Circuit Serbia - Croatia - Slovenia - Italia - Ungaria
Buna ziua,
Pe la mijlocul lui iulie vom face un circuit prin mai multe tari din Europa (Serbia, Croatia, Slovenia, Italia, Ungaria) cu opriri in Plitvice, Brela, Venetia si Budapesta. As dori sa va cer cateva recomandari privind transport si ceea ce s-ar mai putea vizita pe traseu.
1) Ce sfaturi aveti privind transporul cu masina prin aceste tari? Ar trebui sa tinem cont de anumite aspecte / reguli de circulatie diferite?
2) Unde ar fi mai convenabil sa alimentam cu benzina?
3) Sunt obiective turistice pe traseu pe care nu ar trebui sa le ratam?
Orice sfat e binevenit.
Multumesc frumos!
- PERIOADA: iulie -- NOPŢI CAZARE: 10
- BUGET: -- -- TRANSPORT: auto
- ADULŢI: 3
Răspunsuri la solicitare
1. Eu as recomanda ca din Serbia probabil Belgrad sa mergeți întâi spre Brela si apoi spre Plitvice si Veneția.
Reguli de circulație ca la noi, atenție la limitări de viteza, neaparat 2 triunghiuri reflectorizante, trusa medicală si stingător. Becuri si siguranțe de rezerva si veste reflectorizante. Fără Detectoare de radar.
2. Slovenia a avut întotdeauna benzina mai ieftină. Cam 1,46 fata de Italia 1,7 sau chiar 1,98 pe alocuri. Si in Ungaria prețurile sunt ok.
Atenție la numărul de zile pentru vigneta. Prin Slovenia treceti si din Croația spre Italia si din Italia spre Ungaria.
3. Pe traseul din Italia spre Ungaria nu ratați peștera si castelul Postojna. dacă aveți timp de Ljubliana, atunci merita câteva ore măcar petrecute acolo.
Nu este in traseul vostru dar dacă timpul va permite, in Croația as recomanda un mic ocol pt a vedea zona Pula si împrejurimi.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Pentru Ungaria, dacă mergeți pe autostradă aveti nevoie de vinietă pe care noi am luat-o de la o benzinărie Mol din România. Reguli de circulație diferite nu sunt în Ungaria, iar limitele de viteză sunt afisate la intrarea în tara. Pentru obiectivele de vizitat în Budapesta vedeți ce am vizitat noi și ceilalți colegi de site, în rubrica Descoperă Budapesta. Benzina am cumpărat-o in Ungaria mai ieftină ca în România. Îmi pare rău că nu vă putem ajuta cu mai multe si vă urăm Călătorie Plăcută.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@kathy15 - acum ceva timp, am fost pe un traseu in sens invers decat tine Cu punct central Croatia am ales sa mergem prin Budapesta, Zagreb, Insula Krk, o incursiune scurta in Venetia, iarasi Krk, Split, Plitvice, Dubrovnik, Sarajevo (Bosnia Hertegovina) Belgrad (Serbia), Timisoara.
Referitor la drumuri si la obiective :
1. Croatia e prima data ne-au impresionat drumurile prin Croatia - nu ne asteptam sa gasim autostrazi moderne, viaducte si tuneluri cum nici in Austria nu sunt. Nici drumurile de-a lungul coastei Dalmatiei nu sunt rele si nici cele din Peninsula Istria. Nu sunt reguli speciale de circulatie.
Nu stiu care este punctul de plecare al concediului vostru, pe ce traseu ajungeti in Brela, dar nu ratati orasele de pe coasta -sunt mici sau mari cetati incantatoare, atat de diferite de restul Europei! Raman de neuitat apusul de soare de la Zadar, Cetata din Split ,,Trogir, etc si toata coasta Dalmatiei.
In Plitvice admirati lacurile care se varsa din unul in altul si abia aici veti intelege ce inseamna culoarea turcoaz. Fac precizarea ca pe tot traseul, inclusiv in Plitvice gasiti tot felul de popasuri culinare cu gratare imense si portii pe masura.
Daca mergeti spre Venetia, in masura timpului disponibil, vizitati orasele de pe tarmul Peninsulei Istria- (fosta colonie venetiana timp de 300 de ani) de exemplu Rovinj. Veti putea vedea deosebirea dintre orasele peninsulei -si acum sub influenta italiana, de restul Croatiei- unde stapanesc influentele austriece.
Croatii sunt amabili, serviabili, si daca va place friptura la gratar si fructele de mare, inseamna ca e OK. Sa beti din berea lor, este foarte buna!
2. Bosnia -Hertegovina- desi se mai vad urmele razboiului - soselele, chiar daca nu au autostrazi, sunt impecabile (sau asa erau cand am fost noi). Fara reguli spaciale, dar atentie la Republica Srpska (daca treceti pe acolo) au multe radare!
Sarajevo e deosebit- a fost prima data cand am vazut un oras musulman, si merita vazut bazarul si moscheea. La fel si orasul Mostar.
3. Serbia -e cam ca pe la noi -mai ales spre granita noastra. Belgradul un oras frumos, dar cam sumbru- totul e in cenusiu.
Nu sunt reguli speciale de circulatie, in afara de cele generale -.
La nici o granita nu am intampinat dificultati - vamesii se uitau la numar si ne faceau semn sa trecem. Exceptie la unguri unde ne-au intrebat daca avem palinca.
4. Venetia- se trece podul pana la intrarea in Venetia unde este o parcare imensa si unde esti obligat sa-ti lasi masina. Noi am gasit un loc de parcare la etajul 10 (avantaj noi caci am putut vedea orasul de sus) si ne-a costat 25 eu pentru o zi. Din parcare iei vaporetto pana unde iti propui sa cobori - noi am coborat la Podul Rialto si de acolo am mers pe jos.
5. Budapesta- e arhicunoscuta- dar nu ratati o croaziera pe Dunare - de preferat seara, pentru a admira modul in care ungurii stiu sa-si puna in valoare cladirile istorice si podurile.
De alimentat - ca sfat -alimentati in orase- de regula statiile de pe autostrazi au preturi mai mari.
Si veti avea ceva de furca cu monedele - in fiecare tara e altceva - kune, kume, forinti, etc- noi am avut pe un card o suma si in fiecare tara scoteam de la automatele bancare cat voiam. Si asta pentru ca daca iti raman kune de exemplu, e greu de crezut ca mai faci un concediu in Croatia in viitorul apropiat pentru a consuma toti banii.
sper sa va fie de folos ceea ce am scris si ca nu e deja prea tarziu.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
SCRIE UN RĂSPUNS
- Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
- Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec