ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casa Ceaușescu, Muzeul BNR, Casa Memorială Tudor Arghezi

TIPĂREȘTE

Ajunși iar prin București, am zis să ne continuăm preriplul muzeal cu mici pauze de hidratare cu bere și ceva să ne țină de foame. Știți vorba aia. Mâncarea și cultura fudulie, berea este temelie. Aveam două zile pline la dispoziție.

Casa Ceaușescu, primul obiectiv avut planificat din timp, este amplasat in Primăverii, într-o zonă exclusivistă a capitalei. Biletul l-am cumpărat online cu 65 lei, programându-ne pentru ora aleasă. Trebuie să fiți prezenți cu 10 minute înainte. Programul 10 -17 cu excepția zilei de Luni. Fotografii puteți face doar în curte, în interior fiind interzisă orice fel de poză. Așa că, înainte de a-mi citi balivernele, trebuie să mă credeți și pe cuvânt. Palatul Primăverii ne-a întâmpinat încă de la intrare cu o notă sobră, apăsătoare, cu un prag psihologic greu de trecut, nouă parcă nevenindu-ne să credem că suntem acolo unde a trăit familia Ceaușescu. Și cu botoșeii albaștri pe care a trebuit să-i încălțăm la intrare. Un sentiment ciudat pe care l-am trăit și la vizitarea Casei Poporului. Cum trăia românul de rând și cum trăiau ei. Sărăcie vs grandomanie. Casa Ceaușescu, pentru anii ăia, era întruchiparea bogăției supreme, o casă luxoasă din toate punctele de vedere, cu materiale extravagante, cu linii unice, calitatea fiind factorul determinant al construcției. Casa Ceaușescu a fost pentru un sfert de secol (1965 - 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin. A fost ridicată la mijlocul anilor '60 și mărită între anii 1970 - 1972. La întrebările grupului vizitator, mi-au fost lămurite trei semne de întrebare: Există tuneluri secrete sub Casa Ceaușescu spre cartier? Da, au existat și există. Toate ornamentele aurite (în băi în mod special) sunt din aur? Nu, unele suflate cu cel mai slab calitativ aur de 7 carate, iar altele pur și simplu vopsite (sunt doar 150 gr în toată casa). Cum de casa nu a fost devastată la revoluție? Armata a fost cea care a păzit 'palatul' în acele vremuri tumultoase pentru români. Durata vizitei 50 minute, timp în care ghidul (o domnișoară drăguță) ne-a purtat cu explicații prin toate camerele clădirii, camera de zi, dormitorul cuplului, apartamentele copiilor, după caz în stil englezesc, Nicu, în stil franțuzesc, Zoie, șifonierele lor, hainele, etc. Pe mine m-a impresionat în mod special și piscina, ceva grandios pentru vremurile alea, cu mozaic aranjat manual pe pereți în diferite teme colorate, cu apă încălziă, cu aparat de valuri, cu dimensiuni generoase, 14 lungime x 6 lățime x 3 adâncime, în metri. Spectaculoasă. Grădina casei are câțiva proprietari foarte gălăgioși. Câteva familii de păuni, aceștia fiind chiar descendenții păunului primit de Ceuașescu din Japonia. În fine, ca o concluzie. Da, merită vizitat, pentru trecut, pentru ca noi ăștia care am prins acele vremuri să nu uităm și să-i luăm de urechi pe ăia care tot suștin că a fost mai bine atunci, pentru tineri, ca ei să vadă cine a condus România, în ce fel, astfel încât să nu permită repetarea acelor vremuri.

Muzeul BNR l-am vizitat a doua zi dimineață. Nu costă nimic. E gratis. Greu de crezut? Cum m-am programat din timp? Am intrat pe site-ul bancii unde am completat toate datele noastre, ora la care dorim vizita (din oră în oră ) după care, parcă a doua zi dacă mai țin bine minte, am primit confirmarea printr-un mail. Surprinzător pentru o instituție a statului toate detaliile oferite în mail (îl atașez la foto), semn de încredere oferită eventualului vizitator. La ora 10 fară zece, programarea fiind la 10, ușile instituției s-au deschis. Organizarea foarte bună. Am fost așteptați de ghid (o domnișoară la fel de drăguță), iar după ce am trecut de filtrul poliției, similar ca la aeroport, am așteptat în block start începerea vizitei. Intrarea se face dinspre Str. Lipscani, nr. 25, mai greu de depistat, neexistând niciunde undeva scris că pe acolo se poate intra pentru vizită. Noi am așteptat în fața ușilor, văzând și alte două perechi așteptând în zonă.

Odată dat startul vizitei, am început cu admiratul sălilor interioare. Clădire impresionantă. Stilul este eclectic (amestecat) de factură academică (v-am dat pe spate?), preluând multiple elemente din arhitectura Renaşterii şi a Clasicismului francez. Nu sunt cuvintele mele, dar se înțelege c-am rămas cu gura căscată, încântat fiind de arhitectură. Dar ce am văzut? Am văzut una dintre cele mai valoroase colecții numismatice din România acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate. Am văzut cea mai veche monedă bătută pe teritoriul României și cea mai numeroasă expunere de monede și medalii din aur. Am văzut toate etapele parcurse de moneda națională de la începuturile sale până în zilele noastre, dar și, în expoziția Tezaur, câteva lingouri și multe monede din aur de toate dimensiunile, care valorează cât orașul meu cu tot cu suburbii. Am văzut casele de bani încastrate în pereții sălii, utilizate ca vitrine. Am văzut talerul olandez, numit Löwenthaler sau„leoninus', după care este inspirat numele de leu dat monedei românești. Talerul circulase în Europa pe la sfârşitul veacului al XVI-lea şi avea pe avers un leu stând pe labele din spate. După taler ne-am inspirat noi, bulgarii cu leva și americanii cu dolar. Interesant, nu? Am pus mâna, adică am mângăiat un lingou de 13 kg pe care abia am reușit să-l ridic din poziția în care era expus. Of, mânca-l-ar tata!  De apreciat dispoziția ghidei, în formă maximă fiind, care a avut răbdare cu noi, neștiutorii, cărora ne-a explicat în amănunt tot ce ne-a interesat. Pe mine mă interesa cum fur măcar o monedă de aur, dar ghida nu a gustat gluma. Super interesant totul. Multă informație plăcută. Durata vizitei, 1 oră.

Casa Memorială Tudor Arghezi.

După ce am mâncat și ne-am relaxat pe o terasă, am plecat spre Casa Memorială Tudor Arghezi.

Strada Mărțișor 26. Departe de centru, dar nimic nu ne poate opri când e vorba de a vizita ce ne-am propus. Ajunși în zonă, am urmat ce scria pe ușa de acces în curte. Teren mult. Mulți vișini. Fructele coapte. Noi am dat iama. Când am luat biletele de intrare, 17 lei de persoană, m-am simțit vinovat și i-am spus domnișoarei că le-am mâncat vișinele. Răspunsul fiind pozitiv, la ieșire am mâncat și mai multe. Dar să continui. Programul este 10 -18 cu excepția zilei de Luni. Casa memorială ca toate celelalte. Nespectaculoasă, dar plină de mister. Să vezi cum a trăit poetul Arghezi și unde a compus superbele poezii este emoționant. La parter nu se vizitează, doar etajul fiind accesibil vizitatorilor. Îndeajuns cât să simțim greutatea locului. Afară, în curte, sunt înmormântați Tudor Arghezi, soția lui, Paraschiva Arghezi, cât și fiica lor, Mitzura Domnica. Am stat pe bancă lângă ei. După ce am vizita și tipografia, am plecat încântați.

Mă aștepta o bere rece în frigider. Ne auzim. Baftă!


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 15.06.24 20:25:41
Validat / Publicat: 15.06.24 21:05:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUCUREȘTI
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Tudor Arghezi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.06.24 07:01:48]
»

@vladix18: Într-un articol mai vechi, spuneai:

... îmi aduc aminte ca și cum ar fi azi că i-am zis soției: mă, ce naiba! vizităm atâtea locuri în țară și străinătate, umblăm prin atâtea muzee, piețe, plaje, munți, castele, restaurante și nu suntem în stare să vizităm Bucureștiul ăsta al nostru!?

Ei, da! Cu jenă recunosc faptul că deși locuiesc în București de foarte mult timp, nu am vizitat Palatul Parlamentului și nici Casa Ceaușescu. Și - drept să-ți spun - parcă nici nu mă trage inima. Mi s-a spus de mai multe ori că aceste obiective chiar merită. Trebuie însă să-ți înfrângi reticențele.

Am vizitat cu plăcere - împreună cu un grup de colegi AFA - Muzeul BNR. Am poze și amintri frumoase de atunci. De asemenea, am vizitat de mai multe ori Casa memorială Tudor Arghezi, aceasta fiind chiar în Sectorul 4 în care locuiesc și eu.

Mulțumesc pentru aducere aminte!

Mitica49
[16.06.24 15:34:55]
»

Un aproape” tur de forță” cu trei obiective vizitate în două zile.

Muzeul BNR pe care l-am vizitat și eu (vezi impresii) m-a impresionat mult, timpul alocat vizitei, impus de gazde, a fost tare scurt (le-o fi teamă să nu ne documentăm prea tare în vederea unei spargeri pentru vreun lingou )) >, erau multe de văzut și de admirat în tihnă, dar trebuie să te încadrezi în timpul alocat și să reții, pe retina ta sau a aparatului foto cât mai multe lucruri din cele văzute.

Celorlalte muzee/obiective nu le-am călcat pragul, cert este că o vizită la Casa Ceaușescu nu m-ar tenta - am vizitat în primăvara lui 1990 una dintre reședințele lui Ceaușescu, cea de la Covasna, și mi-a ajuns.

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[16.06.24 15:45:13]
»

@iulianic: și eu m-am hotărât cu greu să le vizitez, sincer. De gura soției am făcut-o, dar într-un final m-am împăcat cu mine însumi.

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[16.06.24 19:50:39]
»

@Mitica49: da, muzeul BNR este magnific, cu piese pe care nu le vezi în alte muzee. Oricum, mulțumesc pentru comentariu!

mprofeanu
[19.06.24 21:18:45]
»

@vladix18: Articolul tău m-a făcut să mai pun alt obiectiv pe harta Bucureștiului pe care să îl văd, Muzeul BNR. Sper să îi vină și lui rândul cât mai curând. Duminica trecută am fost să văd Muzeul de Artă Zambaccian și Ateneul, sper să scriu cândva despre ele pentru că mi-au plăcut foarte mult.

Casa Ceaușescu nu m-ar tenta. Am văzut-o pe cea de la Neptun și pe cea de la Olănești de curiozitate... imediat după 1990.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[19.06.24 21:34:37]
»

@mprofeanu: da, cred că BNR a fost una dintre cele mai intersante experiențe pe care le-am avut în ultimul timp. Are și Bucureștiul, are!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Mitica49, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096622943878174 sec
    ecranul dvs: 1 x 1