ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 2 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Spectacolul străzii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

New York-ul este un oraș absolut fabulos. Totul acolo are o altă dimensiune, totul parcă se desfășoară în alt ritm. Te simți cumva undeva în viitor. Trebuie să te adaptezi rapid la ritmul de-acolo. E un loc unde nu poți sta pur și simplu să contemplezi o clădire, ci trebuie să intri rapid în ritmul lor. Totul se desfășoară cu rapiditate, cumva pe repede înainte.

Evident la prima noastră oprire la New York am încercat în singura zi plină avută la dispoziție să luăm pulsul orașului, să simțim vibrația străzii. Noi aveam cazare undeva ultra central în zona Midtown din Manhatan (vezi impresii). Aici este centrul, centrului. Aici este Wall Street zona unde se învârt finanțele lumii, aici sunt situate clădirile iconice ale orașului, aici sunt cele mai mari si cele mai cunoscute bulevarde cum ar fi Madison Avenue, 5Th Avenue, Broadway cu celebrele spectacole de teatru, Times Square despre care nu mai trebuie să vorbesc, muzee, resturante și magazine de top, dar și celebrul Central Parc.

Cel puțin zona asta centrală prin care ne-am făcut noi veacul este o zonă extrem de bine gândită din punct de vedere urbanistic. Suntem ca pe o tablă de șah unde toate străzile sunt paralele ori perpendiculare între ele. Mai mult toate au un număr și este extrem de ușor să te orientezi. Când cauți un anume obiectiv turistic trebuie să știi doar care sunt străzile cele mai apropiate care se intersectează.

Din acest motiv și dintr-o ambiție a mea personală am vrut să merg pe-aici fără nicio hartă sau fără niciun GPS. Și culmea mi-a ieșit de minune. Doar a trebuit să memorez la hotel, la intersecția căror străzi se află fiecare obiectiv turistic, pe care vreau să-l văd, apoi m-am lăsat în voia străzii.

Chiar lângă hotelul la care eram cazați se afla sediul Națiunilor Unite sau ONU cum mai este cunoscut. L-am găsit imediat și l-am recunoscut după măsurile extreme de securitate de la intrare. Acesta este situat în cartierul Turtle Bay, în partea de est a Midtown Manhatan, chiar pe malul râului. Organizația Națiunilor Unite este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe data de 24 octombrie 1945, după al doilea război mondial și are astăzi 193 de state membre. Membrii fondatori au semnat la întemeierea organizației Cartea Organizației Națiunilor Unite. Prin acest document ONU are ca principală misiune asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și deasemenea respectarea dreptului internațional.

Apoi am luat-o pe strada 42 ca să găsim una dintre clădirile iconice ale NYC și anume clădirea Chrysler. Clădirea Chrysler Building este un zgârie nori din New York, realizat în manieră Art Deco, care se găsește în partea estică a cartierului Manhattan, la intersecția a două străzi cunoscute, 42nd Street și Lexington Avenue.

Considerată emblematică pentru mișcarea artistică Art Deco, șiîn special pentru arhitectura Art Deco, clădirea a fost proiectată și realizată de arhitectul american William Van Alen. Astăzi, după aproape opt decenii de la inaugurarea sa, Chrysler Building este considerată una dintre cele mai valoroase și deosebite clădiri foarte înalte din New York City și din întreaga lume.

La cei 319 metri înălțime ai săi, incluzând structura decorativă finală și antena, Chrysler Building a fost pentru scurt timp cea mai înaltă clădire din lume. La finalizarea clădirii Empire State Building, în 1931, a trecut pe locul al doilea. După distrugerea clădirilor gemene World Trade Center din anul 2001, Chrysler Building și-a recâștigat locul de a doua cea mai înaltă clădire din New York, din nou, ca și în trecut, după Empire State Building. Am admirat-o un pic de afară, am făcut câteva poze apoi am mers spre următorul obiectiv din program și anume Gara Centrală. Grand Central Terminal (GCT) denumită și Grand Central Station sau pur și simplu Grand Grand este un terminal feroviar de transfer, situat la intersectia străzilor 42nd Street și Park Avenue din Midtown Manhattan, New York. Grand Central este terminalul sudic al liniilor Harlem, Hudson și New Haven de pe calea ferată Metro-North, care deservește părțile nordice ale zonei metropolitane New York. De asemenea, conține o conexiune cu metroul din New York la stația Grand Central – 42nd Street. Terminalul este a treia cea mai aglomerată stație de tren din America de Nord, după stația Penn New York și stația Toronto Union.

Arhitectura distinctivă și designul interior al stației Grand Central Terminal i-au adus câteva denumiri de reper, inclusiv ca reper istoric național. Designul său Beaux-Arts încorporează numeroase opere de artă. Grand Central Terminal este una dintre cele mai vizitate zece atracții turistice din lume, locul 7 cu 21,9 milioane de vizitatori în 2013, fără a fi luați în calcul pasagerii din tren sau metrou. Locul principal al terminalului este adesea folosit ca loc de întâlnire și este prezentat mai ales în filme sau la televiziune. Grand Central Terminal conține o varietate de magazine și vânzători de produse alimentare, inclusiv o piață de produse alimentare, în zona sa inferioară.

Grand Central Terminal a fost construit de către New York Central Railroad; a servit, de asemenea, calea ferată New York, New Haven și Hartford și, mai târziu, succesorii la New York Central. Deschis în 1913, terminalul a fost construit pe locul a două stații predecesoare numite în mod similar, prima dintre ele datând din 1871. Grand Central Terminal a servit trenuri interurbane până în 1991, când Amtrak a început să își circule trenurile prin stația Penn din apropiere. Proiectul de acces East Side, care va aduce serviciul Long Island Rail Road într-o nouă stație de sub terminal, este de așteptat să fie finalizat la sfârșitul anului 2022.

Grand Central acoperă 48 de acri (19 ha) și are 44 de platforme, mai mult decât oricare altă stație de cale ferată din lume. Platformele sale, toate sub pământ, servesc 30 de piese la nivelul superior și 26 la cel inferior. În total, există 67 de piste, inclusiv o curte feroviară și margini; dintre acestea, 43 de piste sunt utilizate pentru serviciile de pasageri, în timp ce celelalte două duzini sunt folosite pentru depozitarea trenurilor. Alte opt piste și patru platforme sunt construite pe două niveluri noi adânc sub stația existentă ca parte a East Side Acces. Wikipedia să trăiască ;-)

Evident am vizitat și admirat doar platforma acestei atât de celebre stații de tren și deasemenea am admirat-o de afară. Am făcut câteva poze și apoi am purces la drum. Aveam o zi lungă și mute puncte de atins.

A urmat vizita la o altă clădire iconică a NYC și anume la Top of the Rock. Aici nu ne-am limitat la o vizită exterioară, ci am și urcat sus pe clădire pentru a admira de la înălțime orașul. Am achiziționat tichete contra sumei de 38 usd de persoană și am urcat pe platforma clădirii pentru a admira în întreaga lui splendoare Manhatanul. Cu toate că pe bilet erau trecute anumite ore de intrare am urcat rapid un etaj, apoi am fost supuși unui control de securitate. A urmat o sesiune de fotografii obligatorii de făcut, nu si de cumpărat (erau cam scumpe) și apoi urcarea cu un lift rapid. Sus pe clădire erau nu mai puțin de trei platforme distincte una în interior și două în aer liber de unde puteai admira orașul la 360 de grade. Evident că am văzut toate clădirile renumite, dar și celebrul lor parc. Cam vreo oră ne-am învârtit prin zonă. Apoi am coborât în fața Rockfeller Center unde se află celebrul patinoar, dar si locul unde de Crăciun este amplasat un brad imens. Evident câteva poze, apoi la drum.

A urmat un traseu mai lejer pe celebra 5th Avenue. Am trecut pe lângă Trump Tower unde era un clovn ce-l imita pe președinte, dar și niște cerberi cam fioroși la intrare. Apoi am admirat Plaza Hotel locul unde au avut loc o mulțime de filme celebre. Aș fi vrut să bem o cafea acolo, dar fetele mele nu aveau chef , așa că am mers mai departe. Evident că am dat iama prin o mulțime de magazine celebre din care aș aminti Victoria Secret ori Abercrombie.

Drumul ne-a dus inevitabil către Central Parc. Era o zi rece de iarnă, dar era soare și asta însemna mult pentru noi. Chiar la intrare în parc pe partea dreapta este o mini grădină zoologică, dar noi ne-am avântat pe aleile parcului atât de cunoscut din filme. E o senzație ciudată să treci pentru prima oară prin anumite locuri în care nu ai mai fost niciodată și să ți se pară toate foarte cunoscute. Filmele astea. Caleștile cu frumosii căluți ne îmbiau la o plimbare prin parc, dar am ales să ne folosim tot propriile picioare pentru asta.

A venit momentul să vă povestesc o întâmplare amuzantă, cum a luat o mini țeapă voită sau mai bine zis cu acordul meu. De undeva de departe se auzea muzică și erau o mulțime de gură cască. Hop și io mă sui rapid pe o bancă să văd mai bine. Mă gândeam că e vreun spectacol de street dance. Nici nu apuc să mă sui bine pe bancă și apare un negru care trage de mine să mă ducă în centru. Eu nu si nu, el da si da. Evident a intervenit si publicul luați-l pe gâscan! ;)

In centru mai erau adunati vreo 20 de fraieri ca si mine din diverse țări, dar si câtiva americani din alte state. Patru negri mititei destul de simpatici se pregăteau de show. Mai cu o glumă, mai cu o snoavă ne ținea pe toți acolo. Apoi au trecut pe la public să colecteze ceva mălai. Cine dădea măcar 20 de usd beneficia de aplauze. Noi stăteam ca proștii in centru, credeam că o să urmeze ceva! A urmat, dar nu ce ne așteptam. Ne-a rugat si pe noi să cotizăm doar că suma minima era de 20 usd. Evident că te întrebau de unde ești, iar dacă cotizai corespunzător erai aplaudat, dacă nu din contră. Evident că aproape toți au cotizat cu 20 usd, un britanic a dat chiar 100. Problema e că după ce si-au făcut băieții plinul nu a mai urmat niciun show. Țeapă totală! Au strâns cam 1000 de usd, doar din vorbe. Așa că aviz amatorilor. Culmea este că nu mi-a părut rău după bani, a fost cumva costul de intrare în adevărata societate americană. Aici banul primează si toți, dar absolut toți cu care interacționezi au în plan cum să te stoarcă de bani. O să aprofundăm subiectul în articolele următoare.

După experiența din parc ne-am oprit pe treptele din fața Metropolitan Museum of Art unde am savurat un hot dog la numai 1 dolar. Evident că era de vizitat muzeul, dar timpul nostru era foarte limitat așa că-l lăsăm pentru data viitoare.

Următorul nostru popas a fost la celebrul magazin Macy’s situat în Herald Square la intersecția străzilor 6th Avenue și 34 th Street. Acesta este un celebru lanț de magazine cu sediul in Ohio, care conține aproximativ 800 de magazine. Macy’s din Herald Square este unul dintre cele mai mari și celebre magazine din lume.

Trebuie să mai spun că în drumul nostru spre magazinul Macy's am dat de o clădire micuță unde la intrare trona steagul României. Era vorba de centrul cultural român din NYC! Suntem peste tot acasă!

Evident că aici mi-am tras sufletul la un bar în fața unei beri și le-am lăsat pe fete să-l exploreze. Sincer, în afara faptului că este situat într-o clădire istorică nu mi s-a părut ceva deosebit aici. Poate doar faptul că la ultimele etaje au fost păstrate scările originale din lemn. Oricum ar fi este un loc emblematic al orașului, un loc de văzut și eventual de făcut ceva cumpăraturi aici.

După vizita la acest magazin unde noi nu ne-am lipit de nimic , a urmat oprirea la o braserie aglomerată pentru a ne pune burțile la cale. Cam scumpă mâncarea prin oraș, iar la restaurante se plătește o taxă de serviciu obligatorie de 18%!

Seara s-a încheiat cu o vizită într-un loc magic, în Times Square. Aici este locul unde este revelion în fiecare seară. Este un spectacol de lumini fascinant. Este epicentrul orașului este locul unde este o nebunie totală! Se găsesc aici o mulțime de personaje din desene animate, o mulțime de artiști mai mult sau mai puțin ratați, diverși predicatori... ce să mai ăsta-i adevăratul spectacol al străzii.

Times Square este un loc fascinant, un loc care te atrage ca un magnet. Evident aici se întâlnesc o mulțime de turiști seară, de seară. Prețurile sunt extrem de ridicate în zonă, astfel acesta nu este un loc ideal de servit masa.

Poliția este prezentă cu câte un echipaj la fiecare colț de stradă. Nicăieri în lumea asta nu am mai văzut așa o concentrare a forțelor de ordine. Mă gândesc la ce s-ar întâmpla dacă nu ar fi prin zonă. Cât am fost noi pe-acolo nu am văzut niciun incident neplăcut, paza bună trece primejdia rea!

NYC este un oraș imens, din care am văzut doar o mică parte. Este locul unde se fac banii. De altfel toată lumea aleargă grăbită pe străzi cu acest scop în cap. Totul se trăiește și se simte în alt ritm de cum suntem învățați noi în Europa. Cu toate că nu mi-aș dori să locuiesc acolo mi-aș dori să mă întorc să-l vizitez pe îndelete, dar într-un anotimp mai prietenos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 16.03.20 13:20:33
Validat / Publicat: 16.03.20 14:06:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 2091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 vedere de pe Top Of the Rock
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

robert [16.03.20 13:46:12] »

rog videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=I3TSEN22ACI

webmasterX [16.03.20 14:02:32] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismis [16.03.20 16:21:17] »

@robert: "Locul unde se fac banii" , zici?! Da, și locul care a dat startul acestui ritm dement în care am ajuns să trăim... Las' , că ne-a potolit virusache, cel puțin pentru o vreme!

Pozele sunt fabuloase!

Yoda [16.03.20 17:12:39] »

Cum vi s-a parut zodiacul de la Grand Central?

robert [16.03.20 18:10:25] »

@crismis: ne-a dat-o rău cu virusache! S-a oprit economia lumii. Chiar nu stiu unde o să ajungem

Mersi frumos pentru vizită și pentru comentariu!

robert [16.03.20 18:17:59] »

@Yoda: L-am văzut, dar sincer nu-mi pot da cu părerea, pentru că nu prea mă pricep la acest aspect. Din ce am înțeles a fost pictat inversat, față de normal!

Yolanda [16.03.20 19:03:36] »

@robert: Fotografii frumoase, o experienta simpatica, o excursie deosebita.

Anul asta va fi mort din punct de vedere turistic, de frica C19 si cu restrictiile impuse nu mai reusim sa plecam nicaieri, mai am o mica speranta ca, poate, lucrurile vor intra in normal (oare) pâna la finalul lunii august cand am programata excursia mea...

Pâna atunci citim foiletonul tau cu povesti din America.

Dan&Ema [16.03.20 19:28:45] »

@robert:

Cat m-ai provocat cu imaginile din New York. New York ramane pentru mine una din cele mai speciale iesiri la distanta pe care le-am avut.

Superbe pozele!

All the best!

doinafil [16.03.20 19:49:35] »

@robert:

Nesimțiți rău, băieții negrii americani din Central Park!

Ei, în mod sigur, n-au auzit vorbele celebre ale lui Gh. Dinică, dintr-un film românesc:

„-Mâna-ntinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană! ”

Eu - sinceră să fiu - m-aș fi ofticat! Mă mir că toți cei care ați luat țeapă n-ați acționat în vreun fel! Oare teama v-a reținut, sau ce?!

Spui că: Poliția este prezentă cu câte un echipaj la fiecare colț de stradă.

În Central Park nu era prezentă?! De ce?

Dacă aș fi văzut vreun caraliu pe-acolo, aș fi mers să spun cum am fost - efectiv - furați! Sau, poate, erau complici?!

În altă ordine de idei, mi-a plăcut și acest articol, pentru care te felicit, și-ți mulțumesc!

robert [16.03.20 20:40:40] »

@Yolanda: mersi frumos! Sper sa ne revenim cât de repede, altfel va urma o criză economică de proportii!

robert [16.03.20 20:42:52] »

@Dan&Ema: mersi frumos! Ai fost la NYC? Ce impresie ti-a facut? Toate bune si vouă!

Dan&Ema [16.03.20 21:02:06] »

@robert:

Mi-a placut maxim. Am simtit definitia libertatii.

O exemplific asa:

Pe 5th sau 6th avenue perpendiculara pe bulevardul ala lat, aproape de hotelul Marriott (o industrie, alta poveste) era o americanca exhibitionista in chiloti cu steagul SUA care facea poze cu trecatori. Politistii ( la toate colturile aproape erau ) din zona nu reactionau.

Un turist (chiar langa mine s-a intamplat) a intrebat-o daca face cu el o poza, ok ok, dupa care o intreaba dar putem da cerem la politist sapca, sa ti-o pui si sa facem poza? Gagica se duce la politist 50 m mai incolo, vorbeste cu el, se inteleg cumva. Se intoarce la turist si ii zice ok vino cu mine.

S-au dus langa politist, asta a dat sapca, dar si calul, gagica sus pe cal cu sapca de police oficer si in chilotii USA gata de poza!

Real!

Este pentru mine definitia libertatii americane.

Dar pe de alta parte i-am vazut si intervenind pe politisti si l-au scos pe unul din masina, l-au intors, pus cu mainile sus cu fata la masina!

USA e special!

Numai bine! ????

robert [17.03.20 09:24:10] »

@doinafil: Hey! Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

Lucrurile acolo au fost mai nuanțate, chiar au avut o poveste băieții, chiar erau super amuzanți. Cum am precizat ne-am lăsat păcăliți. Nu ne-a băgat nimeni mâna în buzunar și chiar nu era cazul de poliție. Au făcut o scenetă în care noi eram fazanii și am acceptat toți acest lucru. Puteam să le dau 1 usd sau să nu le dau nimic.

A fost o întâmplare amuzantă si atât!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
diana2015 [17.03.20 11:52:19] »

@robert: Heeei, foarte interesant reviewul. Așa am călătorit și noi cu tine. Mă bucur pentru voi că ați reușit să bifați și acest oraș frumoase pozele, aștept să hașurezi pe globul tatuat pe spatele tău toate țările bifate în această excursie-croazieră . Ați revenit exact la timp acasă

P. S. astept continuarea

robert [17.03.20 15:18:29] »

@diana2015: chiar că am scăpat ca prin gaură de șarpe. Vas plin de italieni, America și apoi Spania! Ceva în gen după noi potopul.

Cu tatuajele nu este o perioadă prea propice. Ies eu din autoizolare și vom mai vedea!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

P,S. O sa vină și continuarea! Noi să fim sănătoși!

mishu [25.03.20 22:23:29] »

@robert: Dupa ce ai luat taurul de coarne la hotel, uite ca ai cutreierat si orasul cu o populatia cat Romania (cam asa stiam la un anume moment). Despre asta vorbeam, vreau si eu acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

robert [26.03.20 09:05:29] »

@mishu: dacă vrei, poți! Mersi frumos pentru vizită si comentariu!

Aniramscris / TELEFON [26.03.20 10:10:37] »

Da, frumos New York, loc care merita revizitat. Noi l-am făcut pe biciclete!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aniram, crismis, Dan&Ema, diana2015, doinafil, mishu, robert, Yoda, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068984031677246 sec
    ecranul dvs: 1 x 1