ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 5 MIN

Oraşe vizitate pe care le-am văzut şi de la înălţime

TIPĂREȘTE

Zilele trecute am scris despre oraşul Gent pe care l-am văzut şi de pe platforma Castelui Contelui v. aici. Cu o lună în urmă, în aprilie, am scris două reviewuri: Parisul văzut din Turnul Eiffel v. aici şi Parisul văzut din Arcul de Triumf v. aici. Trebuie să vă spun că după ce ai bătut un oraş cu piciorul sau autocarul, privirea lui de sus îţi dă o mare satisfacţie pentru că ai posibilitatea să recunoşti clădirile cele mai înalte şi întinderea lui. Cum punctele de observaţie de regulă sunt dealungul unei platforme circulare, poţi să vezi oraşul panoramic ceeace îţi dă o privire de ansamblu. Mai există şi posibilitatea să vezi oraşul de pe o înălţime din apropiere dar astea sunt cazuri mai rare. Nu toate oraşele mi-au oferit posibilitatea să le văd de sus sau n-am ştiut noi, aş vrea însă să vă prezint câteva pe care le-am reţinut, - poate vă vor fi de folos în excursiile pe care le veţi face, - rugându-vă să vedeţi şi pozele.

1 - Parisul văzut din La Grande Arche Acesta este o construcţie modernă de birouri inaugurată în 1989, în cartierul Defense, la 100 de ani de la construcţia turnului Eiffel. El termină axul est-vest al Parisului care începe de la Luvru. Este un cub vidat de centrul său cu 112m lungime, 107m lăţime şi 111 m înălţime, având o greutate de 300000 t. Am urcat cu liftul exterior de sticlă, panoramic şi de pe platforma Arche am văzut întregul cartier Defense şi vestul Parisului.

2 - Tokio văzut de la etajul 45 al Primăriei. În anii 90 primăria Tokio a construit două turnuri gemene a 45 etaje cu o înălţime de 200m. La baza turnurilor este o platformă de 5000 mp cu sculpturi. Liftul ne-a dus la ultimul etaj în câteva secunde. Sus, sunt spaţii comerciale şi o vedere panoramică a oraşului. Veţi vedea în poze că jos, maşinile sunt mai mici decât furnicile.

3 - Osaka, văzută de la et. 37 al hotelului. În Osaka, al doilea oraş ca mărime din Japonia, am fost cazaţi la un hotel de patru stele cu 60 de etaje, cu lifturi exterioare. La cele cinci etaje ale subsolului erau magazine de lux şi restaurante. Peste noapte, ne-a trezit zăngănitul uşilor. Fusese un fleac de cutremur de 6 grade şi ceva. În Osaka am vizitat acvariul Kaiujan, unul din cele mai mari din lume care are expune 30000 exemplare aquatice şi castelul din sec. XVI.

4 - Lisabona, văzută din statuia lui Cristo Rei. Copie fidelă a statuii din Rio de Janeiro, la Cristo Rei se ajunge traversând podul 25 Abril, lung de 2 km, suspendat peste fluviul Tejo. Statuia ca atare are 30 m inălţime dar cu soclu cu tot depăşeşte 100 m. Am luat liftul după care am urcat 80 de trepte. Priveliştea desfăşurată in faţa ochilor a meritat efortul.

5 - Lisabona văzută din cartierul Alfama. Castelul San Jorge prezintă ruine romanice din sec. V. Este situat intr-o poziţie strategica pe o colină. A fost palat regal până în sec. XVI. Complexul este format din cetatea cu zece turnuri si ruine ale palatului medieval. Se ajunge la el urcând prin pitorescul cartier Alfama, in care treptele înalte ale strădutelor sunt săpate in ziduri maure.

6 - Londra văzută din London Eye. London Eye, este o roată inaltă de 135 m care conţine 32 de cabine inchise, inaugurată in anul 2000. Are ferestre mari prin care turiştii pot observa Londra de la inălţime. O rotaţie durează 30 minute, astfel încât pe timp frumos se pot observa toate cartierele Londrei şi împrejurimile.

7 - New York văzut din Empire State Building. Are o înălţime de 443m (inclusiv vârful) şi102 etaje. Platforma de vizitare este la etajul 86. Timp de 40 de ani între 1931-1972, până s-a construit World Trade Center a fost cea mai înaltă clădire din lume dar şi după distrugerea acestuia în 2001. Astăzi ocupă al 15- lea loc în topul celor mai înalţi zgârie nori din lume. De pe platformă am văzut imensitatea New Yorkului.

8 - Dublin văzut din Guiness Store. Este un depozit deschis în anul 2000 care în 2017 fusese vizitat de peste 7 mil. oameni. După ce am văzut expoziţia şi ni s-a prezentat procesul de fabricaţie, ni s-a servit câte un pint de bere neagră pe care l-am băut la etajul şapte de unde am admirat întregul oraş cu turlele catedralelor.

9 - Barcelona văzută de la Fântânile magice de pe Montjuic cu ocazia vizionării spectacolului fântânilor multicolore care au 3620 jeturi de apă. Din sfert în sfert de oră se schimbă designul, culorile şi muzica fântânilor. Acestea fiind amplasate la înălţime, la picioarele noastre se desfăşura Barcelona pe înserate.

10 - Caltagirone, Sicilia. Am asistat din balconul primăriei, la procesiunea Sf. Jeronimo în care sute de credincoşi transfiguraţi de credinţă îl conduceau pe sfânt în urma unui car alegoric în care se afla Sf. Fecioară Maria. Procesiunea era acompaniată de o fanfară care cânta muzică religioasă. De neuitat.

11 - Sinaia (pentru a încuraja patriotismul local) văzută de la Cota 1400 şi 2000. Cota 1400 a fost dată în folosinţă în 1939 cu destinaţia de sanatoriu al Eforiei Spitalelor din România. Din 1947 a devenit hotel. După degradarea de după 1990 când ciobanii îşi adăposteau oile în clădire, după 2003 a fost restaurată şi redată circuitului turistic. La cota 1400 se poate ajunge din Sinaia cu telecabina, telegondola, cu maşina sau pe scurtătură cu piciorul. De la Cota 1400 la 2000, respectiv Vârful cu Dor se poate lua telecabina sau urcat cu piciorul trecând pe la Cota 1500. Sinaia se vede în vale, dealungul văii Prahova şi cu un binoclu poţi distinge castelul Peleş şi hotelurile mari.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

descriu câteva din oraşele pe care le-am văzut şi de la înălţimea turnurilor, etajelor, platformelor, etc

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.05.20 16:48:56
Validat / Publicat: 17.05.20 17:40:32

VIZUALIZĂRI: 435 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Parisul văzut din Arche
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40 PMA (din 40 voturi)

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.05.20 17:39:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu
[17.05.20 17:56:01]
»

@Michi: Vazand toate aceste orase ma gandesc cat de frumos este sa calatoresti pe unde poti fie in tara sau in afara.

Acum, referindu-ma strict la Europa, ma gandesc cum cineva mentiona foarte bine intr-un comentariu, au spus ca facem parte toti din Europa si suntem liberi sa circulam pe unde vrem, nu mai avem granite, si uite cum o dihanie mica a aratat exact reversul, fiecare s-a izolat de vecini in gaoacea lui, iar deschiderea o face intai pentru ai lui si mai apoi pentru ceilalti​ si nu pentru ca i-ar pasa de ceilalti, ci pentru ca au nevoie de banii celorlalti.

Este trist dar adevarat, pe unde vom mai calatori? Frumoase locuri, frumoase amintiri, felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[17.05.20 18:00:59]
»

@mishu: Mulţumesc Mişulică pentru că ai citit şi apreciat. Vine o vreme când trăim toţi din amintiri.

crismisPHONE
[17.05.20 18:09:41]
»

@Michi: Îmi place la nebunie să văd lumea de sus! Sunt în stare de oarece sacrificii pentru asta, de exemplu să urc câteva sute de trepte (cât m-or mai ține picioarele) sau să mă cocoț pe scările de lemn aproape verticale din bisericile fortificate sau să lupt cu frica de înălțimi pășind pe vreo platformă suspendată deasupra hăului!

Eu cred că toți oamenii iubesc să vadă lumea de sus. E un surogat pentru dorința de a putea zbura.

Frumos articol, inedită idee, superbe pozele! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[17.05.20 18:39:09]
»

@crismis:Mulţumesc pentru apreciere şi vot. Cum nu mai văd şanse de a mai circula pe undeva, chiar în ţară, m-am gândit să scriu nişte sinteze din ce am văzut timp de 30 de ani, chiar dacă succită un interes restrâns. Comparaţia pe care ai făcut-o cu dorinţa de a zbura, mi-a adus aminte de Icar şi de aripile lui frânte.

nicole33
[17.05.20 19:23:37]
»

@Michi:  

WoW! O listă impresionantă de oraşe situate pe mai multe continente, o dovadă a pasiunii pentru călătorii oricât de îndepărtate​, dar şi a disponibilităţii de timp şi de buget pentru realizarea acestora. Felicitări!

În afară de Sinaia şi de Barcelona, celelalte destinaţii îmi sunt necunoscute. Încă

9 - Barcelona văzută de la Fântânile magice de pe Montjuic cu ocazia vizionării spectacolului fântânilor... Acestea fiind amplasate la înălţime, la picioarele noastre se desfăşura Barcelona pe înserate. ​​

Pentru că amfostşieuacolo, îmi permit să comentez, în opinia mea fântânile magice NU oferă cine ştie ce perspectivă asupra oraşului, înălţimea la care se află acestea faţă de Placa Espanya nefiind suficient de mare. Cu totul altfel stau lucrurile dacă ne referim la ​vârful dealului Montjuic unde se poate ajunge cu funicularul de pe Barceloneta, care oferă, într-adevăr, o perspectivă uimitoare asupra oraşului sau chiar din turn de la Sagrada şi tot cred că se vede mai bine.

Cu excepţia imaginilor din avion înainte de aterizare sau după decolare, pe mine cel mai mult m-a impresionat Dubaiul spre asfinţit admirat de la etajul 124 din Burj Khalifa​.

m-am gândit să scriu nişte sinteze din ce am văzut timp de 30 de ani, chiar dacă succită un interes restrâns.

O idee foarte bună!

Asemenea amintiri preţioase vor interesa cu siguranţă pe mulţi dintre cititorii AFA, chiar dacă acestea nu vor fi întotdeauna punctate​​, pentru respectarea Regulamentului acestui sait.

Spor la scris! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[17.05.20 19:45:46]
»

@nicole33:   Disponibilitate de timp nu prea a fost ţinând seama că am început să circulăm la aproape 60 de ani şi tot timpul am avut dificultăţi de deplasare.

Mulţumesc că ai citit cuvânt cu cuvânt. Citez din reviewul dedicat fântânilor Montjuic: v. aici

„Autocarul a oprit în faţa Palau Nacional, o clădire care ca stil pare de câteva secole dar a fost construită în 1929 cu ocazia marii Expoziţii Universale. Acum aici funcţionează Muzeul Naţional de Artă Catalană. De aici am luat fotografii superbe asupra Barcelonei desfăşurată la picioarele noastre. În faţa Palau Nacional se află o scară monumentală care se termină pe o mică esplanadă în dreptul Marei Fântâni Magice. ˝

​Îţi dai seama că n-am vrut s-o lungesc, scriind doar câteva rânduri la fiecare obiectiv, lăsând eventualilor călători plăcerea de a descoperi frumuseţile văzute de la înălţime.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ilinca591
[17.05.20 21:16:37]
»

@nicole33:

"Asemenea amintiri preţioase vor interesa cu siguranţă pe mulţi dintre cititorii AFA, chiar dacă acestea nu vor fi întotdeauna punctate, pentru respectarea Regulamentului acestui sait. "

Imi permit sa solicit schimbarea regulamentului, in interesul de a impartasi in mod liber experiente rare. Va multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ilinca591
[17.05.20 21:24:27]
»

Sincer, nu vreau sa fiu nepoliticoasa, dar "Interesul turistic restrans"este nepotrivit. Tot ce am ales sa citesc pe acest sait, a fost foarte interesant, de interes turistic si cultura generala. Va citesc cu placere!

nicole33
[17.05.20 21:52:11]
»

@ilinca591:  

Imi permit sa solicit schimbarea regulamentului, in interesul de a impartasi in mod liber experiente rare. Va multumesc! ​

Nu ai pentru ce să-mi mulţumeşti. Modificarea Regulamentului este la latitudinea Adminului acestui sait.

Nu am înţeles cine a fost împiedicat să-şi exprime liber "experienţele rare" pe acest sait. Poate binevoieşti să detaliezi. ​​

Tot ce am ales sa citesc pe acest sait, a fost foarte interesant, de interes turistic si cultura generala. Va citesc cu placere! ​

Nici eu nu vreau să fiu nepoliticoasă, chiar dacă adesea reuşesc să fiu , dar am impresia că NU AI ÎNŢELES NIMIC din cum funcţionează AFA!

Acest sait este pentru a te informa, pentru a te documenta în vederea viitoarelor vacanţe sau doar din plictiseală, ceea ce înţeleg că ai făcut şi tu până acum, dar mai trebuie să şi întorci ajutorul primit, să împărtăşeşti şi tu la rândul tău experienţele avute în vacanţele tale, care vor fi utile altor cititori şi tot aşa. Nu doar să citeşti fără să contribui cu NIMIC la mersul înainte al saitului. ​​

Din motivele expuse mai sus mie mi se pare cel puţin DEPLASAT ca un user a cărui contribuţie utilă a fost nulă până în prezent să critice Regulamentul existent şi să propună modificarea acestuia după criterii greu de înţeles​ şi doar de el ştiute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
nicole33
[17.05.20 22:13:20]
»

@Michi:  

 Disponibilitate de timp nu prea a fost ţinând seama că am început să circulăm la aproape 60 de ani​

Prin "disponibilitate de timp​"eu nu m-am gândit nicio secundă la câţi ani ar mai putea avea de trăit unul sau altul. Ar fi prea macabru pentru gustul meu.

Disponibilitatea de timp se referă concret la numărul de zile din fiecare an calendaristic în parte, oricât de mulţi. ​

Eu am făcut un calcul aritmetic simplu: un pensionar dispune de 365 de zile pe an în care, teoretic, poate să călătorească. Nu se poate compara în veci cu un salariat care dispune de maxim 25 zile de concediu pe an, la care se mai adaugă câteva zile libere de Paşti, Crăciun şi Revelion, plus weekend-urile adiacente perioadelor de concediu. Pe restul nu le pun la socoteală pentru că nu poţi pleca peste ocean, de exemplu, şi să te şi întorci în doar două zile.

Am mai luat în calcul şi vârsta de pensionare cu cel puţin 10 ani mai redusă din​​ anii de dinainte de revoluţie, precum şi reducerea de încă 5 ani prinsă de cei care au ieşit din activitate la începutul anilor 90, dacă au mai prins şi o grupă de muncă.

Am omis posibilitatea ca tinerii pensionari de 50-55 de ani să aibă şi diverse probleme inerente de sănătate. ​

Cunosc destul de multe persoane 50+, chiar şi pe acest sait, fără probleme de sănătate şi chiar extrem de active în puţinele zile pe care reuşesc ​să le rupă din programul încărcat al serviciului de fiecare zi pentru a călători şi apoi pentru a ne delecta pe noi toţi cu articole remarcabile.

La fel, destui pensionari care activează pe sait călătoresc încă foarte mult, profitând de timpul liber de care dispun acum după o viaţă de muncă. ​

Dacă spusele mele au fost interpretate altcumva, îmi pare rău. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
nicole33
[17.05.20 22:46:23]
»

@Michi:  

Mulţumesc că ai citit cuvânt cu cuvânt.

Sinceră să fiu, nu am citit chiar cuvânt cu cuvânt, ci aşa mai pe sărite, fiind mai mult interesată de destinaţiile enumerate.

Nici articolul despre Barcelona nu cred să-l fi citit din simplul motiv că vizitasem deja Barcelona şi împrejurimile cu un an înainte într-o vacanţă superbă de două săptămâni în care atinsesem cam tot ceea ce îmi propusesem şi nu intenţionam să revin prea curând, Spania având destule alte locuri frumoase pe care abia aşteptam să le descopăr.

Afirmaţia că există alte locuri mai spectaculoase de belvedere în Barcelona decât fântâna de lângă MNAC am făcut-o bazându-mă pe propria experienţă, nu din cărţi. Este opinia mea şi o susţin. Nu înţeleg de ce deranjează o opinie diferită, o altă sugestie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Dragoș_MDPHONE
[17.05.20 23:15:07]
»

@Michi: în ziua de azi, Londra se poate admira de la înălțime din clădirea The Shard.

Și ar mai fi câteva, pe unde am fost eu, pe care le-aș adăuga enumerării:

- Subotica (Serbia), din turnul primăriei;

- Munchen, tot din turnul primăriei;

- Brașovul, de pe drumul spre Poiană;

- Viena din Donauturm;

- Viena, de la Gloriette

- Viena, din roata mare;

- Roma, de pe coline;

- Ulm, din vârful catedralei;

- Salzburg, de la cetate;

- Salonic, de la cetate;

- Belgradul, tot de la cetate;

- Novy Sad văzut din cetatea Petrovaradin;

- Praga de la cetate (Hrad);

- Bucureștiul văzut de la ulimele etaje ale Intercontinental,

- Clujul de la Belvedere;

- Oradea de pe colina;

- Tulcea văzută de pe colina monumentului.

- Madridul văzut din telegondolă și de pe vârful colinei unde ajunge aceasta

Etc.

Mai mult ca sigur am uitat ceva, și mai sunt destule unde încă nu am ajuns...

Doar o singură remarcă mai am de adăugat: celor ce vor să facă aceste „observații", le recomand călduros să aleagă orele amurgului și ale înserării.

Cred că realizați motivul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[17.05.20 23:35:09]
»

@Dragos: N-am priceput altceva  din motivele observaţiilor decât că ˝la nuit, tous les chats sont gris˝, sincer nu ştiu la ce te referi.

Din ce ai văzut tu ˝maestre˝- ştii de ce-ţi spun aşa, - n-am văzut decât Viena din Glorietta şi Roma de pe coline dar pe atunci nu aveam calculator şi ce poze pe hârtie am făcut, erau persoane faţă şi profil. Abia după ce am intrat în AFA am învăţat ce trebuie pozat. Mulţumesc pentru completări dar sincer nu te-aş sfătui să te înhami la munca de sortare şi punere în dispozitiv ca să scoţi un review pentru că e prea laborioasă. Deşi de interes turistic restrâns, în şase ore a adunat 23 de voturi de la useri de marcă ai saitului ceeace înseamnă că n-am muncit degeaba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
TraianS
[18.05.20 08:15:46]
»

@Dragos Cred ca se refera la faptul de a vedea un apus sau un rasarit de la inaltime. De asemenea unele orașe sunt interesant de văzut și noaptea. Așa am făcut și eu în Tokyo (Pare-mi-se). Am mers la orele amurgului și am rămas pâna s-a întunecat.

Interesant articolul și frumoase panoramele.

Ne-am intersectat în Tokyo, la New York și Barcelona. În alte orașe am fost în alte locuri. De exemplu la Londra am urcat în unul din turnurile St. Paul.

Încerc să fac și eu o listă cât de cât aleatorie din ce-mi amintesc:

*Roma - de la treptele spaniole - am fos prea scârțar să urc în St. Peter.

Cred că am urcat și la Mausoleu, dar nu mai sunt sigur.

*Budapesta - din Sf. Ștefan

*Germania - din catedrala din Ulm.

*Olanda - din Catedrala din Delft. Una dintre cele mai frumoase experiențe de acest gen pentru mine.

*Istanbul - de lângă Suleymaniye

*Africa de Sud - de pe Table Mountain privind spre Cape Town

*Paris - Turnul Eiffel și de pe MontMartre

*Egipt - de lângă Citadelă, privind spre oraș și piramide. Aswan, de pe dealurile de pe cealaltă parte a Nilului

*Sudan - în Karima de pe un delușor de-i zice munte.

*Etiopia - Abuna Yemata Guh și Mariam Korkor. Plus panoramele din Simien. (nu prea se pune că nu-s orașe)

*Uganda - Baha"i Temple din Kampala

*Tanzania - în Mwanza privind spre Lacul Victoria

*Zambia și Botswana sunt desul de plate.

*Malaysia - KL de la hotelul la care am stat.

*Thailanda - Pattaya de pe colină.

*Cambodgia - de pe unul din temple de la Angkor.

*Spania - În Barcelona e interesantă vederea de la Fântâni dar merită de mers și în spate pe Montjuic. Chiar și din Sagrada și de pe Tibidabo.

*Cipru - vederea de la St. Hilarion - Girne.

*Talin - de pe o margine a zidurilor

*Copenhaga - din parcul de distracții.

Etc.

Or mai fi și altele, dar nu mi le amintesc acum. În ultimul timp nu mai caut astfel de locuri de panoramă decât dacă sunt gratis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[18.05.20 08:31:11]
»

@TraianS: Mulţumesc Traian, mi-a făcut plăcere că reviewul ţi-a suscitat interesul. Sunt sigură că din cei care l-au citit, înafară de tine şi Dragoş, au mai fost destui care au văzut oraşele la î​nălţime. Aş mai fi avut nişte idei, de ex. statui de daci în muzeele lumii, parcuri şi grădini celebre, lumea văzută din vârful munţilor, obiceiuri insulare, muzeele lumii ş. a. m. d., sinteze din ce am văzut. Aş fi fost încântată de completările care ar fi venit. Este destul de greu de selectat poze reprezentative şi de scris câteva cuvinte, cu mult mai greu decât să scrii că ˝am mâncat doi mici şi am băut o bere în cutare mâncătorie˝.   

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Admin
[18.05.20 09:35:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Documentare 'AmFostAcolo', DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

[editare ulterioară] - am ȘTERS tetxul inserat AUTOMAT de program, la mutare într-o SECȚIUNE de acest gen  -- pentru a nu stârni alte discuții și interpretări aiurea ​​

Admin
[18.05.20 09:47:38]
»

NIMENI nu a apreciat review-ul de mai sus ca fiind „de interes turistic restrâns”. Ar fi absurd.

„Problema” s-a născut dintr-un aspect cu totul particular, CU TOTUL diferit, ca natură, de orice proces de evaluare (ca interes TURISTIC redus, crescut sau whatever)

- „Unde se publică un review precum cel de mai sus, în care rubrică? ”

Rog realizați că nu există, în acest moment, rubrici potrivite pentru un articol„”multi-țară” - având în vedere structura „rigidă” geografică a secțiunilor și rubricilor

- singura variantă cu subiecte geografice atât de diverse ar fi fost în secțiunea „circuite multi-țară” (în una din rubricile de acolo)  - dar în articol NU se povestește despre un astfel de circuit

Ce variante rămân?

- rubrica „Filozofări turistice”

- rubrica „Documentare AFA”

Aceste rubrici au însă atributul generic „votare simbolică +/-1PMA” - iar acest atribut NU se poate schimba. 

Atunci când un articol este publicat în acest tip de rubrici / secțiuni, programul inserează automat un ecou în care se scrie „rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS! ”

Rog mai citiți odată, poate vă ajută să realizați: SECȚIUNEA este „de interes turistic restrâns” - și NU REVIEW-ul!

Admin
[18.05.20 09:55:13]
»

mai pe scurt - și, poate, mai pe românește

- articolul a fost publicat într-o secțiune „offtopic sau de interes turistic redus”(deși, de acord, nu ar fi meritat asta) - pentru că NU există o altă rubrică, dintr-o secțiune „normală”, unde să fi putut fi încadrat!

ilinca591
[18.05.20 21:13:21]
»

@Admin: Buna seara! Am inteles! Niciun sistem de operare nu poate fi perfect. Toate gandurile bune pentru toti autorii inspirati! Pentru moment, sunt doar consumator si va citesc cu interes. Va multumesc!

abancor
[18.05.20 23:12:52]
»

Frumoase liste! Am și eu pasiunea de a căuta locuri de belvedere, fie ele turle, ziduri, faleze sau vreun vîrf montan bine amplasat. Unele orașe au norocul să fie așezate parcă anume pentru a se lăsa admirate de la înălțime, iar puncte de belvedere ca Piazzale Michelangelo din Florența, Castelul Buda sau Turnul Eiffel sînt repere turistice vedetă. Cine n-a avut puncte naturale, și-a construit.

Din unele locuri abia zărești jocul de muchii al acoperișurilor, din altele ghicești și țesătura cîtorva străzi, din unele locuri se deschid priveliști generoase, iar din cele mai înalte ai norocul să vezi orașul întreg, cu case, străzi, biserici și mașini în miniatură, ca o dioramă construită minuțios de un pasionat de modelism îndemînatic. ​​ Așa cum, inegalabil la noi în țară, se vede Brașovul de pe Tîmpa.

Cel mai obișnuit sînt să văd conturul orașelor deasupra cărora schiez. Oricînd pot vedea cu ochii minții Brașovul și Poiana, așa cum se văd de pe Postăvaru, sau Sinaia (de fapt toată Valea Prahovei), văzută de la marginea abruptului Bucegilor. Priveliștea asta le șterge cicatricile trecutului ne-glorios, le face frumoase, Lupeni văzut de pe pîrtiile din Straja nu mai pare un oraș fost industrial în re-căutare de sine.

​Uneori, șoseaua mă duce fără efort suplimentar deasupra unor orașe, Clujul apare brusc cînd începi să cobori Feleacul, ​​Iașul se descoperă cînd treci de motelul Bucium, țin minte că am văzut turlele Sucevei, parcă și cetatea, venind dinspre Botoșani. Iar dacă aș pune toate orașele văzute din avion, începînd cu urbea natală, Bucureștiul, aș înșira cam multe.  

O mențiune specială la priveliști din avion este Viena. Dacă vii dinspre România și aterizarea se face dinspre vest, avionul întoarce fix pe deasupra centrului Vienei, vezi limpede pe geam toate clădirile emblematice. Mai ales că avionul este deja la o altitudine joasă.

La palmares adaug și survolarea San Francisco, un oraș cu o geografie deosebită. M-am bucurat să disting clar o mulțime de repere, poduri, clădiri, apele golfului, insule...

Mi-a plăcut, la capitolul „mai puțin turistic”, Stockholm, văzut de pe faleza sudică. Fiind risipit pe insule, priveliștea este de neuitat, ai vedere liberă la sute de fațade de edificii, luciu de apă tăiat de vapoare, trenurile care străbat centrul, mașini, forfotă. Rămînînd în zonă, Bergen e așezat strategic la poale de munte, de pe care se deschide probabil una din cele mai emblematice panorame​​. Chiar și Oslo l-am văzut oarecum de sus, din port, de pe puntea unui feribot de 12 etaje. Iar vecina Copenhaga, lipsită de înălțimi naturale, poate fi admirată din turle de biserici, și fiind plată ca o tigaie, privirea ajunge pînă la marginile orașului și chiar dincolo de ele, în Suedia de peste mare.

Parisul de la Sacre Coeur, Barcelona de la Tibidabo, Rothenburg de pe ziduri, Praga din Turnul Petrin, Istanbul din Turnul Galata​, Stuttgart din turnul TV, Salzburg de la Cetate sînt priveliști de neuitat care îmi vin în minte imediat ce mă gîndesc la panorame urbane. Istanbul mai ales, cu geografia sa unică de oraș între două continente și două mări, situat pe 3 peninsule și avînd mai mulți kilometri de coastă decît România, un oraș cît o țară, am căutat să îl văd din cît mai multe locuri, inclusiv dintr-un zgîrie-nori, de unde am văzut toată șerpuirea Bosforului și am reușit să zăresc la capătul ei îndepărtat Marea Neagră.

Mă bucur că am avut aici un nou bun prilej de conversație turistică, o provocare la adresa amintirilor. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
MichiPHONEAUTOR REVIEW
[19.05.20 01:04:34]
»

@abancor:  

Superb ecou-review de o mare sensibilitate si vădind multa pasiune in drumeție. Multumesc pentru expunerea facuta​

mihaelavoicu
[20.05.20 14:49:22]
»

Superbă ideea de a vedea unele orașe „de sus”, cu indicarea puntelor de „belvedere”, majoritatea puncte de interes turistic. Aș aminti doar Berlinul văzut din Siegessaule (Coloana Victoriei) amplasată exact în centrul orașului, în Tiergarten, de unde se deschide o priveliște amețitoare asupra orașului. Coloana estre de un interes turistic deosebit.  

Felicitări entru asemenea fel de expunere! ​

Dacă tot e să fie offtopic, ​mi-ați dat ideea să scriu despre orașe văzute „de jos”, de la cel mai de jos punct.  

Toate bune! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
MichiAUTOR REVIEW
[20.05.20 14:58:11]
»

@mihaelavoicu:Superbă idee! Aşteptăm cu interes mai ales că titlul e foarte ingenios.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, ilinca591, Michi, mihaelavoicu, mishu
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079138040542603 sec
    ecranul dvs: 1 x 1