ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2023
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 3 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cimitirul Săracilor

TIPĂREȘTE

Cimitirul Săracilor este pomenit în mai multe articole de pe AFA, dar se pare că a ajuns până aici (sau cel puțin a vorbit - foarte foarte frumos - despre asta) doar @krisstinna: vezi impresii.

Am făcut și eu, zilele trecute, un drum până acolo. Nu motorizat, ci ca pieton; dacă aveți însă mașină, folosiți-o, pentru că drumul pe jos este de-a dreptul periculos. Se merge pe marginea șoselei ce duce la Săpânța - Negrești-Oaș - Satu Mare. Nu există trotuar, deși cimitirul este situat, teoretic, în interiorul municipiului, ce-i drept la câteva sute de metri de ultima casă (mai mult de 200, așa cum optimist anunță indicatorul din P3). Dacă vremea e proastă, cărarea de pământ este impracticabilă (P4), iar circulația autovehiculelor este intensă. Singurul avantaj ar fi faptul că se merge paralel cu Tisa (P5-P6), e o ocazie de a vedea acest important râu, dincolo de care se află Ucraina. Nici priveliștea către Munții Gutâi nu e de lepădat (P7).

M-am pregătit de acasă pentru ce urma să văd. Vizitasem Memorialul Victimelor Comunismului cu două zile înainte, acolo am auzit pentru prima oară despre existența cimitirului și, ulterior, am citit despre el tot ce am găsit pe net și pe pliante. Ce am aflat: a fost înființat acum un veac, servind inițial ca loc de veci pentru cei fără adăpost sau venituri - care erau înmormântați pe socoteala comunității. Aici au considerat autoritățile comuniste că ar fi locul potrivit pentru înhumarea rămășițelor pământești ale fruntașilor vieții politice a României interbelice care au murit în detenție la Sighet în perioada 1950-54: Iuliu Maniu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Brătianu ș. a. De asemenea, aici odihnesc episcopii catolici și greco-catolici care au sfârșit în aceeași închisoare de tristă amintire, precum și membri ai rezistenței maramureșene în fața regimului.

La Sighet au murit 54 de deținuți (din cei 200); nu se știe precis câți dintre aceștia au fost înmormântați în cimitir. Au fost efectuate analize asupra rămășițelor găsite, dar nu s-au putut identifica persoanele. Prin urmare, s-a amenajat un ansamblu dedicat, simbolic, tuturor victimelor represiunii comuniste din România.

A fost desenată din brazi o hartă a ţării, iar în locul de pe hartă al oraşului Sighet (socotit un epicentru al acestei represiuni) a fost ridicat un altar-cenotaf.  În nişa de sub altar au fost depuse zeci de urne cu pământ adus din diferitele închisori, lagăre, centre de deportare, locuri de execuţie.  În spatele altarului veghează o cruce în stil bizantin, dăltuită în calcar de maestrul pietrar Constantin Marinete, iar în fundal au fost ridicate de-a lungul timpului mai multe troiţe dedicate victimelor de către familii şi asociaţii.  

Ansamblul mai cuprinde câteva zeci de plăci de andezit pe care sunt sculptate nume ale cetăţenilor români morţi în deportările din Uniunea Sovietică. Ele completează numele morţilor din închisori şi lagăre, parţial înregistrate pe plăcile din curtea Memorialului.  

În anii 2011 – 2012, în partea dinspre şosea a fostului cimitir a fost ridicată de către Fundaţia Academia Civică o Poartă a Memoriei (arh. Ștefan Radocea), care ţine loc şi de clopotniţă. Inspirată din motivul biblic al Scării Vieţii, poarta evocă în acelaşi timp o carte deschisă, prin deschizătura căreia poate fi văzut, în perspectivă, ansamblul arhitectural. Este un mod simbolic de a-i celebra pe nenumăraţii luptători care şi-au dat libertatea şi viaţa pentru democraţie, înfruntând dictatura comunistă şi ateistă. memorialsighet.ro/cimitirul-saracilor 

Cimitirul este deschis 7/7, 24/24. Eu am ajuns în cursul dimineții, pe la 9:30. Sala de primire a vizitatorilor (P39) era încuiată (am senzația că șansele de a o găsi pe cineva acolo nu sunt prea mari), am fost întâmpinat doar de un câine - pe care îl puteți vedea în multe fotografii. Nu fioros, dar gălăgios și insistent, am avut în permanență grija lui. Spre sfârșit ne-am împrietenit cumva, m-a condus la întoarcere până la calea ferată (sau poate că voia să fie sigur că a scăpat și el de mine).

Pentru a povesti ce e de văzut acolo, mă voi raporta la imaginea din P1. Cimitirul propriu zis este situat în interiorul hărții României (P19-P26), dar intrarea se face pe undeva prin Cadrilater. Se ocolește Dobrogea prin Marea Neagră, iar în Basarabia găsim plăcile de andezit cu numele celor morţi în deportările din Uniunea Sovietică (P9-P15). Tot în exteriorul hărții, dar „deasupra” Bucovinei și a Maramureșului, sunt monumentele dedicate celor căzuți victime represiunii comuniste (P16-P18, P27, P29, p34-P38). Pe unde ar fi Ungaria sunt tot morminte, unele având plăci funerare, însă majoritatea anonime. Cărarea printre ele ocolește Banatul, prin Serbia, pentru a ajunge la Scara Vieții (situată în Bulgaria, vezi mai jos).

Întrarea pe „teritoriul României” se face, bineînțeles, prin Maramureș. Chiar la intrare, în dreptul Sighetului, aflăm altarul-cenotaf cu crucea bizantină despre care este vorba mai sus (P21-P22). În rest se calcă printre morminte pentru a merge către granița de sud, dincolo de care este situată Scara Vieții (P20, P8). Se poate urca până pe o platformă aproape de clopot, de unde am avea parte de o vedere de ansamblu a întregului memorial. Din păcate, în ziua respectivă terenul era mocirlos, piciorul intra adânc în pământ, așa că nu am reușit să ajung până la poarta-clopotniță. Poze de sus a încărcat @krisstinna.

Nu mă pricep la încheieri. Tot ce pot să spun: faceți o vizită, dacă aveți drum prin Sighet! Și, desigur:

LA MULȚI ANI! 


[fb]
---
Trimis de adso in 29.12.23 19:36:43
Validat / Publicat: 29.12.23 20:47:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SIGHET

VIZUALIZĂRI: 512 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Cimitirul Săracilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44200 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.12.23 20:46:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "[Alte] Locuri de vizitat în Sighet, SIGHET" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[29.12.23 20:50:21]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianaglogoPHONE
[29.12.23 22:46:48]
»

Am fost și eu la Sighet, dar nu am știut de existența acestui loc.

Acum știu, dacă voi mai ajunge pe acolo o să- l vizitez.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[29.12.23 22:59:14]
»

@adrianaglogo: Sa stiti ca merita, mai ales intr-un anotimp calduros. Cimitirul este gandit in asa fel incat vegetatia sa il puna in valoare. In plus, pe ploaie este greu de ajuns la poarta-clopotnita - iar aceasta este punctul forte al ansamblului.

Insa o vizita este obligatorie - indiferent de conditiile meteo. In semn de recunostinta fata de cei care au construit tara asta. Au avut parte de un sfarsit tragic, macar memoria sa le-o pastram.

adrianaglogoPHONE
[29.12.23 23:05:56]
»

@adso:

In semn de recunostinta fata de cei care au construit tara asta. Au avut parte de un sfarsit tragic, macar memoria sa le-o pastram.

Ai mare dreptate. Eu sunt foarte sensibila la asa ceva, mai ales ca in familia mea au fost multi care au suferit represiuni in comunism, datorita apartenentei la partidul liberal.

Michi
[31.12.23 10:28:41]
»

@adso: Am vizitat Memorialul de la Sighet dar nu şi cimitirul. Bănuiam că şi acolo au fost aruncaţi deţinutii politici in groapa comună. Am cumpărat de acolo o carte în care erau numele deţinuţilor. Era scris şi numele fratelui tatei colonel Virgil Ariton. El a murit la Aiud. Tata s-a dus să-i găsească locul, eventual să-l deshumeze şi aduse rămăşiţele aici dar nu l-a găsit. A fost aruncat în groapa fără nume pentru singura vină că şi-a slujit ţara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Locuri de vizitat în Sighet:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.34451007843018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1