ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 9 MIN

Am fost și n-am fost la Întâlnirea AmFostAcolo din Bucovina

TIPĂREȘTE

A scrie despre un loc sau – în cazul de față – despre un eveniment cu o largă participare umană așa cum a fost Întâlnirea AmFostAcolo din Bucovina este bine, dar și mai puțin bine. Mai întâi pentru că ai vrea să dai întâietate celor care au fost acolo, dar n-au scris în ultima vreme, apoi pentru că... ce ai mai avea de spus când totul a fost spus? Impresiile tale ar putea părea copiate. De aceea, în intenția de a da cât de cât originalitate articolului meu, eu voi căuta să punctez și alte aspecte, probabil neinteresante pentru mulți.  

De îndată ce a apărut anunțul privind Întâlnirea AmFostAcolo – 2025, m-am bucurat (ca toată lumea), dar am știut că nu voi fi acolo. Era prea departe pentru mine, viața mea luând-o brusc pe o altă traiectorie, pe cât de neașteptată, pe atât de nedorită. Deși Bucovina era (și este) o zonă foarte ofertantă din punct de vedere turistic, deși doream să revăd vechi prieteni AFA și să cunosc oameni noi (aveam mesaje de la persoane care ar fi dorit să ne cunoaștem), nu m-am înscris decât foarte târziu și asta doar în urma unor insistențe ale colegilor care mă știu de mult.  

Am ales varianta transportului cu trenul – cu trenul de noapte pentru că era singurul cu traseu direct, fără schimbare până la Gura Humorului. La început m-am bucurat când am aflat că se intenționează formarea unui grup de bucureșteni care au ales același tren, dar, încet, încet, gașca a rămas cu trei persoane (familia @profesor73 și eu). Am procurat biletele de călătorie dus-întors, la vagon de dormit, cu aproape o lună înainte. Pe peronul gării Gura Humorului Oraș, amabil, ne aștepta soțul colegei noastre @Doinița care ne-a condus până la Hotel Club Bucovina, gazda întâlnirii noastre din acest an. Era puțin după ora 6.00 când am ajuns acolo. Ne-a întâmpinat un domn care ne-a înmânat cheile și ne-a urat odihnă plăcută. Și a și fost o odihnă plăcută, profundă, după tresăltările și interminabilul 'țaca-țaca, țaca-țaca' din tren. La Comitetul de primire (cu simpaticele doamne @Doinița, @mihaelab și @Zoazore) m-am prezentat abia după amiază și după bătăi insistente în ușă. Iertați-mă, dragi prietene, dacă v-am dat emoții! N-am pățit nimic. Am fost doar mai leneșă decât de obicei.

Îmbrățișări și un schimb de cuvinte care nu a mai lăsat loc bomboanelor și cozonacului cu care eram îmbiată. @Zoazore, implicată și sufletistă ca întotdeauna, mi-a înmânat Pașaportul Turistic de Bucovina, broșura 'Mănăstirile din Bucovina – pietre de temelie creștină', Programul întâlnirii AFA pe zile și pe ore, precum și ecusonul - elementul esențial în cunoașterea sau recunoașterea noastră.  

Primul eveniment al zilei de vineri a fost focul de tabără. Din camera mea, de la etajul 1, văzusem 'focul de tabără la pachet', adică stiva de lemne pregătită pentru a fi aprinsă, la început acoperită cu folie de plastic pentru a nu fi afectată de umezeala atmosferică. Spre norocul general, deși a fost înnegurat, nici o picătură de ploaie nu ne-a stricat bucuria. Fiind un adversar serios al slanei cu ceapă și al băuturilor tari, pentru a-mi simplifica bagajele, eu nu am participat cu nimic la picnicul organizat pe terasă. Știu că au fost acolo bunătăți peste bunătăți, că plăcintele 'poale-n brâu' oferite de hotel au întrecut orice așteptări și că focul de tabără a încălzit inimile tuturor. Și eu am pozat flăcările jucăușe și am degustat – abia acum – o felie din cozonacul Bujor, specialitate bucovineană mult apreciată.   

Masa de seară, vineri, a fost pentru mine o surpriză. Am degustat pentru prima oară faimoasa ciorbă rădăuțeană și pot spune că mi-a plăcut. Într-o atmosferă calmă, cu muzică în surdină, am schimbat impresii de călătorie, am discutat despre proiecte de vacanțe viitoare, am glumit, am râs, am făcut multe poze...

Sâmbătă, în prima parte a zilei, a fost organizată o excursie în grup. Mai fusesem de multe ori pe plaiuri bucovinene, vizitasem renumitele mănăstiri incluse pe Lista Patrimoniului UNESCO, dar a merge în grup, cu oameni cunoscuți, care împărtășesc aceleași preferințe turistice, este cu totul altceva. Nu voi lipsi niciodată de la astfel de activități dacă se vor mai organiza cu ocazia Întâlnirilor AFA.

După îndelungi dezbateri și modificări, fusese stabilit chiar și un traseu. Un traseu circular pentru că așa trebuie să fie un circuit turistic. La urcarea în autocar am primit și un pliant. Mulțumiri @tata123 pentru realizare, deși tu nu ai fost cu noi!

Muzeul Oului a fost pentru mine o noutate. Citisem, auzisem despre muzeul din Vama care pune în valoare oul încondeiat, dar încă nu ajunsesem acolo. Felicitări doamnei Letiția Orșivschi pentru inițiativă și pentru arta sa! Mănăstirea Moldovița - ctitoria lui Petru Rareș, Pasul Ciumârna - trecătoarea din munți încununată de Monumentul Palma ridicat în cinstea constructorilor șoselei, Mănăstirea Sucevița - un alt monument UNESCO, Mănăstirea Bogdana - ridicată de domnitorul Bogdan I, prima construcție religioasă din piatră din Moldova, au fost doar câteva dintre atracțiile circuitului nostru.  

Am făcut un popas la Rădăuți, orașul despre care ne povestise vechiul nostru coleg @TraianS, stabilit în Cipru, acum retras de pe AFA (vi-l mai amintiți?) că este singura localitate din țară cu cimitirul tăiat în două de calea ferată. Motivul principal, în afară de vizita la Mănăstirea Bogdana, a fost masa de prânz care fusese rezervată la Restaurant Național, locație care se laudă a fi obârșia renumitei ciorbe rădăuțene. Bineînțeles, am degustat această specialitate, dar am și ascultat istoricul acestei specialități prezentată de însăși mama ei.

Totul ar fi fost perfect dacă aici, la Restaurant Național din Rădăuți, nu s-ar fi întârziat atât de mult. Acest fapt a pus sub semnul întrebării încadrarea în timpul alocat circuitului. Mănăstirea Voroneț, ultimul obiectiv din programul nostru, se mai putea vizita sau nu? Cam jumătate din participanți au renunțat, autocarul lăsându-i la hotel să-și facă pregătirile pentru seara festivă. Am fost printre cei care au dorit să revadă Mănăstirea Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare din 1488, cu biserica ei celebră pentru frescele exterioare și pentru albastrul de Voroneț.

Festivitatea de premiere a avut loc în Sala Izvor, la etajul 1, foarte aproape de camera mea. Un cadru solemn din care nu au lipsit emoțiile, felicitările, lacrimile și glumele prietenești. Pentru prima oară, au fost trei categorii de premii - Tinere speranțe (au fost evidențiați nu doar debutanți, dar și din cei cu state vechi pe site, dar care nu au mai scris de mult), Oldies & Goldies și ALTIUS - greii din Constelația AFA. Pentru a nu știu câta oară, și eu am făcut parte din această ultimă categorie.

Regret că în iureșul evenimentului nu am apucat să-i felicit în mod direct pe marii campioni - @crismis, @nicole33 și @tata123. O fac acum. Felicitări pentru performanțe, dragii mei! Vă dorec noi și noi călătorii frumoase, oriunde în lume!  

La Tombolă nu am participat. A fost primul an în care nu am participat și asta din același motiv - nevoia de a avea un bagaj cât mai restrâns la un drum atât de lung. Pentru câteva momente m-am retras în cameră pentru a-mi felicita telefonic nepotul care taman în acea zi de martie mai adăuga un an la frumoasa lui vârstă.

Nici costumație orientală nu am avut în seara de gală deși Circuitul India – Nepal, ultimul pe care l-am făcut, m-ar fi îndreptățit și chiar obligat în acest sens. I-am admirat și i-am aplaudat din toată inima pe veselii noștri orientali de o seară. Aprecieri deosebite pentru @kelyboy și pentru simpatica sa soție!

S-a dansat și s-a cântat până târziu, în noapte. DJ-ii și muzica lor au fost la înălțime. Mi-a plăcut și m-am simțit bine chiar dacă nu am dansat deloc.

Duminică, după o noapte cam scurtă, după micul dejun, a urmat poza de grup și decernarea Zertificatului de participare la întâlnirea AFA din Bucovina, ultimele mărturii concrete a ceea ce s-a petrecut la Club Bucovina.  

Să mulțumesc? Cui să mulțumesc mai întâi? Lui Cornel – admin AFA fără de care n-ar exista nici AFA și nici întâlnirile noastre? Deși suferind, anul acesta Cornel s-a întrecut pe sine. Mulțumim Cornel pentru tot ceea ce ai făcut și faci pentru noi!

Mulțumim @Doinița și @mihaelab frumoaele noastre bucovinence atât de active în organizarea întâlnirii din acest an! De asemenea soțului Doiniței care a ajutat atât de mult! Nu trebuie uitat tânărul nostru ghid - Alex - debutant în ghidajul turistic, bine pregătit cu atât mai mult cu cât știa că va conduce un grup de turiști profesioniști. Felicitări Alex și succes mai departe!

Mulțumiri și felicitări tuturor participanților care au știut că distracția și călătoriile îi unesc pe oameni!  

Și nu în ultimul rând, mulțumiri și felicitări veteranei noastre de vârstă - @Michi! În pofida vârstei înaintate care a reținut-o acasă, ne-a urmărit și s-a bucurat alături de noi. Doamna Michi, chiar n-ar fi fost pentru dumneavoastră un drum cu trenul până la Gura Humorului! Scările vechilor noastre vagoane de dormit sunt atât de înalte! Chiar și pe noi ne-a ajutat însoțitorul de vagon cu urcatul bagajelor.

Regret că nu am putut da curs ivitației colegei noastre @mihaelavoicu de a ne abate la Vatra Dornei pentru o scurtă vizită până la trenul de întoarcere. Cu bagajele după mine, ar fi fost prea mult. Grație amabilității celor de la Hotel Club Bucovina, am păstrat camera până seara. Am luat masa de prânz la restaurantul hotelului împreună cu @doinafil și @msdn, apoi, cu un taxi, tot împreună cu ei, m-am deplasat la gară. Am avut timp și pentru o scurtă plimbare prin centrul orașului Gura Humorului pe care nu-l văzusem niciodată. Mulțumesc @doinafil și @msdn pentru companie!

P. S. Eu deja mă gândesc ce voi îmbrăca la întâlnirea viitoare. Voi? Numai de-ar fi ceva mai aproape!

 


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.04.25 21:48:10
Validat / Publicat: 04.04.25 22:28:12

VIZUALIZĂRI: 183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 Întâlnirea AFA - 2025. La Rădăuți. Papanașii, favoriții mei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 22 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[05.04.25 16:28:06]
»

@iulianic: Am citit firul poveștii și regret că nu am fost acolo! Și din impresiile anterioare am înțeles că revederea în Bucovina a fost peste așteptări, ceva nemaipomenit! Într-adevăr drumul cu trenul pe care eu îl iubesc, dar nu la noi, a fost lung și obositor. Efortul din cele citite a meritat însă... revederea, obiectivele turistice văzute sunt doar câteva.

Și eu aștept următoarea revederea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
artemisa24
[05.04.25 18:18:12]
»

si eu astept urmatoarea intalnire AFA si sper sa si reusesc sa ajung!

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, artemisa24, mprofeanu
Alte articole din această RUBRICĂ2025 - În sfârșit BUCOVINA!:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047005891799927 sec
    ecranul dvs: 1 x 1