ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.09.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 8 zile
prieteni
10 AD. + 2 COPII -- v: 3

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Itaca - Ithaki

TIPĂREȘTE URM de aici

"Nu e vară, dacă nu e Grecia... " by my sister.

Itaca ori Ithaki cum spun grecii, un loc care mi-a fascinat copilăria. Pesemene datorită eroului principal din Odiseea. Fac parte din generaţia ce a crescut cu cheia la gât şi am citit Legendele Olimpului, din scoarţă în scoaţă de n' ori şi îmi doream să văd tărâmurile de vis de care se vorbea în cărţi. Itaca era un loc special în inima mea.

Anul acesta iniţial, aveam gânduri de Skopelos, Skiathos... dar în urma unui film pe youtube al unui domn Robert Polasek, ce are nenumărate filmări privind locuri din Grecia, într-o manieră profesionistă, planurile ne-au fost date peste cap, iar în urma unei şedinţe în familie am ales Itaca.

Sejurul a fost de 9 nopţi, cu cazare începând cu data de 25 august. Am fost un grup format din 10 adulţi, iar de anul acesta în plus 2 copilaşi de 2 şi 3 ani.

Plecarea din Bucureşti în data de 24, pe clasicul traseu Ruse - Centura Sofia - Kulata - Salonik - Ioanina - Amfilochia - Nydri, şi taxa autostrăzilor din Grecia au costat cam 30 euro pentru ambele sensuri.

O noapte am dormit în Amfilochia (la Oscar Hotel oscar-hotel.gr/en, vezi impresii), fiindcă în ziua următoare luam feribotul din Nydri către Itaca. Erau 2 curse zilnice, una de la 8.30 iar cealaltă de la 15.15. Preţul a fost 17 euro de pasager, iar pentru maşină 70 euro dus-întors. Noi am avut rezervare făcută la prima oră pe principiul de a nu avea surprize. Cursa durează aproape 2 ore.

Debarcaţi în portul Frikes, am plecat spre Stavros, locaţia noastră pentru mirificul concediu. Am fost cazaţi la Hotel Porto Thiaki (portothiaki.com, vezi impresii).

În privinţa insulei, sunt lucruri de văzut, de simţit la faţa locului şi de a interacţiona cu localnicii pentru a putea rezona cu locul. Nu o să scriu date istorice ori geografice fiindcă nu sunt profesor, iar descrierea mea o să fie strict în spiritul "am fost acolo".

Itaca în sine nu e o insulă mare, chiar mică pot spune, ca idee îţi ia jumătate de oră (16 km.) să ajungi din capitala Vathi până în Stavros a doua localitate ca mărime din insulă. În plin sezon sunt cam 3500 de locuitori iar apoi când nu mai sunt turişti numărul lor ajunge la 2500. Am descoperit că majoritatea turiştilor străini sunt italieni, englezi ori greci-australieni şi câţiva sârbi. De multe ori la plajă eram întrebaţi de către greci de unde suntem. Îmi părea ciudat ţinând cont că peste tot, ne ştie lumea :). Am văzut englezi ce locuiesc şi au afacerile lor aici în insulă.

Drumul principal e foarte bun, bine întreţinut, pe alocuri se mai îngustează şi când ajungi să te intersectezi cu altă maşină se va merge la mica înţelegere.

O insulă mai curată ca aceasta, nu am mai văzut în Grecia. Nu ai să vezi un pet, o hârtie luată de vânt ori alte gunoaie pe marginea drumului. Gunoiul strâns este dus zilnic în Kefalonia.

Itaca e locul ideal de sta la marginea apei sub umbră naturală de la copaci. Aproape peste tot sunt măslini ori alţi copaci, şi nu vei avea nevoia de închiria o umbrelă.

Toate plajele din punctul meu de vedere sunt la superlativ, dar formate numai din pietricele. Lucrul acesta pentru unii reprezintă un impediment. Cei care preferă plaje cu nisip, lungi ori late nu le vor găsi aici în Itaca. Aici sunt numai golfuleţe în care domneşte liniştea, zdruncinată doar de vocile copiilor ce îşi trăiesc copilăria intr-un mediu de vis. Apele sunt calme, clare şi te îndeamnă să stai numai în ele.

Aici am văzut cele mai multe yachturi. Ziua stau în golfuri iar seara trag în porturi.

Nu sunt multe plaje, dar cele existente sunt de vis. De exemplu plaje dotate cu bar, cantină, duş şi toaletă sunt doar 3. Polis Bay Beach lângă Stavros, cu un mic port iar aici preţurile la închiriat bărci e cel mai mic din insulă. Aici e cam 60 euro în comparaţie cu 110-130 din Vathy.

Mai avem Dexa Beach la jumătatea insulei, şi Filiatro Beach pe latura estică, locaţii aflate sub plantaţii de măslini, iar dacă vrei sezlong poţi închiria pentru preţul de 5 euro.

Restul plajelor nu au nici o utilitate. Dar acest lucru nu a reprezentat nici un impediment. Nu ai nevoie decât de o ladă frigorifică, o umbrelă şi un izopren, aruncate în portbagajul maşinii pentru o vacanţă de vis. Din rândul acestora o să amintesc... cam pe toate. Dacă te uiţi pe google maps, ai să vezi că sunt foarte aprope de oriunde te-ai afla.

Cele mai bune plaje sunt cele de partea estică. După amiază soarele bate pe partea vestică.

Marmagkas Beach, dinspre portul Frikes către nord, e un loc de vis dar puţin cam greu accesul, datorită drumului săpat în stâncă, pe alocuri cu gropi, atenţie la mersul cu maşina. Se ajunge mai încet, dar se merită. Plajă sub copaci, o mică rulotă ce serveşte grill, vin oameni de pe yahturile din larg să-şi cumpere mâncare iar în depărtare o mică insulă cu o troiţă ce se merită vizitată într-o expediţie în înot. Ajunşi acolo, urci pe partea din mijloc din direcţia ţărmului, vizitezi, iar ca să marchezi izbânda tragi de clopot.

Alte plaje vizitate au fost:

- Krovoulia Beach, un golf din 3, unul după altul pe direcţia localităţii Kioni lângă Frikes;

- Aspros Gialos Beach pe partea estică cu vedere la Kefalonia, apă de genul celei din Lefkada în privinţa culorii. După ce ai parcat maşina vei coborî unele trepte, puţin obositor la întoarcere dar se merită. Găseşti aici de închiriat umbrelă şi sezlong;

- Mprosta Aetos Beach plajă aflată la marginea drumului principal, situată intr-un golf cu o mare deschidere, apă limpede, liniştită şi un bar în apropiere. Singurul impediment e că plaja e foarte îngustă, dar gusturile nu se discută;

- Loutsa Beach, plaja localnicilor din Vathy, plină de copii;

- Minimata Beach, o bijuterie ascunsă ce are un ponton de unde poţi face sărituri. De aici poţi continua pe jos către celebra plajă a insulei Gidaki Beach, îţi ia cam o oră de mers ori poţi alege drumul pe apă cu o barcă către ea. Întradevăr se merită văzută.

Ca fapt divers, mai sunt câteva plaje dar ai nevoie de barcă să ajungi la ele. Cele enumerate mai sus, sunt de ajuns de mers la ele. Pentru copii plajele din Itaca sunt ideale. Mai ales la amiază când au nevoie de somn, şi stau sub umbra răcoroasă a copacilor în locul celei de umbrelă, iar dacă e nevoie de mâncare imediat ajungi în Stavros ori Vathi pentru o supă, etc.

În cazul localităţilor, nu există viaţă de noapte şi nici multe nu sunt. Frikes e localitatea port de unde se face legătura de ferry cu Lefkada. Există câteva taverne la malul apei, şi cam atât.

Kioni, localitate port unde yahturile se înghesuie seara să andocheze, un loc cochet, case construite pe deal, imagine ce te duce cu gândul în Italia, cu o parcare uriaşă la intrare în ea, unde să-ţi laşi maşina datorită străduţelor inghesuite, taverne la malul apei, şi oarecum animată seara.

Stavros, cătunul unde am şi stat pe perioada vacanţei, un loc destul de animat seara dar minimalist în comparaţie cu locurile pline de turişti cu care suntem obişnuiţi, cu un parc pentru copii, câteva taverne, cafenele, 2 supermarketuri, un magazin de suveniruri dar cam scumpuţe, şi o biserică impunătoare. Tot aici se află muzeul mării cu intrare gratis, e vorba de 2 camere într-o casă cu informaţii privind navigaţia maritimă din antichitate. Mai există un părculeţ ca omagiu adus lui Ulise, cu un bust, o hartă a odiseii lui precum şi o machetă cu vedere ideală a palatului regal din perioada lui.

Vathi e capitala insulei, foarte animată seara, unde întradevăr aici poţi umbla printre străduţe cu magazine, cafenele şi taverne aflate în planul doi. Tavernele din planul unu se află la malul apei, şi ai de unde alege unde şi ce doreşti să mănânci. Există parcul central unde seara au loc spectacole de dansuri populare cu ansamblul local. Portul de aici e plin de vase de lux, care mai de care ca pentru expoziţie. De aici poţi cumpăra suveniruri la preţuri normale, iar tot aici se află mai multe supermarketuri mult mai aprovizionate faţă de cele din locaţiile mai mici. De aici poţi închiria bărci, precum şi maşini. Aici în insulă nu găseşti de închiriat atv-uri ori sky-jet.

Exogi e un mic sat lângă Stavros, ce se merită să-l vizitezi pentru panorama deasupra insulei. Există un monument funerar numit Piramide, dar şi întradevăr minunat e mersul cu maşina pe acele drumuri înguste unde îţi pui la încercare cunoştinţele auto. Tot pe drumul spre Exogi se află siturile arheologice ale şcolii lui Homer precum şi palatul lui Ulise. Din păcate erau închise prin împrejmuiere cu un gard, şi nu am avut posibilitatea de a le vizita. Satul cu câţiva locuitori, şi multe case părăsite.

În perioada cât am stat pe insulă, nu am avut onoarea de a întâlni nici un turist român, cu excepţia unui băiat Vasile, ce locuieşte de 10 ani în insulă şi lucrează cu soţia sa 10 luni pe an, iar 2 luni le stă acasă în România, şi tot el ne povestea de respectul locuitorilor mai bătrâni la adresa ţării noastre, fiindcă ei cu ajutor material românesc şi-au refăcut casele dărâmate in urma cutremului din 1953, iar din prisma meseriei de marinari şi-au adus materiale ieftine din ţara noastră în anii 50'. Însă totuşi am văzut câteva yachturi cu pavilion românesc în golfuri ori în porturi. Cam atât legat de noi.

Ca şi alte activităţi avute, într-o zi am luat feryboatul din portul Pisaetos către Sami-Kefolonia unde am petrecut o zi. Ne era dor de Myrtos Beach, Assos, Melissani Lake ori de hoinărit prin Argostoli. Preţul de maşină e 17 euro iar de persoană 4 euro, pe un singur sens. Există posibilitatea de merge fără maşină, iar din Sami-Kefalonia să inchiriezi un scuter ori atv. Sunt curse zilnice începând cu ora 07 şi în unele zile cu întoarcere de 20.30 seara. Există ghinionul de întârzia ferry, cum am păţit noi. Aproape 3 ore a întârziat. Ne gândeam deja la situaţia ce a fost în Samotraki. Într-o altă zi, jumate din ea... nu mai mult, am petrecut prin explorarea insulei cu maşina. Am mers în Exogi, Kioni, pe drumul de pe latura estică, unde am oprit la un punct de panoramă a golfurilor şi a capitalei Vathy iar apoi la manăstirea Iera Moni Katharon cu icoana făcătoare de minuni. Un loc minunat ce te încarcă cu energie pozitivă.

Pe final, pot spune că m-am despărţit cu o uriaşă părere de rău de insulă. M-aş reîntoarce cu drag aici. E un loc splendid, te simţi înconjurat de o linişte plăcută şi întradevăr îţi încarci bateriile. Presupun că acest lucru se datorează şi faptului că insula încă nu e transformată de avântul turismului. Un lucru bun.

Recomand Itaca din toată inima!


[fb]
---
Trimis de pacala_pm in 08.09.19 16:38:36
Validat / Publicat: 08.09.19 17:26:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5563 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pacala_pm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Itaca 2
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.09.19 18:40:52]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.09.19 19:07:29]
»

Recunosc și eu că datorită lui Polasek, am mers în câteva insule, după ce am văzut câteva din filmulețele lui. Am fost să văd și realitatea! Astfel am adunat în „salbă”, 18 insule grecești, care m-au cucerit pe rând, dorindu-mi însă, să văd și altele, dorință asemănătoare unui drog. Este de fapt efectul Greciei!

Din păcate, anul acesta nu voi ajunge acolo, așa că citesc tot ce apare referitor la Elada, făcându-mi însă planuri, adăugând pe listă una-alta, cum ar fi și această insulă ionică, pe care încă nu am văzut-o.

Foarte frumos, felicitări!

webmaster
[08.09.19 19:07:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

pacala_pmAUTOR REVIEW
[08.09.19 19:33:31]
»

@maryka: WOW... 18 insule! care e preferata?

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[08.09.19 19:42:44]
»

@pacala_pm:

Grea întrebare!

Așa cum am povestit și în articolul meu „Grecia, my love!”, aș spune Lesvos, apoi Samos și Kefalonia - la o mare egalitate.

Restul, dificil, depinde din ce latură privesc, mi-au plăcut toate, oriunde m-am simțit bine, toate sunt la fel, „grecești” și diferite fiecare...

Pentru anul viitor... visez deocamdată... să vedem ce-o ieși...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, pacala_pm
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Ithaka:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084322929382324 sec
    ecranul dvs: 1 x 1