Solicitare CMR / TURCIA

Euro sau dolari?

Trimisă în 10.05.11 14:26
autor simianisoaraCH [Piatra-Neamţ]
» VIZUALIZĂRI: 14939

In aceasta vara, mai exact pe 29 iunie plecam spre Marmaris (Pasa Beach) cu un autocar din Bucuresti.

As vrea sa stiu ce bani ar trebui sa am la mine pt mici cumparaturi si excursii Euro sau Dolari.

Am intrebat in dreapta/stanga si parerile sunt impartite.

Multumesc!



Răspunsuri

Admin[Timisoara][10.05.11 15:43]

Am transformat intrebarea ta in una de tip "Ce-mi recomandati", este una chiar foarte potrivita pentru aceasta noua rubrica.

--

PS: Foarte probabil si raspunsurile pe care le vei primi vor fi la fel de impartite .

In opinia mea, nu prea conteaza, duceti cu voi banii asa cum ii aveti deja - daca aveti euro, duceti euro; daca aveti deja dolari, sunt la fel de buni

Daca nu ati schimbat inca nimic: eu personal as pune banii pe card si as schimba in Turcia, la bancomat, direct in lire - este cel mai avantajos!

Atentie, insa, faceti o singura retragere, cu toata suma pe care estimati a o cheltui acolo.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

cristisch2003PA[Buzău][10.05.11 16:19]

Daca mergeti la Troia mi se pare ca pretul la intrare este undeva pe la 12 sau 15 TL (Turkish Lira) iar la Efes de 40 TL parca (imi cer scuze, nu mai tin minte preturile exacte).

Am mentionat preturile in moneda locala, conversia facandu-se undeva pe la 2TL la 1 Euro.

Din punctul meu de vedere cred ca indicat ar fi sa aveti o suma nu foarte mare in euro iar restul banilor sa ii aveti pe card, putand scoate bani de la un bancomat al unei banci mari, cum este HSBC sau Fortis (sau oricare alta banca).

Noi am verificat in tara paritatea la care s-a efectuat transferul si a fost foarte convenabila. Oricum, intrebati la banca de la care aveti cardurile ce comisioane percep, noi am fost foarte multumiti si nu am stat cu grija unei sume foarte mari de bani cash pe care sa o avem la noi.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

biancutaSE[Târgu Mureş][10.05.11 18:29]

Am fost anul trecut in Turcia. la recomandarea unei rude care fusese cu 2-3 ani in urma acolo, am luat dolari, spunandu-ne ca asa e mai bine. Se pare ca de la sejurul de atunci lucrurile s-au schimbat, momentan e mai bine sa alegi euro. La un hotel in Canakkale ni s-a spus pretul si in euro si in dolari, dar calculand valoarea in lei, era mai bine in euro.

@cristich2003, la Troia pretul anul trecut in iunie era 15 lt / persoana, iar la Efes 20 lt/pers. Fata mea a avut gratuit (cred ca pana la 12-14 ani pentru copii e liber).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

danoradeaPA[Oradea][10.05.11 18:35]

Categoric euro, turcii au cam renuntat la dolari, ii accepta prin bazar si nu numai, dar tot mai rar (chiar daca nu ii refuza). De altfel in urma cu 2 ani cand am fost in Marmaris, dorind sa platim in bazar cu dolari, cu greu a putut vanzatorul sa ne dea restul si pana la urma in euro si lire turcesti, in loc de dolari, dupa calcule complicate legate de paritate.

Dupa cum a zis @cristisch2003 e bine sa ai si bani pe card, cu care sa platesti in magazinele unde se accepta carduri, e mai avantajos si pentru tine decat cu cash. O data ce ajungi acolo ar trebui sa ai totusi si o suma in lire turcesti.

Si sa nu uitam: atentie la curs, turcii au fost intotdeauna foarte corecti cu mine, dar si ei pot gresi cateodata.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

Admin[Timisoara][10.05.11 18:36]

In opinia mea, problema se reduce la cumparaturile pe care le faci in bazar si mai ales in magazine (in cazul excursiilor, pretul e stabilit in euro si e fix, nu se face conversie - vezi mai jos).

Ei bine, orice ati avea la voi (fie euro, fie dolari), vanzatorul va avea el grija -- e o adevarat arta, la turci -- ca din rotunjirile la transformare sa iasa el cel castigat Nu cu mult, desigur, insa se poate aduna.

Din acest motiv, cel mai bine e sa faceti rost lire turcesti - aici NU se mai face conversie (plus rotunjire), pretul e CLAR.

Cea mai bune metoda sa faceti rost de lire: scoateti de la bancomat. Confirm cele scrise mai sus, si din experienta mea cursul de schimb e foarte bun (cel bancar, oficial). La o tranzactie se adauga insa un comision fix (infdfirente de valoarea retragerii!) si din acest motiv e bine sa faceti cat mai putne retrageri - la modul ideal, una sigura, cu toata suma estimata a fi cheltuita.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

rothSE[București][10.05.11 21:11]

Sunt de acord cu cele scrise mai sus si as adauga ca in iunie 2010 cel mai bun curs e/lt in Bodrum a fost de 1e=1.90lt, daca ai sau poti fa rost de card Graniti bank fiindca scoti de acolo fara comision. Am si scos din bancomat si per total cu comision cu tot am fost putin mai bine decat schimbul euro/lire turcesti.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

igvoicuJR[bucuresti][11.05.11 09:43]

Am fost in Turcia acum 3 saptamani pe traseul Hamzabeyli, Edirne, Canakkale, Kusadasi, Bodrum-Akyarlar, Izmir, Edirne. Tot circuitul a durat 2 sapt cu auto.

La intrarea in Turcia cursul era 1$=1,45TL, 1E=2.00TL. Mergand in interiorul tarii cursul a urcat pana la 2,22TL=1E, cursul $ ramanand acelasi.

Ca atare, a fost mai convenabil cu euro.

Dar cel mai rentabil este sa platesti cu cardul la magazine (doar la cele unde ti se da bon).Cand am revenit in tara (pt ca Home-Bank nu a putut fi accesat din Turcia)am constatat un curs de 1,85lei/TL.

Nu am folost cardul pt a scoate cash din bancomat.

Drum bun!

PS: Intrare TROIA =15TL, dolmus 2tl

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

amotaPM[Bucuresti][11.05.11 09:47]

Daca ai banii in euro, nu ii schimba in dolari sau lire. Cel mai bune curs pe care l-am gasit anul trecut in Oludeniz a fost de 1,9 lire pt. 1 euro. La trecerea cu bacul in Canakkale, functionarul caruia i-am platit biletul a facut paritatea la 1,6 lire=1 euro. Daca nu ai lire nu poti comenta.

Tu mergi cu autocarul. Nu vei avea astfel de probleme. Toate distractiile pe care vrei sa le platesti acolo, sunt in euro. In orice magazin din Antalya, pretul era in euro, nu in dolari.

Inca o problema cu cardul. Am avut platit bacul din Bandirma on line, din Romania. La intrarea pe bac, exista niste aparate care citesc cardul pentru a elibera biletele. Mie nu mi-a citit cardul nici un aparat.Ai grija la ce banca ai cardul!!!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

danoradeaPA[Oradea][11.05.11 18:25]

Asa e, @amota are dreptate, e preferabil sa ai un card Visa, AmericanExpres e acceptat cam in aceeasi masura cu Visa, in schimb cu un card Maestro sa un AmericanExpres s-ar putea sa ai probleme de acceptare.

La fel te poti izbi de tot felul de "probleme" daca ai un card emis de o banca greaca...

Si ca o completare (de acest lucru fiind avertizati de ghidul nostru din Marmaris) s-ar putea sa ti se refuze cardul pur si simplu, din motive de comisioane, viteza de transfer a banilor in conturi, conversii valutare si nu in ultimul lucru principalul motiv este ca un turc prefera "cash-ul", la orice negociere vei mai putea castiga cel putin 5% daca platesti cash si nu cu cardul.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

magdalenaSE[București][11.05.11 19:09]

Eu tocmai m-am intors din Turcia, din zona Alanya. Inainte sa plec am citit pe site ca turcii accepta si euro si dolari fara probleme si asa a fost. Toaate preturile in autobuzele lor erau atat in euro, cat si in dolari, precum si in lire turcesti.

Nici macar nu am avut casa de schimb valutar in hotel, pentru ca eu doream sa schimb in lire turcesti si sa fac astfel cumparaturile, insa e mult mai complicat.

Am schimbat 20 de euro in Alanya si nu stiam cum sa scap de ei mai repede. La un moment dat aveam o amestecatura in portofel cu bani de trei tipuri, incat am fost pusa in situatia sa platesc trei bilete de autobuz in trei devize atunci cand nu mai aveam suficient de un fel.

Parerea mea este ca e bine sa ai o singura moneda si aceea sa fie euro. Preturile erau afisate in euro (uneori si in lire) si converteau imediat in dolari fara sa te pacaleasca, aveau un simt teribil, orice pret in euro il spuneau imediat in dolari cu o precizie uimitoare.

Nu va complicati sa schimbati in lire turcesti, ei chiar nu se asteapta sa le oferiti moneda nationala. De cate ori intrebam cat costa ceva, spuneau: euro sau dolari?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

nicole33APL[București][11.05.11 22:16]

Nu va complicati sa schimbati in lire turcesti, ei chiar nu se asteapta sa le oferiti moneda nationala. De cate ori intrebam cat costa ceva, spuneau: euro sau dolari?

Tocmai aici e smecheria. turcii nu se asteapta sa doresti sa platesti in lire turcesti. ii surprinzi cand raspunzi "lire" si poti profita de un pret o idee mai bun. apoi urmeaza negocierea, dar pleci cu un mic avantaj.

am platit si in lire si in euro, am schimbat si dolari si euro in lire la banca, dar cel mai bine am iesit cand am scos lire de la bancomat, chiar daca am platit un comision fix pe tranzactie. asta in ceea ce priveste micile cheltuieli gen bazar.

combustibilul l-am platit numai cu card, atat in bulgaria, cat si in turcia. tot cu card am platit feribotul la bandirma sau cumparaturi la kipa, metro etc.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1750 PMA (3 voturi)

magdalenaSE[București][12.05.11 07:55]

Probabil ca depinde de volumul cumparaturilor. Pentru niste suveniruri, gen un magnet, o cana si o cutie de rahat nu cred ca are rost sa umblam dupa o casa de schimb valutar.

Poate ca atunci cand doresti sa cumperi multe lucruri sa fie mai avantajos sa achiti in lire.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

celesteSR[Bucureşti][17.05.11 21:57]

Eu anul trecut am fost cu masina in Antalya mai precis in Lara, benzina am platit-o cu cardul pentru mici cumparaturi am avut lire turcesti... am avut la noi 100 de lire.

Anul acesta peste o luna voi pleca din nou in Turcia... acum 1 luna am scris pe acest site... unde gasesc lire? Dupa ce am citit toate raspunsurile un prieten de familie mi-a recomadat sa ma duc pe Calea Mosilor pe la casele de schimb si sa incerc... acum cateva ore am dat o fuga si... surpriza chiar am gasit dupa ce toata ziua am cautat pe la BNR si pe la Garanti Bank... am cumparat 265 de lire cu 530 ron... cursul bnr pentru ziua de azi era 1,82.

Din punctul meu de vedere e bine sa ai si lire turcesti la tine daca ai de unde sa faci rost...

vacanta placuta!!!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

maria55 †SE[Eforie Sud][18.05.11 09:18]

Parerea mea si atit, fara a intra in polemica cu cineva, este ca in Turcia e bine sa avem lire. Fie ca le cumparam ca si @celeste de la o casa de schimb valutar, fie ca avem un card pe care il folosim la un bancomat, fie ca plecam de acasa cu euro sau dolari pe care ulterior ii schimbam acolo.

Acolo, insemnind o banca sau o casa de schimb si categoric nu la hotel pt ca la hotel ve-ti obtine mereu un curs mai mic. Sa va dau un mic exemplu; daca un obiect costa in lire 10 tl in euro automat inseamna 5/E. Incepi negocierea de la 5/E si vei obtine o reducere de 1E, platind pt acel obiect 4/E. Daca insa ai lire ai toate sansele sa obtii o reducere mai mare adica din 10tl sa-ti scada 3tl si sa achiti pt acel obiect 7tl care inseamna 3'5E

Acum poate va intrebati ce mare scofala, dar daca faci mai multe cumparaturi in lire, pic cu pic se aduna, adica lira cu lira ceea ce inseamna o mica economie in buget. Cum temperaturile sunt f ridicate si bei f multa apa iata ca... un pet de 1l costa intre 1-2 tl. Adica tine-ti cont ca subdiviziunea euro este euro centul, nu-l ve-ti obtine niciodata, pe cind subdiviziunea lirei, kurus-ul, mereu.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

nicole33APL[București][18.05.11 13:58]

pt. celeste

e bine ca ai reusit sa gasesti lire turcesti in Romania. si eu am cautat anii trecuti sa cumpar de la garanti sau credit europe. nu numai ca nu aveau, dar s-au si mirat foarte tare cand am intrebat daca au lire de vanzare.

in iunie plec in antalya si voi scoate de la bancomat in primul oras intalnit in turcia. asa am procedat si in anii trecuti, am retras de la un bancomat din canakkale, pe colt pe stanga cum iesi de pe feribot dupa ce treci de sensul giratoriu si am iesit foarte bine cu toate comisioanele platite.

de curiozitate, am facut o simulare pe suma de 265 de lire schimbata de tine, presupunand ca ieri m-as fi aflat in turcia si as fi scos de la bancomat. daca foloseam cardul in lei de la bcr(card de debit de salariu)pt. a retrage 265 lire, as fi platit aproximativ 500 lei (inclusiv comisionul de conversie valutara de 2% din suma, comisionul de 0,75% din suma pt. retragere si comisionul fix de 4,5 lei). as iesi mai ieftin asa, scutindu-ma si de alergatura pe la casele de schimb valutar.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

bgJR[campulung muscel][04.07.12 22:49]

@roth: buna. La bancomatele turcesti, exista si limba engleza? sau este in turca?


cristisch2003PA[Buzău][05.07.12 15:12]

@bg: Exista limba engleza si nu numai...


  • [17] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075536966323853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1