GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A sta sau a nu sta la coada pentru cunoastere - Noaptea Muzeelor (II) - Palatul Regal
Asadar continuam Noaptea muzeelor inceputa aici vezi impresii cu noi descoperiri. Dupa ce am iesit de la Galeriile Artmark ne-am mai continuat vizita spre ceea ce avea sa reprezinte ultimul obiectiv din Noaptea Muzeelor 2016. Era deja ora 00.45 si orasul inca fremata de oamenii care isi mai incercau norocul in a vizita cate ceva. Coada era inca si la Biblioteca Nationala, insa mie mi se pusese pata de Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) pentru a face o vizita doar asa cum era anuntat, in “Spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal”. Asadar dupa ce am mai facut cateva poze am traversat Calea Victoriei pentru a ne opri la Muzeul National de Arta (fostul Palat Regal) care se gaseste la numerele 49-53. ca si invecinare acesta se afla inconjurat printre altele de Biserica Kretzulescu (aici se pare ca ar fi existat primul palat regal), Ateneul Roman (pe care mi-ar fi placut sa-l vad macar luminat in noaptea muzeelor), Hotelul Athenee Palace-Hilton, Biblioteca Centrala Universitara
Aici programul de vizitare era 19.00-04.00, asa ca timp berechet, mai ales cand am vazut ca era o coada de cateva sute de persoane. Eu ca eu, ca a mea fusese dorinta, dar insotitorii mei ce vina aveau? Asa ca am reusit intr-un final sa ochesc un spatiu liber pe o banca unde m-am asezat si mi-am sunat copiii sa-i chem sa stea acolo, s-a mai eliberat un loc si mi-am trimis si sotul la banca (la odihna). Am primit si bilete gratuite (aveau rol de monitorizare a numarului de vizitatori) si la fel a fost si la Muzeul Theodor Aman. Spre fericirea noastra nu cred insa ca am stat la coada mai mult de 20-30 minute.
La una dintre portile de acces erau niste marcaje care iti aratau ce poti vedea si unde anume, astfel incat variantele oferite erau:
-Spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal
-Cumintenia Pamantului, si aici afisul avea rol de “reclama” deoarece suna asa “Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra- expozitie documentara organizata in cadrul campaniei de strangere de fonduri lansata de Ministerul Culturii pentru achizitionarea de catre stat a Cuminteniei pamantului de Constantin Brancusi (sala Auditorium) ”
-150 de ani de la instaurarea moarhiei institutionale in Romania- expozitie pe gardul de incinta al MNAR
-Oglinzile Orientului – expozitie eveniment deschisa in avampremiera (parterul Galeriei Nationale) – o serie de lucrari ale unor artisti precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza si multi altii care prin lucrarile lor au surprins perioada fanariota intr-un spectacol de culoare, captand astfel imagini din Dobrogea si Balcic, Constantinopol, Orientul Apropiat si nordul Africii. Aici coada era mult mai mica si atunci am ales totusi coada mai mare mizand pe faptul ca poate fi si mai interesant, si nu am gresit.
Acum nu vreau sa fiu inteleasa gresit insa puteam sa mai vedem un singur lucru si avand in vedere ca in ultima vreme am cam avut parte de ceva istorie am zis sa continui.
Pentru alungarea monotoniei data de statul la coada, pe un ecran erau proiectate filmulete de desene animate, care nu ma atrageau insa era un zgomot de fond care te tinea treaz si tot treaz te putea tine o cafea pe care puteai sa o achizitionezi de la un chiosc cu astfel de specialitati (ceai, cafea) instalat in curte, binenteles la preturi regale. In rest pot spune ca mi-as fi dorit ca si simt ceva mai multa viata in curte, ceva lumini in plus nu ar fi stricat, poate ca ar fi adus un plus valoare.
Despre MNAR (muzeul din aceasta locatie) stim deja ca este amplasat in zona centrala a Bucurestiului in fostul palat regal si adaposteste doua galerii: Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala si aceasta cu cele doua sectiuni arta veche si arta moderna.
Cum despre galerii nu am sa spun nimic (trebuie vizitate si povestite separate), am sa spun cate ceva despre cladire, care a evoluat si ea odata cu vremurile.
S-a pornit de la casa construita de Dinicu Golescu in 1820 pe care in 1837 domnitorul Alexandru Ghica o transforma in palat de ceremonie, care va fi locuita in continuare in perioada 1859-1866 de Alexandru Ioan Cuza si extinsa ulterior de Carol de Hohenzollern in timpul domniei (1866-1881, respectiv 1881-1914).
In perioada lui Carol I palatal regal primeste prima instalatie de iluminat electrica (1882) si in perioada 1882-1906 cladirea este extinsa (o dimensiune aproape de cea actuala) prin aplicarea planurilor arhitectilor Paul Gottereau si Karl Liman (pe care il stim deja ca si architect al castelelor Peles si Pelisor)
Chiar daca forma la care ajunsese acest palat se datoreaza Regelui Carol I (care de altfel a lasat la moartea lui si un testament prin care dadea dispozitii clare ca tot ceea ce inseamna galeria de arta sa ramana pentru totdeauna in tara ca proprietate a Coroanei Romaniei), au survenit si alte modificari date de diferite imprejurari.
Astfel in 1926 putin inainte de moartea Regelui Ferdinand a ars etajul superior al cladirii centrale iar refacerea palatului s-a realizat de arhitectii N. N. Nenciulescu si Karl Liman la indicatiile Reginei Maria.
Anii 1930-1937 in timpul domniei lui Carol II aduc lucrari de reconstructie si extindere a palatului apelandu-se tot la arhitectul N. N Nenciulescu iar in anii 1938-1940 se construieste o noua aripa a palatului.
Insa pentru ca intre timp Cel De-al Doilea Razboi Mondial facea ravagii, nu a scapat nci acest palat fiind distrusa in timpul bombardamentelor din 1944 o aripa a sa. Tot in 1944,23 august aici a fost arestat guvernul Antonescu.
Anii 1948-1950 palatul trece in administratia Ministerului Artelor si Informatiilor iar in 1950 este inaugurata prima galerie a muzeului.
In perioada comunismului aici au avut tot felul de manifestari mai mult sau mai putin de fapt culturale, intalniri oficiale, am inteles ca si Gheorghe Gheorghiu Dej ar fi fost depus aici la moartea sa in 1965, Ceausescu a primit presedinti aici, s-au desfasurat si diverse congrese, trebuie sa recunoastem ca incercau totusi sa profite de impozanta acestei cladiri.
O alta fila neagra a acestui palat a reprezentat-o Revolutia din decembrie 1989 cand cladirea este distrusa in proportie de 80% si mai mult de 1000 de lucrari fiind degradate sau distruse.
1990 -2000 este perioada in care cladirea fostului palat atribuita acum Muzeului National de Arta al Romaniei este renovat si reamenajat pentru a fi redat circuitului cultural in toata splendoarea lui. Insa circuitul cultural a fost reluat ceva mai tarziu, sa spunem la valoarea de astazi (din 2013) deoarece cei cu dare de mana inchiriau locul (10000 Euro) pentru asa-zise “evenimente culturale internationale” adica nunti cu artisti straini.
Dar in fine conteaza ceea ce este astazi incat revenim la destinatia acestui Palat Regal.
Despre vizitele ghidate in spatiile istorice din corpul central al Palatului Regal am aflat ca acestea pot fi efectuate o data pe luna (sambata si duminica, grupuri limitate in genul primul venit primul servit in limita locurilor disponibile, astfel incat studiati programul si incercati sa va prezentati la casa de bilete mai devreme decat ora de intrare ca sa aveti noroc) si cuprind Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor.
Despre vizitarea acestor spatii si programul de vizitare puteti afla mai multe aici:
mnar.arts.ro/Programe-pub ... ic/corp-central
Exista si o taxa de fotografiere (100 lei fara blitz si trepied) taxa care nu s-a aplicat in Noaptea Muzeelor, astfel incat o sa am ce sa va arat.
Acestea fiind zise am intrat in final in Palat si ne-am inceput vizita cu Sufrageria regala, ochii roata peste tot si un lucru util, prezenta unor panouri explicative din care aveam sa aflam o istorie pes curt a Palatului Regal, precum si ca admirata marmura pe care passim si in care se imbina geometric mai multe culori este marmura de Ruschita, si in general pe unde am mai mers in ultimele luni, aceasta marmura a fost preferata pentru pavimente, scari si alte elemente. Tot de pe panourile din aceasta incapere aflam despre holurile de acces, informatii pe care altfel nu le-am fi putut afla de la nimeni. Existau persoane in sala care aveau rol de supraveghetori dar doar atat. Am incercat sa aflu la un moment dat raspunsuri la cateva intrebari si cred ca mai degraba mi le puneam mie poate vreo doua –trei vorbe scoteam. M-am lamurit inca o data ca aceasta Noapte a Muzeelor are parti bune si mai putin bune. Nu conteaza, important este in final ca scoate oamenii din casa. Continuam vizita si admiram tablourile de pe pereti unde putem vedea operele unor artisti precum Iser sau Schweitzer (de care recunosc cinstit nu am auzit), planuri ale palatului. De asemenea fotografii vechi, piese de mobilier si alte elemente decorative.
Aici am gasit deasupra usii si stema regala si de asemenea explicatiile oferite privind aceasta stema, explicatii pe care nu vi le voi reda, am facut poza o sa cititi despre ce este vorba.
Privind stemele din Palatul Regal am sa vin insa cu o mica completare pe care am citit-o intr-un articol si care spune:
“in general, se defineau trei forme ale stemei: mica (scutul regiunilor+scutul casei domnitoare+coroana de otel), medie (mica + sustinatori + banderola cu deviza+decoratie) si mare (mijlocie+pavilionul de hermina). Dupa restaurarea din 2011-2013 a spatiilor reprezentative centrale din Palatul Regal (Sala Tronului, Sufrageria Regala, Scara Voievozilor), intrarile dinspre curtea de onoare si-au recapatat stemele regale medii, relizate dupa matritele originale din anii ’30. Stemele originale au fost distruse cu tarnacopul in ianuarie 1948, scena filmata si difuzata apoi cu manie proletara”
Este un articol despre steme pe care il puteti citi aici:
rezistenta.net/2016/04/st ... nia-regala.html daca va intereseaza
Mergand mai departe spre Sala Tronului am urcat Scara Voevozilor care se numeste asa deoarece deasupra coloanelor din partea superioara de jur-imprejurul scarii sunt figure ale domnitorilor romani, iar plafonul este o adevarata opera de arta, o fresca a lui Arthur Verona intitulata Unirea. De asemenea despre aceasta exista un panou explicativ pe care l-am fotografiat si veti putea citi amanunte.
Tot pozele vor fi cel care vor spune mai multe decat as putea spune eu as puncta doar cateva elemente cum ar fi incadrarea stemei regale intre portretele regilor Carol I si Ferdinand I, stema refacuta binenteles si de Laudat de asemenea explicatiile privind elementele constitutive ale stemei (o sa le vedeti in poze). Cat despre arhitectura salii aceasta te lasa fara suflare, cu multa luminozitate, cu un plafon ca o dantela cu decoratiuni aurii, coloane din marmura.
In spatiul numit Incinta Tronului pe perete este asezata o fotografie imensa care infatiseaza tronul asa cum era el.
Cupola care se afla in zona destinata persoanelor oficiale are plafonul pictat de la dorinata regelui Carol II de Cecilia Cutescu-Stork, iar fresca este o reprezentare a artelor in vremea lui Carol II. Nu are rost sa va descriu despre ce este vorba, am fotografiat panoul explicativ precum si fresca si o sa vedeti. De altfel acum cand incerc sa redau cat mai bine acel loc vizitat imi dau seama ca pentru a descrie cu adevarat nu exista cuvinte si doar pozele sunt cele care se apropie mai mult de adevar iar o vizita acolo chiar este recomandata.
De asemenea cupola care se afla exact deasupra tronului, si care si aceasta se prezinta ca o dantela fina, este decorata cu stemele diferitelor diferitelor provincii, stema Regatului si scutul de Hohenzollern-Sigmaringen.
Intr-un spatiu lateral fata de Sala Tronului sunt expuse diferite lucrari (tablouri, busturi) precum si obiecte care au apartinut familiei regale, despre acestea voi explica la pozele atasate.
Intr-un final glorios, obositi deoarece fusese un hei-rup am plecat spre casa. Cat era ceasul? o sa vedeti in poze. Imi pare rau ca nu am mai cutreierat insa copiii erau cei mai zdruncinati, eu eram inca sub efect de adrenalina, a doua zi insa eram de parca ma lovise trenul.
Cu ce am ramas in urma Noptii Muzeelor? Cu o stare minunata si sfatuiesc pe toti sa profite din plin de aceste eveniment, insa alegand cu atentie ce vor sa vada avand in vedere anumite elemente pro si contra pe care am sa le rezum aici (fara a mai mentiona ca mi-a placut tot ce am vazut):
-Muzeul Pompierilor: contra – nu poti folosi liftul si sa urci din prima multele etaje e jale, am inteles ca atunci cand este programul obisnuit poti urca cu liftul
pro – nu aveam cand altfel sa-l vad din cauza programului,
-Muzeul Theodor Aman: contra- nu am putut beneficia de explicatii si nu am putut face poze, am inteles ca de obicei poti face poze fara blitz
pro – e un muzeu care merita
-Galeriile Artmark: contra – nimic
pro – am putut admira opera de arta care fac parte din colectii particulare si care sunt expuse publicului numai in astfel de ocazii
-Palatul Regal: contra – nu era personal care sa-ti poata raspunde la eventuala intrebari
pro – am putut face poze fara taxa (altfel am inteles ca nu se poate decat cu taxa)
Astept 2017 pentru noi descoperiri si va lansez astfel invitatia de a participa la astfel de evenimente (de ce nu, poate impreuna)
Trimis de mishu in 25.05.16 08:59:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EU te-am facut senatoare. Bem o apa plata la doua pahare cind ne vom intilni.
@adri-nico - ok, e bine vineri? ce zici? ca duminica dai tu de baut.
@mishu - nu sint prin zona nici vineri, nici duminica. data viitoare. n-am zis ca sa dai ci am zis ca sa bem. dar eu dau cu placere.
@adri-nico - Ok, s-a facut ne vedem cu o alta ocazie cu cea mai mare placere.
La Muzeul Aman nu m-a lasat sa fac poze nici fara blitz. Dar macar am beneficiat de ghid profesionist si personal
Din acest punct de vedere M. A. este pe primul loc in topul meu (muzee Romania) in ultimii cinci ani.
Desi imi place mult mai mult Zambaccian, la Aman mai schimbi o vorba, mai afli ceva, mai reduci din necunoscute la capitolul arta.
@Radu Tudoran - M-am linistit atunci, insa tot o sa vreau sa-l mai vad deoarece chiar mi-a placut, insa sa stau in tihna, sa-mi pun ochelarii pe nas ca babele sa pot sa ma uit mai atent la lucrari.
Ai ce sa studiezi acolo o multime si chiar merita. Avand in vedere ca nu am avut parte de ghidaj profesionist ci doar de supraveghere, in continuare raman cu placerea data de muzeele din Sinaia si Busteni despre care am povestit (Casa Enescu, Castelul Cantacuzino, Cazinoul Sinaia).
Multumesc frumos pentru vizita si ecou.
@mishu - Frumos scris, mishule!
O singura obiectie am si eu, referitoare la titlu: pentru ca daca unele muzee sunt deschise doar pentru asa evenimente sau foarte rar, altele sunt pustii tot timpul. Si nu e normal sa se formeze asa cozi intr-o noapte in care muzeele sunt gratis... mai ales ca la multe intrarea costa mai putin decat o bere in centrul vechi. Faptul ca intr-o noapte muzeele sunt vizitate de mai multi oameni decat intr-un an intreg, ar trebui sa ne puna semne de intrebare. Pentru ca pana la urma, pitipoancele si pitiponcii aia care sunt in coada nu inteleg nimic din ce vad. Problema e ce inteleg parintii aia care isi tin copii 2-3 ore la coada, in loc sa vina intr-o sambata, cand nu e nimeni, sa viziteze???
@papone - OK sunt de acord cu tine insa partial si am sa-ti spun de ce. In primul rand sa stii ca si eu mi-am pus aceasta intrebare, si mai ales acolo unde copii erau de dus in brate (1-2 ani).
Mai exista un fratior sau o surioara mai mare care isi dorea sa vada muzeul insa nu se poate in alta zi? Asa cum am spus exista si muzee care inchid devreme si au inchis sambata si duminica.
Eu ies la ora 18.00, ce fac, ma invoiesc ca sa vad un muzeu? sau asa cum erau galeriile Artmark unde erau scoase lucrari din colectii private pe care altfel nu le poti vedea. Din acest motiv spun ca daca tot vrei sa participi la acest eveniment studiaza lista sa vezi ce s-ar potrivi mai bine si nu poti vedea in rest.
Muzeul Th. Aman nu l-am vazut asa cum as fi vrut ci in fuga deoarece stiam ca se intra acol in masura in care si ies oamenii si asa cum am stat si eu la coada si-mi doream sa apuc sa intru poate ca mai erau si altii.
Insa este o zi speciala in care desi erau cozi imense nu am vazut (cel putin pe unde am fost eu) oameni nervosi. Si cred ca daca ne dorim cu adevarat sa vedem muzee sunt multe care au accesul liber cu anumite ocazii, daca consideram ca nu vrem sa renuntam la bere.
Si apropo de preturi daca sa consideram ca pentru o familie cu doi copii a plati 50-60 de lei pentru a vizita Palatul Regal (si acesta daca nu ma insel are o zi pe luna gratis, parca prima zi de miercuri din luna), muzeul Aman se viziteaza pentru suma de 5 lei adult si 2 lei elevi si pensionari.
Asa ca doar bunavointa sa existe. In rest numai bine, ma inscriu si la bere dar si la vizita de muzeu si multumesc pentru vizita, comentarii si vot.
Bravo Mishulică şi la mai mare! Nu-mi doresc decât să te văd Augustă, la ritmul pe care-l ai, nu cer prea mult. Ai o uşurinţă în scris şi precizie a detaliului excepţionale. Tot mai sus!
@Michi: Multumesc foarte frumos pentru urari, esti una dintre persoanele care mi-au fost alaturi si m-au incurajat inca din momentul in care am decis sa nu mai stau pe margine ci sa scriu.
Imi pare doar rau ca nu am timp suficient deoarece am descoperit ca imi place sa stiu mai mult si sa impart cu ceilalti ceea ce aflu. Am material strans pentru mai multe articole si sper canin concediu sa pot sa mi le sintetizez mai mult, in special pozele pe care trebuie sa le adun si sa le impart pe articole, asa ca asta este motivul pentru care nu le scriu neaparat intr-o ordine cronologica. Te pup si -ti doresc sa ai o seara frumoasa in continuare, iar dupa amiaza de maine sa fie asa cum iti doresti.
@mishu - Nu am înţeles de ce ai stat 5 ani pe tuşă. pentru că copiii erau deja mari? Vorba ceea, mai bine mai târziu decât altădată. Faci parte din noul val, mai documentat, mai perfecţionist. Dan & Ema îmi spusese anul trecut că în 2016 se va atinge un punctaj nemaiîntâlnit. Unii scriu mai repede, alţii cu ciornă, unii se documentează înaine ( este cazul lui Iulianic care ani de zile a ţinut sus ştacheta primului loc), alţii amănunţit abia după efectuarea excursiei pe baza pozelor făcute ( e cazul meu care nu am o memorie prea bună), în fine e multă muncă. Pot spune că anii trecuti pentru cca. 2.5 mil puncte am muncit câte 5-6 ore cel puţin jumătaste din dupăamiezele avute la dispoziţie, poate mai mult.Bine, ca pensionar am incomparabil mai mult timp liber. Cu atât mai mare este meritul celor care au serviciu şi o familie cu copiii acasă.
@mishu - De multă vreme doresc să vizitez Palatul Regal de pe Calea Victoriei (partea istorică din corpul central) - fotografiile privite pe Internet ori chiar într-o expoziție exterioară pe panouri amplasată pe gardul Palatului cu ceva ani în urmă mi-au stârnit curiozitatea. Interioarele monumentale au fost restaurate și „oferite” publicului spre vizitare. Trebuie să găsesc doar timpul liber necesar...
Co ocazia Nopții Muzeelor 2016 directorul instituției a anticipat un număr de circa 15.000 de vizitatori (erau numărați 8.000 până la ora 23.00). E o cifră impresionantă având în vedere numărul anual de vizitatori - 80.000 persoane.
@Michi a descris la rândul său Palatul Regal (vezi impresii), vizitat într-o zi de weekend, dar cu programare telefonică. Acest lucru s-a păstrat și anul acesta, vizita în spațiile istorice efectuându-se doar în anumite zile (cu programare) - amănunte găsiți aici: mnar.arts.ro/9321.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Casa Ceaușescu, Muzeul BNR, Casa Memorială Tudor Arghezi — scris în 15.06.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Palatul Cesianu-Racoviță, Muzeul Național de Artă al României și Ateneul într-o Duminică de primăvară — scris în 24.03.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Muzeul TNB – costume, Regina Maria, fotografii și documente — scris în 16.01.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Muzeul Sportului — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Casa Artelor „Dinu Lipatti” – un loc aparte în Capitală — scris în 15.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 La belle epoque în muzeul Micul Paris — scris în 04.02.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Muzeul Municipiului Bucureşti (II) — scris în 26.07.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ