ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 17.06.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
DEC-2019
DURATA: 5 zile
familie cu copii
PREȚ 2200 euro ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 AD. + 2 COPII -- v: 17,14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Cu mașina la St Petersburg

încărcat de pe telefon!
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Cu mașina la Sankt Petersburg, de revelion

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De cum a apărut știrea cu viza gratis pentru regiunea Leningrad, am zis că așa ceva trebuie bifat Nu am stat pe gânduri și am rezervat un apartament pentru 28.12-02.01., ca să profit de minivacanța de sărbători.

Pregatirea a constat în estimarea costurilor pentru 4 persoane, cu avionul... nu prea mergea, mă lua cu capul bagajul, iarnă... scump și gata, hai cu mașina.

Am luat viza electronică pentru toți 4, cu telefonul, de acasă, a durat vreo 2 ore, că nu prea vroia aplicația să încarce o poză... dar până la urmă a luat-o. A cerut numele cazării, locul de muncă, nu a cerut asigurarea medicală, pe care apropo am obținut-o gratis de la Uniqa, pentru toți membrii familiei, în baza faptului că am card de credit Raiffeisen gold. A durat cam 2 zile să primesc viza pe mail, am printr-o color, deși cred că merge și alb negru. Aveau niște letoni în vamă. Se aplică doar cu 20 zile înainte de prima zi de cazare, maxim 4 zile înainte.

Bun, am mai luat o asigurare auto de Rusia, 44 lei, una de tractare, 117 lei, că nu știi niciodată când crapă mașina, am tradus permisul simplu, 60 lei și gata de drum.

Nu am vrut prea multe de vizitat, ci doar să plecăm.

Bun, am 2700 km dus, prin UE. Cum să fac mai puțin de 3 zile pe drum?

Am plecat în seara de 25.12 din București cu gândul să trag tare Am trecut prin România în 8 ore, ieșit pe la Borș pe la 2 noaptea, apoi pe drumuri lăturalnice am traversat vreo 160 km din Ungaria, fără vigneta lor, prin Slovacia la fel, am mai schimbat cu soția volanul oprind doar pentru gpl și toaletă pe la benzinării rare de altfel. Apoi Polonia, era zi deja, sate cochete, cu camere radar, se mergea destul de încet deși era după Crăciun și trafic aproape zero, am trecut prin Lublin, Bialystok și deja era nevoie de cazare, se întunecase.

Hai totuși până în Lituania, că la polonezi totul era închis chiar și McDonald's. La Kaunas am ajuns pe la 8, ora locală, o plimbare prin mall, suvenire și la culcare, un apartament cu 52 euro, booking de pe drum, cash.

A doua zi, am mers mai greu, acumulasem oboseala, am dat o plimbare prin Riga la târgul de Crăciun, frig, am ajuns doar la Tartu în Estonia, nu am reușit până la Narva, punctul de trecere în Rusia. 28.12 dimineața trezire grea, ajuns la vamă, dar nu acolo trebuie, ci în o curte la 4 km., zona de așteptare pre-vama de pe pod

Acolo am uitat ce citisem de goswift și am făcut check in la mașină la un automat, nu la nenea, nici online, că îmi apăreau 22 de mașini în față la coada live.

Acum era deja ora 12. Și stai. Pe panou apăreau la douăzeci de minute câte 5 numere de mașini, care plecau la vamă.

Stau o oră, stau 2,3 nimic Ăla de la ieșire zice să aștept că rușii cheamă din sistem, din ce am văzut, doar estonieni și ruși din zonă. Mă întorc la poartă, verific numărul meu la automat, 14 mașini la live, 113 la programare goswift. What? Un leton, de lângă mine a procedat la fel cu automatul, dar venise la 11. El a trecut la ora 16, apoi când mai aveam 2 mașini în față, ceva a crăpat cert e că am fost chemat la 23.30. Horror, noroc că aveam mâncare, wifi și wc.

Apoi am văzut ce se întâmplă în vamă. 6 porți de ieșire din Estonia, 2 de intrare în Rusia. Acolo, că la Ucraina, plus Transnistria. Om 1, dă hârtie cu nr. de persoane din mașină. Jos cu pașapoartele cu viza in ele, la ghișeu, la o coadă dezordonată unde pune omul 2 stampila și fișa completata de migrație cu care trebuie să ieși din Rusia și îți dă infama tamojnia in 2 exemplare. Apoi vine omul 3 și zice ceva nervos să mut mașina 1 metru și să deschid portbagajul. Mă dau jos, cică tamojnia... uite-o pe bord! A, nu du-te la omul 4 la ghișeu cu ea completată! În rusă of course. Noroc cu un moldovean undercover care m-am ajutat să o completez în 2 exemplare, că deja nu mai gândeam după atâtea ore...

Aia de la ghișeul vamal avea nume ucrainean și sigur știa românește, că mă bârfea cu colega cum boscorodeam de toate alea în vama lor, că la un moment dat, după 10 minute in ger la ghișeu am zis ceva de genul că are noroc că e frumușică că imediat a început să tasteze și mi-a dat hârtia cu colantul pe ea. Cred că de aia a durat 12 ore... ea era de vină.

Apoi întoarce la omul 3, deschide iar portbagajul, cu hârtia un mână, zice haraso, apoi surpriză, vine omul 5 pe exterior când eram deja la volan, să se uite la seria mașinii și la filtre, așa că iar jos, deschide, închide ca într-un film mut cu proști Mă uit la ceas, două ore acel balet... sau 3 că trecusem in Rusia.

Ajungem la Sankt-Petersburg cam pe la 4_5 luăm cheia de la un hotel nonstop unde o lăsase proprietarul care vroia cash ruble toată suma plus un depozit. Caută bancomat că exchange de unde, nu am văzut deloc pe acolo în 5 zile, dar erau undeva, în fine am ajuns in camere pe la 6, rupți.

Restul zilei am fost doar în fortăreața Petru cel Mare și muzeul de gheață, apoi pe străzi și la un mall, de unde am luat o cartelă de net cu hotspot, am menționat, de la MTS, 50 lei. Am avut datele deschise tot timpul, au ajuns. Am vorbit acasă pe telefonul fix cu aplicația Talku, pentru cine nu are WhatsApp, e foarte bună, de când au scos digioriunde.

Pe 30, luni Ermitajul era închis așa că am fost la Faberge și Grand Maket, un loc fabulos cu Rusia în miniatură, machete de poduri, case, trenuri, mașini în mișcare, un loc unde am stat cam 3 ore, foarte frumos, mi-a plăcut mai mult decât copiilor... apoi am făcut niște cumpărături pentru ziua băiatului, a făcut 14 ani pe 30.12, tort, artificii, undeva în un mall din centru, Galleria.

Noi am stat aproape de Ermitaj, la metrou Admiratelskaya, am coborât de curiozitate, am mers 3 stații, dar nu erau alea frumoase, oricum era deja ora 23 și se cam închidea. Altădată. Oricum, adânc, am coborât pe scări rulante vreo 100 metri.

Pe 31 la Ermitaj, am luat bilete de la automate din curte, 200 lei toți 4, am vizitat până nu am mai putut, deja era beznă când am ieșit și după aia ne-am mai plimbat cu mașina aiurea. Pauză de masă, tort la cameră, somn un pic și la 11.30 hai la revelion O masă de oameni ne-a luat pe sus și am ajuns într-un colț al pieței palatului, de unde am zis că mai bine nu ne mai înghesuim. Era un concert, dar niște ciudați... nu am înțeles nimic Apoi, știam de la Kiev, nu se întâmplă nimic la ora 0.00. Bine, dar artificiile? intru pe un forum Sankt și cică se amână la ora 3 că la 0.00 vorbește Puțin și nu se cuvine să dea cu petarde... Oamenii, beau strigă uraaaa, slavă Russia, slavă Ucraina, strig și eu slavă România, se întorc ăia șocați, dar zâmbind, nova godina, ciocnim ceva și hai înapoi la casă.

Iar cu grămada, ajungem in 7 minute, copiii sus, mai stăm pe stradă să studiem lumea. Soția are priză la public, e întrebată tot timpul de ceva, cluburi, țigări, la ce oră se deschide metroul, eu mă fac că nu o cunosc, e amuzant, ea e zero la rusă, eu cam de doi.

În cameră, nu am somn, pe la 2, hai să mai vedem artificii, că de aia e revelion... ajungem iar cu hoarda de la 11.30, mai spre gârlă, că din cetate le trag spre palat, ne luăm poziția, apoi urmează într-adevăr artificiile. Fix 10 minute, că la o nuntă de joi din Tei. Asta e, anul trecut la Palermo nici nu le-am văzut, eram ciuciulete de la 22.30, de a trebuit să ne întoarcem la cazare, ratând concert Bregovic...

La întoarcere, miting spontan la metrou, vroia lumea să intre la cald, dar blocaseră intrarea cu camioane de gunoi!

La socializare, niște tineri foarte civilizați, dansau lângă mașină pe un hit rusesc gen Vama veche, o să îl caut pe Shazam... urări de an nou și gata. Curățenie, erau oameni cu fărașe peste tot.

Pe 1 nu am avut chef, era amorțeală în oraș, așa că am fost să ne rugăm la mormântul Xeniei, care se zice că face minuni, apoi prin oraș la pozat. Biserica Mântuitorul însângerat era închisă, am mers pe lângă ea, apoi la cumpărături.

Pe 2 am lăsat cheia, am luat depozitul și am vrut să mergem la aquapark, dar era lume puhoi, așa că am vizitat Kronstadt, o insulă la periferia Peterburgului, cu o catedrală imensă, apoi la coadă în vamă.

Am trecut în 3-4 ore, deși nu speram, se formează coada pe câmp, am venit din oraș (Ivangorod) și am reușit să mă strecor între două mașini din coadă care dormeau, pe la jumătatea cozii... o românească necesară, altfel... mai stăteam o zi acolo Nu se uită mai deloc în bagaje, cred că doar la pasageri... aveam o grămadă de sticluțe de colecție, ceva țigări... dar na, am trecut repede, estonianul era chiar mirat că nu mai văzuse români pe acolo. Cred și eu, apoi mi-a zis că așa e vamă aia, fiind pe pod în practic același oraș, tăiat în două de granița UE, e mereu aglomerat, se stă uneori și 24 de ore să treci... să folosim vama din sud, nu am reținut numele, are mai multe porți la ruși

Atenție să fie acceptată la evisa!

Am înnoptat apoi la Johvi, ca să vedem Tallin dimineața, am parcat în centru cu 5 euro ora, am colindat pe sus, pe jos, frumos Tallinul, suvenire scumpe, turiști ca la balamuc, ne am plimbat până a început ploaia și vântul puternic care ne-a urmărit până în Lituania la Panevezys unde am oprit apoi la o pensiune faina, pe drum. Acolo am mai făcut o grămadă de cumpărături, prețuri mult mai bune decât în Estonia, apoi Polonia, iar duminică, iar închis peste tot.

Am mai dormit la Lublin, apoi direct acasă, pe la 7 dimineața luni, când revin toți în București

De menționat că plinul la Gpl îl faci singur, au o schemă pe aparat, prețul cam că la noi in Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia, în Estonia e rar și cam 3,7 lei, la ruși nu am văzut, dar benzina e cam 3,3 lei așa că nu e cazul, acolo duci banii înainte de alimentare sau trimiți pe cineva cu cardul, cafeaua bună în țările baltice, chiar imensă in Estonia, 2,2 euro, iar în Rusia recomand meniurile rusești, mai pe gustul nostru, am dat în regulă 80 lei toți 4 în mall la restaurant cu specific. Burger king era mai scump, cam 140 lei și după două ore iar foame.

Alte recomandări... nu faceți că noi!

Am vrut să pun aici informații necesare pentru o excursie cu mașina dpdv al șoferului, nu am comentat frumusețea orașului pe care v- o las la îndemână. Chiar e ceva waw pe alocuri.

Nu am avut nevoie de permisul tradus, de tractare și nici de as. med., dar cred că e bine să le ai, dacă nu, bancnote de 10,20 dolari... cică se poate.

Peste tot am dat cu cardul, Revolut până l-am golit, apoi Raiffeisen cu curs de 4,93. Am scos de la BTB, parcă și nu am găsit exchange.

Un buget... cred că am cheltuit în total 2200 euro.


---
Trimis de bujorel in 14.01.20 22:57:10
Validat / Publicat: 14.01.20 23:36:04
VIZUALIZĂRI: 1360INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bujorel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44800 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX [14.01.20 23:25:23] »

Mutat în rubrica "Cu mașina la St Petersburg, SANKT PETERSBURG" (nou-creată pe sait)

webmaster [15.01.20 06:11:33] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster13 [15.01.20 08:45:11] »

Doamne Dumnezeule... cu mana pe inima spun ca primul meu gand cand am citit titlul a fost... cine oare este in stare de " nebunia" asta?

Dar dupa ce am citit... a ramas admiratia si putina invidie, te felicit pentru aventura ta ruseasca.

Nu stiu daca fondul sonor propus este cel mai potrivit... nu-i batut in cuie se poate schimba!

P. S... acest oras inchide triunghiul capitalelor inperiale alaturi de Londra si Viena si este un must see in orice anotimp

Aurici [15.01.20 11:17:00] »

@bujorel: Trebuie să-ți spun și eu că ești fenomenal. Am citit articolul tău azi-noapte pe la 1 și acu l-am mai recitit o dată. Trebuie să ai o doză de nebunie (scuză-mă) să iei în toiul iernii un astfel de traseu în calcul. Mai ales ca a fost vorba de câteva zile doar. Tu, ca tu, dar văd că și ai tăi au dat din pinteni o dată cu tine.

Felicitări pentru experiența voastră și pentru modul haios în care ne-ai relatat-o și nouă.

Mă chinui și eu să ajung acolo de vreo 2-3 ani dar nu m-am gândit niciodată decât la avion. O să țin seama de experiența ta și poate iau în calcul și varianta asta, pentru o vacanță mai lungă însă.

Felicitări încă o dată și respectele noastre!

DOINITA [15.01.20 11:49:45] »

E nevoie de curaj sa faci asa ceva! Mai intai am crezut ca ceva e gresit, orasul sau modul de a ajunge acolo, dar citind m-am convins ca totul e aievia.

Nu cred ca sunt multi care se incumeta la asa ceva si mai ales iarna.

Meriti toate aprecierile si laudele noastre si evident multe, multe voturi!

p. s. sa mai incercati odata o vizita in Sankt Petresburg, dar fara masina. Puteti incerca in perioada noptilor albe. E minunat! (vezi impresii)

bujorel [15.01.20 13:13:01] »

@DOINITA: mulțumesc, dar nu pot atunci, nu am concediu, aș fi vrut...

bujorel [15.01.20 13:15:10] »

@webmaster13: mulțumesc, promit că mai fac nebunii de astea... la vară, Georgia, Armenia.

bujorel [15.01.20 13:17:23] »

@Aurici: mulțumesc, totul ține de motto-ul de ce nu? Că nu a făcut nimeni? Aventură și gata.

krisstinna [15.01.20 15:07:54] »

@bujorel: Mulțumesc de recomandare, îți voi urma sfatul și nu voi face ca voi

Acum, serios vorbind, soțului meu îi e teama de zborul cu avionul și ar prefera sa meargă cu mașina, peste tot

Norocul meu ca nu cedez tot timpul și-l mai oblig sa meargă și cu avionul, altfel aș înnebuni parcurgând mii de km pe șosele, irosind și ore bune din viața stand prin vămi.

Vacanțe frumoase și palpitante vă doresc!

bujorel [15.01.20 20:22:11] »

@krisstinna: mersi, vacanțe frumoase și vouă, cum or fi cu mașina sau avionul...

mprofeanu [15.01.20 21:00:26] »

@bujorel: Doamne ce curaj! Este și asta o experiență!

La vârsta mea câtă plăcere aș avea să revăd Sankt Petersburg aș alege doar avionul! Bun reviewul pentru cei ce vor să meargă acolo cu mașina dar și pentru cei ce vor să știe că se poate și așa...

Mă bate și pe mine gândul să merg iar în Helsinki dar cu avionul și de acolo cu trenul, se fac doar 3 ore, ... găsisem o ofertă bună la Blue Air dar am renunțat...

bujorel [15.01.20 21:07:30] »

@mprofeanu: mersi! Umblă zvonul că Ryanair urmează să zboare pe Sankt Petersburg, de urmărit.

alinafulg [15.01.20 21:50:09] »

@bujorel: Zboara Wizz Air din Budapesta la Sankt Petersburg.

tripyy [21.01.20 14:35:07] »

@alinafulg:

Update: Si din Bucuresti, incepand cu 1 iulie.

mishu [21.03.20 18:15:54] »

@bujorel: Credeam ca doar eu sunt putin mai conservatoare privind acest drum, dar citind si parerile colegilor mi-am dat seama ca sunt normala (vorba unei prietene de pe site: Si de cand ai simptomele astea?). Felicitari sincere, eu cred ca as prefera avionul, chiar daca este mai scum, pentru a reduce timpii morti de pe drum si a ajunge mai repede la destinatie, insa este si asta un fel mai palpitant de ati trai viata.

Imi doresc mult de tot sa ajung sa vad Moskova si St. Petersburg, si am sa ajung sa o fac, pana atunci insa m-am bucurat de articolul tau, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
bujorelscris / TELEFON [21.03.20 19:50:30] »

@mishu: mulțumesc! Odată cu viza asta gratis, apar și avioanele directe. Dar cred că anul ăsta e compromis...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, Aurici, bujorel, DOINITA, mishu, mprofeanu, tripyy

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0651211738586 sec
ecranul dvs: 1 x 1