Solicitare CMR / CROAȚIA

Circuit Croatia - tips-uri

Trimisă în 21.05.12 22:13
autor paula mirelaGD [constanta]
» VIZUALIZĂRI: 9548

plec in iunie intr-un circuit de 10 zile in Croatia si mi-ar folosi informatii de ordin general de la cei care au fost mai de curand acolo (anul acesta). pe cele specializate le-am consultat. tot nu am inteles unde e mai avantajos sa schimb banii, informatiile se contrazic!

va multumesc si va doresc tututror vacante placute!



Răspunsuri

symo8naJR2r[21.05.12 23:52]

Am fost acolo anul trecut acolo in iunie si am avu euro la noi numai pentru urgente, in rest am avut pe card si asa voi face si anul acesta,acum voi plati cu cardul si pe autostrada ca e mai rentabil,kuna am scos de pe card cind am avut nevoie sau am platit direct.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

CostiCO13r[22.05.12 00:16]

Ce bani vrei să schimbi?

Nu ştiu unde se contrazic informaţiile...

Eu zic să pleci cu un card cu care poţi face plăţi în străinătate. Cu acest card poţi plăti la staţiile de benzină, autostrăzi, supermarket-uri şi în multe alte locuri.

Pentru plăţi cash, poţi scoate bani direct în kune (moneda croată).

Varianta asta este cea mai simplă şi mai ieftină. La plata direct cu cardul nu ţi se percepe niciun comision, iar la extragerea de bani cash comisionul nu este mai mare decât cel aplicat la schimbul la casele de schimb.

În felul ăsta nici nu mai ai grija banilor, să nu-i pierzi, sau să nu ţi se fure.

Eu procedez în felul ăsta de ani de zile, indiferent în ce ţară mă duc şi nu am avut niciodată probleme. Evident, nici în Croaţia, care oricum este o ţară mai civilizată decât a noastră.

Nu am fost anul ăsta acolo, dar din 2010 când am fost (cu maşina personală) lucrurile nu puteau evolua decât în bine. Între timp, Croaţia a definitivat procedurile şi de anul viitor va fi membră cu drepturi depline a Comunităţii Europene.

Îţi doresc călătorie plăcută!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

tolzanSV2r[22.05.12 10:54]

Si eu recomand folosirea cardului pt. plati si pt. a ridica cash de la bancomat, dar totusi as completa in legatura cu comisioanele. Intr-adevar nu sunt percepute comisioane pt. plati cu cardul dar daca cardul este in alta moneda decat cel unde faci plata (si in afara tarii c-am asa este)atunci se calculeaza la fiecare tranzactie comision de schimb valutar (oricum este nesemnificativ dar totusi exista).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

HoinarUC1r[22.05.12 11:01]

Card si ceva marunti in Euro.


CostiCO13r[22.05.12 12:46]

@tolzan:

Îmi pare rău să te contrazic, dar la ING, de exemplu, nu este niciun comision de schimb valutar. Pur şi simplu, dacă cumperi ceva în kune (sau altă monedă), ţi se reţine suma echivalentă în lei, ca şi cum ai cumpăra valuta respectivă, la cursul de schimb practicat de bancă.

Este drept, nu ştiu cum procedează alte bănci, dar nu cred că sunt multe cele care să practice comision de schimb valutar, poate cele greceşti

Nici casele de schimb nu mai practică comision de schimb valutar! E drept, asta pentru că l-au inclus în rata de schimb.

Comision se practică doar la extragerea de numerar.

La cumpărarea cu cardul, doar ţările nordice practică un comision. De fapt, s-ar putea ca nici ele, eu am fost în Danemarca şi Suedia în 2009 şi de atunci poate s-a schimbat şi la ei regula.

Oricum, cea mai proastă variantă este cea cu folosirea unei monede intermediare, cum ar fi euro.

Asta pentru că sunt două operaţiuni bancare, odată la cumpărarea euro şi a doua oară la schimbarea euro în moneda ţării respective (kune, în cazul de faţă). Evident, de fiecare dată, cel care intermediază tranzacţia (bancă, casă de schimb) trebuie să câştige şi el.

Singurul loc unde poţi plăti oficial cu euro în Croaţia este pe autostrăzi şi asta pentru că ele aparţin, până la amortizarea investiţiilor, constructorilor (de exemplu, Bechtel, pentru autostrada A1).

Am mai văzut şi că cei de la excursiile pe mare cu vaporaşul acceptă euro, dar dacă faci calculul, constaţi că e mai convenabil în kune.

Bineînţeles, mai poţi plăti şi prin alte locuri, acolo unde vânzătorul este dispus să facă o mică afacere, dar paritatea este în acest caz foarte dezavantajoasă pentru plătitor.

Ceva asemănător am văzut că se practică şi pe la benzinăriile de pe autostrăzile Ungariei, bineînţeles în profitul băieţilor de la casă.

În general însă, peste tot e ca la noi: oficial, plata se face în moneda naţională.

Mai există un avantaj la extragerea de bani direct de pe card: eşti sigur că banii nu sunt falşi şi poţi vedea cum arată aceştia. Asta e bine mai ales în ţările care au schimbat, ca urmare a devalorizării prin inflaţie, sau din alte cauze banii.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

felixGD4r[22.05.12 13:40]

Puteti folosi si cardul, este o varianta excelenta, dar va trebuie euro cash pt a plati cazarea daca veti sta la localnici.Mai sunt unele terase sau croaziere la care nu stiu daca puteti plati cu cardul.

Avantajos este sa schimbati euro la banca in orase mai mari, gen Zagreb, Split.Intrebati intotdeauna daca au comision la shimb.In benzinarii, daca nu platiti cu cardul (cea mai buna solutie) comisionul de schimb euro-kune este de 1,5 %.

Va mai trebuie kune pe la unele automate din parcari, in piata de legume-fructe, magazinele de souveniruri, daca vreti sa cumparati ceva de la localnici.De ex, noi cumparam de fiecare data ulei de masline facut de localnici si la ei nu putem plati cu cardul.

Vacanta frumoasa!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

tolzanSV2r[22.05.12 13:58]

Costi: Eu nu am vrut sa pronunt nici o nume de banca (nu fac reclama) dar m-am documantat (pe net) si stiu sigur ca acest comision exista la majoritatea bancilor. Mai exact se numeste "Comision conversie valutara" si este in jur de 2%, merita verificat extrasul pt. a verificare.

Am amintit aceste lucruri nu pt. ca sunt impotriva platilor cu cardul, ci numai pt. simpla informare corecta, altfel oricine are un anumit card de la o anumita banca ar fi bine sa cunoasca aceste lucruri, ele sunt descrise negru pe alb.

Sunt cu totul de acord cu ideea ca nu merita sa folosesti o a treia moneda intermediara (cum ar fi euro in tarile unde nu euro este moneda oficiala).

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

paula mirelaGDAUTOR SOL1r[22.05.12 20:30]

multumesc mult tuturor celor care mi-au raspuns!

costi, contradictia apare in momentul in care unul zice ca e mai bine sa schimbi la banca, altul ca, dimpotriva e mai bine la posta, iar alte pareri inclina spre casele de schimb!!! multumesc oricum!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

tolzanSV2r[22.05.12 21:26]

Asa este. Calatorie placuta, si abia astept sa ma reintorc in Croatia.

panoramio.com/user/48497/tags/Croatia


felixGD4r[23.05.12 11:03]

Noi am fost in mai 2012 in Croatia o saptamana. Cursul la schimbul valutare era mai prost ca la banca. Ca sa nu mai vorbesc ca era in toata statiunea un singur schimb valutar fiind extrasezon. Bineinteles ca va veti orienta. Daca schimbul va fi mai bun la case veti schimba la case, daca nu, la banca.

In plus, din cate stiu eu, bancile convertesc leii in euro la cursul lor si apoi fac schimbul in kune in tranzactiile efectuate cu cardul. Este adevarat? Sau s-a schimbat? Oricum trec printr-o moneda intermediara care este euro. Si atunci nu este mai avantajos de luat euro? Noi am luat in RO euro din schimb valutar la curs mai bun decat cel al bancii. Numai ca este comod cu cardul la benzinarie, pana ajungeti in Croatia la un schimb valutar. La autostrada se poate plati in euro, pretul este afisat electronic deasupra barierei, la iesirea de pe autostrada, si in euro si in kune.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

horachiraPM1r[23.05.12 13:29]

@felix: Asta cu trecerea printr-o moneda intermediara este o mare prostie.

Este foarte usor pentru cei ce lucreaza cu cardurile sa vada in extrasul de cont valoarea in lei la fiecare tranzactie efectuata, plata cu cardul sau scoaterea de cash.

Eu marturisesc ca am verificat dupa deplasari in mai multe tari si am fost mai mult decit multumit de schimbul valutar efectuat,cu sau fara comision.

Recomandarea mea e ca a lui Costi, banii pe card plus MAXIM 100 Euro de preferat mai marunti.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

paula mirelaGDAUTOR SOL1r[24.05.12 21:32]

multumesc mult tuturor celor care mi-au raspuns! poate trebuia sa specific dela bun inceput cum ca merg printr-o agentie, deci nu voi avea grija platii cazarii, nici a alimentarii cu combustibil, nu voi avea in general prea multe griji, in afara de a vedea cat mai mult posibil! in acest caz platile mele acolo se reduc considerabil (intrari obiective, ceva mancare, f. putin shoping si cam atat!!!).

multumesc inca o data si vacante reusite tuturor!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Mihaela_01CH[02.08.12 14:32]

Buna ziua!

Pe 16 august mergem in circuit Serbia, Muntenegru, Croatia sejur de 10 zile, cu autocarul.

Avem inclus in pret, printre altele, si o masa - mic dejun.

As vrea sa stiu de la cei care au fost unde au mancat si ce preturi sunt.

De ex la apa ca pe drum atatea zile ai nevoie.

Orice alte sugestii sunt binevenite.

A, tot ce se plateste pe acolo... e in euro, nu?! Sa ma apuc acum sa schimb in altceva...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

paula mirelaGDAUTOR SOL1r[02.08.12 16:53]

moneda nationala in croatia e kuna. in serbia nu am cheltuit nimic; euro merge f. bine in rest. apa e f. buna de la robinet, din cauza politicilor f. eco de protejare a mediului in toate sensurile (apa, paduri, etc.). am scris un review detaliat despre un circuit asemanator (daca nu acelasi!) si exista si altele pline de informatii utile. pt. informatii punctuale, iti stau la dispozitie oricand!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Mihaela_01CH[02.08.12 20:49]

Cred ca e acelasi circuit insa hotelul pt cazare pe perioada sa zic de stationare la Marea Adriatica este Opatija.

Am inteles ca o masa costa 10-15 euro/persoana. Te-ai referit la mesele de pe tot parcursul circuitului?

Cum a fost vremea?

Pe autocar te-ai imbracat cu ceva mai grosut (adica pantoloni lungi sau trei sferturi, ce incaltari ai folosit)

Poate sunt cam aberante intrebaile dar nu as vrea sa ma trezesc ca trebuie sa vizitez ceva si sa constat ca e o zona mai friguroasa iar eu sunt in pantaloni scurti si sandale.

Nu e prima data cand merg cu autocarul in concediu dar este primul circuit si-mi fac o multime de griji.

Multumesc!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

paula mirelaGDAUTOR SOL1r[02.08.12 21:25]

atat au costat mesele mele; in mod sigur altii au mancat cu bani mai multi (eu de felul meu mananc f. putin) dar am specificat ca erau portii f. mari si ca nu am facut economie.

vremea a fost caniculara tot timpul, haine groase au trebuit (musai!) doar la pestera postojna unde sunt in mod constant 10 grade si unde am tremurat desi m-am imbracat. incaltari am folosit de toate felurile, de la adidasi la papuci, eu nu ma pot incalta cu aceeasi pereche 2 zile la rand daca merg mult (si am mers!).

in autocar era a. c. dar tot era cald, nici vorba de haine groase.

citeste si review-ul, poate mai gasesti raspunsuri!

daca mai ai nelamuriri, intreaba!

cu placere!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

  • [17] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66987609863281 sec
    ecranul dvs: 1 x 1