BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Valea Muresului
Daca uneori, aveti o saptamana mizerabila, seful v-a facut cu ou si otet, la Loto nu v-au iesit numerele castigatoare, soacra v-a zis vorbe grele, vecinul de deasupra v-a inundat tavanul si simtiti c-o sa explodati in curand, mai aveti, totusi, o sansa... luati-va iubita de mana, inchiriati in week-end o pensiune sau o casa la tara pe valea Muresului pentru cateva zile. Si sa vedeti cum luni dimineata, toate necazurile saptamanii vor fi ramas doar o simpla amintire.
Valea Muresului
Valea Muresului e frumoasa, e domoala, e colorata si vie si inca neatinsa de civilizatie, ceea ce pe la noi inseamna adeseori si, suflul binefacator al hotilor de lemne.
Valea e pur si simplu unica. Verde, limpede si relaxanta. Nici n-ai ajuns cu bine la Baile Banffy din Toplita si esti deja alt om. Si valea mai e si lunga. Imediat ce-ai trecut de Reghin, unde apare apa Muresului in dreapta soselei, si pana la Toplita, sunt vreo 70 Km "de frumusete", dintre care o mare parte, adica defileul Deda-Toplita e decretat rezervatie naturala. In acest defileu, apa Muresului si-a zamislit cu mare greutate, in milioane de ani, un locas, ca sa treaca si ea, sfarmand fiecare fir de granit al muntelui ce-i statea in cale. De ce atata munca de Sisif? Pai simplu, ca sa ne rezolve noua problemele cu sefu' cel nervos, cu soacra si cu vecinii care ne-au inundat tavanul.
Defileul Muresului.
Defileul Muresului (Deda-Toplita) e-un “parc natural” protejat, ce cuprinde o suprafata de 9.000 de hectare, aflat in arealul localitatilor Deda, Rastolita, Lunca Bradului, Stanceni si Toplita. Afluentii Muresului sunt 7, Gurghiu, Bistra, Rastolita, Iod, Ilva, Salard si Neagra. Cateva sate de pe aceasta vale a Muresului, si-au luat si ele numele dupa paraiele ce coboara de departe, din varful muntilor Calimani, (localitatile Gurghiu, Bistra, Rastolita, Salard, Neagra).
Cea mai spectaculoasa zona a vaii Muresului este tocmai defileul de care v-am amintit, care se intinde intre Deda si Toplita. In acest loc, in dreapta soselei, vara mai ales, apare apa Muresului, dincolo de care vezi campii si dealuri line presarate cu capite de fan, case taranesti, poieni, pasuni (sau chiar sate intregi) si paduri in varf de deal. Totul se aseamana cu tabloul unui pictor nevoias, caruia nu i-au mai ramas decat trei culori... verde, verde si iar verde. Pe stanga soselei vezi cam acelasi peisaj colorat dar care e strapuns de case, pensiuni, biserici sau stanci golase.
La drum!
Asadar, parasim Reghinul, si, in scurt timp, ascunsa dupa cateva salcii plangatoare (care ceva mai sus, in defileu, se vor preschimba in brazi, stejari si pini), apare apa Muresului, mare si destul de molcoma, (si curios, fara PET-uri), care are darul de a-ti mai elimina nervii cu care erai inarmat la plecare. Inainte de Deda, apar satele Morareni si Maioresti, de unde se distinge un platou ce domina intreaga vale a Muresului, Scaunul Domnului.
Valea Bistrei
Am ales doua vai de strabatut, pentru acest week-end, Valea Bistrei si Valea Iodului. Prima e pe partea stanga a soselei si porneste din comuna Deda. Aici, la Bistra, "ille tempore", inainte de ' 89, inainte de "explozia turismului", perioada in care excursiile in strainatate erau putine, o cabana la munte in week-end, era totul. Mi-am construit si eu o mica cocioaba de lemn cu latrina-n fundu' curtii. Amandoua au fost "bine facute", si mereu mi-au oferit in vremile gri de dinainte de ' 89, satisfactii deosebite...
Asadar, aici la cabana, in prima zi, facem un mic popas, "cale de-o cafea" si pornim spre Cascada Cofu, de-a lungul paraului Bistra, intr-o plimbare de 8 Km dus si tot atatia la intors.
Valea Iodului
Sa stiti ca de-a lungul indelungatei mele "vieti turistice" autohtone, am batut mai toate vaile Muresului (Gurghiu, Bistra, Iod, Rastolita, Salard, Ilva, Neagra) dar inca n-a fost vale care sa-mi placa atat demult precum Valea Iodului. Niciodata n-am inteles, de ce-i zice Valea Iodului si nu a Bromului sau a Clorului, dar asta nu e problema mea, poate mai degraba a primariei locale sau a lui Mendeleev.
Deci, cum va ziceam in acel week-end de vara, am inchiriat o "casa la tara" in Rastolita. Casa era "in conservare" (nu mai fusese folosita de un an) si am inchiriat-o pe gratis, din simplul motiv, ca era a matusa-si prietenei mele. Primul lucru ce l-am facut, cand am ajuns acolo, a fost sa facem curatenie si mai ales sa strangem panzele de paianjeni de pe pereti. Ca numar de stele, casa era cam de-o stea si-un sfert, asta pentru ca avea o fantana in curte si o latrina in fundu' ei. Sa stiti ca mie tare-mi
plac latrinele, asa in general. Nu trebuie sa tragi niciodata apa dupa tine. Si fantanile imi plac. Va dati seama ce mare economie financiara faci, atunci cand e de platit apa. Intr-o vreme, imi tot bateam capul cum sa fac sa-mi introduc o fantana si-o latrina la bloc.
In cele doua zile cat am stat acolo, am mancat, am baut si-am facut plaja in curte si pe cerdac. In rest, pentru cateva ore, bateam Valea Iodului (ce porneste din Rastolita), o vale care are, in prima ei parte, si cateva case de vacanta de-a unor VIP-uri din Tg. Mures dar apoi, totul devin salbatic. Esti doar tu, padurea, si apa Iodului, pe care-o poti trece cu piciorul. Undeva, la vreo 2-3 Km in amonte exista si-o mica cascada.
Rastolita, ca orice localitate ce se respecta, are cateva "mini-market"uri, o farmacie si o pensiune, chiar la intrarea in sat. Acuma, stiti voi cum e "viata la tara", liniste multa, daca vrei muzica, ti-aduci o tableta, daca vrei mancare, ti-o cumperi de la mini-market si ti-o gatesti sau ti-o aduci de-acasa. Muresul nu e departe de ulitele satului. Peste Mures, nu poti trece cu piciorul, dar pe partea cealalta e o linie ferata, trece pe-acolo un fel de "sageata albastra" ce face multa galagie,
(ce leaga Toplita de Deda), asa ca in Rastolita nu ai nevoie nici de ceas. Te orientezi dupa mersul trenurilor.
Final
Excursia noastra a avut un succes deplin. Am venit relaxat, bronzat, oxigenat si foarte linistit. Singurul lucru ce nu mi-a convenit, a fost, ca, odata intors acasa, stiti, eu n-am un sef rau, n-am nici vecini scandalagii sau o soacra dificila. Asa ca, cred ca m-am dus degeaba. Dar si dac-as avea un sef mai dur, care-ntr-o zi mi-a zice: "Hai, valea baiatu' ! ", eu nu m-as supara deloc. Dimpotriva. M-as mai duce odata pe Valea Iodului.
Trimis de dorgo in 24.05.21 11:18:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE]. A mai fost în/la: prin multe locuri din tara
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nici eu n-am șef, nici soacră nu mai am, stau la ultimul etaj, așa că n-are cine să mă inunde... Dar tot m-aș duce și eu degeaba pe Valea Iodului!... Și pe alte văi, n-aș zice nu...
Hai, mai povestește, mai pune poze cu verde, verde și iar verde!... Cum e piciorul?!
@crismis: Muresul are multe vai salbatice si frumoase dar baietii mei, care sunt si cercetasi, m-au sfatuit sa nu ma mai avant asa aiurea (decat in grupuri mari si sa facem mereu galagie) pt ca sunt ursi prin zona. Piciorul e binisor, mai am o luna jumatate si nasc. Review-uri mai ca lumea. Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Castelul Bethlen din Bahnea, un castel refăcut de curând — scris în 16.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 O altfel de aniversare — scris în 10.06.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vizită și degustare la Crama Villa Vinèa — scris în 23.08.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Hai-hui prin judetul Mures — scris în 13.06.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Valea Muresului si castelele familiei Haller — scris în 28.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Valea Muresului si castelele sale: Rákóczi-Bornemisza, Teleki — scris în 26.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Castelul Kemény din Brancovenesti — scris în 20.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ