GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lectie de istorie la pas - 2 ore in Bucuresti
Pe urmele copilariei - lectie de istorie la pas pentru fiica mea: mormantul ostenilor lui Mircea cel Batran (biserica Bucur), Dealul Domnitorilor (Radu Voda- moastele vindecatoare sfantul Nectarie), Derdelusul nostru - Mitropolia(moastele sfantul Dumitru), Manastire Antim - perla dintre blocuri, ostenii Tomsei Voda (biserica Slobozia). 2 ore.
Am copilarit in cartierul Lemetru (Le Maitre- Uzina Timpuri Noi). Am facut scoala generala in spatele Radu Voda (scoala 79 fosta 99). Acum excursia.
In dreptul podului Marasesti, in spate blocului SIF Muntenia, sau cum i-o mai zice acum, cautam de-a lungul strazii Radu Voda un loc de parcare pentru primul obiectiv, biserica Bucur. O biserica minunata. Micuta si ascunsa sub ditamai blocurile in dreapta si stanga, multumita arhitectilor lui Ceausescu. Aici veneam de Pasti cu copii din cartier. La slujba si apoi pe bancile din fata blocului. Se pare ca aici, in padure, a fost biserica de lemn a lui Bucur (legendarul cioban fondator al Bucurestiului e-povesti.ro/povesti/dumi ... tatea_lui_bucur ). Apoi, Mircea cel Batran i-a infrant pe turci in batalia de la Giurgiu. Sub colina si-a ingropat soldatii ucisi, si a construit o biserica peste biserica lui Bucur. Biserica in timp s-a daramat. Aici a fost curtea Domneasca, sa zicem centrul civic al Bucuresti-ului. Cand Sinan Pasa a intrat in Bucuresti, si-a asezat tabara, si colina bisericii fiind un avanpost, a pus soldatii sa ridice o fortificatie de pamant, ingropand zidurile bisericii de la 1400 la peste 2 metri. Dupa asta, calugarii de la Radu Voda au construit pe zidurile ingropate o biserica noua. Asa a ajuns biserica sa aiba temelii adanci de trei metri jumatate. (crestinortodox.ro/biseric ... anul-68176.html)
Coboram cele treizeci si trei de trepte, traversam strada si ajungem la manastirea Radu Voda. (bucurestiivechisinoi.ro/2 ... a-din-bucuresti)
Un loc frumos, sufocat de cladirea Seminarului Teologic. Biserica este impresionanta si este vizitata de multi oameni in nevoie, deoarece aici se afla moastele sfantului vindecator Nectarie. Poate aveti noroc si prindeti corul seminarului cantand. Pictura din pronaos este a marelui Tatarascu. In fata bisericii se afla ruinele casei domnesti. In dreapta bisericii un turn de clopotnita maiestuos, ce era unit acum o suta de ani cu ziduri de aparare groase. Sub turn este o usa ce duce la un tunel. Cand eram copil, si in cladirea seminarului era liceul Ion Creanga, cei mai curajosi intrau aici. Unii spuneau ca duce pana la biserica lui Brancoveanu-Sfantu Gheorghe Nou. O varianta mai plauzibila (fara subtraversarea Dambovitei) este ca ducea la Biserica din dealul Patriahiei, Sfantul Constantin si Elena. Asta mai degraba, caci daca ar fi cazut cetatea, se refugiau in varful dealului. Este un loc foarte frumos.
De aici o luam pe strada Radu Voda si mergem vreo 300 de metri, traversam Dimitrie Cantemir, BibescuVoda, Calea Serban Voda si ajungem in curtea celei mai mari biserici din Bucuresti : Sfantul Spiridon Nou (ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... ul_Spiridon_Nou). Pictura este a lui Tatarascu. Arhitectura gotica, usor ciudata pentru bisericile romanesti, poate datorita relativ noutatii bisericii (150 de ani, a fost sfintita de Cuza). Ferestrele inguste nu te lasa sa vezi pictura frumoasa. Poate aveti noroc si e vreun eveniment ca sa fie lumina aprinsa. Veneam cu oarecare strangere de inima aici, se spunea ca Ceausescu vroia s-o darame si ca preotul s-ar fi sinucis. Acum este biserica de protocol a Patriahiei, si in general aici isi fac slujbele cei plini de fonfeuri.
Cand eram mic, o evitam deoarece in spatele ei era o trecere de pietoni ce traversa Cantemir (atunci ii spunea magistrala Nord Sud) si erau foarte multe accidente. Tata mi-a interzis sa trec strada (scoala si locuinta mea erau catre Dambovita). De aici mergem pe Calea Serban Voda 50 de metri pana pe Principatele Unite, inca 15 de metri si la dreapta pe o strada cu o poarta de metal intram intr-un ansamblu foarte interesant a carui istorie n-o stiu. Aleea duce la biserica Sfanta Ecaterina din 1850, folosita de seminaristi. Biserica este acum in reparatie.
Trecem pe strada Profesorilor vreo doua sute de metri intortocheati pana la capat si pe niste scari in spatele blocului Adorama, ajungem pe Colina Patriarhiei. Am revazut imaginea Bucurestiului copilariei mele, cu pisica la fereastra. Pe vremuri aici era palatul domnesc al lui Bibescu, de unde a ramas si strada Bibescu.
Urcam, trecem de clopotnita (unde a avut loc asasinatul politic al primului ministru Catargiu), ajungem la biserica Sfantul Constantin si Elena. In principiu am mers pe deasupra tunelului secret de care va vorbeam. Catedrala seamana cu cea de la Curtea de Arges si este veche de aproape 400 de ani. In stanga ei se gaseste cladirea unde erau congresele adunarii nationale. Coboram dealul patriarhiei pe strada Patriarhiei. Aici veneam si ma dadeam cu sania pana la linia de tramvai. La baza pantei traversam si ajungem la biserica sfantul Nicolae, mare si noua de pe la 1900. Pictura este foarte frumoasa, dar in multe locuri degradata.
Traversam Bulevardul Regina Maria, pe strada Justitiei si ajungem la Manastirea Antim, perla dintre blocuri. Chiar in fata manastirii Antim, este scoala Petrache Poenaru, construita acum 150 de ani de inventatorul stilouluui. Sub placa memoriala este o fotografie cu clasa a-III-a din 1953, a lui Florian Pittis, marele si regretatul actor.
Ne intoarcem prin spatele blocurilor si ajungem la Schitul Maicilor, translatat, ascuns si salvat de Ceausescu, culmea ironiei, lipit de spatele cladirii SRI. Daca incercati sa iesiti catre Casa Poporului prin parcarea SRI, atentie la caini. Urcam si coboram cateva scari (din cauza schitului strada este intrerupta si devine o alee). O sa dati de binecunoscutele gunoaie din vechile cartiere bucurestene. Aici majoritatea caselor au fost nationalizate, proprietarii au murit pe la canal, iar dupa revolutie prin spaga si alte metode familii de rromi au intrat in ele. Str. Gladiolelor (locanta Jaristea (daca aveti bani din gros faceti excursia dupa amiaza sau seara, sa prindeti si spectacolul)), de partea cealalta pe vechea Calea Rahovei (acum Georgescu) era vestitul restaurant Bumbesti ieftin si bun, al nu mai putin vestitilor frati Chivu, str. Poiana Florilor, ajungem din nou la Biserica Sfantul Nicolae, Principatele Unite, trecem pe langa liceul de muzica Lipatti, str. Enachita Vacarescu, piata Concordiei cu scoala de 150 de ani unde a invatat academicianul Moisil si in spatele blocului este biserica Slobozia de pe la 1600. Aici, la fel ca la Bucur, sub crucea de piatra se odihnesc soldatii morti in batalia dintre Tomsa si Matei Basarab. (bucurestiivechisinoi.ro/2 ... /comment-page-1). Parintele de la biserica Slobozia a fost foarte amabil si ne-a daruit o carte despre istoria acestui locas.
Tot dansul mi-a povestit ca Matei, viitorul domn Matei Basarab, era Aga, adica ministru de interne al lui Leon Tomsa Voda. Sprijinit de occident Matei a vrut sa preia domnia. In aceasta batalie a fost infrant, dar apoi a ajuns domn. Suna cunoscut?
Inainte pe bulevardul Marasesti si ne recuperam masina parcata.
Ultima fotografie este o harta a traseului.
Poate exista inexactitati in ce v-am povestit, asa am aflat si eu de la prietenii mai mari cand mergeam la film sau in parcul Carol, as putea sa va povestesc inca trei zile despre locurile prin care am trecut, despre casa pictorului Verona (aproape de rondul Cosbuc), despre Cinema Modern (unde era Bingo), despre Gara Filaret, despre parcul Carol…
Trimis de andrei2 in 18.10.14 15:56:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andrei2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Doar un sfat: renunță la tâmpenia aia de „Retrica” - a stricat tot farmecul pozelor!
Păcat...
@Dragos -
Pozele sunt facute de Ana, fiica mea.
Ea spune ca Retrica e OK. Cred ca e pacalita de culorile stridente. Din pacate, observ ca ce e strident o atrage. Excursia de ieri a fost un fel de contraatac la modul cum vad ca se formeaza.
E mult de spus, dar si eu am favut o criza de nervi cand am vazut pozele stricate cu Retrica. Multumesc pentru mesaj, o sa i-l arat si poate, poate...
Frumoase amintiri! Și eu am făcut școala la 79 și săream uneori gardul la seminar. Cînd eram prin clasa a 5-a sau a 6-a nici nu știam că e seminar, noi îi ziceam „la ruine”, și asta ne atrăgea de fapt acolo. Dădeam o tură zidurilor rămase din temeliile caselor domnești, apoi urcam în clopotniță, unde ne umpleam de praf și simțeam că trăim o adevărată aventură pe scările de lemn, în încăperi întunecoase brăzdate de raze care luminau praful suspendat în aer, tresărind de cîte ori ne lua prin surprindere zborul vreunui porumbel alertat de prezența noastră, care lăsa în urma bătăilor nervoase din aripi fulgi ce pluteau multă vreme. Uneori ne conduceau niște băieți mai mari, probabil seminariști, care își asumau ad-hoc rolul de ghizi și protectori: „stați așa... veniți pe rînd... pune piciorul acolo!... gata, de aici nu mai urcați că sînteți prea mici etc. ”.
Într-a opta deja știam că acolo e „școală de popi”. În discuțiile despre liceul la care vrem să mergem numai un coleg părea indecis. De fapt nu vroia să îi comentăm ironic alegerea, așa că mi-a destăinuit numai mie unde vrea să studieze începînd cu clasa a 9-a, fără prea multe vorbe, doar arătîndu-mi cu degetul peste gard. Eram pe terenul de sport. Am crezut că șuguiește, pentru că nu se manifesta ca un tip evlavios, din contră, era foarte vesel și pus pe glume. Mai tîrziu mi-am dat seama că n-are nici o legătură una cu alta, preoții nu trebuie să fie încruntați, agelaști, veșnic serioși.
@abancor - Eu am terminat in 1973. Sau 1972? Nu am avut nici macar curajul sa incerc sa intru in clopotnita. Da, citeam Ciresarii, Sageata Capitanului Ion, Cei trei muschetari, Legendele Olimpului... Fii-mea se uita pe canalul Disney...
Oho, mulți înainte! Io am terminat în 92! Și eu am citit Cireșarii, Legendele Olimpului, Insula Misterioasă. Iar fie-mea se uită la Disney. Dar cred că în copilărie m-aș fi uitat și eu la Disney, dacă ar fi existat, pentru că eram lipit de televizor la Toate pînzele sus! , iar mai apoi abia așteptam unicul film pentru copii, juma de oră duminica (Arabela sau Vizitatorii sau ecranizări rusești excelente după Jules Verne sau Singur pe lume).
Bună ziua, mă documentez despre o instituție care exista pe str. Radu Vodă (cel puțin în perioada 1957-1965), se numea Casa de copii școlari nr. 6. Aveți idee despre aceasta? Știe cineva cât timp a funcționat, cunoașteți persoane care învățau acolo? Vă mulțumesc!
@andreeaid: Din pacate, nu. Eram prea mic.
In 1965 intram in clasa I pe undeva pe la Timpuri noi.
Din 1969 am venit la scoala99 (79).
Exista o cladire pe Radu Voda, pe aceeasi parte cu Manastirea, mai sus, colt cu Mihnea Voda, unde pana prin'9... a fost un camin de batrani. Poate acolo sa fi fost?
Cladirea este parasita acum, plina de homelessi.
Puteti sa o vedeti pe Google Earth, in StreetView.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 [Biserica de lemn Sfanta Maria, Voluntari] Raiul ascuns la marginea Bucureștilor — scris în 25.01.23 de cosmin_lipo din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Biserica Sfânta Maria Pipera Voluntari — scris în 18.06.23 de KasVioara din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Biserica bantuita Ciuperceni — scris în 13.11.22 de cristianrsvti din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cea mai veche biserică din București - Sfântul Anton - Curtea Veche — scris în 13.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Parohia Hagiu — scris în 28.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Biserici maramuresene in… Bucuresti — scris în 14.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Biserica Sfanta Maria din Voluntari — scris în 26.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ