ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sanctuarul marian „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica

TIPĂREȘTE

În perioada premergătoare vizitei noastre în Bucovina auzisem, în special în media, despre Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica, despre importanța ei pentru creștinii membri ai bisericii romano-catolice, arătată de pelerinajele mariane de aici, recunoscute de Papa Ioan Paul al II-lea prin acordarea acestei biserici a titlului de Basilica minor.

Era normal, așadar, să o trecem pe lista noastră “de văzut neapărat” în peregrinările prin Țara de Sus. Am rezervat o zi vizitării acesteia, alături de alte obiective de văzut din Bucovina.

Ziua frumoasă de 22 iunie ne-a alungat repejor din pensiune spre îndeplinirea programului din ziua cu pricina.

Am plecat pe ruta Voroneț – Gura Humorului – Păltinoasa, prima oprire fiind la Cacica pentru Bazilica „Adormirea Maicii Domnului”.

Situată în partea central-estică a județului Suceava, la 18 km de Gura Humorului și 40 km de reședința de județ, Cacica (numele localității vine din limba poloneză, kaczka însemnând rață, datorită faptului că demult, pe teritoriul localității, erau o sumedenie de ochiuri de apă - bălți, mlaștini - pe care pluteau multe rațe), este cunoscută mai mult pentru exploatarea de sare, iar pentru credincioșii romano-catolici, dar nu numai pentru ei, și pentru biserica despre care voi face vorbire în continuare.

Decizia ridicării unui nou lăcaș de cult, în locul unei mici bisericuțe, degradată de-a lungul timpului, a fost luată de preoții misionari sosiți în Cacica cu ajutorul membrilor comunității creștine romano-catolice, de etnie poloneză, lucrători la mina de sare de aici, aduși aici încă de pe la sfârșitul sec. XVIII.

A fost construită la începutul sec. XX (1903 - 1904), biserica fiind amplasată vis-a-vis de Mina de sare, în centrul localității, înconjurată de dealuri acoperite cu pajiști și păduri ce-ți încântă privirea. Bazilica este zidită din piatră și cărămidă roșie presată fiind vizibilă din depărtare datorită turlei sale care are o înălțime de 50 m.

La intrarea în biserică ne atrage atenția crucifixul mare cu Isus Hristos răstignit, plasat în fereastra mare din dreptul balconului corului. Sub acesta este așezată o placă din piatră pe care este gravat un înscris cu anul sfințirii bisericii (1904) și un text în limba poloneză, o rugăciune adresată Fecioarei Maria "O, Marie, neprihănit zămislită, roagă-te pentru noi". În mijlocul textului este plasată monograma Mariei. Ușa de la intrare, realizată din lemn masiv, de stejar, este sculptată ca și ușile celor două abside laterale.

Turnul clopotniță are pe colțuri contraforturi puternice, iar pe laterale două turnuri mai mici legate de cele două abside.

Pășim în incintă cu smerenie și cu respectul cuvenit acordat lăcașului de cult, marcați, poate și pentru faptul că aici au călcat pașii unuia dintre cei mai apreciați pontifi, Papa Ioan Paul al II-lea. Interiorul este sobru, caracteristic bisericilor catolice.

Mergem printre cele două șiruri de bănci spre prezbiteriu, locul unde se află altarul central. Sculptat din lemn de tei, aurit, iconostasul are în centrul său icoana miraculoasă a Preacuratei Fecioare Maria cu pruncul Isus Hristos, o replică a vestitei Madone Negre de la Czestochowa (Silezia). O vitrină, conținând mai mult de 110 obiecte votive confecționate din aur și argint, este expusă pe peretele din dreapta al prezbiteriului. Obiectele votive înfățișează corpuri omenești în rugăciune, părți ale corpului omenesc (foarte multe inimi, picioare, mâini sau ochi), iconițe sau cruci, toate lăsate aici, în semn de recunoștință, de credincioșii veniți în pelerinaje. Prezbiteriul are cinci vitralii (doar trei dintre ele am putut surprinde în fotografie), deosebit de frumoase, care reprezintă cele 5 mistere de slavă ale Rozariului Maicii Domnului.

De o parte și alta a altarului central se află încă două altare, cel din dreapta, existent din 1910, este intitulat “Pieta”, iar cel din stânga este altarul Sfântului Iosif și o icoană ce o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ca "Regina Cerului și a Pământului". Lângă acesta se găsește amvonul bisericii.

Opus prezbiteriului se află balconul corului și orga bazilicii, iar navele laterale au ferestre mari din sticlă colorată. Candelabrul, amplasat în mijlocul navei centrale, datează din 1907.

Ieșim în curtea bisericii și ne îndreptăm spre spatele acesteia unde se găsește o grotă a Maicii Domnului, realizată după modelul celei din Lourdes, Franța. Grota este realizată din blocuri de stâncă, având de o parte și de alta două galerii lungi, susținute de coloane din beton, acoperite, pentru adăpostirea pelerinilor, în caz de vreme rea, ce vin să se închine la altarul din grotă, sau care asistă la Sfânta Liturghia ce se desfășoară aici cu prilejul pelerinajelor.

În fața bisericii, într-un scuar se află statuia suveranului pontif Papa Ioan Paul al II-lea, amplasată aici cu ocazia împlinirii a 10 ani de la acordarea, în anul 2000, a titlului de Basilica minor, acestei biserici. Pe soclul statuii se află o inscripție cu numele Papei, datele pontificatului său (1978 – 2005) și moto-ul său apostolic “TOTUS TUUS” ("cu totul al Tău").

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mitica49 in 23.11.17 17:00:26
Validat / Publicat: 23.11.17 17:51:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CACICA [SV].

VIZUALIZĂRI: 1507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica - vedere laterală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.11.17 17:26:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "De vizitat în Gura Humorului și împrejurimi, GURA HUMORULUI" (deja existentă pe sait)

liviu49
[23.11.17 19:44:12]
»

@Mitica49: Leatule, cu toata tristetea momentului, nu pot sa nu remarc frumusetea articolului, a locurilor prezentate, iar pozele sunt deosebite. Pentru mine Cacica reprezenta locul uneia din salinele din tara, o localitate pe drumul dintre Solca si Gura Humorului. Sper sa functioneze corect neuronul meu, dar eu imi amintesc ca, in 1975, intr-o excursie, intorcandu-ne de la Putna, am oprit la Margina, la un muzeu al ceramicii, apoi la biserica Arbore, pe care nu stiu de ce o ocolesc prea multi turisti prin Bucovina, apoi la Solca biserica lui Tomsa Voda si fabrica de bere, la Cacica nu era deschisa vizitei salina, iar lipsa de sansa a continuat la casa memoriala Ciprian Porumbescu, unde ajunsesem dupa ora inchiderii. Ma bucur ca ati avut inspiratia de a vizita aceasta biserica si de a ne prezenta si noua frumusetea locurilor vizitate.

Numai bine si calatorii placute!

mishu
[23.11.17 20:45:26]
»

@Mitica49: M-am bucurat sa revad aceste locuri pe unde am trecut si eu in vara lui 2008. Si ca sa fiu cinstita mi-a placut mai mult decat salina.

Felicitari, votat cu mare drag.

mishu
[23.11.17 20:48:44]
»

@liviu49: Nu puteam sa ma abtin sa nu scriu un ecou si asta penru ca mi-am adus aminte de concediul petrecut in zona in vara lui 2008 (stiti foarte bine ca am scris 2 articole despre concediul din Bucovina-Moldova), si am vazut tot ceea ce ati mentionat in ecou mai putin fabrica de bere. Bere Solca insa am baut si mi-a placut.

Un ecou minunat, felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[24.11.17 11:52:07]
»

@Mitica49: Mulțumim pentru descriere și fotografii. Prin Cacica am trecut și eu în anul 2009, am stat câteva nopți la o pensiune destul de rustică, am vizitat salina și Basilica Minor (vezi impresii). Catedrala e impresionantă prin arhitectură și forță spirituală, chiar te uimește (dacă ești în necunoștiință de cauză) prezența ei în această localitate nu foarte mare.

P. S. Papa Ioan Paul al II-lea nu a fost niciodată la Cacica, așa cum reiese din articol („poate și pentru faptul că aici au călcat pașii unuia dintre cei mai apreciați pontifi, Papa Ioan Paul al II-lea”).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49AUTOR REVIEW
[24.11.17 15:16:21]
»

@tata123: Corect. Mulțumesc pentru rectificare. Mulțumesc pentru voturile de la fotografii!

Mitica49AUTOR REVIEW
[24.11.17 15:19:55]
»

@mishu: @liviu49: Mulțumesc pentru lectură și vot!

webmasterX
[29.11.17 17:16:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] 'Must See' în Cacica» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[29.11.17 22:15:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Mitica49AUTOR REVIEW
[30.11.17 15:06:23]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] 'Must See' în Cacica:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055939912796021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1