos inima din piept cu sperietura, si-a revenit… eu am vrut sa mergem spre casa… ea a vrut sa intre si in muzeu.

Intrarea la muzeu costa 8 lei pentru adulti si 4 lei pentru restul de categorii (copii, elevi, studenti, pensionari, militari). Taxa foto se plateste doar pentru fotografiatul profesionist, noi cu telefonul puteam sa facem oricate poze doream (cu toate ca lumina nu este prea buna pentru el). Exista si un ghidaj in limba romana, care costa 50 lei si intr-o limba straina (probabil engleza, nu era precizat), care costa 100 lei. Programul de vizitare este zilnic intre orele 10.00 – 18.00.

Daca sunteti pasionati, sa verificati, pentru ca aici sunt mereu evenimente stiintifice, targuri si expozitii, conferinte. O expozitie gazduita de ei zilele astea (pana in 23 septembrie) este “De la mestesug la arta – prelucrarea pietrei”, care ma asteptam sa fie mai interesanta decat cele cateva exponate expuse. Era si un tv la intrarea in sala, care era inchis – ma gandesc ca aici ar fi trebuit sa ruleze povestea istoriei mestesugului prelucrarii pietrei de-a lungul celor 6000 de ani, de la neoliticul gumelnitean pana in epoca bizantina, dar din lipsa de vizitatori (in afara de noi mai erau maxim 5 persoane in muzeu), probabil s-au gandit sa economiseasca curentul.

Un lucru foarte interesant este Scoala de vara, unde in anumite zile, se tin contra cost, lectii sustinute de profesionisti in domeniu, pe diverse teme: amonitii (subclasa a molustelor), misterul plantelor fosile, rolul focului in formarea pietrelor, vulcanii etc. O lectie tine 2 ore si are un anumit interval orar, costa 20 lei, si in afara de teorie are si aplicatii practice. Aceste lectii pot fi solicitate si in cadrul activitatilor din “saptamana altfel”.

Muzeul se afla intr-o cladire impunatoare, construita in urma cu un secol, si care a trecut printr-un bombardament si printr-un cutremul major (in ’77), fiind grav afectat. Refacerea si consolidarea a durat 7 ani, intre 1983 – 1990, asa ca eu nu am putut sa merg acolo cand eram copil, bucurandu-ma de el mult mai tarziu. Din pacate, am citit ca Sala Bibliotecii nu a mai putut fi refacuta, acolo existand mobila masiva din stejar, inalta pana la tavan (12 m!!!) si un balcon in spirala. Va puteti inchipui ce frumos arata?

Pe cele trei etaje aveti ce vedea, tot felul de exponate, in toate formele, adunate din intreaga lume, dar majoritatea din Romania (Baia Sprie, Baia Mare, Cavnic, Sasar, Herja, Uioara etc).

La subsol, acolo unde gasesti si toaleta foarte curata si moderna, daca ai nevoie de ea, se gaseste si o reproducere a unei galerii cu formatiunile specifice, prin care poti sa te plimbi. Tot acolo este si o sala speciala, luminata cu ultraviolete, lumina care face rocile sa lumineze in fel de fel de culori. Si nu numai, si unghiile se observa in lumina aia, dar si diversele haine de pe noi. Laviniei i se vedeau pantalonii de trening si sireturile de la adidasi. Daca vreti sa va distrati copii, puneti-le pe ei de acasa, un tricou alb, pe care ati desenat cu markere evidentiatoare.

La parter, care de fapt este un pic mai sus, este sala “Colectiuni” (deschisa inca din 1907) cu vitrine pline de flori de mina, extrase din Banat, Maramuresi si Apuseni. Sala Bibliotecii, la etaj, nerefacuta ca si biblioteca, este plina cu dinozauri, reptile si vietuitoare de acum cateva sute de milioane de ani.

Desi muzeul are peste 85.000 de esantioane diverse, incepand de la mineralogie, petrografie, zacaminte minerale, dinamica externa si interna a pamantului, paleobotanica, paleontologie, hidrogeologie etc, totusi ce vedem expus atinge un procent de maxim 10%, restul fiind dedicat studiului stiintific.

Ce este interesant si de apreciat, este faptul ca multi dintre geologii care au lucrat aici si-au donat colectiile, ajutatand la imbogatirea patrimoniului muzeului, si ca aici exista (fara a fi oferite spre observare si publicului) fosile (holotipi) si minerale (flori de mina) descrise pentru prima data in lume pe teritoriul Romaniei, la fel si exemplare din cele mai vechi roci (datand de acum 1,9 miliarde de ani) sau cu cele mai vechi urme de viata (600 milioane de ani), cu valoare inestimabila.

Va dati seama ce comori avem?

Va dati seama ca sunt atatea lucruri care pun Romania pe primul loc in lume?

Va dati seama ca multa lume il considera un muzeu prafuit cu pietre si atat?

Eu va zic, duceti-va voi copii acolo, in liniste, sa se delecteze, nu cu scoala, cu turma galagioasa, care trece pe langa vitrine fara sa le observe... si poate cine stie... veti descoperi in el un viitor geolog...

## end review sc

[fb]
---
Trimis de vulpe mihaela in 30.08.18 15:20:04
Validat / Publicat: 30.08.18 21:25:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Muzeul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[31.08.18 06:56:11]
»

Foarte frumos muzeul și mi-a plăcut descrierea.

În general, pietrele sunt o minune a naturii. Trecem pe lângă ele, călcăm pe ele și nu simțim energia pe care o degajă.

Și eu culeg diferite forme de pietre, sau amintiri din diverse locuri. Sunt interesante și frumoase.

Să o duci pe fetiță la Muzeul Pietrei din Sângeru, Prahova.

Mulțumesc și mi-a plăcut enorm!

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[31.08.18 08:01:28]
»

@mihaelavoicu: Multumesc de pont!

O voi duce cu siguranta.

Zoazore
[31.08.18 10:40:28]
»

@vulpe mihaela: L-am vizitat de vreo doua ori. Nu eram AFA-ista pe-atunci. L-am vizitat impreuna cu soacra mea, doctor in geologie, care a lucrat acolo. Si ea a donat o colectie de pietre!

Imi povestea ca pe masa aia din sare, din P09, ei semnau condica!

Iti dai seama c-am avut ghidaj profesionist si gratis! Si m-am ales si c-un cristal de ametist! Mi-e drag tare, mai ales ca cel de la care l-am primit nu mai este!

Geologia este foarte interesanta, captivanta si, daca te-a prins microbul... E ca AFA!

P11= geode de ametist.

Michi
[31.08.18 17:29:53]
»

L-am vizitat şi eu cu soţul, cu copiii, cu nepoţii şi cred că voi mai merge. Reviewul tău mi-a adus amintirile la vedere. Zoa, ce vrei să spui cu microbul AFA? Pentru 2018 nu mai sunt interese materiale dar dă-i şi luptă! pentru un loc onorific. Tare aş vrea să ştiu care este resortul intim al fiecăruia care duce la dependenţă de AFA?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[31.08.18 21:45:07]
»

@Michi:

Zoa, ce vrei să spui cu microbul AFA?

= exact ce-ati spus si Dumneavoastra!

Geologia, mai ales petrografia si mineralogia, mie mi-au placut mult. Dovada ca, desi a fost curs de-un an (Anul I), si-acum imi amintesc! M-a prins "microbul pietre", ca si "microbul AFA". Da dependenta, ca si ciocolata: serotonina!

Nu stiu ce resort are oricare alt AFA-ist, dar mie-mi place, mi-e draga. Fac ce fac si mai dau o tura sa vad care ce-a mai scris.

La fel si cu geologia asta! E frumoasa, captivanta si misterioasa!

mihaelavoicu
[01.09.18 08:18:12]
»

@Michi: Pentru mine AFA, e ALTCEVA!!! ȘI nu din plictiseală, ci dintr-o necesitate sufletească. Nu am intrat în ”bisericuțile AFA”, ci în mari Biserici ale lumii. Am primit câteva bobârnace, chiar și o insultă și nu de la un fiștecine. Eu una, merg demn, înainte. Am călătorit pe banii mei, scriu numai impresii personale, nu aspir la nimic, nici măcar la voturi. Nu mă mai deranjează că un obiectiv, o operă artistică sau un peisaj superb capătă 10 voturi și o farfurie cu cârnați 60.(Mă refer la poze și nu numai la mine)

Simt și acum ”ghionturile” primite, dar asta mi-s!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[01.09.18 08:32:05]
»

@mihaelavoicu: E ceva aici care ma depaseste... simt ceva ce nu pot defini exact din lipsa de informatii...

Descopar ca, asa ca intr-o familie uriasa, si in familia AFA sunt si frustrari si bucurii si reprosuri si interese... eu una scriu de placere... si poate, daca nu sunt prea infatuata, pentru posteritate, indiferent de nr de voturi sau de pozitia ocupata.

Personal, am avut surpriza sa gasesc in multi, un cu totul altfel de om, in persoana, fata de cum mi-am inchipuit eu ca este, in urma scrierilor.

krisstinna
[01.09.18 09:03:10]
»

@mihaelavoicu: Draga mea colegă,

Sa îți povestesc despre cârnați și bisericuțele pe care le tot pomenești:

Când am început eu sa scriu despre “cârnați” am cerut fără puncte, adică vot cu 1 punct. Admin-ul s-a opus categoric, ba mai mult a încurajat userii să scrie și chiar a premiat la Alba userii cu cele mai multe articole despre cârnați, articole publicate anul trecut

Colegi valoroși de pe site au primit cupe și felicitări, pe unii îi citești, votezi și feliciți chiar tu

Nu mi se pare frumos să jignești fără să știi anumite amănunte.

Bisericuțele de care toot pomenești tu sunt de fapt mini-întâlniri afa, prietenii legate datorită acestui site, suntem oameni la a doua tinerețe, ne ajutam și ne sfătuim la nevoie, ne întâlnim ocazional, uneori mergem împreuna in vacanțe.

Avem colegi prin lumea largă, atunci când vin in vizită in România dau un semn de viața și care cum poate organizează întâlniri frumoase, interesante, cu membrii acestei comunități, membrii “bisericuțelor” pomenite de tine

Acești membri ai “bisericuțelor” au donat sânge, bani, bunuri, au reprezentat AFA la târgul de turism, toate acestea le-au făcut cu drag in numele comunității AFA și au fost încurajate și susținute de Cornel.

Un exemplu:

Anul trecut o colega din Dubai a venit in vizită in România, in orașul ei natal, nu in Bucuresti. A dorit sa ne vadă și a luat trenul, “bisericuța” s-a întrunit la Gara de Nord și preț de câteva ore ne-am bucurat unii de alții fix in Gară, până când s-a urcat in trenul care o ducea înapoi acasă la părinți.

Sunt gesturi memorabile, te ung la suflet, micile și nevinovatele “bisericuțe” există și îi mulțumim lui Cornel pentru asta.

Sunt multe lucruri care ne leagă, tu ești o colegă mai nouă și poate nu ne cunosti cu adevărat, încearcă sa ajungi la acele întâlniri cu “cârnați” (ne întâlnim și la restaurante, da), încearcă să ne cunosti și nu vei mai avea așa o părere neagră despre noi.

Cu speranța ca m-am făcut înțeleasă, trag nădejde că vei vrea și vei participa la mini intalnirile colegilor.

O zi frumoasă îți doresc!

mihaelavoicu
[01.09.18 09:53:59]
»

@krisstinna: Dragă Krisstinna, nu la întâlnirile AFA m-am referit, ci la cu totul altfel de ”bisericuțe” despre care sunt convinsă că știi, fiind foarte veche pe sait. Am lansat și eu o invitație pe Prieteni, pentru o zi undeva la aer curat, dar numai mama Michi a răspuns.

Regret, ai divagat și nu ăsta era miezul. E totuși o luptă surdă pe AFA și am văzut că unii nici nu mai scriu.

Eu o fac de plăcere și total dezinteresat, dar urmăresc totuși ce e în jurul meu.

Te îmbrățișez și nu o lua în nume de rău!

P.S. Eu nu am jignit pe nimeni, ba, dimpotrivă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[04.09.18 15:40:05]
»

@mihaelavoicu: Nenea Traian Leuca, @ghisor, @Mihai 18, sunt ploiesteni. De ce nu faceti si voi o mini-intalnire locala? Asa, intr-o dupa amiaza, cat mai e frumos afara! Noi am facut la Braila!

La alte "bisericute" nu ma duce mintea!

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[04.09.18 15:56:26]
»

@Zoazore: Si venim si noi , ca nu e asa departe !

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.09.18 17:05:10]
»

@Zoazore: În urmă cu ceva ani mi s-a propus aşa ceva de către o useriţă din Ploieşti, am fost de acord şi urma să ne organizăm.

Apoi totul a rămas la nivelul de simplă discuţie şi nici nu mai ştiu numele "găzăriţei" noastre.

Anul trecut, în toamnă, a mai fost o invitaţie pentru o miniîntâlnire AFA, din partea domnului Ghişor, dar eu eram în aşteptarea unei operaţii complicate la Fundeni şi nu am putut să mă decid.

Poate că acum "găzarii" şi "găzăriţele" noastre or să vadă acest ecou şi să o punem de o miniîntâlnire AFA.

Dar la cât de uniţi suntem noi ploieştenii, pe acest site, mă cam îndoiesc că acest eveniment va avea loc în curând.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.09.18 17:12:00]
»

@vulpe mihaela: Mi-ar face mare plăcere să vă întâlnesc.

Şi apoi aţi fi datori, pentru că şi eu, alături de Violeta Bălaşa şi Clau 70, am fost alături de bucureşteni la întâlnirea de la Berăria H (dec. 2015).

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[04.09.18 17:16:04]
»

@traian. leuca: Pai hai... faceti una vinerea asta si ma bag si eu... Zozo vii???

mihaelavoicu
[04.09.18 17:19:30]
»

@Zoazore: Am inițiat o întâlnire la țară, la aer curat, încă din august, dar pauză. Mama Michi a fost singura care a ridicat mâna. E valabilă și pentru weekendul ăsta. Vezi pe Prieteni, dar și pe Grup, ia legătura cu dumneaiei și veniți.

mihaelavoicu
[04.09.18 17:21:52]
»

@vulpe mihaela: Am lansată deja o invitație, numai că se suprapune cu Sf. Maria. Cine vrea, poate serba sub mărul din grădină. M-aș bucura.

E bine și vineri. Intrați pe Prieteni să știu ce am de făcut.

mihaelavoicu
[04.09.18 17:27:02]
»

@traian. leuca: Am lansat o invitație pe Prieteni și Grup, încă din 28 august. Am repetat pe 30, apoi pe 2 sept. Nu am primit nici un răspuns, cu excepția mama Michi. Cât mai e vremea frumoasă, că apoi sunt plecată.

Organizați-vă, să mă organizez și eu!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.09.18 17:54:53]
»

@mihaelavoicu: Eu am fost plecat în vacanţă la sfârşitul lunii august, la începutul lunii mi-a venit fata din UK, apoi am avut multă treabă la ţară (şi acum mă dor mâinile şi picioarele) şi nu am putut să promit nimic.

Sunt liber joi şi vineri, sâmbătă vine iar fiică-mea (acum este la mare), duminică aeroport, luni... la ţară.

Hai să ne organizăm pentru o întâlnire vineri. Demarăm acţiunea pe PM-uri?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[04.09.18 18:07:56]
»

@traian. leuca: Am lansat deja o invitație pe Prieteni și Grup, dar poate fi și vineri, ce de, nu!

Mulțumesc!

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[04.09.18 18:10:13]
»

@mihaelavoicu: Nu am vazut-o.

mihaelavoicu
[04.09.18 18:25:56]
»

@vulpe mihaela: Este. Pe Prieteni în 28 și 30 august, și 2 sau 3 sept. Și pe Grup AFa, ieri 3 sept.

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[04.09.18 18:35:16]
»

@mihaelavoicu: Am vazut-o acum.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, vulpe mihaela, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0918288230896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1