GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Filitelnic – readucerea la lumină a Bisericii Fortificate
Filitelnic este un mic sat așezat in inima Podișului Transilvaniei, intre cele două Târnave, aproximativ la mijlocul distanței dintre Sighișoara și Târgu Mureș.
Satul ține de comuna Bălăușeri și este un vechi sat săsesc, cunoscut sub numele de Felderf in dialectul săsesc sau Feldorf in limba germană.
Doar numele și existența bisericii fortificate evanghelice mai amintesc de populația de etnie germană care exista in trecut pe aceste locuri. Din 520 de familii de etnici germani care locuiau in Filitelnic la sfârșitul celui de al doilea război mondial a mai rămas in prezent o singură familie.
Prima atestare documentară a satului datează din anul 1347, când satul se afla in proprietatea mai multor familii nobiliare. Aproape patru secole s-au luptat sătenii cu nobilii proprietari de pământuri, reușind, pe la mijlocul secolului al XIX-lea să obțină dreptul de a cumpăra pământuri de la nobili.
Activitatea principală a satului era agricultura și creșterea animalelor dar și meșteșugurile, printre care, cel mai cunoscut era confecționarea țiglei. De la inceputul secolului XX, Filitelnic a devenit cunoscut și pentru bogăția din interiorul pământurilor sale, descoperindu-se aici un importnat câmp de gaze naturale.
La fel ca in celelalte localități săsești, cel mai important loc din sat, centrul satului, il constituia biserica fortificată, aflată pe vârful unei coline.
Construită in secolul al XV-lea, in stil gotic, cu o sala a corului și o navă poligonală, ferestre in ogivă și un turn al clopotelor, biserica era inconjurată de ziduri groase cu două turnuri, unul nordic, folosit la apărarea fortificației și unul la poartă, construit in anul 1653, folosit de localnicii satului pentru depozitarea bucăților gustoase de slănină.
Tot din ansamblul bisericii mai făcea parte Casa parohială, construită in secolul XVII și Școala Confesională Evanghelică, construită in secolul al XVIII-lea.
Intre anii 1780 și 1787 biserica a suferit câteva lucrări de reparații – nava a fost acoperită cu bolți in cruce, a fost reparat acoperișul bisericii și al clopotniței.
In perioada 1969-1972 au fost efectuate ultimele lucrări de reparații, când s-au executat renovări la biserică și turnul clopotniță și consolidări la cele două turnuri și la zidul de fortificație.
După aceste lucrări, biserica a intrat intr-un proces continuu de degradare. In anul 1989 slujbele nu se mai pot ține in biserică, existând pericolul prăbușirii acoperișului, lucru intâmplat dealtfel in anii următori. Cu fiecare an care trecea biserica devenea o ruină – s-a prăbușit acoperișul corului și al navei, turnul clopotniță a fost grav avariat, trunul porții stătea să cadă iar zidurile erau grav deteriorate. Altarul a fost mutat in biserica fortificată din Senereuș, iar orga aflată deasupra altarului a fost mutată in anul 1993 in Casa Parohială care insă a fost devastată in anul 2003.
Tot acest loc a fost lăsat pradă acțiunii timpului și oamenilor, devenind o ruină și fiind acoperit de vegetație.
Până intr-o zi când, o asociație care se ocupă de salvarea monumentelor istorice, sprijinită de un arhitect și de un pictor restaurator și cu ajutorul unui cetățean austriac, nepotul unei familii care a plecat din Filitelnic după cel de al doilea război mondial, s-a gândit să readucă la viață biserica și tot ce o inconjoară.
Restaurarea a inceput cu reparația acoperișului, pentru a opri ploaia, zăpada, să mai pătrundă in interior. A fost reconstruită scara de acces in turnul clopotniță, dar turnul mai are nevoie incă de reparații majore. Ușa de intrare in scara spre turn este o ușă din lemn care se deschide cu o cheie veche de peste o sută de ani. Am urcat până la mijlocul turnului, unde m-am oprit, deoarece urcușul până la clopote era o adevărată ascensiune, pe bârne de lemn nu tocmai sigure. Clopotele au fost sudate, pentru a impiedica furtul lor, incă o dovadă a jafului la care a fost supus acest lăcaș de cult.
Turnul Porții a fost renovat, a fost refăcută scara de acces, iar in prezent adăpostește un mic muzeu, unde sunt date și fotografii ale satului, familiilor care au locuit cândva aici precum și al bisericii așa cum arăta ea la inceput de secol XX, apoi când era o ruină, și fotografii din timpul lucrărilor de restaurare.
Deasupra porții de intrare, pe exterior, au fost descoperite și puse in valoare picturi și inscripții datând din secolul al XVII-lea.
In interiorul bisericii incă nu s-a acționat major. Au fost curățate zidurile, descoprindu-se astfel o frescă veche, pe o porțiune de zid. Vor incepe și lucrări de restaurare a interiorului, după ce biserica va fi complet consolidată.
Au inceput lucrările de salvare și restaurare a zidurilor de fortificație, aflate intr-un grad inalt de degradare datorită lipsei țiglelor și a elementelor superioare din cărămidă care opreau apa să pătrundă.
Școala a intrat intr-un amplu proces de restaurare. A fost consolidată clădirea, au fost inlocuite ferestrele, au fost renovate incăperile. Aici invață deja 18 copii iar vara se fac tabere culturale. Tot aici stau voluntarii care ajută la restaurarea bisericii.
Lângă biserică se află un vechi cimitir, unde au fost ingropați de-a lungul timpului sașii din Filitelnic. Și cimitirul fuseses abandonat și acoperit de vegetație. Cea mai veche piatră funerară care a supraviețuit timpului este a unui etnic german care a murit in anul 1770. Pe zidurile de fortificații, pe partea dinspre cimitir, au fost descoperite inscripții și desene din secolul al XVI-lea, realizate in tencuială.
O mare parte din lucrările de consolidare și restaurare au fost realizate cu voluntari, studenți la restaurare care au făcut practică aici. Am văzut fotografii ale bisericii fortificate de la inceputul lucrărilor de restaurare și până in prezent. Am văzut cum iarba era mai inaltă decât cel care a intrat să o taie, cum acoprișul era căzut, cum totul era o ruină. Și am văzut cum, prin muncă și dăruire, o mică parte a istoriei noastre este scoasă la lumină.
Statul Român nu a făcut nimic pentru a salva aceste mărturii ale culturii transilvănene și nici acum nu se implică. Din păcate Biserica Fortificată din Filitelnic nu este singura, sunt multe monumente aflate in ruină. Doar că Biserica Fortificată din Filitelnic a avut nororc, și, incet incet va fi adusă la lumină.
Biserica se poate vizita, pe poarta de la intrare este un număr de telefon care poate fi folosit de cei care vor să ii treacă porțile.
Dacă vă aflați in zona Sighișoarei sau pe lângă Târgu Mureș, dați o fugă și la Filitelnic. Nu veți regreta.
Trimis de Mika in 11.08.19 17:16:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Castelul Bethlen din Bahnea, un castel refăcut de curând — scris în 16.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 O altfel de aniversare — scris în 10.06.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vizită și degustare la Crama Villa Vinèa — scris în 23.08.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Hai-hui prin judetul Mures — scris în 13.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Valea Muresului si castelele familiei Haller — scris în 28.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Valea Muresului si castelele sale: Rákóczi-Bornemisza, Teleki — scris în 26.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Castelul Kemény din Brancovenesti — scris în 20.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ