ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Leiden, micul Amsterdam, orașul cheilor, descoperirilor și al tinereții lui Rembrandt

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De ce să mergem la Leiden sau micul Amsterdam?

Vara trecută, am, clocit’’ un ou mare al vacanței în Țările de Jos, fiind exasperată de toanele vremii, care m-au suprasolicitat termic, trecând prin două anotimpuri.

Am călătorit cu trenul după ora 9, cu bilete de tren la preț redus cu 50%, vânate din timp pe site-ul unui magazin local, ocupând un loc de frunte în vagon, alături de olandezii relaxați, intrați în brigada vârstei a treia. :)

Am luat pulsul vremii, blestemând în iulie canicula roșie de 35 -37 de grade, care m-a blocat la resedință... am chiuit apoi de bucurie, la 25 de grade și am luat-o la colindat, după meandrele minții mele sucite.

Am ales Leiden, un oraș pe ape, tare scenic, acolo ajungi lejer cu trenul din Amsterdam Centraal în 30 de minute, 9.60 euro pe un sens, un bilet obișnuit, răspund astfel și la întrebarea, ce să vizităm în jurul capitalei.

Orașul cu peste 120000 de locuitori nu e invadat de armate de turiști ca la Amsterdam, el e capabil să provoace seducții turistice garantate.

Am găsit orașul neschimbat, strigând puternic în 2019 că au trecut 350 de ani de la moartea fiului iubit, marele Rembrandt , omagiat așa cum se cuvine toamna asta în muzeul local Lakenthal, proaspăt extins și modernizat.

Leiden e prins cu un picior în trecut și altul în prezentul viu, dinamic, e vesel și guraliv, plin de mii de studenți care studiază la cea mai veche universitate a țării.

Pitorescul oras e ca un muzeu în aer liber cu 2800 de monumente naționale... pentru mine el e un tablou atractiv cu mori de vânt, 28 km de canale, 88 de poduri și case vechi, îl desfac în multe altele, mai mici și le vizionez pe îndelete toată ziua, ce scop aveam? ... să îl miros pe Rembrandt la ceas aniversar pe ici și colo, doar e orașul lui de baștină.

Leiden e așezat pe Oude Rijn, e tare bătrân și e al treilea mare oraș al Olandei cu monumente prețioase, centrul lui e compact și obiectivele principale se află la distanțe parcurse ușor pietonal.

La Leiden, nimic nu e mai frumos pentru mine, decât să stau priponită acum pe podul lui Rembrandt, privind nătâng apele râului, aproape de moara unde lucra tatăl pictorului.

Sunt la un pas de apă, în spatele meu urlă pe pod un drogat cu o sticlă de bere în mână și-mi taie brusc vraja mea despre viziunile cu pictorul tenebrelor, of doamne, băiat nebun, nu-mi strica ziua, o iau la sănătoasa în direcția opusă, că-i săreau ochii din cap.

Leiden e un oraș al cunoașterii, al cărților și al gânditorilor, al toleranței religioase, unde pelerinii de pe vasul Mayflower au cumpărat teren lângă Biserica Sf Petru trăind în zonă 12 ani, înainte să plece spre lumea nouă... à propos, în 2020 Leiden va marca voiajul pelerinilor printr-o suită de activități sub genericul Mayflower 400. (1620-2020).

Leiden, orașul cheilor și al poeziei

128 de poezii scrise în 38 de limbi străine împodobesc zidurile unor case, scopul proiectului literar realizat de o fundație din Leiden este acela de a impune respect pentru cultura altor popoare.

Am găsit doar o mică parte din texte, ele sunt pe diverse străzi răspândite în oraș, exista chiar un tur organizat pentru amatorii de literatură.

Poeziile sunt pictate cu mâna, am căutat sonetul 30 din Shakespeare, am găsit doar celebra poezie a lui Verlaine pe un zid gri despre cântecul toamnei, dar și texte în chineză sau arabă.

Ruta lui Rembrandt, marcată de locații autentice

Orașul păstrează un centru istoric vechi și e la 10 minute pietonal de gara centrală, desigur nu poți prima dată să stăpânești urbea spiritual, fără o hartă... de unde o procurăm?

Cum ieși din Central Station, o clădire modernistă, pe partea dreaptă la 5 minute de mers pe jos e o ușă pe Stationsweg 26 cu semnul VVV, adică Centrul de Informare Turistică , unde primești gratuit o hartă, alte materiale gen City Walk cu itinerarii sunt contra cost, era 7 euro o broșurică cu azilele vechi... am achitat 3 euro pe un City Walk, care marca doar obiectivele legate de tinerețea lui Rembrandt la Leiden.

Am ales Ruta lui Rembrandt plonjând domol pe Weddesteeg, o stradă banală care m-a dezamăgit, acolo era casa unde a mijit ochii marele artist, marcată astazi de o placă comemorativă... pictorul provenea dintr-o familie de morari cu 10 copii, cam toată familia trăia în același cartier.

Această casă se afla în sec. 17 la periferia orașului, moara tatalui său era aproape de Rin, de aici provine și porecla pictorului, Van Rijn.

Actuala moară pe care o văd e o reconstrucție din 1987, făcută după o poză veche, ea seamănă cu cea a părinților lui Rembrandt.

Staționez 10 minute în mica Rembrandtplein cu ochii la o statuie realizată în 2006 cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la nașterea pictorului. Un băiețel stă în fața unui șevalet admirând un portret, poate e chiar Rembrandt.

Podul lui Rembrandt , altă reconstrucție contemporană se uită spre Het Galgenwater, el este unul din cele 6 poduri care legau odată orașul vechi de extensia sa din 1611.

Doolenport - 1645 și Rondul de noapte

Ajung spre vest la Doolenpoort, o poartă minunată cu simbolul cheilor, aici era locul unde miliția locală făcea antrenamente, rolul ei era acela de apărare a orașului, tatăl pictorului era și el membru al miliției civice.

Cei care ați văzut Rondul de noapte de la Amsterdam în Rijksmuseum, cu compania lui Frans Benning Cocq, gânditi-vă că aici în Leiden, Rembrandt a găsit modelul de a picta unul din cele 6 tablouri mari cu gărzile civice.

Rapenburg, canalul orașului despre care un geograf spunea în sec. 17 că e cel mai frumos din lume

Ajung pietonal pe canalul Rapenburg, după mica incursiune în cartierul lui Rembrand... apare la orizont turnul universitătii, strada e bântuită de fantomele numelor celebre care au locuit pe aici, comercianți bogați și profesori celebri.

Acest canal aliniază cele mai bogate case monumentale ale Epocii de Aur, pe dreapta e

Hortus Botanicus -Gradina Botanică... știati că e una din cele mai vechi din lume? , acolo Carol Clusius făcea primele lui experimente cu laleaua, ea este astazi parte a Universitătii, cea mai veche instituție din Olanda.

Universitatea a fost darul lui Wilhelm de Orania după asediul spaniol asupra orasului din 1575, pe vremea aceea Leiden devine cunoscut în toată Europa, printre studentii ei eminenți se numără Carl Linnaeus, botanistul olandez, Einstein, Descartes și chiar Rembrandt.

Doctorul Nicolaes Tulp, care apare în celebrul tablou al lui Rembrandt, Lectia de anatomie, expus la Haga în vestitul muzeu Mauritshuis, a studiat la Leiden medicina, el a luat de asemenea lecții în grădina medicală a Grădinii Botanice, unde a văzut cum înflorește laleaua.

Cu ochii minții îl vedem pe micul Rembrandt la 14 ani în 1620 student la universitate, a renunțat la studiu pentru a se dedica artei, e puțin probabil să fi frecventat cursurile.

Am căutat la întoarcere nr 116 unde a stat regele actual în anii studenției și casa cu nr 45 unde a locuit prințesa Beatrix... am digerat o grămadă de fațade vechi monumentale.

In capul meu sună sirenele antichitătii pe Rapenburg, dau o tură amplă în Muzeul de Arheologie cu cea mai mare colecție egipteană din țară, ies de acolo cu capul pătrat, după ce am făcut gimnastică intelectuală cu toate oalele, statuile și mumiile egiptene.

Afară la aer, în muzeul în aer liber, stop cadru la o terasă, îmi vine să țopăi de bucurie, fac o nouă declarație de amor podului de piatră peste canal, plin de flori și cocoșat, îmi prind degetele de el, pentru o poză panoramică.

Ajung la Gravensteeg, castelul contelui, o veche închisoare coborâtă din secolul 13, de la ferestrele ei judecătorii urmăreau execuțiile publice... brrr, mă ia cu frisoane... astazi ea a devenit facultatea de drept a orașului... pe acest traseu trecea si Rembrandt copil fiind, în drum spre Scoala Latină, martor la execuțiile publice.:((

Pieterskerk – bijuterie istorică, unde dorm părintii lui Rembrandt

Leiden desigur iubește sființii, caut oleacă de mântuire pentru gambele mele obosite, la biserica mare și-mi fac semnul crucii, da nu găsesc ușa.:(

Pieterskerk e o biserică istorică devenită muzeu, unde e musai să scoți 4 euro pentru intrare... de ce? păi aici sunt înmormântați părinții lui Rembrandt, la fel și pictorul drag mie Jan Steen, plus un grup de puritani englezi care au descins în Leiden în secolul 17, trăind și muncind în jurul bisericii... părintele lor a fost John Robinson, care doarme aici somnul de veci.

Biserica gotică a fost ridicată în 200 de ani, fondată pe la 1121, ea e împodobită cu un turn de 110 metri, fiind deschisă între orele 11-18, intrarea pe Kloksteeg.

Mare atenție, intrarea e printr-o cafenea exterioară, unde tipul de la bar mi-a refuzat banii cash, vrea card, păi e acasă băiatu, la adresa olandeză, am rucsac la spate pentru o zi grea, dacă pierd cartonul, tot umblând dupa sticla cu apă că sunt 28 de grade acum la prânz... mă ajută o doamnă de la o masă cu cardul, îi dau veselă 2 monede de 2 euro... vreau o broșură cu biserica, card maestro dacă se poate... e prima dată că pățesc așa ceva cu banii lichizi.:(

Gata cu lumea adormită, merg mai departe căutând în apropiere Școala Latină frecventată de Rembrandt, unde el a fost trimis să învețe la 10 ani.

Am găsit-o grație ghidului, casa are o fațadă de la 1600, citesc că pe vremea aceea orele erau predate în latină și elevii dădeau examene în această limbă, aici Rembrandt a învătat să deseneze.

In spatele ferestrei Școlii Latine e un tablou care reprezintă o sală de clasă din sec 17, cu Rembrandt în centru.

Strada maeștrilor picturii-studioul lui Rembrandt deschis în 2018

Cu harta în mână merg spre Langebrug 89, caut studioul lui Rembrandt, acolo e locul unde la 14 ani el studia arta picturii sub îndrumarea pictorului Jacob van Swanenburg, acesta a fost și profesorul lui Rubens.

După câțiva ani pictorul Jan Steen vine și el moț la ușa vecină la nr 89, va trăi și va munci chiar aici, la doi pași de atelierul lui Rembrandt... am avut norocul să admir câteva tablouri ale acestuia la muzeul Lakenthal.

Intrarea în studioul lui Rembrandt e gratuită, doar 10 persoane pot intra într-o sală mică pentru a urmări un film video cu secvențe din primii 25 de ani de viată ai maestrului... la ghișeu suvenirurile și cărțile se plătesc doar cu card, banii cash mi-au fost refuzați politicos pentru a doua oară.

Chipul orașului se schimbă treptat într-o notă de diversitate, ajung pe Breestraat și mă îndrept spre clădirea veche a Primăriei cu o fațadă semnată de vestitul Lieven de Key în secolul 16.

Popas pe Korenburg (Podul grânelor), monument național, e cel mai mare pod care leagă zona cetătii De Burcht de piață veche, unde negustorii secolului 15 făceau negoț și tranzacții.

Podul acoperit în stil neoclasic de la 1642 e înfrumusețat cu niște coloane ionice, sub acoperișul său sunt priponite niște biciclete și un grup de tineri englezi cu cutia de bere în mână cântă vesel, asezați pe trepte... eu admir panorama Rinului și terasele pline de oameni cumsecade... berea curge gârlă, căldură mare, e vremea pentru o paranteză culinară.

Burcht, cea mai veche parte a orașului

Cea mai grozavă vedere din Leiden am găsit-o în Burcht, un castelaș din sec. 12 care e pe un fel de deal artificial, ridicat la confluența celor două brațe ale Rinului, pe vremea lui Rembrandt citadela era folosită ca parc al orașului... intrarea în castel se face printr-o poartă cu lei minunată.

Am coborât apoi treptele dinspre citadelă și In imediată apropiere pe Niewstraat la dreapta, am regăsit ciudata Hooglanse Kerk sec 14-15, a doua biserică majoră a orașului, dar nici despre celelalte 8 nu o să vă țin lecții de religie, că mă apucă somnul.

Aalmarkt e inima veche a orașului istoric unde am ajuns travesând Visbrug , cel mai vechi pod din Leiden, pe colț e Casa Cântarului din 1657, turiștii la terase admiră barcile pe Rin, eu de pe trotuar... această zonă e extrem de pitorească și aglomerată.

Am încheiat explorarea orașului pe strada Haarlem lungă de 1 km, plină de magazine și lume ca la Paradisul femeilor... revin apoi pe Oude Singel, la marginea orasului spre gară pentru o vizită serioasă în proaspăt redeschisul muzeu municipal Lakenthal , unde Rembrandt săracul e prezent cu un singur tablou, văzut de mine în premieră... dar asta evident, e o poveste separată.

Leiden, orașul muzeelor

Pentru a savura spiritul orașului, pentru a-i cunoaste secretele și o parte din amintirile sale ne aventurăm în muzeele sale... am în față o lista cu 15 obiective, personal am intrat doar în 4, ultimele două în această vară... de unde timp? nu am plătit nimic că am museum card anual, depăsisem deja valoarea lui de 60 de euro.

Muzeele sunt la distanțe relativ mici, avem de toate, tablouri de Gerrit Dou, elevul lui Rembrandt, Jan van Goyen cu Vedere din Leiden, schelete de dinozaur, un templu egiptean autentic, comori din Japonia, cea mai veche grădină botanică a țării, o călătorie prin corpul uman, o moară muzeu... de unde începem?

1. Rijksmuseum van Ouden – Muzeul de Arheologie pe Rapenburg 28 a fost în topul listei mele personale... de ce? pentru colecția unică de obiecte egiptene, grecesti, romane si o expozitie cu grădinile medievale.

2 Volkenhunde Museum volkenhunde.nl muzeul național de Etnologie pe Steenstrrat, aproape de gară, pret intrare 15 euro, la ora 17 mi-au închis poarta... am fotografiat pe exterior niște sculpturi ciudate... e un muzeu despre oameni, cu 450 000 de obiecte în colectie, aflat într-un vechi spital academic.

3 Rijkmuseum Boerhaave Rijksmuseumboerhaave.nl e un muzeu care poartă numele lui Herman Boerhave, profesor la Universitatea din Leiden în sec 18.

El te invită într-o călătorie știintifică olandeză printre cărti, inovatii în știintele medicale –Strada Lange Sint Agniestraat... 13 euro intrarea, apreciat ca unul din cele mai bune muzee știintifice.

4 Siebold house –pe Rapenburg 19 aduce lucrări de artă din Japonia într-o casă de nobil olandez, grație unui doctor bavarez din secolul 19, mare iubitor al tării de la Soare Răsare.

5 . Muzeul Lakenthal e muzeul municipal aflat în vechea sală a țesătorilor din Leiden din 1640 pe Oude Singel, am vizitat muzeul în premieră, intrarea 12.50 euro, în prezent se derulează o expozitie temporară cu tineretea lui Rembrandt, pretul este 20 de euro, pentru cei cu museum card, diferența de plată e de 7 euro, expozitia se încheie în februarie 2020.

6. Naturalis Biodiversity Center – Darwineweg 2, la 5 minute de gară e un muzeu de istorie naturală care expune doar o parte din colecția de 37 milioane de obiecte – intrarea 16 euro.

- întâlnire cu dinozaurii, acesta e locul unde descoperi epoca de piatră si înveți despre pământ, natură, recomandat și copiilor.

7. Stedelijk Molenmuseum de Valk - Muzeul morii –molenmuseumdevalk.nl... adresa 2E Binnenvestgracht, 5 euro –muzeul e într-o moară veche din 1743, care a fost bine păstrată.

8 Hortus Botanicus -Gradina Botanică – hortusleiden.nl –Rapenburg 73

Gradina botanică vizitată de mine acum câțiva ani, e cea mai veche din Olanda -1590, de asemenea oranjeria e de la 1744, taxă de intrare 8 euro. Carol Clusius, genialul botanist din Leiden, a fost cel care a pus și bazele celei mai mari grădini botanice din lume, Keukenhof.

9. Muzeul Pelerinilor Americani e într-o casă veche de la 1365... acolo am intrat în povestea fascinantă a părintilor pelerini care au fondat noua Anglie, intrarea 5 euro.

10. Corpus –un muzeu unic care te invită să faci o călătorie prin corpul uman, e situat într-o clădire uriașă transparentă care seamăna cu un corp uman... intrarea de 18.75 euro m-a pus pe fugă, nu se admite museum card.

corpusexperience.nl – adresa Willem Einthovenstrrat 1.

 

In concluzie vă îmboldesc să mergeti la Leiden, nu departe de cosmopolitul Amsterdam... e autentic, confortabil și mult mai aerisit.

Va rog atașați un video clip cu orașul Leiden.youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 09.01.20 10:40:51
Validat / Publicat: 09.01.20 11:58:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 2627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Leiden, orașul de pe ape, cu 88 de poduri, e numit Micul Amsterdam.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 79900 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX [09.01.20 11:03:07] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [09.01.20 11:33:52] »

@webmasterX: multumesc mult... La multi ani!

webmaster [09.01.20 11:59:50] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [09.01.20 12:38:36] »

@webmaster: multumesc mult.

Carmen Ion [09.01.20 12:41:02] »

@mireille: Excelent, ca de obicei! Felicitări!

mecut [09.01.20 13:20:46] »

@mireille

Insoritele tale fotografii, ale orasului vizitat si de mine in 2012, ma fac sa imi amintesc, de vantul infernal al luni mai care m-a facut sa port ochelarii de soare chiar si pe ploaie... altfel nu puteam tine ochii deschisi. Caciula, fularul si manusile au fost atunci, accesorii mai importante decat aparatul foto. In fine, nu as recomanda o vizita in Olanda, mai devreme de luna iunie, decat amatorilor, ce pot aprecia ploaia zilnica, marunta si rece!

Stiam, despre oras, ca este locul nasterii marelui Rembrandt, dar amintiri, am doar despre vizita in Burcht van Leiden, cu al ei interior circular, frumos pozitionata pe mica colina, la confluenta a doua canale.

Inclin sa cred ca atunci am ratat Centrul Istoric…. doar din cauza ta! Am verificat, nu erai inscrisa la acel moment pe Afa.

Ma folosesc de ocazie, sa iti urez: LamultianipeAfa!

Acum patru zile tocmai ai implinit, aici, 7 ani!!!

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [09.01.20 14:07:05] »

@mecut: 7 ani? ce mult e, am ajuns miss baba, bat ușor în retragere, poate la 10 ani spun stop, sănătate să fie și picioare bune... data viitoare voi scrie articolul 200, mă gândesc cum să-l sărbătoresc, probabil îl îmbrac în

stil artistic. și-mi pun un cercel de perlă... ai ghicit?

Am mai afirmat odată că biblia mea în Tara morilor de vânt e buletinul meteo... da, vara e ideală pentru o vizită pe aici, clima s-a încălzit și pe la ei, vara asta nu am folosit deloc umbrela.

Mă bucur că ai deschis o fereastră turistică spre Leiden, sper ca articolașul să fie de ajutor, pe viitor.

Leiden nu e foarte mare, e ideal pentru o excursie de o zi, fie că esti la Haga, Rotterdam sau Amsterdam.

balasa violeta [09.01.20 14:40:36] »

@mireille: felicitari! M-am indragostit de acest oras!

Am fost la inceputul lunii aprilie anul trecut, am prins o vreme superba si un festival de flasnete, fiecare strada avea cate una iar in centru erau stranse mai multe. Am stat patru zile si-am avut timp sa-l strabat agale, am mancat niste fripturi de vita de master chef.

In perioada cat sunt deschise frumoasele Grădini Keukenhof, pentru aproximativ două luni sunt foarte multi turisti, preturile ridicate la tot! Amsterdamul si Leidenul sunt foarte aglomerate!

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [09.01.20 15:25:39] »

@balasa violeta: multumesc pentru vizită, mă bucur că ai fost la Leiden și ti-am trezit amintiri muzicale cu minunatele lor flasnete, cu arome de flori și păpică bună, e usor să conturez tabloul cu terasele arhipline.

Da, în sezonul primăverii când Keukenhof e deschis pentru aproape 2 luni, Leiden, Haarlem si Amsterdam devin aglomerate.

De regulă, peste 1 500 000 de miii de turisti internationali, vin să se bucure anual în aprilie și la începutul lui mai de cea mai mare grădină cu flori a lumii. Leiden nu e departe de câmpurile cu flori... am uitat să mentionez că în 2020, gradinile se vor deschide pe 21 martie până pe 10 mai... tema va fi, O lume de culori' ' ... un an bogat cu sănătate și călătorii minunate!

mihaelavoicu [09.01.20 16:46:09] »

Ești o minune Mireille, o scânteie de lumină în dansul tău cu modelul Benning Cocq și profesorul Tulp. Am văzut prin ochii tăi și tu prin ochii lor, vechiul Leiden, orașul-muzeu de azi.

Te fericesc pentru felul cum știi a împleti trecutul cu prezentul, cum știi a lumina chiar și întunecatele lucrări rembranthiene.

Un an cu bine!

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [09.01.20 17:28:42] »

@mihaelavoicu: Multumesc pentru ecoul minunat, îmi prind o pană la pălărie a la Rembrandt.

Da, am vrut să deschid o fereastră spre trecutul orasului îndopat în istorie, prin ochii lui Rembrandt, partial. Am avut ocazia să revăd la Haga tabloul cu Lectia de anatomie a lui Nicolaes Tulp, eminentul chirurg care a studiat la Leiden... un mic detaliu, numele lui adevărat era Claes Pieterszoon. pe care l-a schimbat în Nicolaes Tulp... tulp, lalea în olandeză ... a făcut acest lucru înainte ca floarea să devină simbolul țării. Un an cu călătorii inspirate!

Cristian_h* [10.01.20 09:49:56] »

Ca de obicei când termin de citit impresiile tale am acea părere de rău ca lectura s-a terminat...

aştept cu nerăbdare numărul 200, să aflu noutăţi despre fata cu cercelul cu perlă... pe care am avut norocul să o întâlnesc în Bolonia acum 6 sau 7 ani -- şi eu sunt de acord cu părerea olandezilor că este cea mai frumoasă...

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [10.01.20 13:41:33] »

@Carmen Ion: merci Carmen, un an nou cu multe bucurii sufletesti.

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [10.01.20 13:54:45] »

@Cristian_h: Multumesc pentru lectură, mă bucur că ai te-ai plimbat virtual prin Leiden, orașul fotogenic.

Da, definitivez zilele acestea, articolul cu Fata de aur a Olandei...

Ai văzut precis tabloul în 2014, muzeul Maurithshuis a fost închis 2 ani pentru modernizare si o serie de tablouri faimoase de acolo au călătorit în America, Japonia și Italia /Bologna... ce febră artistică i-o fi cuprins pe cei care au avut șansa să vadă fata lui Vermeer, nu e greu de ghicit... în iunie 2014 s-a întors acasă definitiv... stă linistit pe perete și zambeste misterios ca Mona Lisa, pentru eternitate.

ask 4 [11.01.20 15:28:19] »

@mireille: Frumoasa plimbare prin Leiden. Inteleg ca de la Amsterdam dupa aterizare iau trenul. Te intreaba la tot pasul where r u from? ca peste tot in Europa? Vorbesc engleza? In Spania nu vorbesc. Ma tenteaza orasul (I love Rembrandt) desi tocmai mi-a fost fraudat cardul cu 100 de euro din NL si sunt cam suparata pe ei.

Descrierile tale mi-au mers la suflet... privesc natang apele raului si caut mantuire ptr gambele mele obosite... suuper! Ador mersul pe jos si surprizele care apar dupa colt mai ales cand transpiri bine sa ajungi acolo cu harta in mana. Daca ai timp si chef poate imi raspunzi, multumesc.

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [11.01.20 16:24:08] »

@ask 4: Hello... Who are You? știu cine esti, te-am urmărit cum te plimbai prin New York, a crazy wild city, unde am fost pe vremea tinereții, acum am trecut în altă barcă a vârstei.

Da, din Amsterdam poti lua trenul spre Leiden, no problem... olandezii în marea lor majoritate vorbesc engleza peste tot, la aeroport, în gări, hoteluri, magazine nu te întreabă de unde vii, sunt foarte toleranți... stai liniștită, nu e ca la spanioli, nici mie nu mi-au functionat limbile străine pe acolo.

Pentru Rembrandt rămâi în Amsterdam și vizitează Rijksmuseum, dacă ai chef să dai din coate printre turiști.

mishu [25.03.20 21:27:39] »

@mireille: As comenta dar nu ma simt in stare, cuvintele mele sunt mult sub felul dantelat in care ai povestit tu, asa cum o faci intotdeauna.

Am sa iau aceasta recomandare a ta pentru o viitoare excursie pe aici, intr-un viitor pe care mi-as dori sa nu fie prea indepartat.

Minunat povestit totul, un adevarat ghid turistic insotit de niste poze minunate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marelte [19.01.22 08:27:36] »

Urmează să vizitez Keukenhof, bineînțeles că în weekendul cu Parada Florilor, și am ales ca loc de cazare Leiden. Articolul m-a convins să petrec o zi întreagă descoperind orașul. Mulțumesc!

Întrucât perioada corespunde cu Paștele Ortodox - știți dacă Biserica din Schiedam oficiază slujba de Paște, sau care ar fi o variantă alternativă?

În același context, există un restaurant românesc în zonă?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ask 4, balasa violeta, Marelte, mecut, mihaelavoicu, mireille, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Leiden:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078174114227295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1