Turul Romaniei
Buna ziua, anul viitor in vara as vea sa fac si eu turul romaniei impreuna cu prietena mea si m-am gandit la un traseu:
Baia Mare-Bistrita-Vatra Dornei-Piatra Neamt-Onesti-Brasov-Fagaras-Transfagarasan-Curtea de Arges-Ramnicu Valcea-Polovragi-Tg Jiu-Hunedoara-Alba Iulia-Scarisoara-Turda-Cheile Turzii-Baia Mare.
Cam asta ar fii traseul la care m-am gandit eu. Eu m-am interesat pe internet cam ce se poate vizita prin orasele care le-am scris eu aici. O sa va zic si voua cam ceea ce am de gand sa fac si sa vizitez.
Pornim din Baia mare
Mergem spre Bistrita, dupa care mergem in pasul Tihuta pentru a vedea castelul Dracula, de la castelul dracula o sa mergem la Vatra Dornei unde se pot vedea Muzee cum ar fii Muzeul Vanatorii s. a Parcul din centrul statiuni, Centrul de echitatie de la baza Partiei Parc
Catedrala Sf Treime, iar in apropiere de Vatra Dornei se pot vedea manastiri vechi (Putna, Sucevita, Schitul Podu Cosnei. etc
Din. Vatra Dornei mergem la Piatra Neamt unde se pot vizita mai multe muzee, Gradina zoologica dar si complexul parcul cozla, s. a.
De la Piatra Neamt mergem la Onesti iar de la onesti deviem de la traseu aproape 20 km pentru a vedea Parcul Dendrologic Dofteana, dupa care ne intoarcem la onesti pentru a ne continua drumul pe care am pornit si anume la Brasov, unde o sa vizitam Biserica Neagra, statuia lui Johannes Honterus, Casa Sfatului, bastioanele cetatii,
Poarta Ecaterinei, Turnul alb, turnul negru, muzeul de arta. De la Brasov mergem la Fagaras si de acolo pe Transfagarasan unde se poate vedea lacul balea, balea cascada si barajul vidraru si de acolo mergem la Curtea de Arges unde se poate vedea Manastirea Curtea de Arges, De la Curtea de Arges mergem Ramnicu Valcea si de acolo la Polovragi unde se poate vizita pestera muierii, pestera polovragi si de la polovragi mergem la Targu Jiu penttru a vedea parcul coloanei infinitului precum si alte opere a lui brancus si de acolo mergem spre Hunedoara unde vizitam castelul Corvinilor si de acolo la Alba Iulia unde se poate vizita cetatea Alba Iulia si de acolo mergem la Scarisoara pentru a vedea ghetarul de la Scarisoara, dupa mergem la Turda pentru a vizita salina turda si dupa mergem pe Cheile Turzii si dupa acasa la Baia Mare.
Cam asta ar fii in mare dar aici vreau sa interveniti si voi sa imi spuneti cum vi se pare traseul, daca ar trebuii sa fac schimbari in traseu de genul (Nu are rost sa trec prin orasul X pentru ca nu prea ai ce vizita, mai bine ai merge prin orasul Y''). As vrea sa ma ajutati cu sfaturi ce as mai putea vizita in plus fata de ce am scris eu pe aici.
Orice sfat este bine venit, traseul o sa il fac la anu in vara, o sa mergem cu o masina mica si deoarece am si o rulota cred ca o sa o pun dupa masina pentru ca o sa ma ajute foarte mult. Sper ca am fost destul de explicit. Va multumesc anticipat.
- PERIOADA: vara -- NOPŢI CAZARE: -
- BUGET: -
- ADULŢI: 2
Răspunsuri la solicitare
@satelit93 - Un prim raspuns, alaturi de felicitari pentru proiect: in zona Piatra Neamt este de vizitat manastirea Neamtului si este de luat in calcul o ajungere la lacul Izvorul Muntelui, la Bicaz, plus de vazut Humulestii lui Creanga. Brasovul este MULT mai ofertant decat propui, depinde si cat timp aloci fiecarei locatii. La Fagaras e de vazut cetatea, plus ca orasul este foarte frumos de vizitat la pas. In zona Ramnicu Valcea sunt de luat in considerare manastirea Cozia si Ocnele Mari pentru vizitare. Lipseste Transalpina. In rest, iti recomand tiscover.com/at/portal/ar ... lanerPopup.html pentru desenarea si masurarea traseului, pentru bugetarea calatoriei. Succes!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@Tudor-Cristian: It I multumesc frumos pentru sfat si sa ai o zi buna
@satelit93 - Doresc sa fac cateva recomandari pentru judetele Gorj si Valcea.
Daca aveti timp si doriti sa va abateti de la traseul prestabilit (aproximativ 35 km), puteti merge pe Valea Oltului pana la Manastirea Cozia. Pana ajungeti acolo, in Calimanesti puteti vizita Schitul Ostrov, iar la 1 km de Cozia spre Sibiu este Manastirea Turnu.
Intre Rm-Valcea si Horezu puteti vizita manastirile Bistrita si Hurezi.
Pestera Muierii este situata in localitatea Baia de Fier, destul de aproape de Polovragi.
De la Polovragi ai putea sa mergi spre Petrosani pe Transalpina, pana la Obarsia Lotrului. Daca alegi sa mergi pe Valea Jiului, iti va aparea in cale Manastirea Lainici, nu ai cum sa o ratezi.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Buna! Daca ajungi in Alba iulia uite ce porti vedea acolo: vezi impresii - Spectacolul nu se mai tine, dar carnati fierti la ceaun to poti sa mamanci, sunt deosebiti, deasemenea si ambianta de la cortul alb.
In apropiere de Alba iulia uite un loc unde poti servi masa :
PArerea mea e ca nu ar trebui sa ratezi SIBIUL :
... si aici nu rata Muzeul de istorie naturala Bruckenthal --- e superb! (voi pune poze pe viitor -in urmatorul rewiu)
LA Turda -un loc unde se mamanca un meniu extraordinar la 14 lei (ciorba si felul 2) -casa Turdeana -pana ajungi acolo o sa scriu un rewiu si o sa pun si poze.
Daca ajungi la Scarisoara, un pic "mai sus"cu vreo 50 km e Pestera ursilor --e muuult mai frumoasa decat Scarisoara -iar cam la 1 km de aceasta se afla muzeul de etnografie si folclor Gheorghe Flutur -intrare gratis. (daca vrei poze pe mail, scrie-mi)
Nu stiu daca am reusit sa iti fiu de folos dar daca ai intrebari iti raspund cu drag!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@satelit93 - daca tot ajungi la Tg. Jiu, lasa-te mai jos si mergi si la Herculane si de acolo du-te pe la Orsova, pe la Cazane sa vezi Dunarea si iesi pe la Moldova noua...
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@satelit93 -
Intre Bistrita si Vatra Dornei recomand lacul Colibita cu oprire la terasa pensiunei Arinis.
Traseu : goo.gl/maps/TztSb
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Va multumesc la toti pentru sfaturi si sa stiti ca o sa iau in considerare tot ceea ce imi spune fiecare in parte, si orice raspuns imi este de folos.
O zi buna la toti
Proiectul e foarte grandios și sună foarte obositor. Poți avea două abordări: fie limitezi zona pe care vrei să o vezi, și vizitezi mai pe îndelete, caz în care găsești mai sus sfaturi de aprofundare a obiectivelor, fie ții la ideea de a acoperi aproape toată țara, caz în care nu vei avea timp decît de o mică „degustare”, iar planul tău conține deja prea multe obiective pentru a putea fi văzute într-o asemenea fugă, nu are rost să te mai încărcăm și noi cu sugestii.
Eu fac astfel, cînd îmi planific asemenea circuite: stabilesc mai întîi perioada și bugetul. Apoi schițez traseul, căutînd ca locurile de cazare să fie cît mai puține (o să vezi că dacă alergi de la un hotel la altul, după 7 - 8 zile te saturi și de stat în mașină, și de cărat bagajele zilnic). Ideal e să am 3 - 5 locuri de cazare, unde să stau cîte 2 - 4 zile (în unul din ele poate să rezulte că stau doar o zi, asta e). Zic să faci la fel, să te gîndești cît mai amănunțit la traseu: cînd pleci, cît dureaza drumul, cît stai la primul obiectiv, cît pierzi cu masa, la ce oră ajungi la următoarea cazare și ce mai poți vedea în zonă la ora aia etc.
Ce ai schițat tu mai sus impune vreo 14 zile de cazare și fugăreală, și e păcat. E păcat de pildă să treci fulger prin Țara Hațegului, cu o oprire la Hunedoara, cînd ai avea lucruri mult mai interesante de văzut în Hațeg. Sau să stai la Vatra Dornei, de unde să vizitezi Putna (!!!), pierdere de vreme (sau ar ieși tot o fugăreală, de genul plecat dimineața din Vatra Dornei spre Moldovița - Sucevița - Putna și retur seara, iar a doua zi coborît la Piatra Neamț).
O observație rapidă, apropo de traseul tău: de la Piatra Neamț la Onești nu te du prin Bacău. La Roznov se face un DJ spre Ardeoani, recent asfaltat, de acolo ieși la Comănești și de aici Dofteana e în drumul spre Onești. Uită-te pe o hartă ca să înțelegi ce zic. Iar la Curtea de Argeș mi se pare mai interesantă Curtea Domnească decît mănăstirea.
Revenind la problema cazării: dacă o să mergi cu rulota, o să poți teoretic sta oriunde și oricîtă vreme, dar practic o să îți încetinească și mai tare media de deplasare. Nici nu îmi dau seama cum o să fie pe Transfăgărășan. În plus, nu știu dacă chiar poți campa oriunde. Căutarea, zilnic, a unui loc pentru rulotă îți va mînca din timp. Iar accesul la unele obiective poate fi o problemă, dacă nu știi să dai cu spatele cu rulota. Nu peste tot sînt parcări mari, unde să ai loc din belșug și să poți și întoarce cu rulota după tine.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Buna Ziua,
Cred ca proiectul este prea ambitios.
In primul rand ar trebui sa ne spuneti cate zile aveti la dispozitie. Eu as spune 10, pentru stilul oprit, privit, poze, plecat.
Daca aveti timp, un asemenea traseu ar cere 21 de zile.
In concluzie, daca ne spuneti cat timp aveti, unde trebuie sa va opriti obligatoriu (rude, prieteni, etc.), va pot transmite cateva sugestii despre locurile pe care nu le-as pierde pe traseu. Deasemenea, ar trebui specificat cate zile alocati Bucovinei, cate zile Munteniei, Ardealului...
Deasemenea, e necesar sa va ganditi ca pentru 10 zile sunt bagaje multicele (pentru mine nu, dar daca ma gandesc ce-ar pune nevasta-mea si fiica-mea...). Am facut o excursie asemanatoare in trei saptamani cu rucsacul in spate acum treizeci de ani cu trenul si autobuzul si a fost super, dar am ajuns acasa murdari, slabi si cu 25 de bani in buzunar... Nu stiu daca place tuturor...
M-as mai gandi cum ma misc cu rulota sa vad diferite locuri. M-as opri in vreo sase locuri, as sta in fiecare loc vreo trei zile si as merge in stea, fara rulota, sa vad locurile importante. Nu stiu cum se rezolva problema parcarii cu rulota in locuri de obicei aglomerate. Plus ca as evita clar Transfagarasanul. Poate ca gresesc, nu am mers niciodata cu rulota dar am vazut vreo cateva masini stricate din cauza efortului. Plus curbe, serpentine... Am vazut colegi care va recomanda Transalpina. Fara parapete cu rulota? Eu as fi reticent.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [SEP-2015] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
- [SEP-2015] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
- [SEP-2015] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
- [JUL-2014] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
- [JUN-2014] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
- [JUN-2014] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
- [JUL-2013] Circuite prin România / PRIN şi PENTRU ROMÂNIA
@satelit93 - Ți-aș putea și eu recomanda câteva lucruri de văzut pe acest traseu. Am făcut 2 excursii d-astea mai lungi și-ți pot spune din experiență că la un traseu foarte lung, din ceea ce spui tu că ai vrea să parcurgi înseamnă cam 1600 - 1800 km, pe puțin, ratezi multe dintre obiectivele pe care le-ai putea vedea. În acest sens sunt de aceeași părere cu @andrei2 și @abancor.
Înțeleg, din spusele tale, că sunteți tineri și atunci aveți tot timpul din lume să vedeți pe îndelete bucăți din țara asta frumoasă și-ți recomand și eu să-ți stabilești două, trei locuri, hai să le zicem tabere de bază, unde să stai câteva zile (2-3) și din care să pleci să vizitezi tot ceea ce merită de jur-împrejur pe raze (în stea cum zice andrei2) de max. 100-150 km., după care să vă întoarceți la "tabăra-mamă". De aici pleci în altă parte, la o altă tabără, ș.a.m.d.
Este foarte important să-ți faci trasee cât mai amănunțite, însă cu siguranță unele vor suferi modificări pe parcurs, sau așa cum spuneam pe vremea când lucram în proiectare "modificări la punerea în funcțiune", pentru că vor apărea sigur tentații de a vedea și altceva decât ți-ai trecut în plan (hai, până colea, că nu-s decât vreo 20 km. ca să vedem și...) . părerea mea ar fi că dacă anul viitor îți vei propune să vezi temeinic tot ceea ce trebuie vizitat în zona Nordul Moldovei-zona Iașiului-Neamț, ți-ar trebui cam 10 zile pe puțin și poate ar fi cam de ajuns pentru început. Vei căpăta experiență și altfel îți vei organiza drumețiile ulterioare.
Vezi tu, e o vorbă care spune că tot pățitu-i priceput. Noi (eu și soția mea) am procedat cam cum spuneți voi că ați dori să faceți, dar aș pune această greșeală a noastră pe seama vârstei, noi fiind mai pensionari, și am zis că să vedem mult, în timp scurt, poate pentru că la noi vremea trece mai repede, dar nu-i bine.
Vă doresc success în întreprinderea voastră și fie ca părerile, sfaturile ce le primiți aici să vă fie de folos.
S-auzim de bine!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@satelit93 - Intervin din nou cu cateva impresii, in urma comentariilor. Cred ca cei mai multi te-au incurcat mai mult, decat te-au luminat... Tu, de fapt, voiai niste sfaturi la obiect, practice, simple, despre un traseu ce-l ai acum doar in faza de proiect, este probabil un traseu perfectibil in functie de ceea ce afli si de ceea ce poti bugeta, cred. Ce ne mai place sa ne complicam.
Pe de alta parte, probabil este mai productiv sa asculti sfaturile celor ce deja au facut vreo 2 astfel de trasee, insa astia par a fi prea putini... Nu pot decat sa-ti urez sa pui mana pe pix si pe hartie, pe o harta si sa incepi sa-ti faci traseul, programul, plecand de la cati km vrei sa faci pe zi. Cauta preturi de cazare in locurile preconizate de cazare, fa-ti un buget.
In ceea ce ma priveste, la primul tur, pe care te invit sa-l citesti cu atentie, am avut, la nivelul anului 2007,2100 km, 12 cazari si un buget de 5000 lei, incluzand tot. Am mers cu un Renault Symbol 1,4, pe benzina, masina era aproape noua.
Si am mai avut ceva: mult, mult entuziasm!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@satelit93 - Ambiţios proiect, ţin să te felicit, mereu am fost de părere ca înainte de a călătorii în străinătate trebuie să ne vizităm ţara, nu vreau să te încurc, nici să mă laud, dar am văzut cam tot din ce ţi-ai propus tu să vezi, dar sunt căteva locuri emblematice pentru România care lipsesc dintre locurile enumerate de tine şi pe care eu nu le-aş rata dacă ar fi să refac un circuit al ţării, aşă că mă voi rezuma la a le enumera.
1. In zona Braşov, Bisericile fortificate Prejmer youtube şi Hărman youtube monument e UNESCO, Castelul Bran, Castelul Peleş (cotat ca fiind printre primele 10 în lume ca frumuseţe.
2. Sighişoara, cel mai vechi burg medieval locuit din Europa
3. Bisericile fortificate din Biertan youtube şi Viscri youtube, monumente reprezentative ale prezenţei saşilor în Romănia
4. In zona Vâlcea-Horezu, Mănăstirea Hurez cel mai reprezentativ monument al stilului brâncovenesc şi Culele de la Măldăreşti. acestea le-am vizitat de căteva ori şi foarte probabil le voi mai vizita de căte ori voi avea ocazia, sunt minunate.youtube
5. În zona Haţeg, Biserica din Densuş, cea mai veche construcţie de cult din piatră din Romănia. youtube
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Felicitari pentru proiect.
Subscriu la ce spune webmaster13 legat de biserica de la Densus. A fost inclusa intr-unul din cele doua tururi prin Romania pe care le-am facut cu motocicleta. E deosebita, trebuie sa o vezi daca ajungi prin zona.
Si daca tot esti acolo, opreste-te o ora si la Sarmizegetusa, e la vreo 15 km distanta.
Iar in zona Brasovului, merita o oprire de cateva ore si Cetatea Rasnov. Pe mine m-a impresionat foarte mult si a ramas una din cele mai frumoase amintiri din excursiile in tara, impreuna cu Cimitirul Vesel, dar vad ca zona Maramures e in afara ariei tale de acoperire in turul propus (probabil ai vazut acolo tot ce poate fi vazut, fiind din baia mare).
Oricum deja sunt foarte multe locuri pe care vrei sa le treci in revista si risti sa ajungi sa alergi dupa obiective si sa uiti ca de fapt ai plecat in concediu, nu in maraton.
Inca o data te felicit pentru initiativa, daca vei reusi sa planifici totul cum trebuie, va fi o experienta extraordinara.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Deocamdata excursia este in stadiul de proiect. Nu am inceput inca sa calculez buget, de cate zile am nevoie, unde o sa ma opresc exact s. a. Clar nu o sa pot sa vizitez chiar tot Ce am scris acolo, dar am facut acest topic pentru a vedea parerile fiecaruia, merg fara rulota deoarece am vandut-o si nu stiu daca o sa imi iau alta. Din tot ceea ce se discuta pe aici eu o sa imi fac o schita si o sa calculez exact cati km am de facut si bugetul de care am nevoie si tot ce trebuie inainte de o calatorie. Din cate raspunsuri am primit o sa aleg ceea ce mi se pare mai interesant de vazut si o sa fac un traseu probabil de 15 zile maxim. Va multumesc la toti pentru raspunsuri si sunt sigur ca mai sunt doritori pentru a face turul romaniei si acest topic o sa i ajute. Va multumesc si sa aveti o zi buna
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Buna! Am facut si eu in vara asta un traseu cu iubitul meu prin tara. Ne-am plimbat Ploiesti - Sighisoara - Turda - Cluj - Scarisoara - Alba Iulia - Cartisoara (Transfagarasan) - Curtea de Arges - Ploiesti in 5 zile. Traseul a fost cat se poate de frumos dar a fost si obositor. Ti-am dat orasele si numarul de zile ca sa compari cu traseul pe care o sa ti-l fixezi si cu timpul pe care il ai la dispozite in asa fel incat sa si apuci sa vezi ceva si sa te si relaxezi. In Cluj recomand Pensiunea Spicului (am dat 80ron/noapte camera dubla), la Scarisoara Casa Silvia care este superba (70ron/noapte) si la Cartisoara Casa Denis (tot 70ron/noapte). Eu am scris pentru fiecare un review daca vrei sa citesti.
Sper sa aveti parte de vreme frumoasa si sa va simtiti bine in vacanta.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
mare atentie, daca iti vei cumpara alta rulota si vei pleca cu dansa dupa tine. transfagarasanul nu e de facut cu rulota agatata dupa masina, decat daca nu ai cumva peste 35000cc - dar si atunci va fi un adevarat chin. am vazut multe masini "lesinate" fara a avea ceva agatat dupa ele, inclusiv eu am patit-o intr-o vacanta, cu un van. sincer, nu cred sa fi vazut vreodata pe cineva cu rulota pe transfagarasan sau transalpina. mie mi s-ar parea la limita intre nebunie si inconstienta.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@papone -
”transfagarasanul nu e de facut cu rulota agatata dupa masina, decat daca nu ai cumva peste 35000cc
... adică... tanc sau locomotivă?!?
@Dragos - sau vreun caterpillar 797. scuze, a scapat un zero, voiam sa scriu 3500 dar am dat "trimite" si am vazut dupa - iar cum nu exista optiune de editare... am asteptat sa mi-o fur pe caterinca
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
SCRIE UN RĂSPUNS
- Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
- Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec