ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Turda
ÎNSCRIS: 02.06.18
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 7 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vacanta pe insula Mljet, Croatia

TIPĂREȘTE

Am gasit intamplator aceasta locatie, cautand pe internet destinatii de vacanta; noi am vizitat pana acum, in zona balcanica ma refer, Muntenegru si Albania si ne-am fi dorit pentru anul acesta o vacanta in acelasi registru.

Traseul, pornind din Cluj a fost: Alba Iulia, Hateg, Caransebes, Resita, Oravita si prin punctul de frontiera - Naidas, am ajuns in Serbia. Apoi - Biserica Alba, Covin, Smederevo - autostrada, Krakujevac, Kacak, Uzice, Mokra Gora (unde am dormit peste noapte, o locatie deosebita despre care voi scrie intr-o rubrica speciala), am intrat apoi In Bosnia si Hertegovina, punctul de frontiera fiind la aprox. 15 km de Mokra Gora, Visegrad, Foca, Tjentiste, Gacko, Meca, Stodac, Neum, Stone (Croatia), Prapratno (de unde am luat Ferry-ul), Sobra - portul de pe insula Mljet.

La intoarcere, GPS-ul ne-a dus prin Dubrovnik, fara sa intentionam, dar nu ne-a parut rau, caci a fost un traseu de vis: mare cat cuprinde, asezari frumoase, de altfel ne-am si oprit pentru a vizita orasul vechi, cu aceasta ocazie.

Pe insula Mljet am ajuns in aprox. 30 minute, si ne-am cazat in Kozarica, inspre partea de Vest a insulei, aproape de parcul National. Mai departe inspre Vest se afla Polace - prima asezare din zona protejata - parcul national, Govedari si Pomena, cel mai vestic punct. In partea de sud a insulei se afla Saplunara, cu cele trei plaje de nisip, de altfel cea mai frumoasa zona de plaja a insulei; in rest, predomina plajele pietroase, dar care sunt preferatele mele.

Ca sa va faceti o idee, insula Mljet e compusa din, de la S la V: Saplunara - cel mai sudic punct, Korita, Maranovici, Okulje, Prozura, Sobra - portul Mljet, Babino Polje - de aici se ajunge la pestera lui Ulyse sau Odiseu, neaparat de vizitat, Ropa, Blato, Kozarica, Parcul National, Polace, Govedari Pomena.

Are 47 km lungime si cred ca vreo 3 km latime. Poetul Greciei antice, Homer, a scris despe aceasta insula in opera lui - Odisea si despre cum a navigat in aceasta regiune, iar Apostolul Pavel a mentionat insula in calatoria lui pe marea Adriatica si chiar a vizitat-o in drumul lui spre Roma.

Pentru cei care nu calatoresc cu masina personala, se gasesc masini de inchiriat si biciclete si exista chiar autobuse, noi nu le-am vazut dar una dintre femeile care serveau la restaurant ne-a povestit ca are doua locuri de munca la care se deplaseaza cu autobusul.

La kozarica am ajuns seara, ne-am dus sa vedem plaja, care nu e una spectaculoasa, de altfel singura data cand am mers acolo. Dar ca si cazare, o zona foarte linistita, cu 5 sau 6 vile asemanatoare cu a noastra, si nu cred ca eram mai mult de 15 persoane cazate in aceasta zona.

In ziua urmatoare am ales Saplunara ca si loc de plaja, care ne-a placut atat de mult incat am revenit, inainte de plecare spre casa, desi ne-am propus sa nu mergem de doua ori in acelasi loc. Nisipul era atat de fierbinte incat nu puteai calca pe el descult, e drept, erau 36 gr., dar partea frumoasa era ca dupa plaja de nisip urma o padure deasa si racoroasa, unde ne-am asezat cearsafurile. Nu era niciun sezlong nici in Saplunara si nicaieri pe insula, ceea ce ne-a placut mult. Si cum era sfarsit de iunie, insula nu era deloc aglomerata, ba chiar putina lume, ceea ce noua ne place grozav.

In urmatoarea zi am ales Pomena, ca si destinatie, dar plaja nu ne-a placut foarte mult, erau si multi arici de mare in apa, dar am vazut un punct de informare turistica si asa am aflat ca de acolo se ajunge in parcul protejat, de unde putem vizita cele doua lacuri si insula Sveta Maria. Lacul cel mic, Malo Jezero, este aproape, am ajuns la el urcand o potecuta ingusta prin padure, peisaj superb, apoi am ajuns la marele lac, Veliko Jezero. Cele doua lacuri erau unite prin canalul Soline, ingust, cu apa pana la gat unde ne-am distrat de minune, in sensul ca era un fel de tobogan de apa: 6 ore apa curge dinspre lacul mare in cel mic, urmatoarele 6 ore, invers, si tot asa. Apa te ducea singura, un localnic ne-a explicat care e pozitia corecta: pe spate, un fel de "pluta", si ajungem de la un lac la altul. A fost locul in care am mers de doua ori, la fel ca si in Saplunara, acestea doua ne-au placut cel mai mult.

De la Veliko Jezero am luat un mic vaporas si am vizitat insulita Sveta Marija. Un loc mirific.

Urmatoarea destinatie a fost Polace, unde se afla ruinele unei cetati Romane. Plaja e pietroasa, apa linistita, lume putina, totul pe gustul nostru.

Pana aici, toate plajele erau pozitionate inspre tarm.

Urmatoarele doua destinatii au fost in zone care aveau iesirea la Marea Adriatica. Acestea au fost Pestera lui Ulyse si Ropa. Pot sa spun ca in partea asta a insulei, spre Mare, investitiile sunt inexistente, in mare intri direct de pe stanci, totul e de la natura, salbatic, de altfel nu prea populat. La Pestera lui Ulyse am ajuns strabatand un drum plin de bolovani, de-a dreptul, zona in panta, cu marea larga la picioare. Dar si asa, a fost o zi splendida, in mare intram sarind de pe stanci sau coborand pe stanci, unde la intrarea in mare ne ajutam de o franghie... marea era direct fara fund... de acolo am inotat sub stanci, unde era intrarea in pestera si inapoi pe uscat. Marea avea o culoare de nedescris: albastru inchis apoi albastru deschis, apoi verde... in pestera erau tot felul de pasari galagioase care zburau bezmetice... dar a fost o incantare. Cei mai curajosi sareau in apa de la o distanta cat un bloc cu 4 etaje... sau asa mi se parea mie. Iar ceilalti, care nu erau curajosi, ii aplaudau. Asa ne-am petrecut una din zile.

La Ropa, tot o zona cu iesire spre mare, nu era niciun indicator macar care sa marcheze plaja... care nu era de fapt o plaja, dar totusi era o poteca pe care coborai si ajungeai jos, la mare. Asta fiindca am vazut-o pe harta locala si am intrebat un localnic, de la una din putinele case care se gaseau acolo. O zona pustie, parasita, eram doar noi acolo, dar cu stanci iesite din mare, pe margini stanci mari, abrupte, cand te uitai in sus la ele aveai impresia ca vor cadea peste tine. Aceste stanci mari formau o poteca de apa urmand ca la capatul ei sa vezi marea Adriatica in splendoarea ei. Apa avea nuante superbe, peisajul... de vis. Ne-a placut mult, nu stiu daca altii ar fi ramas o zi acolo, dar noua ne plac zonele acestea salbatice.

Moneda croata este Kuna si trebuie sa aveti la voi, pentru ca in putine locuri se accepta Euro sau plata cu cardul. De exemplu, cand am ajuns la Prapratno pentru a ne lua bilete la Ferry, nu functiona internetul, moneda euro nu acceptau, asa ca a trebuit sa facem cale intoarsa pana la urmatorul oras, Stone, pe unde de altfel am si trecut, pentru a schimba bani. Am schimbat la cursul de schimb: 1 € = 7.10 Kuna.

Ca si concluzie Croatia e o tara superba, dar foarte scumpa, iar serviciile oferite nu sunt pe masura preturilor: investitii putine, preturi foarte mari, nejustificate. Asta e parerea la care am ajuns noi, asta dupa ce am vizitat tari cum ar fi: Spania, Grecia, Muntenegru, Albania, Serbia, Macedonia.

Insa, recomandam aceasta tara pentru frumusetile ei. Nu am vizitat decat insula Mljet si Dubrovnik - orasul vechi. Dar sunt multe alte locuri frumoase, sunt sigura.


[fb]
---
Trimis de adina p. in 14.07.19 11:37:03
Validat / Publicat: 14.07.19 12:50:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 2438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adina p.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Dubrovnik - orasul vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.07.19 12:37:09]
»

Excelentă recomandarea - și excelent reveiw de debut

@adina p. : bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

--

Mutat în rubrica "Vacanța în Mljet, MLJET [insula]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[14.07.19 12:51:46]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Aurici
[14.07.19 16:41:29]
»

@adina p. : Am fost pe Mljet anul trecut și am scris și eu despre ea. Toată vacanța de anul trecut din Croația mi-a plăcut însă gândul mi-a rămas la Mljet și așa cum cred că oi fi scris și în articol, sper să reușesc să mă întorc vreodată.

M-am bucurat să citesc articolul tău despre insulă și să revăd locurile cu ajutorul pozelor. Fiind așa o insulă mică, aproape prin toate locurile pe care le-ai pomenit am fost și eu, dar ceea ce m-a surprins a fost nota pe care ai dat-o pentru mâncare. Nu ai detaliat asta, sunt curioasă cum a fost din punctul ăsta de vedere. Noi am mâncat super bine la Dalmatino din Pomena și nu am cum să-l uit pentru că a fost una din cele mai bune mese din vacanța aceea. Spune-ne puțin și despre asta, de ce ați fost nemulțumiți?

adina p.AUTOR REVIEW
[14.07.19 18:05:15]
»

@Aurici: da, a fost singura mea nemulțumire, legata de masa: și o sa dau câteva exemple: la locul nostru de cazare, din Kozarica, vila Radulj, mai exact, am comandat un fresh de portocale, printre altele. Când a gustat, fetița mea îmi spune: " Mami, ce gust ciudat... " adică era apa goala și putina culoare, poate un strop de fruct. M-Am supărat foarte tare, pentru ca prețul era oricum ridicat la suc, dar nu ăsta era problema ci lipsa lor de seriozitate. Tot atunci ne-a adus și un platou, foarte scump, de familie scria iar când l-a adus, erau patru felii de șuncă transparenta și patru felii subțiri de ceva branza. Mai era ceva, dar nu mai rețin... a fost prima și ultima data când am mâncat acolo.

La Dalmatina a fost mai ok, am fost și noi acolo, și la Franka, tot la fel. Astea doua locații au fost de altfel singurele din toată insula la care am putut sa mâncăm ceva. Și mai era și restaurantul Odisej din Pomana. În rest, la capitolul mâncare mi s-a părut bătaie de joc. Și chiar când mergeam km depărtare, tot în una din astea trei locații reveneam, chiar dacă era departe de unde ne aflam noi.

Mulțumesc de informațiile furnizate, ne-au ajutat mult.

În toate celelalte privințe, a fost o vacanta reușită, și Mljet e o destinație grozava, unde mi-ar plăcea sa revin.

iuhas*
[15.07.19 14:17:19]
»

Într-adevăr prețurile din restaurantele de pe insulă sunt mari, uneori exorbitante. Șocul l-am avut în nordul insulei unde am văzut la o tavernă (nu mai rețin denumirea, oricum în apropiere de hotel Odisej) peștele la 90 de euro kg de captura zilei

Noi am stat în Saplunara și în prima zi am mâncat la MS: 75 de euro pt 2 calamari, 2 beri și 2 espresso. Iar MS nu era cel mai scump restaurant din Saplunara, mai exista și Stermasi, restaurantul preferat al VIP-urilor croate.

La Franka erau cât de cât mai " omenești" prețurile dar aveau o problemă cu sarea în exces sau cu curățatul calamarilor. Peste zi preferam să mergem în Sobra, erau 2-3 konobe în așa zis-ul centru, prețuri acceptabile, mâncarea ok.

webmasterX
[15.07.19 14:24:05]
»

@iuhas: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

adina p.AUTOR REVIEW
[15.07.19 21:05:48]
»

@iuhas: noi la Sobra nu am mai ajuns, era bine dacă mergeam și noi acolo; deci nu e doar părerea mea; noi ne-am mai luat ceva gustări și de la marketurile de acolo, Stodenac și Tommy, așa am mai economisit ceva banI.

Mulțumesc de mesaj.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adina p., Aurici, iuhas*

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086652994155884 sec
    ecranul dvs: 1 x 1