ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Și totuși, merită vizitat! Lefkas Town

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ori de câte ori ajung în vreuna din insule, încerc să-i descopăr pe lângă plajele frumoase și satele mici și cochete, capitala, centrul, inima; rareori am ratat asta, cred că doar în Creta, nu am ajuns în Heraklion, doar pe autostradă, aeroport și în trecere spre Knossos. În rest am văzut toate orașele-capitală a insulelor în care ne-am plimbat. Unele mi-a plăcut mai mult, altele mai puțin. Așadar în 2013 când am ajuns în Lefkada, insula albă, nu puteam rata orașul mai ales că deja încă de la venire am trecut pe acolo și cumva m-a făcut curioasă. :)), mai ales că auzisem lucruri plăcute până atunci.

Lefkada Town sau Lefkas, este capitala insulei cu același nume și totodată cel mai important oraș, situat chiar în nord-estul insulei. Populația este în jur de 9.000 de locuitori, ocupați în special cu turismul, agricultura, navigatul și pescuitul. De-a lungul timpului cutremurele, 1948,1950,1953, au distrus rând pe rând, părți importante ale orașului, foarte multe clădiri, dar locuitorii au luat-o de fiecare dată de la început, reconstruind ceea ce se putea.

Dacă vorbim despre orașul antic, care se chema Nirikos, el este undeva la cca 6 km mai la sud, datând de undeva din mileniul II Î. Hr. Locația era strategică, ca întotdeauna, favorabilă din punct de vedere geografic, azi, aici se mai pot vedea doar rămășițe de ziduri, ruine ale teatrului, tunuri, un apeduct și niște rămășițe ale cimitirului antic.

Să revenim însă la Lefkas.

Cum putem ajunge aici?

Destul de simplu, cu mașina, insula este legată de continent, printr-un pod, Drapanos. Deasemenea, aeroportul Aktio, de lângă Preveza, pe continent, la 25 km, ușurează și mai mult transportul în ziua de azi. Din Aktio, se traversează un canal subacvatic, de 1600 de metri, biletul 3 euro.

Sigur că se poate ajunge și pe mare, cu feribotul din Zakinthos, Kefalonia sau Corfu.

Orașul este situat în așa fel încât pe trei laturi, marea îi dă „târcoale” și nouă ne încântă privirile, iar portul, la sud-est de centrul orașului, este poate punctul de atracție cel mai frumos. Se spune că este unul din cele mai frumoase și mari porturi ale Greciei, cu o capacitate de ancorare pentru 620 de bărci. Într-adevăr, vă pot spune că este minunat, plimbarea pe faleză este o încântare, am admirat și noi ambarcațiunile, care mai de care, iar norișorii albi și pufoși pe care i-am prins noi în ziua vizitei acolo, a făcut ca totul să pară mai frumos. O mulțime de terase, cafenele, însoțesc linia falezei, iar seara îmi imaginez că este o reală plăcere să privești apusul oglindit în mare. Noi am lăsat mașina undeva la intrare în oraș, în prima parcare întâlnită și am luat-o pe jos, în parte pentru că vroiam să simțim pulsul orașului, pe de altă parte pentru că cel puțin zona centrală mi s-a părut de departe una din cele mai aglomerate, din toate capitalele întâlnite. Chiar și circulația mașinilor mi s-a părut cumva haotică, parcă nerespectând nici un semn de circulație, doar mica înțelegere. :D Am pornit la pas, pe străzile pietruite, înțesate cu multe magazine, am văzut mulți localnici, grăbiți, ocupați cu treburile zilnice, în timp ce alții, mult mai liniștiți, ce-i drept și mai în vârstă, probabil pensionari, stând la câte o cafea, chiar la terasele de pe stradă. Ca să scăpăm pe moment de agitație ne-am îndreptat spre port. Aici, spațiul a devenit brusc mult mai larg, mai generos, mai liniștit și mult mai frumos. Am dat și peste celebra cafenea de pe apă (barca-local). Terase cochete, aranjamente florale, palmieri, leandri parfumați, întregeau decorul.

Casele au o arhitectură tradițională, de piatră sau chiar de lemn, adaptate pentru a rezista la cutremur, cel mult cu un etaj, cu influențe venețiene, balcoane de lemn sau fier forjat și obloane de lemn, colorate, care mai învioreau puțin atmosfera. Cele mai multe sunt acoperite cu tablă, foarte puține cu țiglă. Ajungând în centru, am dat peste hotelurile mai importante, vile și pensiuni drăguțe, iar de jur-împrejur, părculețe cu multe flori, cu bănci și multe statui, invită la un moment de relax. Iar de aici până la celebrul pod arcuit, Rialto, numit așa după „fratele” venețian, nu mai e mult, seara devine locul plimbărilor romantice, toți dorindu-și câte o poză la apusul soarelui. Plimbarea noastră a continuat ușor, tot, pe malul mării, departe de agitația și vacarmul orașului, ajungând astfel la teatrul în aer liber, cu o locație minunată, normal :), pe malul mării, apoi la centrul multicultural, care găzduiește un liceu și Muzeul de arheologie. Pe o străduță laterală, cu case ceva mai frumoase, am ajuns în Marka Square, apoi de aici pe străzile pietonale, cu magazinele comerciale, foarte multe bouticuri, magazine de souveniruri, cofetării, cafenele. M-a impresionat deasemenea, numărul mare de biserici, vechi și foarte vechi, Agios Theotokos, Agios Spyridon, Agioi Anargyroi, Panagia Ton Xenon, Pantocrator. Nu sunt renovate, parcă înadins vor să pară și mai vechi, chiar și prin culoarea lor cenușie. În orice caz, aparte față de bisericile întâlnite până acum în Grecia. Față de bisericile albe, imaculate. E mult spus poate, neglijate, eu cred că face parte din „misterul” locului. Oricum, culoarea zidurilor m-a dus imediat cu gândul la Biserica Neagră din Brașov sau la Domul din Köln.

Despre Muzeului Gramofoanelor am auzit ulterior, doar am văzut, îmi amintesc acum, :) la un magazin cu antichități, câteva exemplare frumoase.

Viața de noapte este activă, tinerii luând cu asalt cluburile și barurile, chiar acolo pe malul mării.

Una peste alta, mi-a plăcut orașul doar parțial, mai mult în partea „vecină” cu marea, centrul mi s-a părut foarte aglomerat și obositor (în nici un caz turistic). Dar totuși vă invit să-l vizitați dacă sunteți pe insulă, mai ales că la doar cca 1km, dacă traversați podul puteți vizita Castelul Agia Mavra, Santa Maura, imediat după partea mobilă.

Castelul a fost construit în 1300, de Ioan, conte de Orsini, primit în dar de la francezi. De-a lungul vremii, suferă distrugeri în urma cutremurelor, a incendiilor sau a invaziilor. Este renovat, însă suferă din nou distrugeri. Numele castelului (nimic sigur încă) pare a fi dat de francezi, după cel al Sainte- Maure de pe valea Loarei. Alții spun că este numit așa în semn de omagiu pentru Agia Mavra, patronul insulei, dar și numele bisericii, construit în sec. al XV-lea în interiorul castelului. Mult mai târziu, când otomanii au cucerit insula, au ocupat și castelul, iar sultanul Baiazid, a comandat construirea unui apeduct și a unui pod peste lagună. Chiar podul era ca un mic orășel, având încorporate cca 360 camere în arcade. Cutremurele însă l-au distrus, azi se spune că sunt doar ceva rămășițe pe fundul lagunei.

Odată cu venirea venețienilor și cu dominația lor, a reînceput construcția castelului, a orașului, întărirea zidurilor, ei au construit și multe din bisericile pe care le vedem azi.

O explozie a unui depozit de muniții în 1888, a dus la distrugeri masive, iar rezultatul este ceea ce a mai rămas azi.

Oricum, pe 3 mai, în fiecare an, castelul e în sărbătoare, se face o slujbă specială, mulți turiști vin atunci, bucurându-se încă o dată și de împrejurimile castelului, lagunele, care sunt gazdă pentru multe specii valoroase de păsări protejate.

Toate informațiile ajutătoare, au fost „culese” de pe net, Greeka.com și Travel with us, Lefkada.

Norișorii albi și pufoși pe care i-am admirat plimbându-ne prin oraș, s-au transformat rapid în nori grei, de ploaie, așa că atunci când am ajuns la castel, noi am văzut totul în gri. :( Ba mai mult de atât se pornise și ploaia, la început ușor, apoi după un tur rapid, prin curtea castelului, ne-am retras în mașină, admirând zidurile castelului doar așa, printre șiroaiele de apă, curgând pe geamuri. Cum nu era chip să se oprească în curând, am făcut cale întoarsă spre Perigialli, acolo unde eram cazați.

O vacanță în frumoasa Lefkada, fără a-i vedea plajele celebre, fără a-i vedea capitala, nu este completă, așadar nu ezitați! Eu vă ajut cu niște poze!


[fb]
---
Trimis de maryka in 09.02.18 20:26:44
Validat / Publicat: 09.02.18 22:03:39
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2276 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lefkada town, Marina. (și norișorii mei pufoși)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

marykaAUTOR REVIEW
[09.02.18 20:35:24]
»

Webmaster:

Ca de obicei aș vrea un fond muzical,

youtu.be/if4fQAa7TZg

Mulțumesc!

webmaster45
[09.02.18 22:03:00]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[09.02.18 22:16:22]
»

@webmaster45:

Încă o dată, mulțumesc!

Denisa13
[09.02.18 22:36:15]
»

Multumesc pentru pozele frumoase care imi amintesc de vacanta mea de asta vara pe aceasta insula. Am fost si eu pe aici dar n-am apucat sa fac nici o poza. Era luna august, era foarte aglomerat si era foarte cald. Caldura si aglomeratia ne-au facut sa parasim destul de repede zona, dar am vazut cate ceva si am cumparat niste prajituri foarte gustoase.

Mi-ar fi placut sa gasesc linistea pe care ai gasit-o tu.

marykaAUTOR REVIEW
[09.02.18 23:05:16]
»

@Denisa13

Mulțumesc frumos!

Îmi pare bine că am reușit să aduc o fărâmă de "Grecie" în toiul iernii. Iar dacă provoacă și amintiri frumoase cu atât mai bine! Noi am nimerit bine până la castel, când a început ploaia.

Nu m-am încântat o parte din oraș, însă în rest, frumos! Mă bucur că i-am descoperit și latura plăcută!

Vom mai povesti la întâlnire!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.02.18 09:59:27]
»

@maryka: Îmi prinde bine articolul acesta, căci, deşi am trecut prin Lefkada Town de două ori, nu-mi mai aduc aminte mare lucru despre acesta. Prima dată am fost în 2008, atunci venind special din Nidri pentru o plimbare de câteva ore prin oraş. A doua oară a fost în 2016, ocazie cu care mergeam spre/dinspre Kefalonia, din care îmi amintesc vag câte ceva.

De aceea, pentru mine, în special, e binevenită descrierea capitalei "insulei albe", pentru a vedea ce n-am reuşit cu ani în urmă. Şi mai cu seamă când este făcută de tine, e şi mai de apreciat.

Să ne vedem cu bine la Alba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[10.02.18 10:55:25]
»

Lefkada este un vis mai vechi, dar mereu amânat sa-l transform în realitate. Am citit însa atât de multe despre aceasta destinație, încât am senzatia că Am Fost Acolo. Frumos descris acest oraș-capitală, pozele pe măsură așa încât pot visa din nou.

Felicitări pentru excursie, impresii și poze!

marykaAUTOR REVIEW
[10.02.18 15:56:18]
»

@irinad:

Mulțumesc pentru aprecieri! Fac ordine între poze și constat că mai sunt atâtea lucruri de spus și de arătat despre foarte multe zone și destinații. Îmi dau seama că pentru unii sunt importante detalii care nouă poate nu ni se mai par la fel. Consider deci că trebuie spuse. Iar „morala” e că în orice loc, în orice oraș, sat sau orice-ar fi, fiecare poate găsi și ceva frumos, dacă vrem asta sigur! Că de cârcotit avem tot timpul din lume. Mai greu e să ai „ochi” și pentru lucrurile frumoase din jur!

Să ne vedem cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[10.02.18 16:04:10]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos!

Neapărat trebuie văzută insula! Nu se poate altfel, de aici se „numără” culorile, nuanțele de albastru... albastrul de Grecia! Nici capitala nu trebuie ratată, poate acum s-a mai și schimbat ceva, poate în mai bine, dar toată zona portuară mi se pare foarte frumoasă!

Să ne vedem cu bine la Alba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[11.02.18 19:39:06]
»

@maryka:

Mi-ai amintit de o vizită în Lefkas, acum doi ani. Am stat la hotel Nirikos, ales special pentru vederea către pod. Din cameră am văzut, la 21 mai, sărbătoarea Heptanez și bărcile cu cantandes la podul venețian, a fost frumos. Am prins o furtună oribilă, este interesantă zona muntoasă după furia naturii, mi-ar place să o revăd așa.

Bisericile sunt majoritatea proprietate privată, de aceea sunt închise și mai neîngrijite. Nu prea îi interesează că turiștii ar vrea să le vadă și interiorul.

Cea mai bună musaca am mâncat-o aici, avea destulă scorțișoară dar a fost deosebită.

Vacanțe frumoase și anul ăsta să ai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[13.02.18 10:13:20]
»

@elviramvio:

Da, am citit atunci despre șederea în capitala insulei. Are și părți frumoase, liniștite, mai ales roată pe faleza mării, dar și locuri aglomerate, obositoare pentru un turist. Dar le putem ocoli. Despre biserici, mie mi-a plăcut tenta de vechi, doar că e o latură diferită cu ce eram obișnuită în Grecia. Iar cu schimbarea vremii am pățit-o chiar atunci, după norii pufoși din oraș peste cca 2 ore ploua cu găleata la castel. ????

Oricum, eu recomand o vizită în capitala frumoasei insule! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sibicrengut
[10.05.21 15:14:55]
»

BUNA,

din LEFKADA TOWN se poate merge la plaj?

cat este departe? eu vreaur seara sa ma plimb prin oras.

marykaAUTOR REVIEW
[10.05.21 20:06:46]
»

@sibicrengut :

Din câte știu eu, cea mai apropiată plajă ar fi Agios Ioannis la cca 3 km spre vest, cam 7-10 minute de mers cu mașina, ori spre sud Ligia Beach, la cca 7km, undeva la 15 minute cu mașina.

Seara este foarte frumos, se pot face plimbări în jurul portului, pe faleză, lângă Marina, sau spre celebrul pod din lemn.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sibicrengut
[10.05.21 20:13:59]
»

@maryka : multumesc... e cam departe. ramane sa ne cazam in Nidri. poti sa mi recomanzi un hotel in Nidri?

marykaAUTOR REVIEW
[10.05.21 21:40:41]
»

@sibicrengut :

Noi am fost în 2013, destul de departe în timp, s-au mai schimbat niște lucruri. Noi am preferat să stăm în apropiere de Nidri, la Perigiali, la Poseidonio Hotel despre care am scris la vremea respectivă, dar mergeam totuși în fiecare seară în Nidri și mâncam la tavernele de pe faleză, apoi ne plimbam.

În momentul de față nu am cunoștință de hotelurile deschise la Nidri, dar la o primă vedere pe Google Maps, aș alege ceva între Palm Trees Hotel, Delfini sau Orion Hotel, chiar la plajă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sibicrengut
[11.05.21 11:50:42]
»

@maryka : ????

sibicrengut
[12.05.21 09:25:07]
»

@sibicrengut: din pacate nu am gasit la agentii acestea, pentru ca noi plecam cu autocarul. multumim

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Denisa13, elviramvio, irinad, maryka, Rodel, sibicrengut
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Lefkada Town și împrejurimi:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.071460008621216 sec
  ecranul dvs: 1 x 1