ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 22.11.17
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sfaturi utile Samui

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum ajungi? – fiind o insula, optiunile de a ajunge aici sunt simple: avion sau ferry.

Avionul – este cea mai simpla metoda de a ajunge pe insula. Aeroportul se afla in nord-est, e micut dar bine organizat. De aici poti ajunge cu mini-bus sau taxi catre orasele apropiate.

La aeroportul din Samui puteti ajunge cu companii ca Bangkok Airways, Thai Airways, Berjaya Air sau Firefly, companii nu tocmai ieftine. Companiile lowcost ca AirAsia sau NokAir ajung doar la aeroporturile alaturate, de pe continent, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat sau Chumphon. De aici ofera in pretul biletului de avion, servicii autobuz+ferry cu destinatia Koh Samui.

Ferry – este cea mai ieftina varianta de a ajunge de pe continent pe insula. Koh Samui are 4 porturi deservite de companii deiferite: Lipa Noi Pier unde ajunge Raja Ferry (in vest), Nathon Pier unde ajunge Seatran Ferry si Songserm Travel (mai sus in vest), Maenam Pier (Pralan Pier) unde ajunge Lomprayah Ferry (in nord) si Bangrak Pier unde ajunge Seatran Discovery Ferry (in nord). De la porturile din nord poti ajunge si la insulele alaturate: Koh Phangan sau Koh Tao.

Pe continent cel mai apropiat port de insula Koh Samui este Donsak Pier. Pana aici exista legaturi din majoritatea oraselor. Poti ajunge cu autobuz sau tren + autobuz din Bangkok, Hua Hin, Krabi sau Puhket. Aceasta ar fi varianta cea mai ieftina de a ajunge pe insula Koh Samui. Noi asa am ajuns, cu un autobuz de noapte din Bangkok + ferry. (pentru cei care doresc mai multe detalii despre treseul Bangkok -Samui cu autobuz+ferry, puteti sa-mi scrieti).

In functie de compania pentru care se opteaza pretul biletului la ferry Donsak – Samui variaza intre 150 -450 bahti (adica 4-10 euro), cea mai ieftina varinata fiind Raja Ferry. Bineinteles aspectul ambarcatiunilor si conditiile oferite sunt proportionale cu costul biletului.

De la porturi ai aceleasi optiuni de a ajunge la cazare. Fie cu transfer, mini-bus sa taxi. Atentie, daca ajungeti la portul din est iar cazarea o aveti in capatul opus al insulei, taxiul s-ar putea sa fie destul de scump.

Cum te deplasezi pe insula?

Transport in comun – nu prea exista. In partea de nord-est, partea mai populara si mai populata a insulei circula songthaew. Pentru cei nefamiliarizati cu Asia, acestea sunt un fel de autobuze de oras la ei, doar ca nu arata ca autobuzele, ci ca o camioneta cu 2 banchete in spate si doar deasupra acoperite. Principiul dupa care functioneaza e simplu: ii spui soferului unde vrei sa mergi, iti spune pretul, te urci si soferul te lasa in locul specificat sau apesi butonul ca sa opreasca, platesti si gata! In mod normal am citit ca songthaew-urile ar circula pe intreg traseul de 51km ce inconjoara insula, insa noi nu le-am vazut decat in zona Chaweng- Lamai, unde erau la fiecare colt de strada si strigau soferii dupa tine.

Taxi – cea mai comoda dar si cea mai scumpa varianta de depalasare. Nu le-am folosit, dar am inteles ca in Koh Samui taximetristi refuza sa puna meter-ul si cer preturi fixe in functie de distanta si de cat de bun negociator esti. Uber sau Grab Taxi nu exisat pe insula, dar alternativa ar fi aplicatia NaviGo Samui prin care poti sa comanzi un meter taxi.

Scooter inchiriat – cel mai popular mijloc de deplasare, pentru turisti si localnici deopotriva. Peste tot exista firme de unde se pot inchiria. Inchirierea unui scooter e undeva la 200 bahti pe zi (adica 5 euro). Pentru cei ce nu stiu sa mearga cu scooterul exista si varianta de scooter-taxi, localnicii te duc cu scooterul pana unde doresti.

Masina inchiriata – pentru cei ce se tem de scooter sau prefera confortul aerului conditionat (cum am fost noi), pot opta pentru aceasta variant. Inchirierea unei masini mici ajunge la 800-1500 bahti pe zi (cam 20-35euro). Majoritatea masinilor sunt automate, iar circulatia se desfasoara pe partea stanga (ca la englezi).

Bicicleta – mi s-au parut destul de populare, mai ales in zona in care eram cazati. Unele resorturi ofera biciclete gratuit. Exista si varianta de a inchiria o bicicleta electrica.

Pe jos – depinde de zona in care stai. Statiunile mari au trotuare, in schimb statiunile mici nu au si deci trebuie sa mergi pe marginea drumului.

Cand sa mergi?

Ca e cald tot timpul anului in Tailanda asta o stie toata lumea. Problema principala e ploaia. Deci cand ploua in Koh Samui? Teoria zice ca sezonul musonic tine din octombrie pana in decembrie, iar luniile cele mai calduroase sunt ianuarie-martie. Din aprilie pana in septembrie, cand in restul Tailandei isi fac de cap musonii, aici e bine si uscat.

Iar ca sa contrazic teoria, noi am fost in a doua jumatate a lunii octombrie (15-18 octombrie 2017) si vremea a fost exemplara, soare si cald. Intr-o singura seara a fulgerat si ne-a picurat 10minute de ne-am grabit sa plecam de pe plaja. Pana sa ajungem inapoi la resort s-a si oprit.

Ce poti sa vezi?

In afara de plaje, nu sunt foarte multe de vazut pe insula. Principalele atractii turistice ar fi:

Big Buddha Temple (Wat Phra Yai) – in nordul insulei, in zona Bohput. Este un templu faimos datorita statui gigantice de 15m a lui Buda si a celor peste 60 se scari. Intrarea este gratuita si ti se dau esarfe sau sarong in caz ca nu esti imbracat corespunzator.

Wat Khunaram– in sudul insulei, zona Lamai. Este un templu budist faimos pentru calugarul mumificat pe care poti sa-l vezi intr-un altar inchis in sticla.

Stancile Bunicul si Bunica (Hin Ta and Hin Yai) – in sud-est, langa plaja Lamai. Sunt niste formatiuni stancoase de forma mai ciudata (asemanatoare organelor genitale) pe care localnicii le-au transformat in adevarate atractii turistice.

Aquarium si Gradina cu Tigrii – in sud-est. Biletul de intrare incepe de la 700 bahti (18 euro). Poti sa vezi aquariul cu animale marine, maimute, tigrii si leoparzii sau pasari exotice. Exista si showuri cu animale. Cum nu sunt amatoare de animale in captivitate, nu am trecut pe aici deci mai multe detalii nu pot sa dau.

Parcul National Marin Angthong– se pot face excursii cu vaporul. Parcul acopera 42 de insule si 102 kmp. Am inteles ca privelistile sunt spectaculare.

Jungle Safari -una dintre cele mai populare excursii. Se face cu jeepul prin interiorul muntos al insulei. Se poate ajunge la diferite cascade, cum e Namuang sau Hin Lad, sau diverse viewpointuri cu privelisti spectaculoase.

Pe langa acestea ar mai fi de amintit: Buddha's magic garden, Laem Sor Pagoda, Gradina cu insecte si fluturi, Ferma de crocodili sau Distileria Magic Alambic Rum.

Unde stai la plaja?

Chaweng - se gaseste in estul insulei si cea mai mare plaja de pe insula, intinzandu-se pe aproape 7 km. Este si cea mai populara si foarte aglomerata. Este impartita in 4 zone: North Chaweng, Central Chaweng, South Chaweng si Chaweng Noi (Little Chaweng). Plaja este suficient de lata, cu nisip fin alb numai bun pentru pozele perfecte de vacanta. Marea este destul de agitata, cu valuri mari si curenti puternici. Vizibilitatea in apa este foarte proasta. Plaja este accesibila mai mult prin intermediul hotelurilor care o flancheaza, existand doar cateva drumuri publice ce duc spre plaja. Pe drumul principal paralel cu plaja poti gasi magazine de tot felul, restaurante, baruri, resorturi, hoteluri, croitorii, accesorii, farmacii, masaj, spa, suveniruri și magazine de fast-food. Chaweng este o plaja cu o diversitate ridicata, care ofera de toate pentru toate buzunarele. Mie personal nu mi-a placut agitatia si haosul de aici, nu cred ca este o plaja potrivita pentru o vacanta linistita, ci pentru o vacanta activa.

Lamai - se gaseste in sud-estul insulei, mai jos de Chaweng. Este a doua insula ca popularitate. Faima i se datoreaza plajei vaste cu nisip alb si apei mai putin agitate. Partea de sud a acestei plaje este cea mai lata, fiind numai buna pentru inot. Spre nord, apa este foarte mica si plaja se ingusteaza, devenind stancoasa spre capat. Celebrele stanci Hin Ta și Hin Yai (Bunicul si Bunica) se afla la captul sudic al plajei. Desi ziua este mai linistit, noaptea orasul prinde viata datortita numeroaserlor baruri (inclusiv girly bars). Daca poti sa treci cu vederea peste asta si optezi sa stai doar intr-unul din resorturile de langa plaja, fara a te aventura in oras, s-ar putea sa ai parte de o vacanta relaxanta.

Mae Nam - se gaseste in nordul insulei. Cei 5 km de nisip auriu cu apa putin adanca si linistita, fac ca aceasta plaja sa fie alegerea ideala pentru familii cu copii. Orasul mi s-a parut linistit dar cu suficiente optiuni de macare sau shopping. Singurul lucru negativ ar fi distanta de la drumul principal la plaja si putinele drumuri de acces. Oricum mi-a placut aceasta plaja, pare echilibrul perfect intre liniste, relaxare si o varietate de servicii.

Bophut - se gaseste in partea de nord a insulei. Plaja se intinde pe 2 km cu nisip bejului si apa linistita. In drumul catre plaja se gaseste celebrul Fisherman's Village, o alee comerciala ce si-a pastrat farmecul de odinioara. Zona mi s-a parut animata si stilata, cu preturi destul de ridicate.

Lipa Noi -se gaseste in vestul insulei. Plaja este destul de micuta, cu nispis alb si apa linistita. Zona este linistita si total lipsita de aglomeratia din est, fiind alegerea ideala pentru cei ce cauta liniste si relaxare. Datorita locatiei, apusurile de soare sunt uimitoare aici. Lipa Noi este zona in care am ales sa stam si avem numai cuvinte de laude pentru acest colt de paradis. Pentru familii sau cupluri care doresc câteva zile de izolare și relaxare, este alegerea perfecta.

Bang Rak - se gaseste in nordul insulei, fiind plaja de langa Big Budha. Este si cea mai apropiata plaja de aeroport. De aici pleaca si ferry-ul catre insula vecina Koh Phangan.

Choeng Mon -se gaseste in nord-estul insulei. Este o plaja micuta cu nisip alb, marginita de stanci.

Ce mananci?

Oferta de restaurante, cafenele si baruri este bogata si varianta, pentru toate gusturile si toate buzunarele. In orice zona a insulei te-ai gasi, sigur poti gasi ceva de mancat.

O mentiune speciala ar fi pentru nucile de cocos. Samui este faimoasa pentru productia de nuci de cocos, pe insula gasindu-se aproximativ 3 milioane de cocotieri. Asadar aici este momentul ideal de a savura o nuca de cocos proaspata.

 

Acestea ar fi sfaturile mele (un pic cam lung articolul) pentru cei care isi doresc sa mearga intr-o vacanta in Koh Samui. Probabil mai sunt si altele, pe care o sa le descoperiti la fata locului. Nu-mi mai ramane decat sa zic: Vacanta placuta in Koh Samui!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de r-Uca in 24.01.18 19:34:31
Validat / Publicat: 24.01.18 20:40:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în THAILANDA

VIZUALIZĂRI: 5245 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (r-Uca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Priveliste langa Big Budha
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.01.18 20:39:19]
»

Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța în Koh Samui, KOH SAMUI [insula]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[24.01.18 22:57:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[25.01.18 05:58:50]
»

@r-Uca: un ghid perfect! Felicitari! ????

r-UcaAUTOR REVIEW
[25.01.18 13:50:52]
»

@Dan&Ema: Multumesc

mishu
[17.02.18 18:32:46]
»

@r-Uca: Daca voi merge acolo la tine ma voi gandi si la articolul tau. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, r-Uca

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040889978408813 sec
    ecranul dvs: 1 x 1