ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bisericile din Santorini

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Poate că vă întrebați de ce un așa subiect? De ce din nou, mă gândesc la Santorini? Dar de ce nu? doar am scris și despre bisericile din Samos (vezi review), atunci cu atât mai mult sunt îndreptățită să scriu despre cele din Santorini, care sunt emblematice cumva pentru această insulă, chiar și pentru Grecia în general. Câte ilustrate care pomenesc de Grecia nu au o biserică albă cu un dom albastru din Santorini? Poți scrie la nesfârșit despre asta... Iar în Santorini bisericile sunt un ”must see”.

Pe de altă parte vă invit acolo în insulă, prin intermediul articolului, dar și real, pentru că acum e momentul cel mai bun de a lua decizii pentru vara viitoare...

De ce acum? Pentru că afară e frig, a venit iarna, afară e totul alb, dar privind pozele mă pot ”încălzi”, mă pot duce cu gândul departe, spre mările albastre, spre căldură... iar în cazul ăsta la imaginea unui alt alb, cel de Santorini... (vezi impresii)

Primul lucru care te surprinde când ajungi pe insulă, în Santorini, este tocmai contrastul izbitor dintre acest alb, atât de orbitor al căsuțelor, care sunt parcă aruncate și răspândite așa la vale pe Caldera și albastrul mării, al cerului, al domurilor bisericilor și nu în ultimul rînd, stâncile negre, sau roșiatice ale calderei. Uitându-te în zare, din loc în loc, se vede câte un moț albastru, sau poate roșu, sunt bisericile...

Se spune că sunt pe toată insula cca 360 de biserici, câte una pentru fiecare zi din an... nu știu dacă e adevărat, nu le-am numărat, cine ar face asta? e suficient că le-am admirat, minunându-ne la fiecare, de simplitate, de puritate... Se mai spune că pe vremuri, familiile mai înstărite, făceau câte o biserică cu ocazia unui eveniment fericit din viață sau dacă se vindecau după vreo boală ”nevindecabilă” sau după vreo victorie purtată în urma unei bătălii... Cert e că și grecii, ca și noi românii sunt un popor foarte credincios, cu mult respect pentru tainele sfinte.

Mi-am adus aminte de o întâmplare amuzantă: eram pe plaja din Perissa, când am intrat în vorbă cu o pereche de tineri, după ce am stat de vorbă câteva minute în engleză, ne-am dat seama că suntem cu toții români, :) schimbam impresii despre insulă, ei erau abia în a doua zi, erau tineri căsătoriți în luna de miere. Ce frumos! Stăteau în Akrotiri, la un hotel în grotă, adică pe marginile calderei. :) Nu fuseseră încă în Oia sau Fira și ne întrebau dacă am văzut biserica cu domul albastru!?! Cea din pliantele de prezentare ale insulei. O biserică? o sută, am văzut! Nu le venea să creadă! Nici nouă! Că se așteptau doar la una... ; P

Majoritatea bisericilor sunt de tip bazilical, în formă de cruce, altele au o cupolă, albă sau albastră de cele mai multe ori. Fațadele bisericilor și catedralelor sunt dominate de prezența a două turnuri cu clopote. Unele sunt mari, impresionante, altele sunt mici, sunt situate pe stânci, pe marginea calderei, pe vârful unui deal sau în mijlocul satelor, dar toate au un farmec deosebit.

Cea mai impresionantă și mai mare este Catedrala Ortodoxă Metropolitană, situată în Fira, capitala insulei, cu o vedere superbă asupra mării și a calderei. Prima clădire a fost construită încă în 1827, dar a fost puternic avariată după cutremurul din 1956, când a fost frumos refăcută. Impresionează puternic prin albul desăvârșit și prin arcadele minunate care înconjoară clădirea. Curtea este frumos pavată cu pietricele albe și negre, este o oază de liniște, de binecuvântare sufletească. Se spune că în interior sunt fresce minunate, foarte valoroase, pictate de un artist local renumit.

O căldură în plus față de cea din mediul exterior, o emană superba Catedrală Catolică din Fira, Sfântul Ioan Baptistul, prin culorile orange sau piersică, cu bleu, maiestuoasă, printre celelalte clădiri vechi din zona medievală a orașului Fira, printre zidurile cetății. Turnul ei atât de frumos dantelat, prin sculpturile zidurilor, aduce parcă un plus de armonie între zidurile albe și reci ale celorlalte case.

Catedrala din Oia, Panagia Platsani, dedicată Sfântului Theotokos, este situată în piațetă, cu vedere fermecătoare și romantică la mare, întregește tabloul orașului, atât de căutat pentru apusurile sale. Sigur că celelalte, multe, din Oia, nu fac decât să dea un farmec în plus apusurilor, sau în pozele mirilor, care își savurează bucuria căsătoriei în această insulă.

O altă biserică impunătoare, frumoasă, pe care am admirat-o atât de la sol cât și de la înălțimea muntelui Mesa Vouno, este Timiou Stavrou din Perissa. Ea a fost construită între anii 1835-1840, apoi refăcută după cutremurul din 1956, care a afectat serios foarte multe clădiri de pe insulă. Este o clădire superbă, maiestuoasă, cu un turn clopotniță dantelat, cu alb și albastru.

De veți face o plimbare până pe munte la Ancient Thira, vezi impresii, vă puteți abate pe o cărare și la micuța capelă albă, săpată în stâncă; noi nu am ajuns, doar am privit-o cum stă parcă de veghe, păzind de vremuri, stâncile golașe.

Aici în Perissa este și cea mai veche biserică de pe insulă, sau ce a mai rămas din ea, Agia Eirini, despre care se spune că este chiar cea care a dat numele actual al insulei.

Apoi am mers în Imerovigli, un loc care m-a cucerit, care mi-a plăcut mai mult decât altele, chiar și ca Oia, poate pentru că e mai liniștită, mai albă, am văzut și aici biserici vechi, unele parcă sfidând legile gravitației, cu cupolele albastre lucind în soare, iar biserica Agios Giorgiou, situat într-o ieșitură, pe o terasă atârnată deasupra zidurilor, vis-a-vis de stânca Skaros, mi-a atras atenția. Am fost acolo, am văzut-o, am dat ocol, am văzut-o din toate părțile.

Dacă cobori scările spre stânca Skaros, treci pe lângă o mică capelă, cu cupola albă, aici este o terasă cu belvedere către mare, către Caldera, către Skaros... sau către o fată în roșu, cocoțată pe acoperiș la o ședință foto... ca și o ”fata morgana”... oare chiar era acolo?

Sigur că dacă te plimbi printre satele din insulă, remarci cu ușurință bisericile, presărate începând de la intrare, iar apoi continuă pe toate străduțele, oricât ar fi ele de strâmte, de înguste... Am fost în Emporio, am ajuns chiar în ziua de Rusalii, frumoasă sărbătoare, slujba chiar se termina, cea de la biserica Panagia Mesani, lumea ieșea veselă, discutând, pornind în grupuri spre case pe ulițele înguste ale vechii cetăți. Aici în cetate, am văzut multe bisericuțe vechi, ieșite cumva din tiparul celorlalte de pe insulă, cu o arhitectură aparte. Frumoase, albe sau de un galben pai... Din Emporio ne-am dus în Pyrgos. Oficial aici sunt cele mai multe biserici de pe insulă. Datorită poziției geografice, fiind situat în centrul insulei, dar pe o colină, de aici insula este vizibilă în toate direcțiile, spre sud, spre nord, spre mare de jur-împrejur... Și da, sunt foarte multe biserici, frumoase, albe, vechi, cu povești, cu icoane, cu atâtea lucruri de admirat... Pe lângă cele vizibile de la distanță, Agia Teodosia, Biserica Theotokaki și Eisodion din Theotoku, sau Agios Nikolaos, impunătoare, exact în spatele stației de autobuze, plimbându-te pe străduțe dai de cele mici, mai discrete, dar atât de frumoase. Ar fi multe de spus, dar știți ce? mai bine las pozele să vorbească, pentru că eu am pozat, am tot pozat, pentru că pe mine m-au fascinat... ca și mica biserică Agios Nikolaos, de la Red Beach, din Akrotiri, care luminează ca un far alb strălucitor, în fața muntelui roșu și negru din spate. Chiar nu poți rămâne indiferent la o așa imagine. Sper să vă placă!

 

Webmaster, o rugăminte, pledoarie pentru Santorini youtu.be/cMcSU7NTAPc

mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de maryka in 09.12.17 10:58:30
Validat / Publicat: 09.12.17 13:12:37
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Imagine din Oia... se văd domurile albastre în zare...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.12.17 14:29:15]
»

@maryka: Ai mare dreptate, imaginile cu biserici din Santorini sunt emblematice pentru Grecia, multe cataloage au în paginile lor de prezentare a Eladei, frumoasele cupole albastre ale lăcaşurilor din această superbă insulă. Împreună cu albul în care sunt zugrăvite majoritatea dintre ele sau casele şi cărările pietruite, rezultă culorile-simbol ale Greciei, regăsite şi pe drapelul ţării.

Ai avut o idee minunată cu acest articol, recunosc că şi mie îmi plac bisericile şi mănăstirile lor, de aceea, în fiecare vacanţă, negreşit, aleg să trec pragul câtorva, mai cu seamă dacă sunt mai vechi, monumente istorice.

Felicitări!

marykaAUTOR REVIEW
[09.12.17 14:55:49]
»

@Webmaster:

Credeți că se poate și filmulețul? Mulțumesc din nou!

webmasterX
[09.12.17 15:05:15]
»

@maryka: scuze, uitasem -- decembrie acesta mă deprimă... Prea multe, parcă mult prea multe evenimente mai puțin fericite, parcă prea mult pentru mine...

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[09.12.17 15:24:33]
»

@webmasterX:

Mulțumesc!

Exact! Eu am vrut să mai înviorez atmosfera. Să o "albesc" puțin!????

Rodel
[09.12.17 17:38:59]
»

Fără acele bisericuțe albe, parcă decupate dintr-o carte de povești, Grecia ar fi mai săracă. Peste tot, ele dau identitate locului, fiind în același timp atracții turistie majore. Le-am admirat și eu, atât pe cele din Santorini (nu chiar pe toate, recunosc), cât și pe cele din alte părți ale Greciei. Și toate m-au impresionat.

Felicitări pentru impresiile și pozele postate!

marykaAUTOR REVIEW
[09.12.17 18:49:38]
»

@irinad:

Mulțumesc frumos! M-am gândit că poate, să ofer o variantă pentru cei indeciși unde să meargă! O dată în viață cred că trebuie să vezi Santorini! Nu știu dacă m-aș întoarce, dar nu pentru că nu mi-ar fi plăcut, o nu, ci pentru că mai sunt atâtea de văzut! O viață întreagă de-am putea avea la dispoziție să cutreierăm pe unde ne-ar place... și ceva bani...

În rest numai de bine! Se apropie sărbătorile, să fie în pace și bucurie sufletească!

marykaAUTOR REVIEW
[09.12.17 18:54:10]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos!

da, îmi place și mie să le admir peste tot pe unde merg. Santorini are multe într-adevăr, imposibil de vizitat toate, de altfel multe sunt închise, se fac slujbe doar ocazional, cu sărbătorirea hramului, sau duminicile, ori diverse alte sărbători. Însă fără ele, nu ar fi la fel, fac parte din farmecul locului, încântă ochiul și sufletul oricărui turist.

Sărbători fericite și călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[09.12.17 19:24:23]
»

@maryka: Faină idee ai avut și cu acest review! Frumoase și plăcute sufletului sunt aceste locașuri! Frumoase și neprețuite sunt și pozele!

marykaAUTOR REVIEW
[09.12.17 23:51:09]
»

@mprofeanu:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

mecut
[10.12.17 10:14:46]
»

@ maryka

????

elviramvio
[11.12.17 08:23:28]
»

@maryka:

Excelentă idee, felicitări! Spiritul grec nu poate fi despărțit de ortodoxie - de altfel un cuvânt tot cu origini grecești - așa că articolele tale sunt bine venite. Vizitând aceste lăcașe de cult ale grecilor, le înțelegi mai bine istoria și modul lor de viață, plus că sunt o sumă a culturii lor privită din toate laturile, de după timpul muntelui Olimp. Scrii excelent, îmi plac mult articolele tale.

O zi frumoasă!

marykaAUTOR REVIEW
[11.12.17 15:27:32]
»

@elviramvio:

Mulțumesc frumos! Abia aștept sezonul viitor!

Sărbători fericite și multe călătorii frumoase!

mishu
[11.12.17 21:00:50]
»

@maryka: Parca nu prea imi venea sa deschid articolul, stiam ca ma asteapta ceva frumos si asa a si fost. Din pacate insa pozele nu pot sa le vad decat cele care apar pe margine deoarece am net slab si dureaza enorm de mult sa le deschid.

Intradevar cred ca bisericile din Grecia ar putea fi recunoscute in orice poza, au ceva alfel.

Insa m-am bucurat si de cele vazute si nu pot sa spun decat felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[13.12.17 10:09:53]
»

@mishu:

mulţumesc frumos pentru aprecieri, ecou şi vot!

Sărbători fericite!

mihaelavoicu
[03.06.18 22:32:14]
»

Dragă Mari, vrâmd-nevrând, m-ai băgat în Santorini. Sunt ani de când îmi doresc Santorini, dar nu am ajuns.

Am privit mult la P15. Unicat! Totul e unicat!

Mulțumesc! Pozele sunt mai mult decât Super!

marykaAUTOR REVIEW
[04.06.18 16:39:34]
»

@mihaelavoicu:

Mulțumesc frumos! De vă place puteți lectura toată seria cu Santorini! am scris detaliat și despre costuri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, irinad, maryka, mecut, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.06889796257019 sec
  ecranul dvs: 1 x 1