GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
V-am povestit că în vacanța de anul acesta am poposit și în Slovenia doar pentru a vizita Peștera Postojna despre care am scris un articol aici. Am preferat să ne luăm cazare o noapte, din mai multe motive, unul fiind și acela de a hoinări puțin prin zonă.
Socoteala de acasă nu s-a potrivit prea bine din cauza șoferului care s-a ales cu o răceală zdravănă în ultima seară la Trieste și dimineața s-a trezit precum un proteus scos la lumină, așa că după ce am vizitat peștera, am cam lenevit la hotel după amiază, ieșind doar spre seară să vedem totuși cum este orășelul Postojna.
Noi am avut cazarea în centrul micii localități, într-o parte a zonei vechi, la hotel Proteus numit pe scurt - și despre el am povestit aici și îl recomand fără ezitare - hotel ales așa pentru că era aproape de peșteră, are parcare proprie sau gratuitate la una publică în zonă, are note bune și oferă și o reducere la vizitarea peșterii sau castelului Predjama.
Când am ieșit din hotel am observat că suntem lângă o piață publică și că de acolo se aude un susur de apă așa că prima dată ne-am îndreptat spre acel loc care de fapt este centrul localității, scuarul numit Titov Trg.
Titov Trg sau Piața Centrală, zonă pietonală, este destul de largă și este locul unde se țin vara concerte, spectacole, este punctul de întâlnire cel mai sigur. Piața este destul de curând renovată după cum arată materialele de construcție și mobilierul urban. Largă și fără prea multe decoruri sau tarabe inestetice, piața are în spațiul generos destule băncuțe pe care nu le-am văzut ocupate deși turiști erau suficienți la terasele din jur. Cu fața spre această piață mai sunt hotelul Kras, apoi sediul Institutului de Cercetări Carstice KARST, sunt restaurante, bănci, case de schimb valutar, agenția de turism a localității, una din cele doar două farmacii dintr-o localitate de 15 000 de oameni la care se adaugă și destui turiști, sunt și câteva magazinașe cu suveniruri, acestea așa de mici că aproape nu le observi. Numele pieții a rămas neschimbat de mulți ani și este cel al fostului președinte iugoslav, Iosif Broz Tito (practici slovenii, schimbarea numelui pieții înseamnă un calvar financiar și nu numai pentru proprietarii din zonă).
Emblema localității, Proteus, este pe una din laturile pieții Titov. Este o construcție metalică modernă cu o formă mai ciudată care se suprapune oarecum peste apa curgătoare fără să o sufoce. Ansamblul de metal lucrat din mai multe plăci distincte ia forma acelui locuitor al peșterii Postojna numit de specialiști Proteus sau peștele-om. Apropiindu-ne de proteusul metalic aveam să constatăm că plăcile de fapt au gravate pe ele câte un an și amintit cel mai interesant eveniment petrecut atunci, toate în ordine cronologică. Este de fapt istoria pe scurt a localității Postojna.
Biserica Sf. Ștefan este vis-a-vis de hotelul Proteus în care am stat și v-am povestit că bat clopotele la interval de 15 minute și destul de tare de credeam că nu vom putea dormi. Biserica nu se putea vizita, a fost inițial o ceremonie privată și cât ne-am mai plimbat noi, s-a închis și lăcașul. Am revenit dimineața înainte de micul dejun - doar era peste drum - și am admirat în voie interiorul frumos. Din păcate n-am avut pe cine întreba de ce erau umbrele albe și roșii pe masa altarului principal. Casa parohială este în aceeași curte deschisă și tot acolo este și un bust al papei Ioan Paul al II-lea.
Majlont este centrul vechi al localității Postojna. A fost reconstruit în întregime acum aproape 7 ani dar s-a păstrat dimensiunea și arhitectura clădirilor și străduțelor vechi, astfel că dacă nu-i știi istoria, nu-ți dai seama că vechiul este de fapt nou. Oare la noi de ce nu se face așa cu centrul vechi, istoric al capitalei?!
Parcul orașului este un loc plăcut, destul de întins și cu priveliști minunate spre zona peșterii și a culmilor împădurite. Este un alt loc unde se țin diverse evenimente culturale, expoziții în aer liber și ateliere și tot aici în parc este și hostel Proteus, o clădire mai modernistă, nu foarte atractivă și plină de graffiti dar ce părea destul de ocupată cu turiști tineri.
Stadioanele pe lângă care am trecut, în zona de dincolo de parc, trei la număr, arătau excelent. Am aflat dimineața că și unele hoteluri oferă acces gratuit turiștilor cazați la ei pentru că susțin financiar bazele sportive. Foarte curate, foarte bine aranjate, aveau ceva amatori care jucau sau făceau ture de stadion. Unul este pentru fotbal, altul de handbal și unul de tenis dar mai sunt și altele pe care nu le-am văzut, în partea cealaltă a localității.
Pustolovski Park Postojna, un loc deosebit de frumos care începe din apropierea intrării în peștera Postojna și de care beneficiază toți turiștii dar în special cei cazați la hotelul cuprins în complexul de clădiri al peșterii. Cred că e minunat seara dar și dimineața la răsărit de soare când poți admira și rațele simpatice ce se “dau” pe micile căderi de ape ca pe tobogan. Și foarte aproape de parcarea pentru mașini mici dar și de cea pentru rulote.
Peștera Postojna, principalul motiv pentru care am poposit în această localitate, v-am descris-o într-un alt articol aici. Noi n-am reușit să vedem Muzeul Karst și nici cum ne propusesem inițial, puțin din zonele pitorești din împrejurimi și despre care mă documentasem serios - lacul Cerknica cu plantele lui carnivore, podurile de pe râul Ljubljanika, alte locuri naturale frumoase. Poate vom avea o altă șansă în această “țară verde”, micuță dar bine condusă și îngrijită.
Localitatea Postojna trăiește practic din turismul bine organizat al Peșterii Postojna. Dar n-a fost mereu așa. Așezată de-a lungul râului Pivka, cel ce se ascunde cumva pe sub planșeele naturale ale peșterii, a fost o zonă locuită încă din paleolitic. Abia prin sec. XIII este menționată prima dată documentar, în 1432 devine târg medieval destul de important iar în 1909 este proclamat oraș de către Imperiul Habsburgic sub numele de Ducatul de Carniola, Carniola fiind numele pe care-l întâlnești prin multe locuri în zonă chiar și azi. Însă între cele două războaie mondiale italienii fac legea aici și numele se schimbă în Postumia. Apoi, după război, va avea soarta zonelor ce ajung în mănunchiul Republicii Federative Iugoslave până la destrămarea acesteia. A fost o zonă dorită mereu de marile puteri din simplul fapt că era “Poarta Postojna” adică drumul cel mai ușor de trecut munții din zona țărmurilor Mediteranei spre Europa de Est și mai departe.
Dacă vă doriți o seară frumoasă în zona carstică dar nu chiar în inima ei sălbatică, localitatea Postojna poate fi o bună alegere. Are cazări bune, nu foarte ieftine, are tot felul de locuri pentru mâncat, chiar și un restaurant chinezesc, are un Lidl dar și altele, locale. Și mai ales are frumoase și interesante zone de vizitat prin preajmă, majoritatea încă netrecute pe ghidurile turistice obișnuite și despre care sunt convinsă că vom citi anul viitor pe aici frumoase articole scrise de voi. Slovenia nu este o țară scumpă - nici ieftină totuși - reușita unei vacanțe aici depinde de documentarea temeinică înainte de a pleca de acasă, atât pentru zonele turistice cât și pentru taxe, prețuri la mâncare și obiective turistice, taxele de autostradă, etc. Și desigur e nevoie de vreme bună și de noroc (să nu faceți guturai urât pe drum ????).
Dacă se poate rog atașați youtube.com/watch?v=m3toxKzvyyM Mulțumesc.
Trimis de elviramvio in 08.12.17 00:26:08
- A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVENIA
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Alte locuri de văzut în Postojna, POSTOJNA" (nou-creată pe sait)
@elviramvio: Am spus ca de cate ori prind un prim vot sar peste celelalte articole care ma asteapta sa le citesc si profit. Acest lucru il consider si aici (@Cornel e extra) si pot spune ca m-am bucurat si eu de linistea unui orasel micut si frumos.
In timp ce cteam articolul tau ma gandeam la oraselul in care lucrez si pe care neaparat va trebui sa-l vizitez intr-o zi de weekend pentru ca altfel nu am cum sa vi-l prezint. Dimineata trec pe langa case minunate (insa sunt in masina firmei) iar cand plec este intuneric deja.
Minunat loc de popas ai ales, felicitari, votat cu mare drag.
@webmasterX:
Verific mai tarziu, dupa amiaza, acum pe telefon nu_mi apare corect harta.
@mishu:
Se vede ca esti libera azi _ 1 decem austriac????! Se apropie automobilul meu de lux _153 _ asa ca mai vorbim. Plimbare spornica azi!
@elviramvio: te rog ignoră solicitarea de confirmare GPS (am șters-o), a fost o eroare a mea -- la astfel de obiective (orașul întreg) nu setăm, de obicei, coordonate GPS...
-
Voiam să scriu de fapt anunțul de adăugare video-ilustrație, îl scriu mai jos
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@elviramvio: Un SB din SB.
A doua oara reusesc astăzi sa dau un sb, de regula nu caut dar asa s- a nimerit.
Util articol, fotografii frumoase
@webmasterX:
Multumesc pentru ilustrație. Numai bine!
@AZE:
Văd că ai prins mână bună la Sb-uri. Eu le zic roata norocului ca nu stii cand si de unde pica. Dar multumesc, imi place sa primesc asa ceva si de la ardeleni in mod sigur!!
@elviramvio: Tocmai am mai dat un SB la cineva fără să urmăresc neapărat acest lucru.
@elviramvio: Tocmai ma gandeam la olmi! Ce-or fi facand ei, micutii? Iaca, au monument! Frumos oraselul asta Carniola!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@AZE:
Păi de ce să pierzi vremea să urmărești momentul când să dai SB? Mai bine scrii ceva la un articol și ești mai câștigat și tu și site-ul. SB-ul e ca la ruletă!
Iacă, în 2008 și 2009, parcă, am fost la Postojna, să vizitez peștera, care e chiar deosebită. Din păcate, eu nu m-am cazat în orășel, am ocolit doar pentru a ajunge la peșteră. Dar, Slovenia mi-a făcut o impresie deosebită! Ca și Croația, dealtfel!
M-am oprit în Maribor și am apreciat curățenia și stilul arhitectonic. Șoselele sunt ca-n palmă, investesc mult în asta. De-aia m-au și amendat cu 40 de euro, că circulam fără vignetă. De fapt, eu am vrut să cumpăr dar ăilalți patru de eram în mașina mea au sărit cu gura pe mine, că nu mergem pe vreun drum principal, că o fi, că n-o fi. Când mai avea 300 de m până-n granița cu Austria, m-a oprit echipajul lor și m-am despărțit de cei 40 de euro. Ca să fiu sincer, eu n-am dat un euro, i-am pus pe ”șmecherii” cu gură mare să plătească!
@Yersinia pestis:
Sper să-ți pot răspunde mai mult la ecou, acum sunt pe aici pt Tara Vinului???? Slovenia mi-a mers la inima, de doua luni cochetez iar cu harta lor, notez, mă abat la informații despre locuri deosebite. Și salivez amintindu-mi de rotisoare cu berbecut, of!
Taxa de drum e musai, noua ne-a recunoscut-o mai greu undeva și tot am avut o senzație de... ploița!
(Mulțam pt PM, a fost de mare ajutor, sincer.)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)