ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Noaptea Muzeelor - 2022

TIPĂREȘTE

Ce este "Noaptea Muzeelor" stie toata lumea. Evenimentul initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat in prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, se afla deja la cea de-a 18-a editie. Anul acesta, evenimentul a fost sarbatorit in toata Europa, sambata - 14 mai.

In Romania, evenimentul a fost organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, membru al celei mai mari retele pan-europene a muzeelor - Network of European Museum Organisations (NEMO). Pana noaptea, tarziu, publicul larg a fost asteptat in muzee si expozitii, in studiouri de creație, in centre culturale, in pavilioane si galerii de arta, etc… Site-ul dedicat acestei manifestari culturale (posibil de consultat in perioada premergatoare evenimentului) oferea informatii detaliate privind muzeele și casele memoriale, galeriile si gradinile de arta, saloanele si studiourile creative, teatrele, universitatile, cinematografele, bibliotecile si toate celelalte spatii culturale pregatite sa-si primeasca vizitatorii in "Noaptea Muzeelor". Accesul participantilor la acest eveniment a fost gratuit. Participarea la diferite activitati de creatie sau demonstratii ocazionate de acest eveniment a fost de asemenea gratuita.

Dupa doi ani de restrictii pandemice, perioada in care iesirile mele turistice pot fi numarate pe degete, "Noaptea Muzeelor" a fost un bun prilej de evadare din cotidian, de miscare si de bifare a unor obiective pe care de mult aveam de gand sa le vizitez.

Faptul ca "Noaptea Muzeelor" demareaza si se desfasoara in cea mai mare parte ziua (iar anul acesta nu a facut exceptie), a fost pentru mine un plus. Asadar, cu un plan trasat de acasa, am pornit inca de dimineata.

Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" situat pe Str. Mircea Vulcanescu, nr. 125-127, Bucuresti, si-a deschis portile cel mai devreme, la 10.00 urmand sa-si primeasca vizitatorii pana la 24.00 (ora anuntata pentru inchidere fiind ora de intrare a ultimului vizitator).

Asadar, primul obiectiv pe care l-am inclus in lista mea de vizite pentru "Noaprea Muzeelor - 2022" a fost Muzeul Militar National. Mai fusesem acolo acum exact 47 de ani, cand se numea Muzeul Militar Central. Multe s-au schimbat de atunci, asa incat revenirea mea de acum a fost cat se poate de binevenita. In primele ore (am ramas in muzeu aproape 3 ore) vizita a fost linistita, nefiind aglomeratie. Am vizitat expoziția permanenta care prezinta evolutia fenomenului militar din punct de vedere cultural si tehnologic, incepand cu primele manifestari de acest fel, din Epoca Bronzului si pana la prezenta Armatei Romane in misiuni internationale. Alaturi de arme primitive si armuri descoperite in diferite situri arheologice, piese de artilerie si primele tipuri de arme de foc, la Muzeul Militar National se pot vedea in diorame sau in fotografii scene de lupta din principalele razboaie in care a fost implicata Armata Romana, imagini ale domnitorilor, regilor și reginelor Romaniei, militari (soldati si ofiteri) pe fronturile marilor conflagrații mondiale. Aproape de iesire, un panou mare afiseaza chipurile militarilor care si-au pierdut vietile in marile teatre de lupta din ultimii ani.

Demn de mentionat este si faptul ca in aceasta perioada vizitatorii pot vedea expozitia temporara "Armata Romana in timpul lui Alessandru Joan I" (vernisata in luna ianuarie), precum si Exponatul lunii mai (parte a programului anual cu aceasta tematica) "Albumul Carelor Simbolice de la Serbarea Incoronării - 10-11 mai 1881", litografii realizate de Carol Pop de Szathmary si editorul E. Grassiany.

Poate pentru ca a fost o revenire dupa o perioada atat de indelungata, poate pentru ca am vazut intreaga istorie a Romaniei desfasurata in fata ochilor mei, poate ca starea mea psihica din ultimele luni m-a facut si mai sensibila, pot spune ca vizita la Muzeul Militar National a fost cu adevarat un eveniment pentru mine. La final, am multumit organizatorilor - domnului director al muzeului si doamnelor supraveghetoare de la intrare. Ei m-au invitat sa vizitez si Colectia Aviatie aflata intr-o cladire din curte, in spatele muzeului, precum si - daca pot - sa revin si dupa amiaza pentru demonstratiile unor trupe echipate in uniforme militare de epoca. Oficial, acestea se numesc "reconstituire istorica". Am revenit, am vazut, mi-a placut.

Arcul de Triumf a fost al doilea obiectiv pe care imi propusesem sa-l vizitez. Si asta nu pentru ca nu-l mai vazusem de mult, ci pentru ca era prima ocazie cand il puteam vizita in interior. Nu vazusem niciodata mica expozitie din interior si nu urcasem niciodata pe impunatorul Arc de Triumf, sa privesc zona inconjuratoare de la inatime.

In "Noaptea Muzeelor - 2022" edificiul din Piata Arcului de Triumf putea fi vizitat gratuit, intre orele 12.00 - 24.00, ultima persoana avand acces in interiorul monumentului la ora 23.30. Pentru ca traficul in zona este infernal, iar monumentul de afla chiar in mijlocul pietei, la intersectia mai multor strazi, site-ul evenimentului "Noaptea Muzeelor - 2022" atentiona ca traversarea catre si dinspre monument trebuie facuta pe la trecerea de pietoni semaforizata care face legatura intre Arcul de Triumf si Parcul Regele Mihai I. Cand am ajuns acolo, era deja amiaza. Soarele ardea cu putere si m-am bucurat ca nu am gasit coada la intrare. Pe una dintre parti se urca (145 de trepte pe o scara ingusta) si pe cealalta se cobora, asa incat afluxul de vizitatori nu avea sincope.

O bautura racoroasa si o scurta plimbare pe aleile Parcului Regele Mihai I (actuala denumire a Parcului Herastrau), in umbra de arbori falci, m-au pregatit pentru cel de-al treilea obiectiv inscris pe lista mea - Muzeul National Cotroceni.

Muzeul National Cotroceni se viziteaza numai cu programare prealabila, asa incat, am dat telefon cu cateva zile inainte. Grupurile deja se formasera, altii fiind mai operativi decat mine, dar - fiind singura - am putut fi inclusa in grupul planificat pentru ora 16.00. Telefonic, am primit si instructiuni si am avut grija sa ma conformez intocmai. Intrarea se face din Soseaua Cotroceni, pe la poarta dinspre Gradina Botanica, iar prezentarea trebuie facuta cu 15 minute inainte de inceperea turului ghidat. Asta pentru ca se verifica lista cu persoanele inscrise in grupul respectiv, se prezinta si se preda actul de identitate primind in schimb un ecuson si se verifica prin scanare atat persoana, cat si micul bagaj ce-l are asupra sa. Intocmai ca la aeroport. O echipa de politisti eleganti si politicosi indeplinesc toate aceste sarcini.

La Muzeul National Cotroceni din B-dul Geniului, nr. 1, Bucuresti, evenimentul "Noaptea Muzeelor - 2022" s-a desfasurat in intervalul orar 14.00 - 20.00 (ora de intrare a ultimului grup), accesul fiind gratuit. Site-ul evenimentului anunta ca accesul se face din ora in ora, grupurile urmand a fi formate din maximum 15 persoane. Probabil pentru ca intervalul de vizitare a fost mai scurt fata de alte obiective, iar solicitarile au fost multiple, grupurile constituite prin programare au fost ceva mai mari. In grupul nostru, eu am numarat 26 de adulti si 4 copii.

Turul ghidat din "Noaptea Muzeelor - 2022" la Muzeul National Cotroceni a fost ceva mai scurt decat cel al vizitelor obisnuite. A inclus doar vizitarea saloanelor regale dispuse la etajul I al muzeului, noul spatiu expozitional deschis in pivnita (care gazduieste expoziția permanenta "A fost odata la Cotroceni") si spațiile medievale in care este amenajat Salonul Artelor Decorative 2022.

Pe lista mea de optiuni pentru "Noaptea Muzeelor - 2022", ca rezerva, figura Casa Memoriala "Anton Pann" situata pe Str. Anton Pann, nr. 20, Bucuresti, un muzeu nou, aparut pe harta turistica a capitalei in anul 2018. Imi doream sa ajung si acolo inca de anul trecut cand am vizitat Casa memoriala Anton Pann din Ramnicu Valcea, dar cum "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ" … Am avut de ales intre aceasta vizita (pe care o pot face in orice zi) si demonstratia de la Muzeul Militar National - cu uniforme si cu arme de epoca - spectacol la care nu poti participa oricand.

Asadar, lasand Casa memoriala "Anton Pann" pentru o data ulterioara, de la Muzeul National Cotroceni, m-am indreptat cu pasi repezi catre Muzeul Militar National. Cand am ajuns acolo, lumea de adunase, iar ineditul spectacol tocmai incepuse.

Mai trebuie sa spun ca la toate obiectivele pe care le-am vizitat eu in "Noaptea Muzeelor - 2022" fotografiatul a fost permis. Nu ma asteptam. Doar vizita la Muzeul National Cotroceni a impus niste limite: nu se puteau face fotografii in curte, ci numai in interior. Se intelege de ce.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 15.05.22 09:00:00
Validat / Publicat: 15.05.22 10:08:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 319 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Noaptea Muzeelor - 2022. Arcul de Triumf, vedere de pe platforma superioara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48000 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.05.22 20:04:38]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MichiPHONE
[16.05.22 07:55:05]
»

Bravo, iulianic, esti aceeași devoratoare de frumos asa cum te- am stiut întotdeauna..

Reluarea preocupărilor turistice te vor ajuta sa treci mai usor peste anii următori. Stiam de Noaptea Muzeelor, dar nici nu am avut cu cine merge şi nici cu ce. Ar fi trebuit să iau un taxi de acasă , să-l reţin şi să mă ducă roată la 2-3 muzee, ar fi fost f. scump, aşa că mă mulţumesc cu ce ai scris tu şi poate şi alţii.

iulianicAUTOR REVIEW
[16.05.22 08:38:32]
»

@Michi: Multumesc pentru aprecieri!

Am plecat de acasa la ora 9.00 si m-am intors la ora 19.00. Am cumparat o cartela-abonament pentru o zi, la Metrou si am facut – economic – mai multe calatorii cu metroul, plus deplasari pietonale, uneori pe strazi neumblate de mine pana atunci. Cu harta in mana, m-am descurcat. Am fost singura pentru ca nu am indraznit sa propun nimanui programul meu aproape ca un maraton.

Cu umbrela in geanta (se anuntasera ploi, dar nu a plouat), cu apa si un sandwich subtirel, am umblat toata ziua. Si nu stiu cum de face, dar seara nu am simtit nici o oboseala.

Michi
[16.05.22 09:32:12]
»

Iulianic: ˝am umblat toata ziua. Si nu stiu cum se face, dar seara nu am simtit nici o oboseala˝.

Asta pentru că îţi place şi ai o stare de sănătate bună. Între noi probabil e o diferenţă de 20 de ani şi câteva boli pe care nu le-am cerut eu şi nu e obligatoriu să le capeţi şi tu. Pentru că încă îmi mai place să circul şi mi s-a îmbunătâţit respiratia rămânând numai picioarele care obosesc repede, am scris un review: o excursie ˝altfel˝ care a fost apreciată de 40 de useri dar înafară de Mihaela Voicu din Ploiesti şi Didona_ Stelea din Brasov şi Tata123 care ne-a sugerat un traseu, nimeni nu şi-a arătat disponibilitatea. Era vorba de deplasări cu autocar/ maxi la scara obiectivului penru persoane în vârstă care nu pot merge pe jos. Natural, ceva mai scumpe. Cornel a fost f. deschis şi ţine reviewul pinned de o săptămână. Excursia pe care am făcut-o cu băieţii mei pe Valea Doftanei, mi-a demonstrat că se poate. Dacă nu reusesc aici, am să momesc tot copiii, făcând lobby la nepoti şi să mai iesim măcar de două ori vara asta. cu traseu stabilit de mine. Se zice ˝vrabia Mihai Viteazul˝. Fie-mea îmi zice să mă liniştesc, să intru în tiparul vârstei dar eu, nu.

iulianicAUTOR REVIEW
[16.05.22 10:13:56]
»

@Michi: Am vazut si eu articolul privind excursiile "altfel" si am apreciat ideea. Problema este ca pentru a se materializa, trebuie sa existe si amatori, adica persoane care nu se multumesc sa intre "in tiparul varstei" si mai doresc sa calatoreasca, sa vada si alte locuri pe care pana atunci nu au avut sansa sa le vada.

Eu nu m-am incumetat sa-mi arat disponibilitatea pentru ca viata mea este destul de imprevizibila acum. Acum sunt in Bucuresti, acum am plecat in provincie - la Vaslui sau la Piatra Neamt - de unde nici nu stiu cand ma voi intoarce acasa. Sora mea zice sa vin sa stau cu ei, nepoata mea din Bucuresti zice sa merg cu ei in concediu in Bulgaria, cealalta nepoata zice sa vin la ea in Anglia… Toti cred ca singuratatea este apasatoare pentru mine, dar nu singuratatea, ci lipsa omului de langa mine, cel despre care stiu ca a plecat pe calea fara intoarcere este apasatoare.

Daca se va putea, daca programul unei excursii "altfel" va fi atractiv si pentru mine, desigur, ma voi alatura grupului.

k-lator
[16.05.22 10:21:23]
»

@iulianic: Articolul de exceptie, asa cum ne-ai obișnuit. Toată călătoria ta a fost chiar un test de anduranță, jos pălăria!

Deși îmi doresc de mult să ajung în și pe Arcul de Triumf, nu s-a întamplat până acum. Perspectiva către Casa Presei Libere, pe care ne-ai arătat-o în P16, m-a determinat să mă mobilizez pentru o vizită acolo, mai ales că acest lucru este posibil în vara asta în fiecare sâmbătă și duminică (romanialibera.ro/social/a ... -perioada-verii).

Sper să ajung în curând.

iulianicAUTOR REVIEW
[16.05.22 10:47:46]
»

@k-lator: Da, am aflat si eu (de la TV si nu cu ocazia vizitei mele) ca Arcul de Triumf va putea fi vizitat in toate weekend-urile din aceasta vara. Iti multumesc pentru completarea facuta. Poate afla cat mai multi doritori. Si, trebuie sa spun, chiar merita sa mergi macar o data acolo. Peisajele vazute de la inaltime sunt... altceva. In plus, combinate cu o plimbare in parc, la umbra de arbori falnici, privind statuile unor scriitori ilustri, cateva ore petrecute in zona pot fi amintiri de neuitat.

Michi
[16.05.22 10:57:50]
»

@k-lator: Mă tentează şi pe mine Arcul de Triumf ziua, mai ales că stând relativ aproape ,un taxi nu ar fi un cap de ţară. Mai întâi voi încerca să urc cu bastonul într-un autobuz şi atunci asi căpăta autonomie. Am încercat acum câteva luni, eu sunt mică, treapta înaltă, a fost riscant, mai ales că din cauza pandemiei n-am mai urcat în mijloace de transport în comun. Am să urc prin faţă, rugându-l pe sofer să mă aştepte.

iulianicAUTOR REVIEW
[16.05.22 14:46:09]
»

@Michi: Personal, nu v-as recomanda o vizita la Arcul de Trumf. Mica expozitie este amenajata pe scara interioara. Aceasta este ingusta (doar o persoana are loc) si intortocheata. In plus, pana la platforma superioara sunt nu mai putin de 145 de trepte. La coborare, nemaifiind interesata sa privesc atent exponatele si nici sa fac poze, le-am numarat chiar eu.

Trebuie sa mai spun ca o persoana mica de statura nu vede mare lucru de pe terasa de sus. Parapetii exteriori au mai mult de 1 metru inaltime. Mie imi veneau pana la gat.

MichiPHONE
[16.05.22 16:17:56]
»

@iulianic: merci, era si o scară grea pentru mine și- i încurcam pe ceilalți. Las ca am fost in Arcul de Triumf la Paris si ptca eram si atunci de varsta a treia, m -au poftit la lift dar când am ajuns sus am mai urcat vreo 50 de trepte. În schimb la Cristo Rey din Lisabona am urcat întâi cu liftul şi apoi 80 trepte inguste în spirală în care cei care urcam ne împiedicam de de cei care coborau. Acestea se întâmplau cu 20 de ani în urmă.

mihaelavoicu
[16.05.22 19:16:06]
»

@iulianic: Nu ai simțit nicio oboseală pentru că, frumosul este „hrană pentru neuroni” . Am întrebt-o eu pe o amică neurolog, dacă pot folosi acest termen. Mi-a zis, este cel mai potrivit, pentru că în momentele de bucurie, care pot fi chiar vizitarea unui muzeu, creierul secretă Serotonina, hormonul stării de bine.

Am citi că, spre exemplu la Barcelona, programările pentru Noaptea Muzeeelor s-au făcut cu mult timp înainte. Hotelele erau pregătite pentru un mare număr de turiști. Restaurantele, deschise toată noaptea. Butiqurile deasemenea. Iată cum știu să-și dezvolte afacerile cu ocazia acestei sărbători.

Am prins o Noapte a Muzeelor La Florența. Nu puteai arunca un ac. Dar nici ei, nu dau liber ecces la toate secțiile și e normal.

Muzeul Militar l-am văzut și mi-a plăcut tare mult. Am și o donație acolo. O biblie mică, mică a umui neamț, cantonat în casa bunicilor mei.

Toate bune să fie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, k-lator, Michi, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076574802398682 sec
    ecranul dvs: 1 x 1