ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Trei mănăstiri prahovene

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Scurta vizită la Cheia (vezi şi aici) nu se putea încheia fără a trece (în grabă, din păcate) pe la trei mănăstiri aflate pe drumul de întoarcere.

De fapt, prima dintre ele a fost chiar mănăstirea Cheia, situată la poalele Munţilor Ciucaş, în sudul localităţii Cheia. Mănăstirea de călugări, cu hramul Sfânta Treime, datează din secolul al XVIII-lea, iar biserica actuală are o vechime de aproape 200 de ani. Mai exact, aceasta a fost construită în forma actuală pe la 1838, iar icoanele împărăteşti sunt (se spune) pictate de Gheorghe Tătărăscu. Icoana Maicii Domnului din axionită este pictată de Sorin Ilfoveanu.

Arhitectura bisericii este deosebită, la exterior ieşind în evidenţă cele trei turle, pridvorul cu zece coloane (care are şi el două mici turle) şi brâul de picturi de sub streaşină, al căror colorit viu contrastează cu albul pereţilor.

Curtea mănăstirii, de o curăţenie impecabilă este plină de verdeaţă şi flori, ca şi chiliile cu pridvor, al căror acoperiş din şiţă dă o notă aparte complexului arhitectural.

La 5-6 km mai la sud, ieşind pe un drum lateral, vreo 200 de metri, se află mănăstirea de maici Suzana, cu hramul Sf. Nicolae, datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Numele i se trage de la ctitorul său, doamna Stanca din Săcele, care a purtat numele de Suzana după ce s-a călugărit. Biserica mănăstirii a fost ridicată pe la 1880 în stil clasic muntenesc, cu pronaos, naos şi altar, fără decoraţii exterioare şi cu trei turle. Intrarea se face printr-un mic pridvor. Pictura interioară, în ulei, a fost realizată de ucenicul lui Tătărăscu, Petre Nicolau.

Mănăstirea are şi un muzeu care conţine o colectie de icoane pictate pe lemn şi sticlă, îmbrăcate în argint aurit, cărţi religioase vechi şi diferite obiecte de cult. Din păcate, la data vizitei noastre, muzeul era închis pentru reorganizare, redeschiderea fiind la o dată incertă, spre sfârşitul anului, cum spera măicuţa care ne-a explicat acest lucruri.

Am plecat mai departe şi, la jumătatea distanţei dintre Vălenii de Munte şi Ploieşti, am ieşit la dreapta pe un drum lateral (pe care se ajunge la Slănic-Prahova). La vreo 2 km se află mănăstirea Zamfira, ce datează şi ea din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, numele venindu-i de la jupâniţa Zamfira, care şi-a donat moşia bisericii, întru pomenirea soţului său, Manuil Apostol, omorât de turci. De altfel, din acest punct de vedere, mănăstirea este o excepţie, având drept ctitori două femei: jupâniţa Zamfia şi nora sa, Smaranda Bălăceanu.

Biserica actuală a fost construită în 1885, tot în stil clasic muntenesc, precum biserica mănăstirii Suzana, doar că aceasta are numai o singură turlă.

Întreaga pictură interioară a fost realizată (într-un singur an) de tânărul de 18 ani, pe atunci, Nicolae Grigorescu (ajutat de fratele său, Gheorghe). Pereţii au fost pictaţi în frescă, iar catapeteasma, lucrată în lemn de tei în stil baroc, a fost pictată în ulei. Fresca s-a degradat destul de repede, din cauza fumului de la lumânări şi de la tămâie, astfel că, în 1904, ea a fost acoperită cu altă pictură, în tempera, executată de Toma Vintilescu. Se pare că Grigorescu nu a primit cu prea multă bucurie această ştire, dar din fericire pentru posteritate, pictura originală a fost restaurată, mai întâi între 1951-1953 şi apoi după daunele provocate de cutremurul din 1977, în 1986-1989, de către pictorul Ion Chiriac, astfel că acum, prima biserică pictată în întregime de Grigorescu ne poate prezenta opera marelui pictor, (aproape) aşa cum a imaginat-o el.

În curtea mănăstirii, în stânga bisericii se află mormintele mamei, fratelui şi ale trei dintre cei zece copii ai lui Nicolae Iorga. Chiar marele patriarh al culturii române ar fi dorit să fie înmormântat aici, dar soarta a hotărât altfel, el îşi doarme somnul de veci ăn cimitirul Bellu, din Bucureşti.

Şi această mănăstire are un muzeu cu obiecte de cult, icoane, broderii, vase sfinte etc. pe care însă nu l-am vizitat, pentru că timpul era deja prea înaintat şi noi mai aveam ceva cale de mers până acasă.

Asta şi pentru că, înainte de Vălenii de Munte, am vrut să mergem şi la mănăsirea Crasna. Chiar am ajuns până la parcarea de la marginea comunei Izvoarele, unde ar fi trebuit, conform indicaţiilor unei doamne care nu ştiu ce făcea pe-acolo, să lăsăm maşina şi să pornim cale de vreo oră, pe jos, până la mănăstire. Din lipsă de timp, am renunţat şi ne-am mulţumit cu o raită prin parcul amenajat printr-un proiect european de primăriţa localităţii. Parcul are iluminare ecologică cu panouri solare, fântână arteziană, locuri de joacă pentru copii şi WC-uri ecologice.

Refăcând acum imaginar traseul, pot spune că puţine zone din ţară au, într-un spaţiu relativ restrâns, atâtea locuri mirifice, încărcate de spiritualitate, precum Valea Teleajenului.

Dacă vreodată, cei care sunteţi mai din apropiere vreţi să ieşiţi, dar nu ştiţi încotro să vă îndreptaţi, mergeţi pe Valea Telejenului şi intraţi măcar la una din mănăstirile de aici. Vă veţi întoarce cu siguranţă mai liniştiţi şi mai bogaţi sufleteşte.

În final, două precizări:

1. Spre deosebire de mănăstirile Cheia şi Suzana, mănăstirea Zamfira nu are posibilităţi de cazare sau masă pentru pelerini.

2. Datele despre mănăstirile vizitate le-am extras din pliantele cumpărate la mănăstiri.


[fb]
---
Trimis de Costi in 21.08.10 16:45:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7824 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica mănăstirii Cheia - Vedere dinspre vest
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5500 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[21.08.10 17:22:03]
»

Rog un webmaster să ataşeze la review următoarea melodie:

http://www.trilulilu.ro/Alex_Nanu/96d21bc97a6cb8

aida.alecu*
[21.08.10 18:09:05]
»

Un adevarat pelerin! Bravo! Frumos!

dannek
[21.08.10 18:28:05]
»

@costi

Doamna v-a indus in eroare se putea merge cu masina fara probleme inca 4 km numai ca drumul este forestier.

Eu m-am aventurat cu un matiz (banuiesc ca masina pe care o detine-ti este mai de valoare) si totul in regula.

Chiar am coborit cu el pe un drum foarte abrupt unde era indicat numai pentru masinile cu tractiune integrala.

Aici sunt detali depre drum:

click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[21.08.10 18:51:50]
»

@dannek

Nu m-a indus deloc în eroare! Dimpotrivă, ne-a spus că este foarte frumos şi chiar merită să mergem până acolo. Aproape că ne convinsese.

Dar, cum spui, ai făcut 4 km cu maşina şi apoi 500 m pe jos. La un mers normal, distanţa asta se parcurge pe jos în aproximativ o oră.

Doamna mi-a spus că se poate merge parţial şi cu maşina, că mulţi chiar o fac, dar după experienţa de urcat la cabana Muntele Roşu mă cam săturasem de "off road" cu Loganul meu.

În plus, timpul ne presa, aşa că am renunţat la vizitarea mănăstirii Crasna în deplină cunoştinţă de cauză

De altfel, cunoşteam review-ul tău înainte să mi-l recomanzi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[21.08.10 19:30:18]
»

iata si melodia solicitata!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, Costi, dannek
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Mănăstiri de pe Valea Teleajenului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052097797393799 sec
    ecranul dvs: 1 x 1