ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    De la margine de Bucuresti, in centrul Capitalei

    TIPĂREȘTE

    Ati auzit de parcul “Gradina Icoanei “? Este un parc micut aflat acum in centrul Bucurestiului, la doi pasi de Bd. Magheru, la tot cam atatia de teatrul Bulandra, sau de Biserica Anglicana si de Biserica Icoanei.

    Cei ce cunosc locul, cu greu isi pot inchipui, ca acum 150 de ani, acolo era marginea Bucurestiului si ca in acel loc era o balta…o mlastina; care nefiind buna de nimic, a zacut asa, in nepasare, pana pe la 1850, cand datorita extinderii orasului, primaria a hotarat sa o asaneze, sa o acopere cumva, caci strica aspectul zonei si aducea doar boli in randul locuitorilor. Si cum nu potea fi construit nimic in acel loc, dupa ce balta a fost umpluta cu pamant, a fost transformata in parc. La sfarsitul sec. XIX, cand primar era Pache Protopopescu, pe acolo trecea o linie de tranvai …si cum noua ne e greu sa ne inchipuim acolo marginea Bucurestiului, oamenilor ce traiau atunci acolo, nu le-a r fi venit sa creada ca peste 150 de ani, acela va fi centrul capitalei.

    La doi pasi de acest parc, pe str. Icoanei la nr. 12 se afla Biserica Icoanei. Numele ii vine de la Icona Maicii Domnului, care a facut minuni si face si in ziua de azi, pentru cei ce cred din suflet in puterea ei. Nu stiu cate biserici au doua hramuri, dar aceasta are; unul principal, al Adormirii Maicii Domnului (15 august) si altul secundar al Sf. Nicolae.

    La sfarsitul sec. XVII, David Ceausu ambasador al domnitorului Ctin. Brancoveranu, avea grija de un schit din lemn, ce se afla pe locul actualei biserici. Intrega zona ii apartinea dregatorului, om nu doar cu mare influenta ci si cu mare avere. Brancoveanu a daruit vechii bisericii, o icoana a maicii Domnului, ferecata in argint si cu timpul bisercia a capatat acest nume “Biserica Icoanei“. La jumatatea sec. XVIII, vechea biserica din lemn a fost inlocuita cu una din caramida, iar spre sfarsitul aceluiasi secol, s-au construit si chilii pentru calugarite si pentru vaduvele fostilor boieri, ajunse pe drumuri. La cutremurul de la 1838, biserica s-a naruit, dar a fost reconstruita repede cu banii unor familii vestite si instrarite de la acea vreme; Misail, Panait, Ioniţă cu soţia sa Sofia şi copiii lor Elena, Nicolae, Maria şi Panait. Chipurile lor se vad si azi zugravite pe peretele in naos. Interiorul a fost pictat de Gheorghe Tatarascu.

    Cu o vechime de circa 300 de ani, biserica a fost martora multor slujbe desfasurate acolo. Nunti vestite si botezuri, au fost oficiate intre peretii ei batrani. Cu regret, si slujbe de adio au fost oficiate aici - actorul Constantin Dinica si-a luat adio de la cei care l-au admirat si respectat, aici.

    Recent biserica a fost renovata la exterior, este alba si stralucitoare in mijlocul micii curti ce o inconjoara. La interior se pastreaza picturile de la 1840 si chiar cele doua candelabre. Putina lume stie sau da atentie moastelor sfintilor ce sunt pastrate la loc de cinste in biserica, intr-o racla din argint; moastele sfintilor: Alexandru, Stelian, Trifon, Modest, Dreptul Ghedeon si Sfintii Cuviosi de la Hozeva.

    Pana acum 60 de ani, toti cei care isi gaseau alinare la acesta biserica, faceau si donatii importante. Astfel, independenta economic, biserica a avut venituri proprii din terenuri, vii, imobile si magazine. In vremurile comuniste, desi i-au fost confiscate toate aceste proprietati, biserica a supravietuit. Acum, vechiul obicei de a primii ajutoare de la oamenii instariti a revenit; astfel un om de afaceri, doreste sa extinda una din casele parohiale pe care sa o transforme in gradinita pentru copii familiilor mai necajite.

    In prezent, aici, isi desfasoara activitatea un centru de binefaceri, care asigura sprijin multor familii nevoiase, copii orfani si batrani. O parte din banii necesari actelor de caritate vin de la donatii, iar o parte din activitatea centrului de pelerinaj.

    In interior, grija pentru pastrarea picturilor de valoare, a frescelor si a icoanelor vechi este sfanta. La orice slujba, predica preotilor este insotita de cantecele religioase, intonate de corul bisericesc, din balconul de deasupra intrarii. Acustica este perfecta si nici corul si nici preotii nu au nevoie de microfoare sau de sisteme de amplificare.

    La slujba la care am luat eu parte, cei doi preoti ce slujesc acolo au facut ceea ce trebuie sa faca orice slujbas al Domnului; s-au apropiat de sufletele oameninilor prezenti acolo. Cu vorbe calde si cu sfaturi au atras atentia asupra nevoii de credinta ce o avem cu totii.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 11.07.10 21:46:42
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3063 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Biserica Icoanei - , recent renovata la exterior.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7600 PMA (din 13 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    creivean
    [11.07.10 22:11:38]
    »

    Felicitări pentru review. Foarte Bun/Foarte Util.

    daria40
    [11.07.10 22:37:39]
    »

    Foarte interesant si frumos prezentat review-ul.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [11.07.10 23:08:46]
    »

    Va multumesc; in curand veti putea vedea si fotografiile.

    biancuta
    [11.07.10 23:41:22]
    »

    Foarte frumoase impresii, diaura, o descriere de suflet. Interesanta si povestea cu mlastina... Felicitari!

    magdalena
    [12.07.10 09:57:41]
    »

    Si eu am scris despre aceasta biserica aici: http: //amfostacolo. ro/romania-pareri, 15/bucuresti, 95, 1174/biserici-manastiri-schituri-bucurestene, 5894/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__9728. htm

    Intr-adevar, este o biserica in care preotii se aproprie sufleteste de credinciosii prezenti.

    Felicitari si pentru poze! Eu nu am indraznit sa fac inauntru pentru ca de fiecare data erau rugaciuni si mi-era teama sa nu deranjez, trebuia sa fiu acolo cand nu era plina.

    Apropo, le-ai facut cu telefonul sau cu aparatul foto? Nu de alta, dar am vazut la un moment dat o tanara facand poze cu telefonul, poate erai tu...

    Acum langa bancute au instalat umbrele ca sa nu mai fie soare...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [12.07.10 11:00:54]
    »

    @magdalena pozele sunt facute [cu] un aparat foto. Am si cateva fotografii cu mine acolo, dar nu pe acelea le-am incarcat. (daca tot aveam suficient de multe doar cu interiorul, am considerat ce este suficient).

    zpedro*
    [12.07.10 12:09:32]
    »

    mie imi place schitul darvari, care e intre strada icoanei si strada maria rosetti sau c. a. rosetti, este un loc de relaxare deplina intre betoane.

    frumos review, ai un vot de la mine

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [12.07.10 12:17:25]
    »

    mie imi place schitul darvari

    iar peste drum de el este un local unde se poate manca bine o mancare cu specific mai aparte: "Salsa picante" (spaniol, mai precis - click aici). din pacate, am fost dezamagit de servicii. pacat.

    click aici, click aici

    raduu1972
    [14.07.10 22:47:04]
    »

    @Diaura,Excelent rew tau,avem nevoie acum mai mult ca oricand sa ne apropiem de biserica,felicitari

    magdalena
    [15.07.10 07:42:11]
    »

    Eu la Schitul Darvari am fost la o nunta si tot mergand in zona la Biserica Icoanei, am vrut sa il revad, dar este in lucrari de amenajare si refacere acum.

    costin1968
    [16.01.11 16:45:37]
    »

    Impresionant Review, felicitari!

    Multumesc din inima pentru informatiile despre Icoana Facatoare de Minuni !

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, costin1968, creivean, daria40, Diaura*, magdalena, raduu1972, zpedro*
    Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.65365219116211 sec
    ecranul dvs: 1 x 1